Pankreas ultrasound - petunjuk dan kontraindikasi, persediaan dan kelakuan kajian. Keputusan penyahkodan. Saiz pankreas oleh ultrasound adalah normal pada kanak-kanak dan orang dewasa.

Ultrasound (pemeriksaan ultrasound) pankreas adalah kaedah instrumental untuk mendiagnosis pelbagai penyakit organ tertentu, yang berdasarkan kepada mendapatkan tisu pankreas apabila gelombang bunyi frekuensi tinggi dicerminkan dari mereka.

Untuk memahami bagaimana ultrasound dilakukan, data apa yang boleh diperoleh menggunakan kaedah ini, apakah kandungan maklumatnya, apa yang ditunjukkan, anda perlu mengetahui asas fizikal diagnostik ultrasound, yang kami pertimbangkan terlebih dahulu.

Intipati kaedah ultrasound

Kaedah pemeriksaan dipanggil ultrasound, sonografi, ultrasonografi, atau sonogram echo. Keempat-empat nama itu bersifat sinonim, kerana ia digunakan untuk merujuk kepada kaedah pemeriksaan instrumental yang sama. Pada masa kini, nama "pemeriksaan ultrasound" digunakan paling kerap di kalangan doktor dan pesakit, manakala tiga lagi nama digunakan kurang kerap. Untuk jangka pendek kaedah ini juga sering digunakan singkatan "ultrasound", yang terbentuk dari nama "ultrasound".

Semasa peperiksaan ultrasound, doktor melihat pada monitor suatu organ dan tisu yang sedang dikaji, boleh menilai struktur, bentuk, keadaan, saiz dan parameter lain, dan seterusnya, berdasarkan perubahan yang telah dilihatnya, membuat kesimpulan tentang kehadiran atau ketiadaan perubahan patologi. Pertimbangkan apakah asas ultrasound fizikal dan maklumat apa yang boleh diperoleh menggunakan kaedah ini pada keadaan tisu pankreas.

Prinsip fizikal kaedah ultrasound

Kaedah pemeriksaan ultrasound keadaan organ-organ dan tisu-tisu biologi adalah berdasarkan keupayaan gelombang bunyi frekuensi tinggi untuk menembusi tubuh manusia ke kedalaman tertentu, sebahagiannya bersurai di sana dan sebahagiannya mencerminkan, kembali ke permukaan kulit. Gelombang bunyi yang tercermin melalui tisu pada keluar dari badan pada permukaan kulit ditangkap oleh sensor khas yang menghantar ciri-ciri mereka ke komputer, dan program khusus memprosesnya dan menerjemahkannya ke imej yang dilihat oleh doktor pada monitor. Iaitu, ultrasound adalah berdasarkan penetapan gelombang bunyi yang dipantulkan daripada tisu biologi - prinsip echo.

Mana-mana ultrasound, termasuk pankreas, dilakukan pada mesin ultrasound (peranti AS), salah satu unsur utama yang merupakan sensor. Lagipun, sensor semasa kajian dipasang pada kulit, memancarkan gelombang bunyi yang jatuh ke dalam tisu, bertaburan dan tercermin, sekali lagi keluar dari badan, dan ditangkap oleh sensor yang sama. Iaitu, ia memancarkan dan mengambil gelombang bunyi yang datang dari tisu, sensor yang sama. Gelombang yang dilepaskan dari tisu ditukarkan menjadi isyarat elektrik, yang berdasarkannya program itu membina monitor imej organ ujian atau bahagian badan.

Kemungkinan menggunakan sensor yang sama untuk memancarkan dan menangkap gelombang bunyi disediakan oleh kehadiran transducer dengan kristal di dalamnya. Transduser dengan kristal kerana kesan piezoelektrik menukar gelombang bunyi ke dalam isyarat elektrik dan sebaliknya. Dalam erti kata lain, isyarat elektrik di bawah tindakan kesan piezoelektrik berubah menjadi gelombang bunyi yang masuk ke dalam badan, di mana ia sebahagiannya bertaburan, dan sebahagiannya dicerminkan dan keluar melalui kulit di mana sensor mengambilnya semula. Dalam sensor, sekali lagi, disebabkan oleh kesan piezoelektrik, gelombang bunyi ditukar menjadi impuls elektrik yang dihantar ke komputer, yang membina imej pada monitor ultrasound, yang dilihat oleh doktor.

Jenis sensor ultrasound untuk pankreas?

Bergantung kepada peranti, terdapat dua jenis sensor ultrasound utama:

 • Sensor mekanikal. Digunakan untuk pengimbasan lambat, apabila imej bahagian badan yang dikaji boleh dilihat pada monitor alat ultrasonik oleh sektor.
 • Sensor elektronik. Mereka menyediakan paparan serentak pada monitor sebahagian besar organ atau tisu yang disiasat, yang membolehkan pengimbasan dalam masa nyata. Bentuk sensor elektronik adalah sektor, linier, trapezoid atau cembung (cembung).

Sensor mekanikal pada masa ini tidak digunakan untuk kajian pankreas, kerana mereka tidak membenarkan mengimbas organ dalam masa nyata.

Pada masa ini, untuk pengeluaran ultrabunyi pankreas, kebanyakannya digunakan sebagai bentuk linear sensor elektronik. Sensor elektronik bentuk lain digunakan kurang kerap, kerana mereka tidak termasuk dalam alat kit alat ultrasonik kelas menengah, dengan mana hampir semua hospital dan klinik konvensional dilengkapi. Walau bagaimanapun, jika kemudahan perubatan dilengkapi dengan alat ultrasonik high-end, maka sensor linier, dan cembung, dan sensor trapezoid digunakan untuk memeriksa pankreas.

