Ursofalk dan Gallstones

Anonymous (Lelaki, 48 tahun)

Tolong beritahu saya, adakah ia berbahaya untuk mengambil Ursofalk untuk masa yang lama 500 mg / hari selama lebih daripada setahun? Pada pendapat ramai yang mengambil ubat ini, ia menghasilkan penambalan calculi yang sedia ada di...

Halo, saya berumur 25 tahun, saya merancang kehamilan, ketidaksuburan selama 5 tahun, diagnosis PCOS. Untuk rawatan saw 3 bulan. KOK (Chloe), selepas ultrasound hati mendapati batu di pundi hempedu 10 mm. Doktor...

Selamat hari! Seorang wanita berusia 53 tahun (berat 60 kg), batu empedu (5-6 keping 6mm setiap satu) didapati tidak merasa sakit. Doktor berkata untuk membuang pundi hempedu. Beritahu saya, sila, adakah ada...

Hello! Nama saya Lyudmila, saya berusia 32 tahun. Beberapa hari lalu saya mempunyai ultrasound abdomen. Pada ultrasound, kesimpulan diberikan: tanda-tanda penyempitan dan lenturan dalam badan pundi hempedu, batu empedu (di rongga echozit.zona 5 * 4mm,...

Irina Kozina (Telesheva)

Hello Uzi 2009 - saiz kalkulus berganda 6 * 9 mm. Uzi 2011 Ogos - saiz GI tidak dinaikkan - 72820 mm, dindingnya licin, nipis, kandungannya tidak seimbang, banyak calcinates hingga 12...

Tolong beritahu saya, apa ubat-ubatan yang boleh diambil dengan LCD dan genangan hempedu? Banyak batu, yang terbesar di RCD sehingga 1 cm.

PERMOHONAN URSOFALK PADA PENYAKIT GALLOUS-PENYELESAIAN DENGAN KOMBINASI DYSKINESIA BUBBLE TUJUAN

Pada hari Rabu, Vladimir Ivanovich bertugas. Soalan akan dijawab dengan kelewatan 2-3 hari.

Pentadbiran tapak menarik perhatian anda! Pesakit yang dihormati! Jangan lupa untuk mendaftar di laman web ini! Sekiranya perlu untuk bertindak secara peribadi kepada pesakit, pengguna yang tidak berdaftar tidak akan menerima respon sedemikian. Untuk permintaan yang berulang, tambahkan SEMUA surat-menyurat yang terdahulu sepenuhnya (tulis tarikh dan bilangan soalan). Jika tidak, perunding tidak akan mengenali anda. Anda boleh melengkapkan soalan atau menjawab soalan perunding dalam "Mesej" di bawah soalan anda. Mereka akan dihantar kepada perunding.
Setelah menerima jawapan, jangan lupa untuk menilai ("menilai jawapan"). Saya mengucapkan terima kasih kepada setiap orang yang mendapati mungkin dan perlu - untuk menilai jawapannya!

Ingatlah bahawa untuk jawapan (rundingan) yang anda suka, anda boleh menggunakan pilihan khusus laman "Katakanlah terima kasih", di mana anda boleh mengucapkan terima kasih kepada perunding dengan membeli beberapa bonus di laman web kami. Kami berharap bahawa bonus yang dicadangkan tidak akan menyebabkan anda sesuatu tetapi senyuman, kebodohannya.

Siapa yang membantu Ursofalk membantu membubarkan batu karang?

Salah satu cara paling mudah untuk membersihkan hati dan melawan keletihan disarankan oleh doktor Jerman Hermann Kruger, yang telah mengkaji kerja hati selama bertahun-tahun. "Hujan itu dua kali sehari dengan pad pemanas biasa," katanya. - Jika anda pada waktu pagi dan pada waktu malam untuk meletakkan pad pemanasan pada kuadran kanan atas - kawasan hati, secara beransur-ansur berasa lebih baik - akan meningkatkan aliran hempedu. Kerana ini, anda tidak lama lagi akan merasa lonjakan tenaga. Dalam satu perkataan, keletihan akan surut, dan anda akan penuh tenaga lagi. "

Adalah wajar untuk pembersihan yang lebih berkesan, selepas berunding dengan doktor, untuk mengambil air mineral dan herba choleretic semasa pemanasan. Juga membantu ubat dandelion infus. Ahli herba menasihati meminumnya hingga empat gelas sehari. Yang terkandung dalam dandelion agen biologi bukan sahaja menghalang pembentukan batu karang, tetapi juga dibubarkan disediakan. Oleh sebab batu-batu terutama terdiri daripada kolesterol, mereka memanaskan haba mereka, dan mereka bebas melewati saluran hempedu.

Bagi melegakan keletihan, ini dijelaskan seperti berikut: "Hati terlibat dalam proses asimilasi gula di dalam badan, dan pad pemanasan merangsang karyanya. Oleh itu, tanpa campur tangan yang serius, adalah mungkin untuk mencapai bukan sahaja pemurnian hati, tetapi juga pembebasan sejumlah besar tenaga tambahan. " Ini, menurut Kruger, adalah cara termudah dan tidak berbahaya untuk memulihkan keadaan. Malah untuk orang yang sihat, sesi sedemikian sebaiknya diadakan selama 20 minit dua kali sehari.

