Menukar miligram kepada mililiter dan belakang.

Kepadatan air - 1000 kg / m3
Ketumpatan keluli - 7800 kg / m3
Ketumpatan konkrit - 1400. 2500 kg / m3
Ketumpatan cat - 900. 1600 kg / m3
Ketumpatan susu adalah 1027. 1033 kg / m3
Ketumpatan minyak ialah 730. 1040 kg / m3
Kepadatan petrol - 750 kg / m3
Ketumpatan bahan api diesel - 830. 860 kg / m3

Senarai bahan asas dan kepadatannya ditunjukkan dalam jadual ini. Ketumpatan bahan cenderung berubah bergantung pada suhu medium, untuk data tepat kepadatan, merujuk kepada buku rujukan.

Massa adalah ciri tubuh, yang merupakan ukuran interaksi graviti dengan badan-badan lain.

Volum ialah ciri kuantitatif ruang yang diduduki oleh badan, struktur, atau bahan.

Kepadatan adalah kuantiti fizikal, yang ditentukan sebagai nisbah berat badan kepada jumlah tubuh.

Hubungan isipadu dan jisim ditentukan oleh rumus matematik yang mudah:

V ialah jumlah;
m ialah jisim;
p ialah kepadatan.

Cepat lakukan operasi matematik mudah ini dengan menggunakan program dalam talian kami. Untuk melakukan ini, masukkan nilai awal dalam bidang yang sesuai dan klik butang.

Untuk pengiraan yang kompleks mengenai penukaran beberapa unit pengukuran ke dalam yang diperlukan (contohnya, untuk analisa matematik, fizikal atau anggaran bagi satu kumpulan jawatan), anda boleh menggunakan penukar unit sejagat.


Halaman ini membentangkan penerjemah dalam talian yang paling mudah bagi unit miligram kepada mililiter. Dengan kalkulator ini, anda boleh memindahkan mg ke ml dalam satu klik dan kembali.

Bagaimana untuk menukar ml ke mg? Bagaimana untuk memindahkan mg ke ml?

Bagaimana untuk menukar ml (mililiter) ke mg (miligram)?

Bagaimana untuk menukar mg (miligram) ke ml (mililiter)?

Terjemahan mg hingga ml. Terjemahan ml hingga mg.

Keperluan untuk menukar ml (mililiter) kepada mg (miligram) dan sebaliknya biasanya berlaku apabila mengira dos ubat.

Pertimbangkan beberapa kes.

1) Jika anda perlu mengira jumlah mg per ml penyelesaian tertentu, maka anda perlu ingat bahawa:

100 ml penyelesaian 1% mengandungi 1 gram bahan aktif (aktif).

Sejak 1 gram = 1000 miligram, maka dalam 1 ml larutan dengan kepekatan 1% akan menjadi 1000/100 - 10 mg.

Untuk memindahkan ml kepada mg dalam kes ini adalah sangat mudah - kami hanya menambah satu sifar kepada peratusan kandungan penyelesaian.

Dalam 1 ml penyelesaian 10% akan mengandungi 100 mg.

Dalam 10 ml penyelesaian 10% akan mengandungi 1000 mg.

1 ml penyelesaian 15% mengandungi 150 mg.

2) Pilihan lain - terdapat dos ubat dalam mg (miligram), dan kita perlu memindahkan dos ini kepada sirap ml atau penggantungan.

Dalam kes ini, maklumat yang terkandung dalam anotasi ubat akan membantu kami. Ia menunjukkan berapa banyak mg akan terkandung dalam jumlah keseluruhan. Sebagai contoh:

Suspension Sumamed 100 mg / 5 ml - dalam 5 mililiter mengandungi 100 mg bahan aktif. Jadi, dalam 1 mililiter akan menjadi 100/5 = 20 miligram.

Suspensi Paracetamol 120 mg / 5 ml - di sini dalam 5 ml akan menjadi 120 mg, dalam 1 ml: 120/5 = 24 mg.

Oleh itu, jika kita tahu dos dalam miligram, maka ia tidak akan sukar untuk diterjemahkan ke dalam mililiter - ia cukup untuk mengetahui bahagian bahan aktif.

Dos ubat adalah 15 mg setiap 1 kg berat badan. Contohnya, jika berat 20 kg, dos = 15 * 20 = 300 mg.

Jika dalam anotasi kepada penggantungan itu ditulis bahawa terdapat 120 mg dalam 5 ml, maka adalah mungkin untuk menukar mg ke dalam ml dengan cara ini:

120x = 300 * 5 -> x = 1500/120 = 12.5 ml.

1 ml mengandungi 120/5 = 24 mg, dan kita memerlukan 300. Jadi, bahagikan 300 hingga 24 dan dapatkan 12.5 ml yang sama.

3) Jika diperlukan untuk menukar ml ke mg, maka maklumat tentang kandungan bahan aktif juga akan membantu kami.

Sebagai contoh, kami telah ditetapkan 10 ml penggantungan ubat dengan kepekatan 200 mg / 5 ml. Sehubungan itu, kita mempertimbangkan dos dalam mg seperti berikut:

Petua 1: Bagaimana untuk menukar miligram kepada mililiter

 • kalkulator, jadual ketumpatan bahan, skala farmasi

Penukaran miligram kepada mililiter biasanya dilakukan untuk bahan-bahan cecair dan pukal (bahan kimia, reagen kimia). Untuk menukarkan bilangan miligrams kepada jumlah mililiter, kalikan miligram dengan ketumpatan bahan dan bahagikan dengan 1000. Ketumpatan mestilah dalam gram per liter (g / l). Dalam bentuk formula, ia kelihatan seperti ini:
KML = KMG x ρ / 1000, di mana:
KML - bilangan mililiter dari bahan,

Kmg - bilangan miligram bahan

ρ ialah kepadatan bahan dalam g / l.

Untuk menukar dari satu miligram kepada satu mililiter beberapa jisim air atau penyelesaian yang sangat lemah, hanya membahagikan jumlah miligram dengan 1000. Iaitu, gunakan versi ringkas formula di atas:
KML = KMG / 1000.
Formula yang sama boleh digunakan untuk menghitung jumlah mililiter cecair bersamaan dengan jumlah miligram yang diberikan. Terutama dalam kes di mana ketumpatan cecair tidak diketahui, dan ketepatan pengiraan yang lebih tinggi tidak diperlukan.

Apabila menganggarkan jumlah pepejal, rumusan anggaran ini perlu digunakan dengan lebih berhati-hati, kerana ketumpatan pepejal berbeza dengan ketara.

Jika ketumpatan bahan tidak diketahui dan tidak ada kemungkinan untuk menggunakan jadual ketumpatan, maka tentukan ketumpatan bahan itu sendiri. Untuk melakukan ini, tuangkan atau tuangkan ke dalam cawan ukur suatu jumlah bahan tertentu, dan kemudian timbangkannya. Kemudian jisim jisim bahan (dalam gram) dengan jumlahnya (dalam liter). Jika tidak ada cawan ukur, gunakan sebarang bekas standard - botol, balang, kaca, sudu. Sebagai peraturan, perkakas rumah kebanyakan mempunyai jumlah yang diketahui.

Untuk mengukur jumlah cecair yang sangat kecil, gunakan jarum suntikan perubatan, dan untuk menentukan berat - mengambil skala farmasi.

 • milligram per mililiter

Petua 2: Bagaimana menukar gram ke mililiter

 • Pen dan sekeping kertas
 • berapa banyak mililiter dalam kaca

Petua 3: Bagaimana menukar kilogram kepada mililiter

Petua 4: Bagaimana menukar gram ke mililiter

 • - kalkulator,
 • - penimbang,
 • - barometer,
 • - termometer
 • - buku fizik.

Tentukan berat bahan dalam gram. Gunakan untuk berat ini.

Banyak makanan dijual pra-kemasan. Dalam kes ini, persoalan beratnya hilang sendiri. Sebagai contoh, dalam pek standard gula pasir, produk makanan ini betul-betul satu kilogram.