Bergantung kepada tujuan, terdapat jenis sensor ultrasonik yang berikut:

 • Sensor untuk pengimbasan dari permukaan kulit;
 • Sensor untuk dimasukkan ke dalam rongga badan (contohnya, untuk mengimbas melalui faraj, rektum, pharynx);
 • Sensor untuk bimbingan jarum semasa pensampelan biopsi;
 • Sensor untuk dimasukkan ke dalam rongga badan semasa operasi (mereka boleh disterilkan seperti instrumen pembedahan).

Dalam kebanyakan kes, sensor digunakan untuk menghasilkan ultrasound pankreas untuk mengimbas dari permukaan kulit. Dalam kes-kes yang lebih jarang berlaku, sensor khas digunakan untuk dimasukkan ke dalam rongga badan, yang dimasukkan melalui perut bersama-sama dengan endoskopi, oleh itu, prosedur ultrabunyi diagnostik pankreas dilakukan, tetapi dengan akses kepadanya, seperti semasa melakukan gastroskopi.

Bergantung pada prinsip operasi, terdapat dua jenis sensor - gema nadi dan Doppler. Sensor pulsa Echo digunakan untuk mengesan sebarang organ dan tisu, dan sensor Doppler digunakan secara eksklusif untuk mengimbas aliran darah dan jantung. Untuk melakukan ultrabunyi pankreas, sensor pulsa echo digunakan. Sensor Doppler jarang digunakan, hanya dalam kes-kes yang diperlukan untuk menilai aliran darah di dalam saluran organ.

Di samping itu, semua jenis sensor di atas boleh berbeza-beza dalam kekerapan gelombang bunyi yang dipancarkan oleh mereka. Oleh itu, ada sensor yang mengeluarkan gelombang bunyi dengan frekuensi 2.5 MHz, 3.5 MHz, 5.0 MHz, 7.5 MHz, 10.0 MHz, 15.0 MHz, dan lain-lain. Sensor yang memancarkan gelombang bunyi dengan frekuensi yang berbeza, sangat diperlukan untuk mengimbas pelbagai organ dan tisu, yang disebabkan oleh keupayaan ultrabunyi menembusi.

Oleh itu, semakin tinggi kekerapan ayunan gelombang bunyi, semakin kurang mereka boleh menembusi tisu, tetapi lebih jelas imej itu. Oleh itu, kekerapan ayunan yang lebih kecil gelombang bunyi, semakin mendalamnya menembusi tisu. Oleh itu, untuk kajian permukaan struktur anatomi dan tisu perlu menggunakan sensor yang mengeluarkan gelombang bunyi frekuensi tinggi. Dan bagi kajian organ yang terletak jauh dan jauh dari permukaan kulit, kita memerlukan sensor dengan frekuensi rendah gelombang bunyi. Sebagai contoh, untuk kajian pankreas dalam, sensor frekuensi rendah 3.5-5 MHz digunakan; untuk mengkaji hati, yang tidak begitu dalam, tetapi tidak dekat dengan permukaan kulit, gunakan sensor frekuensi pertengahan 5 - 10 MHz; untuk kajian otot, tisu lemak subkutan dan tisu lain yang terletak berhampiran dengan kulit, sensor frekuensi tinggi 10-15 MHz diperlukan.

Untuk mengkaji pankreas, sensor dengan kekerapan 2.5-5 MHz digunakan. Pada masa yang sama, sensor dengan kekerapan 2.5-3.5 MHz memungkinkan untuk mendapatkan imej pada kedalaman 12-25 cm, dan dengan itu ia digunakan untuk mengimbas pankreas pada orang gemuk. Dan sensor dengan frekuensi 5 MHz menembusi kedalaman 4 - 12 cm, dan oleh itu digunakan untuk mengimbas pankreas hanya pada orang dengan berat badan normal, nipis, kanak-kanak dan remaja.

Jenis ultrasound untuk kajian pankreas

Pada masa ini, jenis ultrasound yang berikut, yang digunakan untuk mengesan pelbagai organ dan tisu:

 • Ultrasound satu dimensi (Kaedah A atau M-kaedah). Jenis kajian ini melibatkan pemasangan tetap sensor, diikuti dengan penetapan gelombang bunyi yang dipantulkan dan memaparkan hasil pada monitor dalam bentuk lengkung. Di samping itu, untuk mengenal pasti penyakit patologi, doktor merekodkan amplitud, kekerapan, bentuk, panjang, ketinggian, dan parameter lain dari lengkung tertulis. Pilihan untuk ultrabunyi satu dimensi seperti echoencephalography, echoophthalmography dan echocardiography. Echoencephalography digunakan secara meluas untuk mengesan pendarahan, hematomas, dan tumor otak. Echoophthalmography digunakan untuk mendiagnosis detasmen retina atau choroid, tumor atau badan-badan asing di orbit. Echocardiography membolehkan untuk menilai keadaan fungsional jantung.
 • Ultrasound dua dimensi (kaedah B). Versi ultrasound ini membolehkan anda untuk mendapatkan imej struktur yang diselidiki pada monitor dalam masa nyata dalam bentuk imej dua dimensi rata. Ia digunakan untuk mengesan sebarang organ dan tisu dalaman yang tidak dilindungi oleh tulang (misalnya, otak, saraf tunjang).
 • Ultrasound tiga dimensi. Versi ultrasound ini membolehkan anda mengimbas organ-organ dan tisu-tisu yang dikaji dalam masa nyata dan menerima monitor imej jumlah tiga dimensi mereka. Walau bagaimanapun, ultrasound tiga dimensi dengan kandungan maklumat yang tinggi hanya boleh dibuat berhubung dengan organ dan tisu yang mempunyai bentuk bulat dan bujur dan ruang bendalir (contohnya, pundi kencing, rahim, bola mata, polip dalam perut atau usus, batu empedu, prostat, dan sebagainya) d.).
 • Sonografi Doppler. Pilihan ultrasound yang membolehkan untuk menilai secara eksklusif pelbagai aspek aliran darah di dalam kapal.