Hepatoprotector Dr. Falk Pharma Ursofalk - ulasan

Gallstones dalam 25 tahun. Apa yang perlu dilakukan: mengeluarkan hempedu atau cuba membubarkan batu di dalamnya? Pengalaman saya hampir setahun.

Hello semua! Saya fikir semua orang telah mendengar bahawa penyakit itu "semakin muda" dari tahun ke tahun. Oleh itu, dalam 25 saya, secara tidak sengaja saya mendapati terdapat batu dalam pundi hempedu. Stupor, panik, soalan "apa yang harus dilakukan?". Dan kini, hampir setahun berdasarkan cadangan dari gastroenterologi dan minum "Ursofalk" dan apa yang datang daripadanya, lihat sendiri.

Permulaan ceritaku

Apabila saya berumur 21 tahun, jerawat subkutaneus mula muncul di wajah di bahagian alis, sakit dengan kengerian dan tidak lulus selama berbulan-bulan. Jejak dari mereka - cerita yang berasingan. Dalam tempoh ini saya berpindah dari ibu bapanya, mula hidup berdikari, bekerja di pekerjaan pertama beliau di pejabat 4:00 pada waktu pagi, dan selepas makan tengah hari - sepenuh masa belajar hingga larut malam, dan kemudian berlari pulang, di mana anda perlu untuk memasak, menjaga rumah dan melakukan kerja di universiti. Sindrom pelajar yang sangat baik tidak membenarkan saya untuk tenang dengan apa jua bidang kehidupan baru saya, kebimbangan dan masalah (sebelum itu, gaya hidup saya lebih banyak diukur). Akibatnya, saya tidur sedikit dan makan lebih sedikit. Alasan saya yang paling popular - "Saya tidak mempunyai masa." Dan yang paling mungkin yang paling teruk - Saya tidak minum air, hanya kopi / teh / jus, sangat jarang - air masak.

 • Pagi - sandwic, jarang bubur.
 • Makan tengah hari - pastri di antara kerja dan universiti, salad mayonis dengan bawang helai dari bufet
 • Makan malam - sesuatu yang berat, kerana sepanjang hari di kakinya, dalam tekanan, tanpa keupayaan untuk pergi ke suatu tempat untuk makan.
 • Makanan ringan - gula-gula: coklat, roti, buah - pisang kegemaran.

Di sini dalam mod ini, saya hidup lebih lama daripada setahun, sehingga jerawat jahat ini tidak mengganggu ke tepi (tonalka benjolan sedemikian rupa tidak semestinya berkilat).

Ia telah memutuskan untuk pergi segera ke FGS - pengalaman pertama saya dalam hidup. Hasilnya - hempedu dibuang ke dalam perut dan gastritis cetek, dihantar ke ahli gastroenterologi pada penerimaan, yang saya lakukan pada keesokan harinya. Tetapi saya tidak bernasib baik dengan pakar, yang saya tidak fikir otak "muda" saya. Kemudian, setahun kemudian, saya tidak bernasib baik lagi, tetapi lebih banyak pada kemudian.

Oleh itu, poliklinik pelajar, ahli moodologi muda dan doktor:

- Jerawat subkutan dalam alis.

- Mm, estetika. FGS lakukan?

- Ya, semalam. Gastritis cetek, hempedu dibuang ke dalam perut. Doktor, anda tahu, saya mendapati di Internet peta muka dan penyebab jerawat di kawasan tertentu. Ia menunjukkan bahawa saya mungkin mempunyai masalah hati.

* doktor menatap *

- Girl, anda berusia 20 tahun, apa masalah hati? Anda tidak mabuk! Pergi dan jangan buat sesuatu untuk diri sendiri, uruskan jerawat dengan ubat [. ] dan mempunyai lebih banyak rehat.

Pada masa itu, rundingan selesai, dan saya tidak fikir untuk menghubungi pakar lain, tetapi pergi ke farmasi untuk mendapatkan krim jerawat dan kesan jerawat. Sememangnya, masalahnya tidak hilang, faedah kepada pengijazahan dilakukan tanpa insiden, maka saya menunggu perubahan pekerjaan dan masuk ke magistracy.

Saya membaca tentang cara yang begitu baik untuk mengesan penyebab jerawat, seperti menyimpan diari makanan, dan mula melihat bahawa jerawat subkutaneus muncul di wajah saya selepas saya makan pizza. Semuanya Berikut adalah pemerhatian saya sepanjang tahun dan saya secara semulajadi mengecualikan "musuh" saya, seperti yang saya fikir. Tetapi tiba-tiba masalah itu kembali, kerana sepertinya saya tidak masuk akal - saya tidak makan pizza. Reaksi itu pergi ke coklat susu kegemaran saya, yang saya ambil stres. Ia telah memutuskan untuk menghubungi pakar di pusat perubatan berbayar, dan juga mula membaca dengan serius tentang masalah dengan usus.

- Jerawat subkutaneus di dalam alis selepas makan pizza atau susu coklat.

- Ini adalah tindak balas biasa kepada karbohidrat ringkas - mengurangkan atau menghapuskannya: jangan makan gula-gula, pastri.