Cari dalam buku rujukan mengenai ketumpatan bahan yang dikehendaki.

Untuk mendapatkan hasil yang lebih tepat bagi pengiraan yang berikutnya, gunakan pembetulan untuk tekanan, kelembapan dan suhu udara yang terdapat dalam buku rujukan.

Menggunakan kalkulator, kirakan isipadu bahan: kongsi jisim dengan kepadatan.

Jangan lupa unit ukuran!
Nilai yang terhasil akan menentukan nisbah jisim bahan dalam gram kepada jumlahnya dalam mililiter.

Dalam 1 kilogram - 1000 gram. Dalam 1 liter - 1000 ml.

Ia dianggap bahawa 1 gram air sama dengan 1 mililiter - 1 liter air suling pada suhu 4 ° C berat kira-kira 1 kilogram (ketumpatan air di bawah keadaan ini adalah 1000 kg / meter padu). Perubahan dalam ketumpatan air paip (nisbah berat badan kepada volum yang didudukinya), disebabkan oleh penurunan tekanan dan suhu ambien, biasanya tidak diambil kira dalam kehidupan seharian. Dengan pengiraan yang lebih tepat (contohnya, apabila menentukan jisim balast pada kapal) - secara harfiah segala-galanya diambil kira.

Jika kita bercakap mengenai ketumpatan air - air laut lebih berat daripada air tawar. Ini disebabkan oleh adanya garam di dalamnya. Untuk bahan-bahan lain, ketumpatan juga berubah mengikut tahap yang lebih besar atau lebih kecil bergantung kepada faktor luaran: tekanan, kelembapan dan suhu ambien. Pada masa yang sama, bahan itu lebih menyerap (ia menyerap kelembapan lebih intensif), semakin ketara perubahan kepadatan. Iaitu, kapasiti yang sama dalam jumlah tertentu, dipenuhi dengan bahan yang mempunyai kepadatan yang berbeza, akan mempunyai jisim yang tidak sama rata. Sebagai contoh, ketumpatan pasir, bergantung kepada kandungan air di dalamnya, berubah kira-kira satu setengah kali.

Bagi kemudahan pengguna, terdapat jadual penukaran gram kepada mililiter untuk banyak makanan. Berdasarkan jadual ini, plastik mengukur cawan dapur untuk produk cecair dan pukal dibuat.

 • Hartanah air
 • kg penukaran kepada gram

Petua 5: Bagaimana mengkonversi liter kepada mililiter

 • - pensil
 • - kertas

Untuk menukar liter kepada mililiter, cukupkan jumlah kuantiti liter sebanyak seribu. Iaitu, gunakan formula mudah berikut:

KML = CL x 1000, di mana

KML - bilangan mililiter,
CL - bilangan liter.

Sebagai contoh, satu sudu teh mengandungi kira-kira 0.005 liter cecair. Oleh itu, jumlah satu sudu teh, dinyatakan dalam mililiter, adalah: 0.005 x 1000 = 5 (ml).

Jika bilangan liter adalah integer, maka untuk menukar liter kepada mililiter, hanya menambah tiga nol kepada bilangan liter ke kanan.

Sebagai contoh, dalam satu baldi sesuai dengan kira-kira 10 liter air. Ini bermakna jumlah air ini dalam mililiter ialah: 10 x 1000 = 10 000 (ml).

Jika bilangan liter diberi sebagai pecahan perpuluhan, maka pindahkan titik perpuluhan tiga aksara ke kanan.

Sebagai contoh, satu kilogram bensin mengambil kira-kira 1.316 liter. Oleh itu, dalam mililiter satu kilogram petrol akan mempunyai isipadu 1316 (ml).

Sekiranya semua data permulaan tugas diberikan dalam liter, dan hasilnya perlu dibentangkan dalam mililiter, maka semua perhitungan perantaraan harus dilakukan dalam liter, dan diterjemahkan ke dalam mililiter hanya setelah semua perhitungan telah selesai.

Misalnya, jika 1,325 liter dakwat hitam, 0.237 liter merah, 0.587 liter hijau dan 0.54 liter biru dicampur untuk menyediakan warna cat yang dikehendaki, kemudian untuk mengira jumlah cat dalam mililiter, tambah kuantiti dalam liter, dan kalikan hasil sebanyak 1000.
1,325 + 0,237 + 0,587 + 0,54 = 2,689
2,689 x 1000 = 2689 (ml).

3.5. Dadah dan matematik: bagaimana untuk mengira dos ubat

Kebanyakan perkara yang anda baca di bawah mungkin kelihatan aneh dan menyinggung perasaan. Lagipun, "banyak" ini dipelajari dalam tiga kelas pertama sekolah menengah biasa.

Walau bagaimanapun, peringatan dan penjelasan primitif mungkin berguna, memandangkan fakta bahawa anda akan melakukan pengiraan dalam keadaan sangat gugup kerana penyakit seorang kanak-kanak.

Oleh itu, kita akan bercakap tentang cara mengira dos ubat untuk kanak-kanak dengan betul.

Dos ubat yang ditetapkan untuk anak anda perlu diukur dalam beberapa cara dan boleh digunakan sebagai unit ukuran:

 • unit jisim (gram, miligram, dll.);
 • unit isipadu (liter, mililiter, drop, dll);
 • unit khas (bersyarat, biologi, dan lain-lain);
 • unit bentuk dos tertentu (tablet, kapsul, ampoule, dll).

Unit asas pengukuran [1] jisim adalah gram dan derivatifnya - miligram dan mikrogram.

 • gram - g;
 • milligram - mg;
 • mikrogram - mcg.

Dalam 1 g - 1 000 mg atau 1 000 000 mkg.
1 mg - 1,000 mcg.

 • 1.0 adalah gram;
 • 0.001 adalah miligram;
 • 0.000001 adalah mikrogram.

Unit dasar pengukuran isipadu adalah mililiter. Lit biasa dalam kehidupan seharian jarang digunakan sebagai dos, tetapi ia masih digunakan sesekali. Sebagai contoh, "jumlah cecair yang diperlukan untuk enema pembersihan ialah 1 liter" atau "jumlah harian terapi infusi adalah 1.5 liter."

Dalam 1 liter - 1 000 ml.

Unit kelantangan mesti ditunjukkan!

Jika tidak ditentukan, iaitu 15.0 hanya ditulis - ia bermakna bahawa ini bukan jumlah, tetapi jisim - 15 gram. Jika kita bercakap tentang mililiter, maka di sebelah nombor 15 harus ditulis - ml: 15.0 ml.

Sila berhati-hati: kesilapan ibu bapa yang paling biasa adalah apabila MG dan ML menjadi keliru.

Sekali lagi, perhatikan, kerana saat ini sangat relevan!

Tidak mengelirukan jisim dan unit volum - ini sangat penting!

Bilamana ubat tertentu ditetapkan secara parenteral dalam jumlah ml tertentu, ini bermakna jumlah ini akan diukur dengan jarum suntikan untuk suntikan saiz yang betul, atau botol penyelesaian infusi dengan tanda kelantangan yang sesuai akan digunakan.

Pakej ubat dadah moden yang digunakan untuk pentadbiran lisan mesti mengandungi alat pengukur khas: topi, pipet, jarum suntikan, cawan, sudu pengukur.

Sekiranya tiada apa-apa jenisnya, dan ubat ini masih ditetapkan di dalam dan dalam ml, maka jarum suntikan atau cawan bergradasi khas yang dijual di farmasi harus digunakan untuk mengukur jumlah yang diperlukan.

Unit tak ukur yang tidak standard dan tidak tepat adalah penurunan. Jumlah penurunan adalah sebahagian besarnya ditentukan oleh sifat fizikal cecair yang dispensed.

Sebagai contoh, jumlah satu drop larutan alkohol adalah purata 0.02 ml, dan isipadu satu titisan penyelesaian berair boleh berubah dari 0.03 hingga 0.05 ml.