Untuk kajian pankreas menggunakan ultrabunyi dua dimensi, dan kadang-kadang tambahan doppler.

Apakah penganugerahan ultrabunyi pankreas?

Ultrasound pankreas menunjukkan struktur badan, membolehkan anda mengukur saiz bahagiannya dan keseluruhan, menentukan kawasan, kejelasan kontur, lokasi, bentuk, dan juga untuk mengenal pasti kecederaan patologi dan trauma.

Oleh itu, semasa pemeriksaan ultrasound pankreas, lokasi, bentuk, kontur, struktur anatomi organ, saiz bahagiannya dan seluruh kelenjar perlu dinilai. Semua parameter ini dikaitkan dengan norma, dan berdasarkan hasil perbandingan, disimpulkan bahawa tidak ada keabnormalan patologi. Struktur dan echogenisiti pankreas juga dinilai. Bergantung kepada ciri-ciri struktur dan echogenicity, doktor boleh mengesan rosak, focal dan campuran organ yang rosak. Di samping itu, corak vaskular pankreas dan keadaan sistem duktusnya dinilai.

Terima kasih kepada ultrasound, anda boleh mengenalpasti patologi berikut pankreas:

 • Anomali struktur pankreas (menggandakan kelenjar, dll);
 • Keradangan pankreas (pankreatitis akut dan kronik);
 • Pembentukan volumetrik dalam pankreas (sista, tumor yang ganas dan ganas, metastasis);
 • Kecederaan traumatik pankreas (pecah, hematoma, dll);
 • Perubahan dystrophik dalam tisu pankreas (atrophy, fibrosis);
 • Batu-batu di saluran pankreas;
 • Perubahan pankreas terhadap latar belakang penyakit sistemik (contohnya, kencing manis, fibrosis kistik, polikistikosis sistemik, dan sebagainya).

Keselamatan ultrabunyi

Ultrasound dianggap kaedah penyelidikan yang selamat, kerana ia berdasarkan kesan pada organ dan tisu gelombang bunyi frekuensi tinggi, yang menurut pemerhatian bertahun-tahun tidak mempunyai sebarang kesan negatif pada tubuh manusia dari sebarang umur atau jantina. Di samping itu, proses ultrasound agak selesa dan tidak menyakitkan untuk pesakit, yang hanya merasakan sedikit tekanan dan sensor cerun ke atas kulit. Ia adalah disebabkan oleh ketiadaan kecacatan gelombang bunyi frekuensi tinggi dan ketidakmampuan imbasan ultrasound yang dianggap sebagai kaedah yang selamat, dan dengan itu ia bebas dan digunakan secara meluas untuk memeriksa wanita hamil, kanak-kanak dan orang tua.

Bila dan bagaimanakah pankreas ultrasound?

Doktor manakah yang boleh menetapkan ultrasound pankreas?

Pemeriksaan ultrabunyi pankreas boleh diresepkan oleh doktor pelbagai kepakaran, yang mempunyai kecekapan termasuk diagnosis dan rawatan penyakit disyaki organ.

Oleh itu, ultrasound yang paling kerap pankreas ditetapkan oleh pengamal umum (untuk mendaftarkan) dan ahli gastroenterologi (untuk mendaftarkan), yang terlibat dalam diagnosis dan rawatan pankreatitis, batu di saluran organ, fibrosis, dan lain-lain. Di samping itu, ahli terapi dan ahli gastroenterologi sering menetapkan imbasan ultrasound pankreas dalam kaji selidik jika tiada disyaki penyakit tertentu atau pemeriksaan rutin.

Sekiranya kecederaan traumatik terhadap pankreas disyaki (contohnya, akibat pukulan atau pukulan luka pada abdomen), imbasan ultrabunyi organ ini boleh ditetapkan oleh pakar bedah (untuk mendaftarkan) untuk menentukan tahap kerosakan dan keperluan pembedahan.

Sekiranya ada kecurigaan tentang kehadiran lesi volum (sista, tumor, metastasis) di pankreas, maka ultrabunyi organ boleh diresepkan oleh seorang pengamal am, pakar bedah atau ahli onkologi (untuk mendaftar). Terapis biasanya menetapkan imbasan ultrasound sebagai kaedah pemeriksaan untuk tujuan mengesan pendidikan volumetrik sedemikian. Pakar bedah melantik imbasan ultrasound untuk menjelaskan lokasi dan saiz pembentukan supaya anda boleh merancang pembedahan yang akan datang untuk mengeluarkannya. Dan onkologi menetapkan imbasan ultrasound untuk menilai tahap kebarangkalian bahawa jisim itu adalah tumor malignan.

Apabila seseorang mempunyai penyakit sistemik (penyakit polikistik, fibrosis kistik, dan sebagainya), imbasan ultrabunyi pankreas ditugaskan untuk menilai keadaan organ, dan ini boleh dilakukan oleh ahli terapi, ahli genetik (terdaftar), pakar bedah, ahli gastroenterologi, dan mana-mana doktor lain yang mengambil bahagian dalam rawatan yang kompleks patologi pesakit.