- Mungkin ia patut memeriksa usus?

- Adakah anda tahu bahawa ia kadang-kadang lebih tidak menyenangkan daripada FGS?

- Nah, saya tidak menasihati anda.

Anda tidak akan mempercayainya, tetapi ini adalah konsultasi keseluruhan, yang mana saya membayar 1,100 Rubles pada masa itu. Saya benar-benar mula mempercayai bahawa semuanya adalah dalam karbohidrat ringkas, tentang bahaya yang sentiasa mereka tulis dan membersihkan semua makanan kegemaran mereka secara maksima, sementara saya tidak termasuk protein dan serat dalam diet saya seperti yang saya akan mengikuti lama dahulu. Secara jujur, saya mengaku bahawa tingkah laku makan saya sangat salah bahawa sebaik sahaja saya ingat, ia menjadi sangat memalukan.

Ia mengambil masa selama 3 tahun, di mana saya tidak berpaling kepada ahli gastroenterologi, tetapi saya melawat ahli dermatologi dan pakar kosmetik yang cuba mengatasi jerawat, jerawat, dan kesan saya yang jarang ditemui, tetapi jerawat saya. Saya tidak faham bahawa masalah itu terletak di dalam dan bodoh menindih akibatnya.

Saya berpaling 25, saya berpindah ke tempat kerja baru, kajian selesai. Pada malam sebelum cuti Tahun Baru, jerawat muncul lagi - saya menyerah sedikit kendur, makan manis (saya fikir saya akan meniupnya, tetapi tidak). Saya menanggung semua ini, menyedari bahawa pada Hari Tahun Baru saya akan menjadi "yang paling indah" dengan bintang ini hampir di dahi saya dan mendaftar pada hari kerja pertama selepas cuti Januari ke ahli gastroenterologi di pusat perubatan baru untuk saya, yang disediakan oleh dasar insurans perubatan baru saya. Untuk tahun baru itu sendiri, saya menyediakan salad mayonis, makan kentang goreng, pai pada adonan ragi, coklat - untuk berjalan dengan berjalan kaki.

Perubahan positif pertama dalam cerita saya.

Jadi, 9 Januari 2018:

- Jerawat subkutaneus di alis selepas menyanyi karbohidrat ringkas.

- Ubat ultrasound dan FGS lakukan?

- FGS - sekali, ultrasound - tidak pernah.

- Mari kita beri darah (kawalan bilirubin), melakukan pemeriksaan ultrasound, sebelum ini anda harus memelihara diet selama 3 hari, dan dapatkan dos kedua.

Kabinet diagnostik ultrasound 12 Januari 2018:

- Jadi, dalam pundi hempedu adalah batu padat berukuran 20 * 15 mm.

- Anda tidak tahu? Ini adalah saiz yang agak besar, batu itu dibentuk lebih dari satu tahun.

Dalam setahun, pertumbuhan batu bervariasi dari 1 hingga 4 mm, yang baru dibentuk hanya dalam 14% pesakit.
[pautan]

15 Januari 2018:

- Doktor, saya mempunyai batu di pundi hempedu, dan saya membaca bahawa mereka adalah wanita berambut merah lemak lebih daripada 40 (kajian Amerika, peraturan 4F: wanita, api, empat puluh, lemak)

- Tidak, mereka juga berlaku pada orang-orang muda tanpa berat badan berlebihan, terdapat banyak sebab: keturunan (kecenderungan genetik), ciri-ciri fisiologi (hempedu pundi hempedu), kekurangan rejimen minum, istirahat panjang antara makanan, pemakanan yang tidak seimbang dan banyak lagi sebab lain.

- Apa yang perlu saya lakukan?

- Pertama, anda mula mengikut diet - jadual nombor 5, makan 5-6 kali sehari dalam 2-3 jam, minum sekurang-kurangnya 1.5 liter air tulen setiap hari, dan dari ubat-ubatan yang anda tetapkan "Ursofalk" (ya, akhirnya kita mencapainya). Minum itu 1 tablet (atau = 2 kapsul) setiap hari dan selepas 3 bulan pematuhan kepada cadangan, menderma darah sekali lagi, menjalani pemeriksaan ultrasound dan membuat temujanji untuk memantau proses tersebut.

Dos bergantung kepada berat pesakit dan diagnosis, yang mungkin menunjukkan perlantikan ubat ini:

 • Batu empedu kolesterol dalam pundi hempedu dan saluran hempedu biasa pada pesakit apabila rawatan dengan kaedah pembedahan atau endoskopi tidak mungkin.
 • Batu kolesterol pundi hempedu dan saluran hempedu biasa dengan diameter tidak lebih daripada 1.5-2 cm selepas lithotripsy extracorporeal atau lithotripsy mekanikal.
 • Sirosis biliary utama (sebelum pembentukan fibrosis maju dan sirosis hati).
 • Hepatitis aktif kronik dengan sindrom kolestatik.
 • Hepatitis akut, fibrosis sista hati, atresia kongenital saluran hempedu.
 • Bengkak esofagitis refluks dan gastritis.
 • Sindrom dyspeptik biliard dengan dyskinesia cholecystopathy dan biliary.
 • Pencegahan dan rawatan sindrom kolestatik kerana penggunaan kontraseptif hormon.
 • Untuk menormalkan fungsi hati pada pesakit yang menerima terapi sitotoksik, serta pada pesakit dengan kerosakan hati alkohol.
 • Pemindahan hati dan organ lain (rawatan pembantu).