Pakar farmasi dan doktor untuk masa yang lama bersetuju bahawa farmasi standard, penurunan medikal adalah 0.05 ml.

Oleh itu, 1 ml = 20 tetes.

Apabila penyelesaian ubat tertentu diberikan kepada anak anda dalam titisan dan ia adalah ubat moden, pakej biasanya mengandungi pipet khas atau penutup botol adalah penitis khas.

Sekiranya tiada muncung atau cap dropper, maka anda boleh menggunakan pipet biasa yang dijual di mana-mana farmasi. Sekiranya banyak titisan ditetapkan, adalah mungkin untuk menggunakan picagari pakai buang untuk mengukur jumlah bendalir yang diperlukan.

Ditugaskan kepada 10 titik - maka ia adalah 0.5 ml; 40 titis - masing-masing, 2 ml.

Anda juga boleh menggunakan formula:

bilangan ml = bilangan titisan dibahagikan dengan 20.

Perkara utama yang perlu diingati adalah apabila ubat tertentu ditetapkan dalam tetes, dan anda tidak dapat mengetahui apa yang perlu diambil-mengukur titisan ini, maka dalam keadaan sedemikian ia jelas menunjukkan bahawa jumlah satu drop ialah 0,05 ml. Dan ini bererti bahawa, mempunyai 1 ml jarum suntikan medis di rumah anda, anda boleh dengan mudah dan tepat menentukan jumlah ubat yang dikehendaki: 2 titis - 0.1 ml, 3 titis - 0.15 ml, 5 titis - 0.25 ml dan sebagainya

Malah unit pengukuran kelantangan yang lebih standard (berbanding dengan penurunan) adalah pelbagai sudu rumah tangga, yang kadang-kadang (tetapi kurang dan kurang kerap) digunakan untuk pengambilan ubat-ubatan rendah dan selamat.

Jumlah sudu standard dalam ml:

 • sudu teh - 5 ml;
 • sudu pencuci mulut - kira-kira 10 ml (tiada standard seragam);
 • sudu - di negara-negara CIS - 18 ml, di Amerika Syarikat, Kanada - 15 ml, di Australia - 20 ml;

Di sesetengah negara, konsep seperti sudu bayi digunakan.

Untuk menutup sepenuhnya alat dapur untuk mengukur isipadu, fikirkan kaca. Gelas dos lebih diterima dalam memasak, tetapi kadang-kadang digunakan dalam perubatan untuk mengukur jumlah infus, decoctions, bilasan, dan sebagainya.

Bahan aktif dalam ubat cair pada kepekatan tertentu. Nilai numerik kepekatan ini ditunjukkan dalam apa-apa yang jelas, tetapi tidak jelas jelas, sebagai peratusan penyelesaian.

Ungkapan "penyelesaian 5% asid askorbik" tidak kelihatan rumit dan misteri sama sekali. Namun, beberapa penjelasan perlu diberikan untuk akhirnya titik i.

Oleh itu, adalah kebiasaan untuk memaparkan kepekatan dalam farmakologi sebagai bilangan unit jisim jisim per unit. Oleh itu, ungkapan "larutan 1%" bermakna 1 g bahan aktif adalah dalam 100 ml cecair.

Dalam kebanyakan kes, isipadu cecair yang diberikan kepada kanak-kanak diukur dalam mililiter. Oleh itu, kita mengira semula:
100 ml - 1 g;
10 ml - 0.1 g;
1 ml - 0.01 g.
0.01 g adalah 10 mg. Ini adalah kesimpulan logik: dalam 1 ml penyelesaian 1% mengandungi 10 mg bahan aktif.

Ternyata untuk mengira jumlah bahan aktif yang dikehendaki dalam jumlah unit (dalam 1 ml) tidak sukar: untuk ini anda hanya perlu menambah sifar kepada bilangan peratus.

 • dalam 1 ml penyelesaian asid askorbat 5% - 50 mg ascorbinka;
 • dalam 1 ml 50% penyelesaian dipyrone - 500 mg dipyrone;
 • 1 ml penyelesaian 0.1% loratadine - 1 mg loratadine;
 • dalam 1 ml 66.7% penyelesaian laktulosa - 667 mg laktulosa;
 • dalam 1 ml penyelesaian 0.05% chlorhexidine - 0.5 mg chlorhexidine...

Pengilang bentuk dos kanak-kanak sangat skeptikal terhadap kemahiran matematik ibu bapa. Arahan boleh membaca "penyelesaian loratadine 0.1%", tetapi pakej akan ditunjukkan dalam huruf kapital: "loratadine 1 mg / 1 ml" atau "loratadine 5 mg / 5 ml."

Sejumlah besar ubat cecair terdapat dalam kepekatan yang berlainan. Dalam 1 ml penggantungan paracetamol terdapat 20, dan mungkin 50 mg: "120 mg / 5 ml" atau "250 mg / 5 ml" akan ditulis di dalam kotak dengan penggantungan. Pekerja farmasi tidak akan dapat dibebaskan dengan betul, dan ibu tidak akan dapat memberikan anak paracetamol dengan betul, diberikan dalam dos "5 ml penggantungan" - anda perlu tahu apa kepekatan suspensi yang dipersoalkan. Oleh itu, apabila cecair diberikan kepada anak anda, adalah penting untuk memastikan bahawa anda tidak hanya mengetahui nama penyelesaiannya, tetapi juga kepekatannya!

Keadaan apabila doktor menetapkan penyelesaian, sirap, penggantungan, dan lain-lain, tetapi tidak menunjukkan tumpuan, bagaimanapun, adalah mustahil.

Sebagai contoh, sirap laktulosa dihasilkan oleh hampir semua pengeluar dalam bentuk penyelesaian 66.7%. Dan apabila doktor menulis: "Sirap Lactulose 5 ml pagi sebelum sarapan pagi," maka tidak ada kesilapan.

Pilihan lain: ini adalah produk perubatan yang ditetapkan di bawah nama perdagangan tertentu.

Satu contoh pelantikan seperti itu: "nurofen untuk kanak-kanak, penggantungan, pada suhu di atas 39 ° C, 10 ml di dalam." Suspensi yang dipanggil "nurofen untuk kanak-kanak" hanya terdapat dalam satu kepekatan - 100 mg / 5 ml. Oleh itu, semuanya ditulis dengan betul, adalah mustahil untuk membuat kesilapan.

Satu lagi soalan ialah farmasi boleh memberitahu anda seperti berikut: "Kami kini tidak mempunyai nurofen untuk penggantungan kanak-kanak. Kami mempunyai ubat lain, tetapi sebagai sebahagian daripada ibuprofen, seperti dalam nurofen, dan ini adalah satu lagi - hanya dalam tablet 0.4. Segala-galanya ada di pusat serantau, bas pagi esok... "

Dan kemudian anda mengira:

- 10 ml dengan kepekatan 100 mg / 5 ml - ini bermakna kita telah ditetapkan 200 mg.

Dan dalam tablet 0.4 - ini adalah 400 mg.

Jadi, kita akan memujuk Masha untuk menelan setengah pil...

Satu lagi perkara penting. Pengetahuan konsentrasi diperlukan bukan sahaja apabila ubat diambil secara lisan dan dilarutkan dalam ml. Untuk kegunaan topikal dan dos dengan titisan - ini tidak kurang relevan.

Dan jika "xylometazoline 2 jatuh pada setiap lubang hidung 3 kali sehari" ditetapkan, sebelum anda meneteskan, perlu menjelaskan dahulu apa jenis xylometazoline itu - 0.1% atau 0.05%?

Kepekatan bahan aktif dalam ejen dermatologi juga ditunjukkan oleh peratusan, tetapi tidak ada kekhususan di sini. Oleh itu, jika ia berkata "minyak hidrokortison 1%", maka ini bermakna bahawa 1 ml salap ini mengandungi 10 mg hidrokortison. Tetapi seperti penggantungan paracetamol, seseorang tidak boleh menulis "salap hidrokortison", kerana salap ini adalah 0.5%, 1%, 2.5%.