Petunjuk untuk ultrasound pankreas

Pemeriksaan ultrabunyi pankreas ditunjukkan untuk pengeluaran, apabila seseorang mempunyai mana-mana gejala klinikal berikut, yang membolehkan untuk mengesyaki patologi organ:

 • Kesakitan berkala atau berterusan di epigastrium (di tengah-tengah bahagian perut di bawah tulang belakang), di bawah rusuk kanan atau kiri;
 • Sakit di epigastrium, hipokondrium kanan atau kiri, timbul selepas makan makanan berlemak dan pedas;
 • Meningkatkan aktiviti amilase dalam darah dan / atau air kencing.

Untuk petunjuk di atas, imbasan ultrabunyi pankreas dilakukan untuk tujuan diagnosis primer (menentukan jenis penyakit yang ada pada seseorang).

Di samping itu, terdapat pelbagai petunjuk untuk ultrasound pankreas, yang disebabkan oleh penyakit terdahulu yang sudah ada pada manusia, yang memerlukan pemantauan keadaan, serta memantau berkala keberkesanan rawatan, dan perkembangan patologi. Tanda-tanda sedemikian untuk ultrabunyi pankreas termasuk kehadiran patologi berikut dalam pesakit:

 • Pankreatitis kronik atau akut;
 • Tumor atau sista pankreas;
 • Batu-batu di saluran pankreas;
 • Pankreas polikistik;
 • Fibrosis pankreas;
 • Memantau keberkesanan terapi terhadap latar belakang penyakit pankreas yang sedia ada;
 • Mengiringi jarum semasa biopsi tusuk.

Perlu juga diingat bahawa satu lagi petunjuk untuk ultrasound pankreas adalah pemeriksaan berkala sebagai sebahagian daripada pemeriksaan profilaksis atau perubatan untuk pesakit yang menderita penyakit saluran pencernaan, penyakit kencing manis atau penyakit polikistik.

Kontraindikasi kepada ultrasound pankreas

Tiada contraindications mutlak untuk pemeriksaan ultrasound pankreas, dan oleh itu kajian boleh dilakukan kepada mana-mana orang, tanpa mengira usia, jantina, keadaan, dan apa-apa penyakit yang dia ada. Ketiadaan contraindications mutlak disebabkan oleh keselamatan ultrasound.

Walau bagaimanapun, walaupun terdapat kaedah keselamatan, terdapat kontraindikasi relatif terhadap pengeluaran ultrabunyi pankreas, di mana kajiannya tidak seharusnya dijalankan. Tetapi, jika perlu, ultrabunyi pankreas dilakukan, walaupun kontraindikasi relatif.

Kontraindikasi relatif terhadap pemeriksaan ultrabunyi pankreas termasuk kehadiran sebarang kerosakan pada kulit di dalam perut (contohnya, luka, luka bakar, janggut jangkitan kulat, letusan pustular, dan lain-lain), kerana pergerakan sensor pada kulit boleh mencetuskan atau memburukkan keadaan atau penyebaran proses patologi untuk membersihkan kulit bersebelahan. Dalam kes sedemikian, ultrabunyi pankreas dikehendaki menangguhkan sehingga saat lesi kulit sembuh atau menjadi minim.

Di samping itu, contraindication relatif kepada ultrasound pankreas adalah trimester ketiga kehamilan (dari minggu ke-27 kehamilan, inklusif dan sebelum penghantaran), kerana pada masa ini rahim diperbesar hanya menutup kelenjar dan tidak membenarkan menggambarkannya melalui dinding perut anterior.

Juga kontraindikasi relatif terhadap ultrabunyi pankreas adalah kesakitan yang teruk di dalam perut, yang mana pesakit biasanya tidak boleh berbaring di sofa untuk kajian ini.

Sudah tentu, semua kontraindikasi relatif di atas adalah bersyarat, dan, jika ada, hanya disarankan untuk tidak melakukan ultrabunyi pankreas. Tetapi dalam kes-kes di mana kajian tubuh adalah penting, doktor melakukan ultrabunyi pankreas, walaupun terdapat kontraindikasi relatif.

Secara berasingan, perlu diperhatikan bahawa pemeriksaan ultrabunyi pankreas tidak boleh dilakukan dengan segera, tetapi hanya 2-5 hari selepas pembedahan laparoskopi, fibrogastroduodenoscopy (FGDS), x-ray perut atau usus dengan kontras barium. Jika ultrasound dilakukan sebaik sahaja selepas manipulasi di atas, maka kemungkinan besar akan tidak diketahui.

Persediaan untuk ultrasound pankreas

Sekiranya ultrasound pankreas dilakukan dengan segera, mengikut tanda-tanda segera, ia dilakukan tanpa sebarang penyediaan, kerana kelajuan adalah penting dalam situasi sedemikian.

Tetapi jika pankreas ultrasound dijadualkan dengan cara yang dirancang, maka anda perlu menyediakannya supaya imej organ di monitor adalah berkualiti tinggi dan bermaklumat, dan diagnosis masing-masing adalah tepat.