Sebab pembentukan batu dalam pundi hempedu saya sangat jelas: kerana jurang yang besar antara mengambil makanan yang salah dan kekurangan air bersih yang masuk ke dalam badan, hempedu saya terhenti.

Rawatan

Seketika saya akan mengatakan jadual 5 - ini tidak begitu mudah, memandangkan tabiat makan saya.

Pesakit tidak boleh makan goreng, asin, pedas dan asap. Anda juga harus menyerah makanan berkalori dan kolesterol tinggi, contohnya, dari daging. Dari menu, anda perlu mengeluarkan coklat, kopi dan koko, sos, perasa, serta sayur-sayuran seperti cendawan, coklat, radishes, bawang putih dan bawang. Minuman sejuk dan berkarbonat juga harus dielakkan.

Untuk meletakkannya sedikit, ia perlu untuk beralih ke bijirin, sup dalam sup sayur-sayuran, melupakan daging berlemak dan pastri, alkohol - larangan untuk hidup. Tetapi ketakutan untuk kehilangan pundi hempedu adalah motivator yang baik. Saya akan menerangkan menu teladan saya dengan variasi:

 • Sebelum sarapan - 250-400 ml air hangat (tiada limau dan madu boleh ditambah)
 • Sarapan pagi - bubur oat / jagung / soba, 1-2 telur rebus atau telur hancur, yogurt - hanya semulajadi, tanpa bahan tambahan, roti wholemeal dengan mentega
 • Makan tengahari dan makan malam adalah sama - sup vegetarian, pasta durian / soba / rebus sayur-sayuran rebus + daging kalkun, ayam, daging tanpa lemak, arnab, atau ikan putih (kurus), anda boleh memasak / Tiada kuali dalam kuali, tiada mayonis, tiada adunan, mengurangkan gula minimum. Kami mengisi salad sayuran dengan sayur-sayuran (tidak hanya bunga matahari) minyak yang tidak ditapis.
 • Makanan ringan - buah bakar (bukan epal masam), sehingga 30g kacang setiap hari, buah-buahan kering - boleh

Selepas 3 bulan pematuhan dengan cadangan ultrasound menunjukkan bahawa batu saya jatuh berasingan kepada 3 bahagian (tahniah, anda mempunyai triplet aha). IE adalah proses yang bermula, bahagian kolesterol batu, mula memisahkan dan "siap" untuk pembubaran.

Malangnya, tomografi yang dikira selepas 3 bulan menunjukkan bahawa bahagian utama batu tersebut telah dikalsinasi, iaitu begitu padat yang membubarkannya dengan "Ursofalk" (atau dengan apa-apa persiapan lain) akan gagal. Ahli gastroenterologi dinasihatkan untuk terus minum ubat untuk membubarkan semua bahagian kolesterol dan mencegah pembentukan batu-batu baru dan pertumbuhan penggantungan pada batu lama.

Satu lagi 3 bulan berlalu, imbasan ultrasound dilakukan sekali lagi dan darah disumbangkan. Saya ingin ambil perhatian bahawa tahap bilirubin dan kolesterol dalam darah saya, apabila saya diuji dan ditonton dengan ahli terapi, sentiasa biasa dan tidak memberi apa-apa petunjuk tentang masalah itu. Sekarang tahap penunjuk ini juga sesuai dengan nilai rujukan, satu-satunya perkara yang saya ada di bawah norma adalah protein. Tidak banyak hari saya makan protein haiwan, dan sekarang saya cuba membina diet saya untuk mempunyai protein yang cukup di dalamnya.

Pada bulan Oktober, imbasan ultrasound menunjukkan satu batu dalam penggantungan di sekelilingnya, iaitu. bahagian-bahagian yang dipisahkan - berubah menjadi hampir tiada. Mengenai tempoh penerimaan, saya berminat dengan ahli gastroenterologi saya, dan seorang profesor lain, yang datang ke majlis resepsi semasa cuti doktor saya sudah "asli", kedua-duanya berkata: "Ursofalk telah mabuk selama bertahun-tahun." Saya mendengar bahawa sesetengah pesakit mempunyai komplikasi dalam pankreas, tetapi melihat bagaimana dan apa yang mereka makan, saya tidak akan menyalahkan ubat ini.

Saya secara peribadi tidak mempunyai masalah dengan najis semasa mengambil dadah.

Dan apa lagi yang perlu dilakukan apabila anda telah didiagnosis dengan masalah yang sama - membetulkan postur anda (ya, lurus belakang adalah penting supaya tidak mencubit apa-apa di dalamnya) dan bergerak lebih banyak. Kenal berapa jam yang anda duduki, saya terperanjat selepas menganalisis aktiviti saya (lebih baik untuk mengatakan pasif) - ini adalah maksimum 1 jam sehari, kerana Tempat kerja terletak berdekatan dengan rumah. Selebihnya - saya duduk, dengan baik, pada waktu malam saya dengan jelas berbohong. Tidak, saya tidak membeli langganan kecergasan, tetapi hanya mula menghidupkan video dengan latihan mudah tanpa berat untuk 10-20 minit setiap hari, lakukan pemanasan semasa hari kerja dan cuba berjalan (seperti cuaca membenarkan) di udara terbuka.