Sekarang mengenai dos menggunakan unit khas. Apabila ia datang ke unit dos tertentu, bilangan unit ini dikaitkan sama ada pada unit kelantangan, atau ke bentuk tertentu atau bentuk dos. Dan hubungan ini mestilah dijelaskan!

Iaitu, penting untuk menyedari bahawa ia adalah betul-betul 40 unit atau 100 unit ubat yang terkandung dalam 1 ml penyelesaian insulin.

Perlu diketahui bahawa dalam pil ini dengan pancreatin mengandungi dosis yang sama dengan 10,000 unit lipase. Ia adalah 10 ribu, bukan 40 atau 25.

Adalah penting untuk mengetahui bahawa dalam botol steril ini terdapat 500,000 unit garam natrium benzilpenisilin yang dijumpai.

Sekali lagi, saya ingin menekankan bahawa apabila ada sesuatu yang ditugaskan dalam unit, adalah penting untuk menjelaskan sejauh mana, di mana vial, di mana kapsul betul-betul bilangan unit ini terkandung.

Penggunaan bentuk dos tertentu sebagai unit dos adalah penuh dengan kesukaran yang besar dan banyak kesilapan.

Di dalam pil yang sama dengan agen farmaseutikal yang sama, mungkin ada bahan aktif yang berlainan. Sebagai contoh, dalam satu tablet paracetamol mungkin 80, 120, 125, 200, 285, 325, 500 atau 564 mg. Jelas sekali, tiada siapa yang boleh menjual dengan betul di farmasi atau memberikan paracetamol kanak-kanak, yang ditetapkan dalam dos "1 tablet."

Oleh itu, bersebelahan dengan nama ubat dan bentuk dos yang dipilih hendaklah ditunjukkan jumlah bahan aktif dalam hal ini, yang ditetapkan untuk bentuk dos pesakit tertentu.

Petunjuk tablet atau kapsul tertentu, jika tidak ada maklumat mengenai kandungan bahan aktif, mungkin dalam beberapa keadaan dibenarkan oleh hakikat bahawa tidak ada pilihan tablet ubat khusus ini.

Ini adalah mungkin jika:

 • Ubat ini boleh didapati dalam bentuk dos ini hanya dengan jumlah bahan yang aktif. Sebagai contoh, ornidazole boleh didapati dalam tablet 0.5. Tiada pil lain. Anda tidak akan tersilap;
 • dadah itu ditetapkan di bawah nama dagangan, dan pengeluar tertentu mengeluarkannya hanya dalam bentuk dos ini - tidak ada pilihan. Sebagai contoh, satu tablet suprastin sentiasa mengandungi 0.025 chloropyramine. Oleh itu, jika suprastin ditetapkan, satu tablet dua kali sehari, anda tidak akan salah;
 • ubat itu adalah didefinisikan dengan ketat, dilindungi oleh gabungan nama dagang bahan-bahan tertentu. Sebagai contoh, dekatilen, lozenges. Tidak ada decatilen lain. Anda tidak akan tersilap.

Kita sudah tahu bahawa cara optimum untuk mengeluarkan ubat-ubatan kepada anak-anak adalah berdasarkan hubungan dos dengan berat anak.

Pertimbangkan kehalusan dos sedemikian pada contoh ejen antipiretik kanak-kanak yang paling popular - paracetamol.

Daripada perenggan 2.1. kita tahu bahawa dos tunggal paracetamol adalah 10-15 mg / kg.

Kami mempunyai kanak-kanak yang beratnya 15 kg. Oleh itu, satu dos ubat antara 150 (10 x 15) hingga 225 (15 x 15) mg.

Kami membeli penggantungan 120 mg / 5 ml. Ini bermakna, dalam satu ml - 24 mg. Dan kita perlu dari 150 hingga 225. Oleh itu, dos tunggal kita ialah kira-kira 6.2-9.3 ml.

Kami membeli penggantungan 250 mg / 5 ml. Ini bermakna, dalam satu ml - 50 mg. Dan kita perlu dari 150 hingga 225. Oleh itu, dos tunggal kita - 3-4.5 ml.

Kami membeli 200 mg tablet. Dan kita perlu dari 150 hingga 225. Oleh itu, dos tunggal kita - 1 tablet.

Kami membeli 325 mg tablet. Dan kita perlu dari 150 hingga 225. Oleh itu, dos tunggal kita adalah separuh pil.

Sekarang mari kita berurusan dengan dos harian parasetamol yang sama. Sekiranya terdapat bukti, ubat ini boleh diberikan berulang kali dalam sehari, tetapi tidak lebih daripada 4-5 kali, dan sangat penting bahawa selang antara dos menjadi sekurang-kurangnya 4 jam.

Semua kanak-kanak yang sama - berat badan 15 kg. Dos maksimum dos ubat tidak boleh melebihi 60 mg / kg. Ini bermakna bayi kita tidak boleh melebihi 15 x 60 - 900 mg sehari.

Kami membeli penggantungan 120 mg / 5 ml. Ini bermakna, dalam satu ml - 24 mg. Dan kita tidak memerlukan lebih daripada 900. Jadi, dos harian maksimum ialah 37.5 ml (900/24).

Kami membeli penggantungan 250 mg / 5 ml. Ini bermakna, dalam satu ml - 50 mg. Dan kami memerlukan maksimum 900 sehari. Oleh itu, dos harian kita tidak boleh melebihi 18 ml (900/50).

Kami membeli 200 mg tablet. Jadi, seseorang tidak boleh mengambil lebih daripada empat pil setiap hari.

Kami membeli 325 mg tablet. Ini bermakna dos harian maksimum kami ialah 2 tablet dan tiga suku lebih pil.

Sudahkah ini senarai kami menunjukkan bahawa, mengetahui berat badan dan dos tunggal / harian yang diperlukan, agak mudah untuk membuat pilihan rasional bentuk dos. Jelas sekali, memberi 3 ml penggantungan kanak-kanak dalam kebanyakan kes lebih mudah daripada 10 ml atau setengah tablet. Oleh itu, untuk kanak-kanak dengan jisim sebanyak 15 kg, bentuk dos maksimum paracetamol akan, mungkin, menjadi penggantungan 250/5 ml.

Malah lebih terperinci dalam aspek ini adalah pilihan dos optimum paracetamol untuk pentadbiran rektum.

Adalah diketahui bahawa apabila menggunakan suppositori satu dos paracetamol lebih tinggi daripada yang diambil secara lisan, dan 20-25 mg / kg. Oleh itu, kanak-kanak seberat 10 kg harus menerima lilin yang mengandungi 200 hingga 250 mg. Kami pergi ke farmasi, dan di sana ternyata bahawa lilin paracetamol yang mengandungi bahan aktif dalam jumlah 50, 80, 100, 125, 150, 250, 300, 500, 600 dan 1,000 mg boleh didapati secara komersial. Dalam keadaan kita, adalah paling logik untuk membeli lilin 250 mg dan menggunakannya dengan beban minimum untuk jiwa kanak-kanak. Tetapi seseorang itu mungkin tidak tahu semua ini dan mengejek pada seorang kanak-kanak dengan menyuntik dua lilin 100 mg ke dalamnya, atau mengejek diri, cuba memotong setengah daripada 500 mg lilin dari lilin.

Kami juga menarik perhatian kepada hakikat bahawa kajian berhati-hati mengenai lembaran dengan preskripsi perubatan dalam banyak kes akan membolehkan anda menjimatkan wang yang signifikan.