Pertama, imbasan ultrasound yang dirancang dilakukan secara eksklusif pada perut kosong, apabila tempoh pantang dari makanan adalah sekurang-kurangnya 6 - 10 jam (optimum, masa tidur malam). Ini bermakna jika kajian itu dirancang untuk waktu pagi, maka anda perlu makan malam pada malam sebelumnya, pergi tidur, dan segera pergi ke pemeriksaan ultrasound pada waktu pagi tanpa mengambil makanan atau minuman (walaupun teh). Dalam kes dahaga yang kuat, ia dibenarkan untuk minum segelas air tidak berkarbonat tulen. Sekiranya kajian tidak dijadualkan untuk waktu pagi, tetapi untuk masa yang akan datang, kemudian pada waktu pagi selepas bangun dan sehingga ultrasound dilakukan, anda boleh dibenarkan minum teh tanpa gula dan makan crouton roti putih.

Kedua, persiapan untuk pemeriksaan ultrasound yang dirancang untuk pankreas semestinya termasuk pembersihan usus dari gas dan pencegahan kembung, kerana pengumpulan gas memberikan gangguan dan tidak membolehkan untuk memvisualkan kelenjar kelenjar.

Untuk membersihkan usus daripada gas dan mencegah kembung selama 2 - 3 hari sebelum peperiksaan ultrasound pankreas, anda mesti mengikuti diet yang melibatkan pengecualian dari diet makanan yang menyumbang kepada peningkatan pembentukan gas, seperti minuman berkarbonat, krim, kacang, pasta, madu, mustard, daging berlemak dan ikan, alkohol, sayur-sayuran (kubis, lobak, bawang, lada, dll), buah-buahan (melon, pisang, epal manis, dll) lentil, dsb.) dan jenis makanan lain, mengandungi sejumlah besar serat. Di samping itu, satu hari sebelum kajian itu, mereka menghapuskan kegunaan sayur-sayuran (sayur-sayuran, buah-buahan dan buah-buahan) jus.

Dalam kes di mana seseorang mempunyai penyakit usus atau organ lain dalam sistem pencernaan, maka 2 hingga 3 hari sebelum peperiksaan ultrasound pankreas, perlu, di samping diet, untuk mengambil ubat-ubatan yang mengurangkan perut dalam usus. Dadah semacam itu termasuk Carboben (mengambil 3 hingga 9 tablet sehari), produk enzim (Kreon, Mezim, Panzinorm, Pancreatin, dan lain-lain), ubat-ubatan dengan simethicone (Espumizan, Disflatil, mengambil 2 tablet 3 kali sehari).

Memandangkan pemeriksaan ultrabunyi pankreas secara optik dijalankan pada usus kosong, bebas dari massa dan gas buang, ia juga perlu untuk mengosongkan usus pada waktu petang atau pagi sebagai persediaan untuk kajian. Untuk melakukan ini, adalah dinasihatkan untuk mengambil julap ringan (contohnya, Dufalac, Mukofalk, dan sebagainya) pada hari sebelum imbasan ultrasound supaya terdapat pergerakan usus pada waktu petang atau pada waktu pagi. Anda juga boleh mengosongkan usus anda dengan supositori enema atau gliserin, yang digunakan pada waktu pagi kajian.

Sekiranya seseorang sentiasa mengambil sebarang ubat, maka tidak perlu membatalkannya sebelum imbasan ultrasound pankreas.

Menyediakan kanak-kanak di bawah umur 12 tahun untuk ultrasound pankreas adalah bahawa mereka tidak dibenarkan minum dan makan selama tiga jam sebelum kajian. Tetapi remaja berusia lebih dari 12 tahun disediakan untuk pemeriksaan ultrabunyi pankreas dengan cara yang sama seperti orang dewasa, iaitu, mereka menghadkan makan dan minum selama 6 hingga 10 jam sebelum kajian itu, dan pastikan diet dipelihara untuk mengurangkan pembentukan gas dalam usus.

Akhirnya, adalah disyorkan untuk menyediakan dan mengambil kertas tuala, tuala atau kertas tandas dengan anda ke institusi perubatan untuk menggunakannya untuk mengeluarkan gel dari perut, yang digunakan untuk meningkatkan hubungan sensor dengan kulit. Sekiranya seseorang tidak mengalami kelaparan, maka masuk akal untuk mengambil makanan kering dengan anda ke institusi perubatan, yang boleh dimakan sarapan sejurus selepas selesai pemeriksaan ultrabunyi pankreas.

Bagaimana untuk melakukan ultrasound pankreas?

Pemeriksaan ultrabunyi pankreas dijalankan di dalam bilik berasingan yang berasingan di mana pengimbas ultrabunyi, sofa, kerusi dan tingkap tertutup rapat dipasang. Bilik ini biasanya sedikit gelap, kerana perlu bagi doktor untuk melihat lebih baik gambar organ-organ yang diperiksa pada monitor ultrasound.

Untuk kajian ini, pesakit pergi ke pejabat, membuang pakaian dari bahagian atas badan supaya perut, sisi dan belakang tidak terdedah. Anda hanya boleh mengangkat bahagian atas pakaian, mendedahkan tempat yang betul.

Kemudian anda perlu mengambil pose yang akan ditunjukkan oleh doktor. Selalunya, imbasan ultrasound pankreas dilakukan dalam kedudukan pesakit yang berbaring di belakangnya atau di sebelah kanannya. Sekiranya doktor tidak dapat memvisualisasikan pankreas dengan cukup baik dalam kedudukan tersebut, dia boleh meminta pesakit untuk berdiri dan menjalankan kajian dalam kedudukan tegak. Juga, dalam beberapa kes, ultrasound tambahan ekor pankreas dilakukan dari belakang dalam kedudukan terdedah. Akhirnya, jika kelenjar kelihatan tidak baik, doktor akan meminta pesakit dalam apa jua keadaan untuk mengambil nafas dan menolak perut ke hadapan, dan di negeri ini akan menjalankan kajian. Sekiranya kelenjar tidak dapat dilihat dan menyedut dengan perut yang menonjol, doktor akan meminta pesakit minum 4 gelas air melalui jerami untuk memeriksa pankreas melalui perut lengkap.