Masalahnya mesti didekati secara menyeluruh. Kehadiran batu bukanlah kalimat.

Saya berharap anda semua kesihatan yang baik!

Terima kasih atas perhatian anda

URSOFALK

Ursofalk dengan penyakit batu empedu

Gallbladder - Pembedahan - 2005

Ursofalk dalam rawatan penyakit batu empedu

KOMPOSISI DAN BORANG ISU

Kapsul: pek 50 dan 100 pcs.

1 kapsul - 250 mg asid ursodeoxycholic

Hepatoprotector. asid Ursodeoxycholic, asid chenodeoxycholic berinteraksi dengan bentuk bercampur micelles (asid chenodeoxycholic yang membentuk teras apolar dan asid ursodeoxycholic - shell), dengan itu mengurangkan keupayaan merosakkan membran sel gastrik dengan gastritis refluks hempedu dan esophagitis refluks. Sebaliknya, asid ursodeoxycholic, berinteraksi dengan struktur membran lipophilic, menstabilkan mereka dan menjadikan mereka tahan kepada micelles sitotoksik.

Tambahan pula, ursofalk mempengaruhi tindak balas imunologi dalam hati: mengurangkan ungkapan MHC Kelas-1 dan HLA-DR pada membran hepatosit (dengan penggunaan yang berpanjangan di sirosis biliary), kesan toksik pada kepekatan T-limfosit, ungkapan Dipeptidyl peptidase-4, interleukin-pendidikan 2, dan juga mengurangkan kandungan eosinofil yang meningkat. Ursofalk mengurangkan tepu hempedu dengan kolesterol dengan menghalang penyerapannya. di dalam usus, menindas sintesis di hati dan mengurangkan rembesan ke hempedu. Meningkatkan keterlarutan kolesterol dalam hempedu melalui pembentukan kristal cair dengannya. Mengurangkan indeks lithogenic hempedu, meningkatkan kandungan asid hempedu di dalamnya. Menyebabkan pembubaran batu empedu kolesterol separa atau lengkap apabila ditadbir secara lisan. Ia mempunyai tindakan choleretic.

Asid Ursodoksikolik diserap di jejunum disebabkan oleh penyebaran pasif, dan di ileum oleh pengangkutan aktif. Apabila menelan satu dos 500 mg, kepekatan maksimum ubat dalam plasma darah selepas 30, 60 dan 90 min ialah 3.8 mmol / l; 5.5 mmol / l dan 3.7 mmol / l, masing-masing. Apabila mengambil Ursofalk secara sistematik, asid ursodeoxycholic menjadi asid hempedu utama dalam serum darah, kira-kira 48% daripada jumlah asid hempedu dalam darah. Mengikat protein - 96-99%. kesan terapeutik Ursofalk bergantung terutamanya pada kepekatan asid hempedu dalam ursodezoksiholovoy bukannya serum.. Kepekatan UDCA dalam hempedu dos ursofalk bergantung: dengan meningkatkan dos harian dadah adalah sepadan kandungan meningkat daripada UDCA dalam hempedu. Kepekatan maksimum asid ursodeoxycholic dalam hempedu diperhatikan pada dos harian ursofalk 10-14 mg / kg. Dengan peningkatan lagi dalam dos Ursofalk, kepekatan asid ursodeoxycholic dalam hempedu tidak meningkat (tahap "dataran tinggi"). Kira-kira 50-70% daripada dos ubat yang diterima diekskresikan dalam hempedu. Asid Ursodoksikolik menembusi halangan plasenta.

INDIKASI

 • sirosis biliary utama;
 • cholangitis sclerosing primer;
 • hepatitis aktif kronik;
 • fibrosis kistik;
 • atresia saluran empedu intrahepatic;
 • kolestasis dengan pemakanan parenteral;
 • kerosakan hati alkohol;
 • hepatitis akut;
 • pencegahan kerosakan hati apabila menggunakan kontraseptif hormon, rawatan dengan ubat sitotoksik (untuk pemindahan);
 • kolesterol dalam batu hempedu dalam pundi hempedu (tanpa adanya penyingkiran oleh kaedah pembedahan atau endoskopi);
 • gastritis refluks bilier dan refluks zofagitis;
 • dyskinesia bilier.

Untuk rawatan penyakit hati akut dan kronik, untuk membubarkan batu empedu, Ursofalk digunakan pada dos 10 mg / kg / hari, secara berterusan untuk masa yang lama. Dalam rawatan penyakit hati kronik, tempoh rawatan boleh berkisar dari beberapa bulan hingga 2 tahun. Tempoh proses pembubaran batu empedu ketika menggunakan ursofalk adalah dari 6 bulan hingga 2 tahun. Jika tidak ada pengurangan batu empedu selepas 12 bulan dari permulaan permohonan itu, tidak digalakkan meneruskan rawatan. Dadah (dos harian) diambil sehari sebelum tidur, tanpa mengunyah. Untuk rawatan gastritis refluks biliary dan esofagitis refluks, 250 mg ditetapkan pada waktu tidur, tanpa mengunyah. Tempoh permohonan, sebagai peraturan, adalah 10-14 hari.