Contoh tugasan: "penggantungan azithromisin. 200 mg sekali sehari, setengah jam sebelum makan, 3 hari berturut-turut. " Kami pergi ke farmasi, dan ternyata azitromisin antibiotik dalam penggantungan dijual dalam pakej berikut:

 • serbuk untuk penggantungan 100 mg / 5 ml, botol 20 ml;
 • serbuk untuk penggantungan 200 mg / 5 ml, 15 ml vial;
 • serbuk untuk penyediaan penggantungan 200 mg / 5 ml, botol 30 ml;
 • serbuk untuk penyediaan penggantungan 200 mg / 5 ml, botol 20 ml.

Adalah jelas bahawa pilihan optimum dalam keadaan kita adalah 200 mg / 5 ml, botol 15 ml hanya cukup untuk rawatan yang ditetapkan. Apa-apa pembungkusan lain tidak bersifat ekonomi: sama ada anda perlu membelinya, atau ia akan kekal.

Sayangnya, selalunya terdapat keadaan apabila doktor hanya tidak mempunyai masa untuk memantau pelbagai jenis farmasi yang berubah pesat. Dan dalam kes ini, pelantikan seperti itu agak mustahil: "loratadine 5 mg 1 kali sehari selama 2 minggu." Ini sudah tentu salah, tetapi usaha intelektual ibu bapa yang sangat kecil menyelesaikan masalah ini.

Jadi, kami datang ke farmasi. - Kita perlukan loratadine, 5 mg.

Ternyata loratadine tersedia dalam tablet 10 mg, serta dalam sirap atau penggantungan - 1 mg / 1 ml.

5 mg adalah setengah tablet atau 5 ml sirap. Kami tidak mahu membahagikan tablet, dan walaupun dengan menelan tablet kami mempunyai masalah dengan serbuk kami, jadi kami mendapat cecair-lazat dan memberikan apa yang ditetapkan oleh doktor...

Dengan cara ini, sebelum membeli, kami menjalankan pengiraan mudah: 5 ml sehari, dan selama 2 minggu, ini adalah 5 x 14 - ternyata 70 ml diperlukan untuk rawatan. Dan berapa banyak terdapat di dalam botol? Kami berminat: ternyata dalam satu botol sirap atau penggantungan loratadine boleh ada 30, 50, 60, 100, 120 dan 150 ml. Mungkin yang paling rasional untuk membeli sebotol 100 ml - sila beri...

Dan perkara terakhir saya ingin menarik perhatian anda. Bilamana doktor menetapkan pil untuk dibahagikan, ini sama ada ditunjukkan dengan perkataan (separuh, ketiga, suku) atau pecahan: 1/2, 1/3, 1/4.

Dan jika ia mengatakan "kalsium glukonat 0.5" - ini bukan separuh pil (!), Ini adalah separuh gram - 0.5 g.

0.25 bukan tablet seperempat, iaitu 0.25 g.

[1] Selanjutnya, apabila kita menyatakan ungkapan "unit asas", kita maksudkan unit itu, asasnya dari sudut pandang ubat-ubatan. Maksudnya, dari sudut pandangan sistem antarabangsa unit (Sistem Antarabangsa, SI), unit asas massa adalah kilogram (kg), dan unit piawai isipadu adalah padu padu (m 3).

Di kampung

05/07/2018 admin Komen Tiada komen

Pulihkan memori

Kita tahu dari aritmetik bahawa 1 g adalah berbilang unit 1 kg, iaitu, seperseribu kilogram. Dan apabila perlu untuk mengetahui berapa gram dalam satu kilogram, kami melipatgandakan bilangan yang menandakan kilogram sebanyak seribu dan dapatkan:
1 kg x 1000 = 1000 g, atau 1 kg = 103 g

Jadi, miligram juga seribu kuantiti yang dipanggil gram.

Dan masalahnya diselesaikan dengan cara yang sama apabila anda perlu tahu berapa banyak miligram di dalamnya.
Kami memperuntukkan tiga sifar ke digit yang mewakili bilangan r.

1 g x 1000 = 1000 mg, atau 1 g = 103 mg. Berikut adalah jawapan mudah kepada soalan - dalam 1 gram berapa mg.

Kami menggunakan pengetahuan dalam amalan

Kehidupan sentiasa menghadapi kita dengan keadaan apabila kita perlu menyelesaikan masalah aritmetik tersebut. Selalunya, ia berlaku apabila mengambil ubat.

Sebagai contoh, jika arahan untuk digunakan mengatakan bahawa tidak lebih daripada 0.2 g ubat boleh dimakan setiap hari, dan berat 25 mg ditunjukkan pada tablet dalam lepuh, maka anda perlu tahu berapa banyak tablet yang boleh digunakan.

Algoritma Penyelesaian: 0.2 g x 1000 = 200 mg, 200 mg: 25 mg = 8 tablet.

Tetapi terjemahan sebaliknya dari miligram hingga gram juga sering dijumpai, terutamanya apabila memasak atau untuk penyelesaian kimia untuk tujuan ekonomi.

Kami ingat bahawa jika 1 g = 103 mg, maka 1 mg = 10-3 g atau 1 mg = 0.001 g.
Katakan, mengikut preskripsi, kita perlu menambah 300 mg gula pasir dan 800 mg garam di suatu tempat, dan kita hanya mengukur r.

Unit Antarabangsa (IU) - dalam farmakologi, ini adalah unit untuk mengukur jumlah bahan, berdasarkan aktiviti biologi. Digunakan untuk vitamin, hormon, ubat-ubatan tertentu, vaksin, komponen darah dan sejenis bahan aktif biologi.

Berapa banyak miligram per gram?

Walaupun nama itu, ME bukan sebahagian daripada sistem pengukuran antarabangsa SI.

Takrif sebenar IU tunggal adalah berbeza untuk bahan-bahan yang berbeza dan ditubuhkan oleh perjanjian antarabangsa. Jawatankuasa Standardisasi Biologi Pertubuhan Kesihatan Sedunia menyediakan persiapan rujukan bahan-bahan tertentu, (sewenang-wenangnya) menetapkan bilangan unit IU yang terkandung di dalamnya, dan menentukan prosedur biologi untuk membandingkan persiapan lain dengan rujukan. Tujuan prosedur sedemikian adalah bahawa kosong yang berbeza yang mempunyai aktiviti biologi yang sama mengandungi bilangan unit IU yang sama.

Bagi sesetengah bahan, kesamaan jisim satu IU ditubuhkan dari masa ke masa, dan pengukuran dalam unit-unit ini telah ditinggalkan secara rasmi. Walau bagaimanapun, unit IU masih boleh digunakan secara meluas kerana kemudahan. Sebagai contoh, vitamin E wujud dalam lapan bentuk yang berbeza, dibezakan oleh aktiviti biologi mereka. Daripada menentukan jenis dan berat vitamin dalam bahan kerja, kadang-kadang mudah untuk hanya menunjukkan kuantiti dalam IU.

Unit Antarabangsa (IU) - piawaian yang dipersetujui di peringkat antarabangsa yang diperlukan untuk membandingkan kandungan sebatian biologi yang diuji berdasarkan aktiviti mereka.

Apabila tidak mungkin untuk disucikan oleh kaedah kimia, bahan itu dianalisis dengan kaedah biologi, dan untuk perbandingan, penyelesaian piawai stabil digunakan. Standard serum disimpan di Institut Serum Negeri (Copenhagen, Denmark), Institut Penyelidikan Perubatan Nasional (Mill Hill, United Kingdom) dan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) (Geneva, Switzerland).

Unit antarabangsa ditetapkan sebagai jumlah tertentu penyelesaian standard (contohnya, satu IU tetanus antitoxin = 0.1547 mg penyelesaian standard yang disimpan di Copenhagen).

Farmakologi Dan Farmakoterapeutik (Baru Disemak 21 St Ed.)

5 miligram adalah berapa banyak?

Apakah perbezaan antara 5 mg dan 5 ml?

Orang ramai sering mengelirukan dua konsep yang berbeza: mililiter dan miligram. Ada yang percaya bahawa ini adalah perkara yang sama. Oleh itu, mari kita faham.

Pertama, anda perlu menentukan bentuk dos di hadapan kami.