Selepas mengambil postur yang diingini, doktor memohon gel khas untuk kulit yang meningkatkan lekatan sensor ke kulit dan, dengan itu, memastikan kualiti dan kejelasan imej yang tinggi pada monitor. Selepas itu, doktor mula memacu sensor merentasi kulit dalam arah yang berbeza (sepanjang, merentas, menyerongkan), memiringkannya pada sudut yang berbeza, untuk mengkaji secara terperinci keadaan semua bahagian pankreas. Semasa kajian, doktor akan meminta anda untuk menahan nafas anda untuk menghirup maksimum dan menghembus nafas, yang akan memberikan maklumat yang sangat berharga mengenai keadaan organ dan bahagiannya.

Apabila doktor melengkapkan imbasan pankreas, kajian itu berakhir, pesakit boleh bangun, berpakaian dan meninggalkan. Sepanjang hari, anda boleh melibatkan diri dalam apa-apa jenis aktiviti, termasuk mereka yang memerlukan tumpuan perhatian dan kelajuan tindak balas yang tinggi, kerana ultrasound tidak menjejaskan fungsi mental dan keadaan fizikal seseorang.

Tempoh ultrasound pankreas adalah 10 - 20 minit. Lebih-lebih lagi, pesakit yang lebih kurus dan lebih berpengalaman dengan doktor, semakin cepat peperiksaan itu. Tetapi pada pesakit dengan jisim badan yang besar, ultrasound pankreas, sebaliknya, bertahan lebih lama, kerana tisu lemak subkutaneus mengganggu visualisasi organ, memaksa doktor untuk memeriksa bahagian yang sama beberapa kali.

Ultrasound pankreas kanak-kanak

Pada masa ini, ultrasound pankreas kanak-kanak dilakukan secara rutin untuk tanda-tanda yang sama dan algoritma yang sama dengan orang dewasa. Pada dasarnya, tidak terdapat perbezaan yang signifikan dalam ultrasound pankreas pada kanak-kanak dan orang dewasa. Oleh itu, tidak masuk akal untuk menerangkan prosedur diagnostik ini secara berasingan untuk kanak-kanak.

Ciri-ciri pankreas ultrasound

Anatomi pankreas

Pankreas terletak kira-kira pada tahap vertebra lumbar I-II di rantau epigastrik (tengah abdomen, betul-betul di bawah sternum) dan meninggalkan hypochondrium. Walau bagaimanapun, dalam penyetempatan organ ini terdapat perbezaan individu yang luas - di sesetengah pesakit ia kelihatan praktikal di hypochondrium, dan di lain-lain di kawasan umbilik.

Pankreas terdiri daripada beberapa bahagian - kepala, badan dan ekor (lihat Rajah 1). Kepala bujur, terletak di bawah lobus kanan hati, yang diliputi oleh kelengkungan duodenum, bersentuhan dengan usus besar, hati, vena cava inferior dan kadang-kadang dengan pundi hempedu. Kepala kadang kala mempunyai proses ketagih, yang dianggap sebagai variasi norma. Selanjutnya di antara kepala dan badan kelenjar terdapat sesak nafas yang nipis dan pendek.

Tubuh pankreas bersebelahan dengan bahagian belakang perut, bersentuhan dengan kolon melintang, jejunum, aorta, omentum, pembuluh splenik dan mesenterik. Kadang-kadang badan mencapai kelenjar ginjal dan kelenjar adrenal, bersentuhan dengan mereka.

Badan pankreas terus ke ekor, yang membentang ke pintu limpa dan tiang atas buah pinggang kiri. Ekor adalah bersentuhan dengan limpa, perut, pembuluh splenik, buah pinggang kiri dan kelenjar adrenal kiri.

Biasanya, panjang pankreas adalah 14-23 cm (dalam sesetengah pesakit sehingga 33 cm), lebar di kepala adalah 5 cm, lebar dalam badan adalah 3.5 cm, dan lebar di ekor adalah 0.5 - 3.4 cm, ketebalan kepala - 1.3 - 3.4 cm, ketebalan badan - 1.0 - 2.8 cm dan ketebalan ekor - 0.6 - 2.0 cm Kawasan pankreas biasanya tidak melebihi 50 cm 2. Diameter saluran Wirsung biasanya 1.5 - 3 mm.

Rajah 1 - Struktur pankreas, di mana 1 adalah kepala, 2 adalah badan, 3 ialah ekor, 4 ialah saluran kelenjar dan 5 ialah duodenum.

Bentuk pankreas boleh berbeza - panjang, arcuate, molotobrazny, bujur, bulat, dll. Walau bagaimanapun, selalunya pankreas mempunyai bentuk yang memanjang, memanjang, dan meluas di rongga perut dari duodenum ke pintu limpa.

Dalam tisu pankreas terdapat sistem saluran, yang merangkumi banyak saluran kecil, mengalir ke saluran pankreas utama (Virunga duct), yang bermula di ekor, dan berjalan sepanjang panjang kelenjar ke kepala. Di kepala, saluran pankreas utama bertukar ke bawah dan posterior, keluar pankreas, dan mengalir ke saluran empedu yang biasa, membuka papilla di Fateri. Dalam saluran pankreas mendapatkan enzim yang dihasilkan olehnya, diperlukan untuk proses pencernaan.