Cirit-birit dan penyerapan batu karang sangat jarang berlaku.

CONTRAINDICATIONS

 • penyakit radang akut pada pundi hempedu dan saluran hempedu;
 • hipersensitiviti kepada ubat.

Pada melantik Ursofalk untuk membubarkan batu karang, untuk memantau keberkesanan rawatan sahaja dicadangkan setiap 6 bulan untuk menjalankan X-ray dan ultrasound saluran biliary.

Keberkesanan dan keselamatan ursofalk semasa kehamilan tidak ditubuhkan secara pasti. Data mengenai penembusan ursofalk ke dalam susu tidak tersedia pada masa ini. Untuk litholysis yang berjaya dengan ursofalk, syarat berikut mesti dipenuhi: batu-batu mestilah kolesterol semata-mata, iaitu. jangan memberi bayangan pada radiografi; saiz batu tidak boleh melebihi 15-20 mm; pundi hempedu mesti mengekalkan fungsinya sepenuhnya; pundi hempedu harus diisi dengan batu tidak lebih daripada separuh; patensi saluran cystik perlu dikekalkan; saluran hempedu biasa hendaklah bebas dari batu. Untuk mencegah pengulangan cholelithiasis, rawatan perlu diteruskan selama beberapa bulan selepas batu empedu dibubarkan.

Pada masa ini, kes overdosis ubat Ursofalk tidak dilaporkan.

Cholestyramine atau antacid yang mengandungi aluminium mengikat asid ursodeoxycholic dalam usus, dengan itu mencegah penyerapan dan mengurangkan kecekapan. Oleh itu, penerimaan bahan-bahan tersebut serentak dengan ursofalk adalah tidak praktikal.

Ursofalk: mengapa dan bagaimana untuk mengambil pil, arahan penggunaan, kesan sampingan, dos

Apakah Ursofalk ubat ini? Ini adalah hepaprotektor buatan Eropah yang direka untuk melindungi hati, memelihara integriti tisu dan kefungsian saluran empedu, mencegah pelbagai patologi, termasuk:

 • kerosakan membran;
 • masalah hepatitis;
 • pembentukan batu;
 • stasis hempedu;
 • pertumbuhan dan peningkatan tertentu pada tisu hati;
 • pengumpulan kolesterol.

Kod ubat untuk ATC ialah A05AA02, nama dunia ialah Ursofalk. Laman rasmi dadah: http://www.drfalkpharma.ru.

Selain daripada penyakit yang berkaitan dengan hati secara langsung, Ursofalk aktif digunakan dalam rawatan penyakit esofagus dan usus besar, dan ini menghalang proses penyediaan urat dalam organ-organ dan menghalang pertumbuhan tumor malignan.

Bagaimana ia dihasilkan?

Ursofalk dihasilkan hanya dalam dua versi:

 • kapsul - 10 setiap satu dalam lepuh, dalam karton 5 atau 10 lepuh;
 • Penggantungan - dalam botol gelap kaca 250 ml, dalam kotak kadbod, sebagai tambahan kepada penggantungan, terdapat topi plastik berukuran.

Setiap pakej Ursofalk mengandungi arahan untuk digunakan, mengandungi penjelasan terperinci tentang ubat tersebut.

Komposisi

Komposisi ubat - asid ursodeoxycholic, sebagai bahan utama, aktif bertindak, dan tambahan, pelengkap kepada tindakan komponen utama.

Dalam penggantungan ia adalah:

 • asid (benzoik dan sitrik);
 • xylitol;
 • gliserol;
 • propylene glycol;
 • natrium (klorida, siklamat dan citrat);
 • Haruman limau;
 • air
 • kanji pepejal;
 • magnesium (stearates);
 • silikon (koloid dan dioksida);
 • natrium (lauril sulfat);
 • gelatin;
 • titanium (dioksida).

Maklumat lanjut mengenai komposisi Ursofalk dapat dilihat di dalam jadual:

Kesan farmakologi

Hepatoprotektor dicirikan oleh kesan hipoglikemik, dan penggunaannya mempunyai beberapa tindakan, termasuk:

 • kolesterol - pengurangan toksik, komponen "membakar" dalam hempedu, pengurangan genangan komponen asid hidrofobik dan kesannya pada tisu dan saluran hati;
 • cytoprotective - pengukuhan lipid dalam membran sel, yang meningkatkan keupayaan perlindungan membran sel dan menstabilkannya, berfungsi semula;
 • imunomodulator - normalisasi kerja dan keadaan umum tisu organ dan pengurangan sintesis sitokin
 • hypercholesterolemic - mengurangkan penyerapan kolesterol dalam "sinus" ileal usus, mengaktifkan keluaran semula jadi dari tubuh dengan hempedu.

Kemasukan Ursofalka dengan ketara mengurangkan tahap lithogenicity hempedu, yang membawa kepada pemberhentian pembentukan dan pembubaran pasir dan batu kolesterol sedia ada.