Pepejal disatukan dengan berat (ditimbang), dan cecair - mengikut isipadu (diukur).

Dalam kes pertama, unit ukuran adalah gram milligram microgram, dan dalam liter milliliter kedua.

Berat mengikut berat badan

Notasi massa:

0.001 - 1 mg (miligram)

0.000001 - 1 mcg (mikrogram)

Peralatan pengukur untuk pengilang: berat, berat, skala (pada prinsip berat adalah: musim bunga, tuil, manual, plat dan lain-lain).

Instrumen pengukur untuk pengguna: dalam kes ini, ukuran pengukuran akan menjadi dos ubat yang ditetapkan oleh doktor. Maklumat lanjut tentang dos yang dibincangkan dalam artikel.

Dosis mengikut jumlah

Penamaan volum:

1 ml - 1 ml

Alat pengukur untuk pengilang: alat pengukur dan farmaseutikal, kalis volumetrik, silinder, cawan, burettes.

Mengukur alat untuk pengguna: topi, pipet, jarum suntikan, cawan, mengukur sudu.

Kami membetulkan:

Apa maksud jawatan 1.0?

Jawapan: Ini adalah jisim bahan berat 1 gram.

Spesifikasi: Jika kita bercakap tentang isi padu bentuk dos, maka selanjutnya akan ditetapkan - ml, iaitu, 1.0 ml (atau hanya 1 ml).

Bagaimana untuk mengira jumlah titisan yang betul?

Unit yang tidak standard untuk mengukur volum ialah penurunan.

Dalam 1 gram berapa banyak miligram?

Ini adalah penunjuk yang tidak tepat untuk pengiraan, kerana volum penurunan bergantung pada sifat fizikal cecair dosed.

Sebagai perbandingan: jumlah 1 drop larutan alkohol rata-rata 0.02 ml, dan dalam larutan akueus ia boleh berbeza-beza dari 0.03 hingga 0.05 ml.

Ahli farmasi dan doktor memutuskan bersama untuk menetapkan ukuran standard untuk ukuran unit ini. Ia dianggap bahawa jumlah 1 drop adalah 0.05 ml.

Apabila menetapkan dos ubat dalam titisan, difahami bahawa jumlah satu titisan adalah 0.05 ml. Sekiranya anda mempunyai 1 ml jarum suntikan medis di rumah anda, anda boleh dengan mudah menentukan jumlah ubat yang dikehendaki: 2 titis - 0.1 ml, 3 titis - 0.15 ml, 5 titis - 0.25 ml.

Sudu juga merupakan peranti pengukur yang tidak tepat untuk menentukan jumlah dos dos. Bagi mereka juga, menerima simbol kelantangan.

Memo apabila membuang bentuk dos cair:

1 topi. (drop) = 0.05 ml

2 cap. = 0.1 ml (kita mengukur dengan jarum suntikan, dengan jumlah 1 ml)

20 cap. (pipet) = 1 ml

1 sudu kecil (sudu teh) = 5 ml

1 d.l. (pencuci mulut atau sudu bayi) = 10 ml

1 sudu besar. (sudu) = 15 ml

1 sudu besar. (cawan) = purata 200 ml (gelas datang dalam kapasiti yang berbeza: dari 110 hingga 320 ml)

Dalam salah satu isu berikut, anda akan mempelajari cara menentukan kandungan zat aktif dalam bentuk dos, dan bagaimana mengira dos tunggal / harian dadah.

Selamatkan awak! Sembuh secara sedar!

Lebih banyak lagi dalam saluran Telegram

Jawapan yang cepat: dalam 1 g - 1000 mg.

Apapun yang anda katakan, kami cenderung untuk melupakan beberapa maklumat dari tahun persekolahan, terutama jika kita tidak menemuinya dalam apa cara sepanjang hidup kita. Di sini, sebagai contoh, adakah anda ingat berapa banyak miligram yang terkandung dalam 1 gram?

Berapa banyak miligram per gram?

Nah, jika anda masih ingat, ada orang yang melupakan maklumat ini. Kami tidak akan menyalahkan mereka - seseorang tidak dapat menyimpan kepalanya semua data yang pernah dia terima. Tetapi kita akan menjawab soalan itu.

Miligram adalah satu unit ukuran untuk massa dalam sistem antarabangsa unit SI. Miligram adalah seribu satu gram (atau satu juta per kilogram). Ternyata 1 g bahan mengandungi 1000 mg. 1 miligram pula mengandungi 0.001 g bahan.

Penuh Walau bagaimanapun, dalam praktiknya, kita sering bertemu dengan kes-kes seperti ini, yang sering membawa kita menjadi pening. Satu contoh mudah: anda mesti mengambil pil. Pada bungkusan itu dituliskan bahawa berat setiap tablet adalah 0.25 g, manakala 750 mg diperlukan. Oleh kerana kita sudah tahu bahawa satu gram mengandungi seribu miligram, kita hanya menerjemahkan nilai-nilai. Jadi, 0.25 g adalah 250 mg. Letakkan 750 mg dibahagikan dengan 250 mg dan kita dapat angka 3. Tiga - iaitu berapa banyak tablet yang perlu anda ambil.

Sudah tentu, anda boleh menterjemahkan semuanya kembali. 750 mg adalah 0.75 g, tabletnya adalah 0.25 g, kita membahagi 0.75 g dengan 0.25 g dan kita mendapat angka yang sama - 3. Seperti yang anda lihat, segala-galanya agak mudah, tetapi jika anda mempunyai sebarang soalan pada topik ini, anda boleh menetapkannya kepada kami menggunakan bahagian komen.

Petua 1: Bagaimana menukar gram ke miligram

Apabila bekerja dengan sejumlah kecil bahan, unit jisim sering digunakan, seperti miligram (mg). Seribu gram dipanggil satu miligram. iaitu, satu gram mengandungi seribu miligram. Untuk menukar gram ke miligram, bahkan kalkulator tidak diperlukan - pengetahuan yang agak asas dalam aritmetik.

Arahan

1. Untuk menukarkan gram kepada satu miligram, darabkan bilangan gram dengan 1000. Iaitu, gunakan rumus primitif berikut: Kmg = Kg * 1000, di mana Kmg adalah bilangan miligram, Kg adalah bilangan gram Jadi, katakan, jisim satu tablet karbon aktif ialah 0.25 gram Oleh itu, jisimnya, dinyatakan dalam miligram, adalah: 0.25 * 1000 = 250 (mg).

2. Jika bilangan gram adalah bilangan bulat, maka untuk menukarkan gram kepada miligram, secara primitif menyerahkan tiga sifar kepadanya ke kanan. Katakan satu tablet asid askorbik dengan glukosa seberat 1 gram. Ini bermakna bahawa jisimnya dalam miligram ialah: 1,000.

3. Jika bilangan gram dinyatakan dalam bentuk perpuluhan, maka gerakkan titik perpuluhan tiga digit ke kanan. Sebagai contoh, kandungan glukosa dalam satu tablet asid askorbik dengan glukosa - 0.887 gram. Oleh itu, dalam miligram jisim glukosa akan menjadi 887 mg.

4. Jika kemudian koma kurang daripada 3 digit, tambahkan tanda-tanda yang hilang dengan nol. Jadi, sebagai contoh, jadual kandungan asid askorbik dalam satu tablet asid askorbik dengan glukosa adalah 0.1 gram. Dalam miligram ia akan - 100 mg (mengikut peraturan, ternyata 0100 mg, tetapi nol tidak penting di sebelah kiri dibuang)..

5. Sekiranya semua data awal diberikan dalam gram, dan jumlahnya mesti ditunjukkan dalam miligram, maka semua pengiraan pertengahan dijalankan dalam gram, dan miligram hanya menerjemahkan hasil pengiraan. Jadi, katakanlah, satu tablet allohol mengandungi: - hempedu kering - 0.08 g, - bawang putih kering - 0.04 g, - daun nettle - 0.005 g, - karbon diaktifkan - 0.025 g untuk mengira: berapa banyak miligram bahan energik yang terkandung dalam satu tablet allohol, tambah massa semua komponen, dinyatakan dalam gram, dan jumlah keputusan dalam miligram: 0.08 + 0.04 + 0.005 + 0.025 = 0.15 (g).15.15 * 1000 = 150 (mg).