Petunjuk pankreas pada ultrasound

Pada ultrasound menentukan penunjuk pankreas berikut, yang mencerminkan keadaan dan kehadiran patologi:

 • lokasi;
 • bentuk;
 • saiz keseluruhan kelenjar dan bahagiannya (kepala, badan, ekor, saluran Virunga);
 • kontur;
 • sistem salur;
 • echogenicity tisu;
 • echostructure of tissues.

Pesakit perlu sedar bahawa dalam kesimpulan terakhir imbasan ultrasound yang mereka terima di tangan mereka, semua penunjuk di atas perlu diterangkan (contohnya, pankreas terletak. Mempunyai bentuk. Kontur adalah jelas, gema Struktur gema. kesimpulan mengenai kehadiran atau ketiadaan patologi. Dan di bawah ini kita akan mempertimbangkan penerangan ringkas tentang setiap parameter.

Lokasi pankreas

Biasanya, pankreas terletak di rongga perut pada tahap vertebra lumbar I-II. Pada perut, unjuran organ terletak di kawasan epigastrik (di tengah-tengah abdomen tepat di bawah tulang dada) dan meninggalkan hypochondrium. Di rongga perut di rantau epigastrik, pankreas dengan kepalanya bersentuhan dengan duodenum, dan badannya dan ekor berbaring merentang dan sedikit sehingga ke limpa atau bahkan buah pinggang.

Bentuk pankreas

Bentuk badan boleh berbeza - jenis sosis, berbentuk bodoh atau berudu. Dalam kes yang jarang berlaku, bentuk pucuk pankreas. Selalunya, pankreas mempunyai bentuk sosej yang panjang.

Saiz Pankreas

Biasanya, saiz kepala bervariasi dari 11 hingga 30 mm, badan - dari 4 hingga 21 mm, dan ekor - dari 7 hingga 28 mm. Diameter saluran Wirsung biasanya tidak melebihi 2 mm.

Kontur pankreas

Kontur pankreas adalah normal - bahkan dan dengan jelas memisahkan organ dari tisu dan organ bersebelahan. Semua ciri-ciri lain dari kontur mungkin berbeza, tetapi yang paling penting untuk menentukan normalisasi mereka adalah kejelasan pemisahan dari organ jiran dan kesamaan.

Dalam 75-80% pesakit adalah mungkin untuk melihat saluran Virunga, yang terletak di tengah-tengah kelenjar, dan pergi dari ekor ke kepala. Sekunder, salur kecil biasanya tidak kelihatan. Pada ultrasound saluran Wirsung, ia adalah jalur anechoic yang berlari dari ekor ke kepala di tengah-tengah kelenjar. Lebar salur ialah 1.5 - 2 mm.

Pancreas echogenicity pada ultrasound

Echogenicity tisu adalah ketumpatan mereka mengikut ultrasound. Dan kerana unit pengukuran kepadatan tisu biologi oleh ultrasound tidak hadir, ia ditentukan secara kondisional dan relatif. Oleh itu, ketumpatan organ dan tisu pada ultrasound ditunjukkan oleh warna struktur biologi di bawah kajian. Lebih-lebih lagi kain yang lebih padat, yang lebih gelap dicat pada monitor unit ultrasound.

Ketumpatan pankreas ditentukan relatif terhadap kepadatan organ-organ di sekelilingnya, terutamanya hati, dan boleh menjadi isoechoik, hypoechoic, atau hyperechoic. Ketumpatan Isoechoik bermakna bahawa echogenicity (kepadatan) pankreas adalah sama dengan hati. Ketumpatan hypoechoic bermakna bahawa echogenicity pankreas lebih rendah daripada hati. Akhir sekali, kepadatan hiperetik bermakna bahawa ketumpatan kelenjar lebih tinggi daripada hati.

Pada masa ini, echogenicity normal pankreas dianggap sebagai isoechoic atau sedikit hyperechoic relatif kepada hati.

Echostructure of pankreas pada ultrasound

Echostructure dari mana-mana organ atau tisu adalah strukturnya boleh dilihat pada monitor alat ultrasonik. Echostructure pankreas adalah parameter penting untuk menentukan sama ada organ itu normal atau dipengaruhi oleh proses patologi. Malangnya, pada masa ini tiada kriteria seragam untuk echostructure normal pankreas, kerana ia boleh berbeza sekali dengan orang yang sihat. Walaupun norma itu dianggap sebagai echostructure berbentuk pankreas.

Dalam praktiknya, pada masa ini, terdapat dua varian echostructure normal pankreas - homogen dan lobular. Dengan echostructure homogen, terdapat susunan yang seragam, padat gema kecil dan sederhana, dan echogenicity pankreas sedikit lebih tinggi daripada hati.

Echostructure lobular dicirikan oleh struktur lobular (islet) yang kelihatan pankreas, yang terdiri daripada lobula sederhana dan besar. Apabila struktur lobular dari echogenicity pankreas lebih rendah daripada hati.

Norma ultrasound pankreas

Biasanya, pada ultrasound, pankreas terletak di rantau epigastrik, dan dalam bentuk koma atau pentate yang diregangkan. Konturnya adalah walaupun, membatasi pankreas dari organ-organ dan tisu-tisu sekitarnya. Echogenicity pankreas biasanya sama atau sedikit lebih tinggi berbanding dengan lobus kanan hati (iaitu, iso-echogenic atau hyperechoic relatif terhadap echogenicity hati). Echostructure - homogen dan halus. Majoriti pesakit pada echogram menunjukkan salur Viringsung dalam bentuk jalur anekik nipis dengan diameter tidak lebih daripada 1.5 - 2 mm, pergi di tengah-tengah kelenjar dari ekor ke kepala.