Ubat ini menjejaskan proses rembesan gastrik dan pancreatik, meningkatkannya.

Kebanyakan dari apa dan mengapa pil diambil, Ursofalk menyembuhkan lebih berkesan, kerana kombinasi kesan pada:

 • proses badan dalaman;
 • menguatkan sel-sel organ.
Pembungkusan foto dadah

Dinamik dan kinetik dalam farmakologi

Ubat ini diserap dalam usus kecil. Penyerapan berlaku dengan perlahan, dan dari jumlah yang diterima dalam aliran darah adalah dari 60 hingga 80%.

Metabolisme komponen ubat aktif berlaku:

 • di hati - jumlah utama yang memasuki aliran darah;
 • dalam usus - dengan pembebasan asid keto-lithocholic dalam jumlah yang tidak penting.

Separuh hayat bervariasi dari 3 hingga 5 hari, dipaparkan dengan najis. Untuk menghapuskan sepenuhnya komponen Ursofalk, perlu berhenti mengambilnya, hepatoprotectors mempunyai kesan kumulatif.

Petunjuk untuk digunakan

Ursofalk perlu ditetapkan untuk penyakit seperti:

 • bentuk biliard atau primer sirosis;
 • semua jenis dan bentuk hepatitis;
 • esophagitis refluxoric dan gastritis bentuk biliary;
 • fibrosis kistik;
 • Jenis-jenis negatif batu sinar-X dalam salur hati atau pundi hempedu;
 • patologi saluran biliary atrium di dalam hati;
 • keracunan toksik sel hati, termasuk yang disebabkan oleh alkohol.

Di samping itu, doktor yang memerhatikan pesakit boleh mencadangkan menggunakan Ursofalk:

 • untuk penghapusan dan pencegahan hempedu bertakung;
 • selepas pembedahan terus di hati untuk pemulihan yang cepat;
 • untuk pencegahan kesihatan hati dengan ubat untuk terapi jangka panjang dengan ubat kolestatik, antibiotik atau menggunakan kaedah kontrasepsi hormon.

Walaupun tanda-tanda dan tidak termasuk terapi untuk kanser dan beberapa penyakit kompleks yang lain di dalam usus dan esofagus, manfaat daripada penggunaan Ursofalk dengan penyakit seperti secara klinikal terbukti, dalam amalan, mengapa ramai pakar onkologi dan menetapkan ia untuk pesakit mereka.

Berlebihan dan kesan sampingan

Ubat ini mempunyai komposisi yang berkaitan dengan hati dan komposisinya dengan hati, jadi gejala-gejala overdosis dengan Ursofalk dan kesan sampingan adalah satu dan sama, menyebabkan peranti yang tidak mengambil kira kontraindikasi, dos yang disyorkan atau kerentanan individu.

Kesan sampingan adalah seperti berikut:

 • cirit-birit paru-paru secara tiba-tiba dengan bau ciri dan warna najis;
 • memotong sakit di perut, di bahagian atas abdomen;
 • urticaria - kedua-dua di seluruh badan dan dalam bentuk tempatan.

Jika anda minum alkohol semasa rawatan, maka kesan sampingan tidak dapat dielakkan.

Contraindications

Seperti mana-mana ubat, Ursofalk menanggung faedah dan bahaya. Penggunaan alat ini tidak dapat dielakkan akan menyebabkan kemudaratan kepada kesihatan jika anda mengambilnya, mengabaikan kontraindikasi:

 • batu, dengan peratusan tinggi kalsium, memberikan hasil positif sinar-X;
 • keradangan akut dan pendarahan di saluran hempedu, pundi kencing atau usus;
 • peringkat dekompensasi sirosis;
 • kecacatan anatomi atau lain-lain dalam pundi hempedu, menyebabkan disfungsi atau sebabnya;
 • keradangan, pendarahan, disfungsi patologi;
 • masa mengandung dan laktasi;
 • intoleransi peribadi.

Cara minum kapsul Ursofalk dan berapa lama?

Cara betul meminum kapsul Ursofalk dan berapa lama untuk melakukannya bergantung kepada penyakit tertentu dan berat pesakit:

 • 60 kg - 2 kapsul;
 • dari 60 hingga 85 kg - 3;
 • dari 85 hingga 105 kg - 4;
 • lebih dari 105 kg - dari 5 kapsul dan banyak lagi.

Anda perlu mengambil ubat setiap malam sebelum tidur pada satu masa.

Tempoh rawatan juga individu dan boleh berlangsung sebulan. Rata-rata, dengan rawatan yang betul dan kerentanan badan yang baik, tempohnya adalah:

 • dari setengah tahun hingga setahun - untuk melarutkan pasir dan batu;
 • dari enam bulan hingga satu setengah tahun - untuk rawatan hepatitis, kadang-kadang menyokong terapi sokongan digunakan, yang terdiri daripada pentadbiran prophylactic 10-20 mg ubat;
 • dari seminggu hingga 2 tahun - untuk memulihkan hati selepas mabuk dan rawatan sirosis;
 • dari enam bulan hingga beberapa tahun - dengan sclerosing cholangitis dan cystic fibrosis;
 • dari beberapa minggu hingga beberapa bulan - dalam rawatan dyskinesia hempedu.