Petua 2: Bagaimana untuk menukar gram ke kilogram

Gram adalah satu unit ukuran untuk massa yang dimiliki oleh satu sistem ukuran metrik. Gram adalah salah satu daripada unit asas sistem langkah tanpa syarat GHS (sentimeter, gram, kedua) - digunakan secara meluas sebelum menggunakan sistem pengukuran antarabangsa (SI). Ia dilambangkan sebagai g atau g.

Berapa banyak miligram dalam satu mililiter

Unit kilogram pendaraban jisim untuknya adalah salah satu unit SI asas, dilambangkan kg atau kg.

Arahan

1. Gram adalah sama dengan jisim satu sentimeter padu air pada suhu ketumpatan maksimumnya (4 ° C). Sebagai ukuran jisim badan, gram adalah unit yang diturunkan dalam sistem metrik. Ia adalah seribu unit jisim rod - satu kilogram a. Satu kilogram ditentukan (sehingga 0.2%) sebagai jisim satu desimeter kubik (0.001 meter padu) air pada suhu ketumpatan tertinggi. Pada masa ini, kilogram standard silinder kira-kira 39 mm, yang diperbuat daripada aloi platinum-iridium pada tahun 1889, disimpan di Paris di Biro Antarabangsa Timbang dan Sukatan untuk menentukan jisim kilogram.

2. Gram adalah sama dengan kilogram satu ribu (1 g = 0.001 kg), oleh itu, untuk menterjemahkan berat jisim badan, yang diberikan dalam gram, ia mesti didarabkan sebanyak 1000.

Video berkaitan

Beri perhatian!
Penukaran gram kepada miligram terutamanya digunakan dalam pengiraan yang berkaitan dengan penyediaan dadah dan dos mereka. Apabila mengira, berhati-hati - setiap kesilapan satu titik perpuluhan akan membawa kepada ralat sepuluh kali ganda.

Berapa banyak miligram dalam satu mililiter

Berapa banyak miligram dalam satu mililiter

Seringkali dalam kehidupan seharian (di dapur, di garaj, di negara ini) kita perlu menukar miligram kepada mililiter. Malah, terjemahan ini biasanya tidak sukar. Walaupun, orang sering mengelirukan kedua nilai ini, dan sering meletakkan tanda yang sama di antara mereka. Ini benar-benar mustahil untuk dilakukan, terutamanya apabila perlu untuk mengira dos ubat. Mari kita tentukan secara teratur.

Apakah 1 miligram?

Miligram ialah ukuran antarabangsa berat bahan apa-apa, dari gas hingga pepejal. Digunakan di Rusia dan kebanyakan negara lain. Satu miligram (mg) adalah seribu satu gram dan satu juta kilogram.

Apa itu 1 mililiter

Milliliter adalah ukuran volum antarabangsa, dan dalam keadaan hidup ia paling sering digunakan untuk mengukur produk cecair dan pukal. Pada slang perubatan disebut "kubus". Satu mililiter adalah sama dengan satu sentimeter padu dan seribu liter satu liter.

Bagaimana untuk menukar miligram kepada mililiter

Sering kali, penukaran miligram kepada mililiter dibuat untuk cecair, kadang-kadang pepejal pukal.

Untuk ini, anda perlu mengetahui kepadatan mereka.

Apakah ketumpatannya

Ketumpatan atau graviti tentu adalah kuantiti fizikal yang mencerminkan nisbah massa kepada jumlah bahan, biasanya dilambangkan dengan huruf P (p). Dalam kehidupan seharian, ketumpatan sering dinyatakan dalam gram per centimeter kubik (g / cm kubik) atau gram per liter (g / l). Graviti spesifik air tulen, sebagai contoh, adalah 1 g / cm3. atau 1000 g / l.

Oleh itu, mengira bilangan miligram dalam 1 mililiter air dan dalam penyelesaian yang lemah berdasarkannya adalah agak mudah - 1000 mg. Untuk menentukan ketumpatan bahan-bahan lain, terdapat jadual khas.

Jadual ketumpatan

Untuk menukar miligram kepada mililiter, kita memerlukan meja dan kalkulator sedemikian. Ambil ketumpatan sebarang bahan, dinyatakan dalam kiub g / cm. Pengiraan dibuat mengikut formula:

Vml = Qmg x p / 1000, di mana:

 • Vml - jumlah bahan dalam mililiter.
 • Qmg - berat bahan dalam miligram.
 • p ialah kepadatan bahan dalam gram / cm kiub.

Sebagai contoh, kita perlu menentukan berapa banyak mililiter mempunyai 10 mg madu.

Kita dapati dalam jadual bahan yang dikehendaki, kita menentukan ketumpatannya. Ketumpatan madu 1.35 g / cm cu. Pengganti dalam formula:

Vml = 10 x 1.35 / 1000 = 0.0135 ml. Oleh itu, 1 mg madu akan mengambil jumlah 0.00135 ml.

Sekiranya anda mempunyai meja ketumpatan, dinyatakan dalam gram seliter, anda mesti menggunakan formula berikut:

Ia mungkin perlu untuk melakukan tindakan terbalik - untuk menukar mililiter kepada miligram. Untuk melakukan ini, kita memerlukan jadual dan kalkulator. Formula untuk pengiraan kini akan kelihatan seperti ini:

 • Qmg = Vml x p x 1000 - untuk ketumpatan, dinyatakan dalam gram per sentimeter padu.

Sebagai contoh, kita perlu tahu berapa banyak 75 ml alkohol yang berat dalam mg.

Kami beralih ke meja, cari ketumpatan bahan yang dikehendaki dalam kiub g / cm, gantilah nilai dalam formula:

 • Qmg = 75 ml x 0.80 x 1000 = 60000 mg.

Jika nilai ketumpatan dalam jadual adalah dalam gram seliter, formula akan kelihatan seperti ini:

 • Qmg = Vml x p.

Untuk contoh kami, kami dapat:

 • Qmg = 75 ml x 800 = 60000 mg.

Sekiranya tiada jadual di tangan, ketumpatan bahan boleh ditentukan secara bebas. Untuk melakukan ini, anda memerlukan skala (lebih tepat, lebih baik), mengukur perkakas dan kalkulator.

Anda boleh menggunakan bekas yang mempunyai kelantangan yang diketahui sebagai hidangan mengukur - balang kaca, gelas potong, cawan pengukur, dan lain-lain. Bagi produk cecair dengan jumlah kecil (sehingga 20 ml), anda boleh menggunakan picagari perubatan.

Tugas anda adalah untuk mengukur volum dengan kapasiti diukur dalam mililiter secepat mungkin dan menimbang bahan yang diukur dalam gram. Selanjutnya, berat produk harus dibahagikan mengikut jumlah. Akibatnya, anda mendapat ketumpatan:

 • p = Qmg / Vml.

Nah, gunakan formula untuk pengiraan, dinyatakan dalam kiub g / cm.

Apabila memasak ketepatan yang lebih tinggi tidak diperlukan, maka anda boleh menggunakan ukuran volume seperti sudu. Adalah diketahui bahawa jumlah satu sudu adalah sekitar 15-18 ml, dan jumlah sudu teh sekitar 6 ml. Ia kini masih lagi untuk mengetahui betapa beratnya jumlah ini. Rujuk jadual:

Belajar untuk mengira dengan betul: berapa banyak miligram bagi setiap mililiter

Biasanya ukuran volume dan panjang minat mereka yang mempelajari undang-undang asas fizik atau kimia, di mana ia dikehendaki untuk menukar satu unit ukuran kepada yang lain. Pertimbangkan persoalan penting fizik - sistem menukar miligram kepada mililiter dan belakang.