Rawatan dengan Ursofalk sentiasa individu. Tempoh, dos dan regimen ditubuhkan oleh doktor, tidak kira sama ada dadah diambil dalam kapsul dan dalam bentuk penggantungan.

Bagaimana untuk menggunakan penggantungan?

Suspensi Ursofalk ditujukan terutamanya untuk kanak-kanak dan pesakit yang beratnya tidak melebihi 45-50 kg. Cecair Ursofalk, serta kapsul, harus diambil, memberi tumpuan kepada berat badan:

 • 3-5 kg ​​- 0.1 mernik;
 • 5-8 kg - 0,25 mernik;
 • 8-12 kg - setengah langkah;
 • 12-18 kg - 0.75 mengukur peranti;
 • 18-25 kg - 1 sudu pengukur keseluruhan;
 • 26-35 kg - 1.5 sudu;
 • 35-50 kg - 2 mernik;
 • 50-65 kg - 2,5-3 mernik.

Dalam sesetengah keadaan, dalam sesetengah penyakit usus, atau jika terdapat pengambilan pil yang tidak tepat, terapi kapsul tidak mungkin. Dalam kes sedemikian, penggantungan digunakan pada kadar:

 • 66-80 kg - 3 alat pengukur penuh;
 • 80-100 kg - 4 alat pengukur penuh;
 • lebih dari 100 kg - dari 4.5 sudu yang diukur.

Jumlah kuantiti pengukur penuh mengandungi jumlah ubat yang sama dengan satu kapsul.

Kapan dan bagaimana untuk mengambil Ursofalk: sebelum atau selepas makan?

Arahan kepada ubat memberitahu bahawa dalam soalan "Kapan dan bagaimana untuk mengambil Ursofalk, sebelum atau selepas makan?" Hanya perkara penting.

Ubat itu mesti diambil pada waktu petang sebelum tidur. Hati adalah organ "nokturnal", kebanyakan proses di dalamnya berlaku pada masa seseorang sedang tidur. Di samping itu, kedudukan tenang mendatar dipelihara dalam mimpi, di mana organ hempedu melegakan, ketegangan tisu otot berkurangan, mencegah pengecutan yang memberikan saluran hempedu.

Di samping itu, keadaan malam organ-organ tersebut menyumbang kepada kemungkinan pergerakan batu-batu, dan keadaan mereka adalah paling baik untuk pembubaran deposit tersebut.

Mengapakah minuman Ursofalk pada waktu malam?

Mengapakah minuman Ursofalk pada waktu malam? Pada masa yang sama makan makanan di perut atau tidak - tidak penting. Tetapi makanan "kolesterol" berat, yang diulang setiap hari, tidak dapat dielakkan:

 • melambatkan tempoh terapi;
 • mengurangkan keberkesanan kesan ubat.

Mengikut kajian doktor amalan dan penilaian klinikal dadah oleh ahli farmakologi, Ursofalk kurang bergantung pada gaya hidup dan diet pesakit daripada hepaprotectors lain. Tetapi ini tidak bermakna bahawa ia adalah dibenarkan untuk mengabaikan cadangan diet dan rawatan.

Interaksi ubat Ursofalka dengan ubat lain

Properties Ursofalk mengurangkan 2 kali penerimaan serentak dengan:

 • Colestipolum;
 • Kolestiramine;
 • semua ubat dari kumpulan antacid;
 • semuanya bermakna dalam komposisi oksida dan hidroksida aluminium.

Ursofalk meningkatkan tindakan siklosporin dan mengurangkan kesan Ciprofloxacin.

Penggunaan serentak dengan ubat penurun lipid membawa kepada hasil yang bertentangan, iaitu, untuk:

 • meningkatkan kepekatan kolesterol dalam komposisi hempedu;
 • peningkatan kadar pembentukan batu.

Keserasian dengan ubat-ubatan lain agak boleh diterima.

Terma, syarat cuti dan penyimpanan

Anda boleh membeli Ursofalk di mana-mana farmasi, tetapi hanya jika anda mempunyai preskripsi dari doktor.

Hayat simpanan dadah adalah:

 • 5 tahun - kapsul;
 • 4 tahun - botol tidak dibuka dengan penggantungan;
 • 4 bulan - untuk botol terbuka.

Anda perlu meletakkan dadah di tempat yang kering, selamat daripada kanak-kanak yang ingin tahu di suhu yang tidak melebihi 20-25 darjah.

Harga Ursofalk secara langsung bergantung kepada bilangan kapsul dan bervariasi dari 219 hingga 718 rubel secara purata, di bandar-bandar besar lebih mahal, di Moscow kos ubat mencapai 1 017 rubel.

Ursofalk dan analognya

Hampir setiap ubat mempunyai analog dan bukannya. Ursofalk tidak terkecuali, analognya adalah:

Untuk beberapa lama, ubat yang dipanggil Ursofalk dijual di Internet. Dia tidak ada kaitan dengan ubat Eropah ini. Apabila membeli ubat, anda perlu memberi perhatian kepada berapa banyak kos Ursofalk. Harga dan kos ubat borong Eropah kecil tidak boleh terlalu rendah.