Definisi konsep

Selaras dengan klasifikasi terjemahan antarabangsa, satu miligram difahami sebagai 1/1000 gram atau 1/1000 000 satu kilogram.

Ia adalah satu unit pengukuran jisim dan tidak boleh setara dengan satu mililiter kerana jumlah dan ketumpatan yang berlainan. Dalam piawaian antarabangsa ia ditetapkan sebagai "mg", manakala singkatan "mg" diterima di Rusia.

100 mg adalah 1/10 gram, tetapi digunakan untuk air, hampir sepuluh ribu kali kurang daripada satu liter air. Fakta ini penting untuk dipertimbangkan apabila menggunakan sistem pemindahan antarabangsa dari satu unit berat kepada yang lain, tetapi yang terbaik adalah menggunakan kad sekolah khas. Mereka membenarkan masa untuk mengulang jadual terjemahan.

Peraturan penterjemahan

Dari kursus fizik, kita tahu bahawa terjemahan yang betul dari satu unit pengukuran kepada yang lain mungkin hanya terima kasih kepada konsep seperti kepadatan bahan. Ini juga terpakai kepada ciri-ciri penukaran mg hingga ml.

Amalan menunjukkan bahawa 1 mg bersamaan satu sentimeter padu. Tetapi berat bahan cair tidak dapat dibandingkan dengan berat pepejal. Sebagai contoh, jumlah cecair bergantung kepada ketumpatan bahan itu sendiri dalam keadaan cecair.

Ketumpatan sangat berbeza dengan apa bahan digunakan untuk analisis. Semua data untuk terjemahan boleh didapati dalam fungsi jadual piawai, yang boleh didapati di mana-mana buku teks fizik sekolah.

Untuk melaksanakan pemindahan dengan tepat (untuk menentukan 5 ml - inilah berapa gram), anda mesti mengikuti langkah-langkah berikut:

 1. Memandangkan fakta bahawa satu mililiter tidak selalu sesuai dengan satu miligram, satu-satunya pengecualian adalah air dan kemudian kira-kira.
 2. Gram yang dibahagikan dengan centimeter padu hendaklah ditukar kepada satu miligram dibahagikan dengan milimeter dalam kiub.
 3. Pertimbangkan bahawa sesetengah cecair boleh menjadi lebih berat daripada air biasa, sebagai contoh: raksa dan beberapa cecair lain.

Sekiranya anda ingin tahu berapa banyak miligram per mililiter cecair tertentu, seperti air.

Ini menarik! Teori relativiti khas Einstein: kata-kata ringkas dan mudah

Di atas, kami mengatakan bahawa berat air adalah setanding dengan berat pepejal, yang dijelaskan oleh nilai kepadatan. 1 ml air bersamaan dengan seribu satu liter, sama seperti 1 miligram hanya seribu gram.

Ketumpatan air tulen - 0, 997 kg setiap meter padu. Untuk menjawab persoalan cara menukar miligram kepada mililiter, mereka menggunakan sistem penukaran unit standard ukuran, yang mereka belajar di sekolah menengah.

Untuk mengetahui berapa banyak mg yang terkandung dalam mg, adalah penting untuk memahami nisbah parameter jadual dan ketat mematuhi semua data.

Jadual menunjukkan indikator utama nilai perubatan apabila menukar dari satu unit ke unit lain.

Berapa gram setiap mililiter: pengiraan dan jadual

Untuk menyediakan hidangan lazat dan sihat, perlu memerhatikan perkadaran ramuan. Dalam hal ini, soalan sering timbul - berapa gram setiap mililiter? Tidak selalu di tangan untuk mempunyai skala dapur atau cawan pengukur. Untuk memulakan, mari memahami konsep-konsep gram dan mililiter.

A gram adalah satu unit jisim yang sama dengan seribu satu kilogram. Dalam gram berat badan diukur.

Lit adalah satu unit pengukuran yang sama dengan satu desimeter padu. Liter ialah unit bukan sistem. Dalam memasak, orang biasanya menggunakan mililiter, satu mililiter adalah seribu liter satu liter atau satu sentimeter padu.

Bagaimanakah kedua nilai ini berkaitan dengan satu sama lain, berapa banyak mililiter dalam satu gram? Dari sudut pandangan saintifik, soalan itu tidak dapat dirumuskan dengan cara ini. Fizik teringat. Untuk mengira jisim, anda perlu mengalikan volum dengan ketumpatan bahan tersebut. Ketumpatan bahan boleh didapati di mana-mana direktori fizikal.

Ketumpatan air boleh diambil sama dengan perpaduan. Oleh itu, jika kita bercakap tentang air, maka jawapannya kepada soalan, 500 g, adalah berapa banyak mililiter, akan - 500 g air sepadan dengan lima ratus mililiter. Tetapi cecair berbeza mempunyai kepadatan yang berlainan.

Ketumpatan susu adalah 1.03 g / cm kiub. Oleh itu, jika anda ingin mendapatkan jawapan kepada soalan itu, 200 gram susu, ini adalah berapa banyak mililiter, anda perlu melakukan langkah-langkah berikut:

 1. Daripada formula di atas, kita dapati bahawa isipadu adalah sama dengan jisim yang dibahagikan dengan kepadatan.
 2. Gantikan nilai ini.

Oleh itu, 200 g susu mempunyai jumlah 194.17 ml.

Ketumpatan minyak bunga matahari ialah 0.93 g / cm. Jika anda berminat dengan berapa gram minyak dalam satu mililiter minyak, kami akan membuat pengiraan berikut.

Kami beralih kepada nilai yang lebih mudah difahami, satu liter minyak bunga matahari mempunyai jisim 930 g.

Ketumpatan pukal pepejal bahkan lebih rendah. Jika anda mempunyai tepung dalam resipi, dan anda ingin tahu, 250 g tepung adalah berapa banyak mililiter, menggunakan formula, anda boleh mengira ia. Anda memerlukan jisim dibahagikan dengan ketumpatan, yang untuk tepung adalah 0.59 g / cm kubus.

Dengan cara yang sama kita menentukan, 100 g gula adalah berapa banyak mililiter? Ketumpatan gula adalah 0.8 g / cmc.

Banyak produk digunakan dalam memasak dalam kuantiti yang sangat kecil. Lebih mudah untuk mengetahui berapa banyak produk dalam satu sudu atau sudu teh.

Satu sudu meja mengandungi:

 • poppy - 15 g;
 • tepung jagung - 30 g;
 • gula aising - 25 g;
 • garam - 30 g;
 • soda - 28 g;
 • koko - 20 g;
 • kayu manis - 20 g

Dalam satu sudu diletakkan:

 • poppy - 5 g;
 • tepung jagung - 10 g;
 • icing gula -8 g;
 • garam -10 g;
 • soda - 12 g;
 • koko - 10 g;
 • kayu manis - 8 g

Menyedari betapa banyak gram per mililiter, pada prinsipnya, Anda dapat melakukan tanpa alat pengukur, mengukur gelas dan perangkat lain untuk mengukur hampir semua produk. Di samping itu, jadual ini akan membantu anda bukan sahaja apabila membakar gula-gula, ia boleh digunakan untuk mengukur bijirin untuk memasak bubur, gula, minyak bunga matahari untuk resipi dari produk yang gurih, dan sebagainya. Dan juga untuk membuat pengiraan, mengetahui berapa banyak mililiter dalam satu gram air, anda dengan mudah boleh mengira berapa banyak cecair yang diperlukan untuk satu atau satu lagi resipi. Ibu bapa yang berpengalaman memahami betapa pentingnya pematuhan perkadaran - hanya ramuan ramuan hidangan masa depan yang diukur membolehkan anda melakukan semua yang betul dan tidak merosakkan produk. Oleh itu, jika anda mempunyai soalan, berapa gram setiap mililiter - jadual itu akan membantu mengira berat komponen dengan betul.