Jelas sekali semua bahagian pankreas diperolehi dalam kira-kira 93% pesakit, kepala dalam 97%, badan dalam 100% dan ekor dalam 83%. Jabatan mana yang dapat melihat doktor, dia menyatakan dalam protokol akhir.

Gambar echographic normal pankreas di atas tanpa adanya sebarang proses patologi di dalamnya sangat sederhana. Sebenarnya, gambar pankreas yang normal (tanpa patologi) pada ultrasound sangat berbeza bukan sahaja pada pesakit yang berlainan umur, tetapi juga pada orang yang sama ketika melakukan penyelidikan pada mesin ultrasound yang berbeza. Selanjutnya, untuk orientasi praktikal, kami akan mempertimbangkan pilihan untuk gambaran echographic normal pankreas.

Jadi, pada kanak-kanak dan remaja, echogenicity pankreas adalah sama seperti hati (iso-echogenic hati), dan echostructure sangat berbutir. The granularity sangat jelas bahawa doktor secara literal melihat kegilaan pankreas dengan isyarat hyperechoic point-and-line kecil. Ini seperti granulariti yang kuat daripada echostructure pankreas pada kanak-kanak dan remaja dianggap sebagai norma, dan bukan tanda perubahan patologi meresap dalam parenchyma organ. Tetapi pada orang dewasa, granulariti ini adalah tanda patologi, kerana dengan usia, echogenicity harus menjadi homogen dan halus.

Secara umum, orang yang lebih tua, echostructure yang lebih homogen dan halus yang normal, pankreas yang tidak terjejas mempunyai. Di samping itu, pada pesakit yang berusia pertengahan dan lebih tua, pankreas biasanya memperoleh peningkatan echogenicity (hyperechoic berkenaan dengan hati) berbanding dengan hati.

Biasa kepada semua peringkat umur dan jantina, tanda-tanda pankreas biasa adalah seperti berikut:

 • Kebaikan dan keteraturan kontur kelenjar;
 • Keseragaman struktur;
 • Pengagihan seragam echogenicity;
 • Perbezaan yang jelas antara kepala, badan dan ekor;
 • Jelas visualisasi saluran Wirsung;
 • Dimensi ultrabunyi normal pankreas dan bahagian individunya.

Pati saiz pankreas pada ultrasound pada orang dewasa, kanak-kanak, lelaki dan wanita

Saiz pankreas mengikut ultrabunyi kerana sebab objektif, berbeza dengan saiz anatomi biasa badan. Selain itu, saiz normal pankreas pada lelaki dan wanita dewasa adalah sama, dan pada kanak-kanak agak berbeza.

Jadi, secara normal, saiz pankreas pada ultrasound pada lelaki dan wanita adalah seperti berikut:

 • Panjang pankreas - 8 - 11 cm;
 • Saiz kepala Anteroposterior - 16 - 22.5 mm;
 • Saiz tubuh Anteroposterior - 8 - 13 mm;
 • Saiz ekor anteroposterior - 16.7 - 18.9 mm;
 • Saluran Virungov - tidak melebihi 2 mm;
 • Kawasan pankreas tidak melebihi 50 cm 2.

Pada kanak-kanak, saiz pankreas bervariasi mengikut umur dan berat badan. Pada masa ini, terdapat petunjuk norma untuk kanak-kanak dan umur, dan oleh jisim badan mereka, yang kami tunjukkan dalam jadual di bawah.

Ukuran normal pankreas oleh ultrabunyi dalam dewasa, patologi dalam kes penyelewengan petunjuk

Untuk mengenal pasti patologi anda perlu mengetahui saiz pankreas pada orang dewasa biasa. Lokasi topografis pankreas (RV) tidak membenarkan palpate semasa pemeriksaan objektif, untuk menentukan keadaan dan saiznya. Oleh itu, untuk tujuan visualisasi dan diagnosis, kaedah yang paling mudah digunakan - peperiksaan ultrasound.

Ultrasound membolehkan anda melihat organ dalam imej tiga dimensi, untuk menentukan kejelasan sempadan, struktur dan echogenicity tisu, pembentukan tidak normal, saiz dan lokalisasi mereka, pengembangan saluran biasa. Mengetahui pilihan untuk ukuran pankreas dalam ultrasound biasa, anda boleh menggunakan kaedah untuk menjelaskan diagnosis yang tidak jelas.

Apakah yang mempengaruhi saiz pankreas?

Perubahan dalam saiz pankreas berlaku sepanjang hayat: ia tumbuh hingga kira-kira 18 tahun. Kemudian menurun dari 55 tahun, apabila sel berfungsi secara bertahap atrofi. Ini adalah saiz semula fisiologi. Variasi norma termasuk peningkatan pankreas pada wanita semasa kehamilan.

Pengurangan pankreas berlaku:

 • dengan usia (selepas 55 tahun) dengan perkembangan atropi tisu;
 • yang melanggar peredaran darah dalam tubuh;
 • dengan luka-luka virus.

Penyebaran atau peningkatan tempatan berlaku dalam keadaan patologi tertentu.

Peningkatan saiz tempatan diperhatikan dalam kes-kes neoplasma yang ganas atau ganas, sista mudah, pseudocysts, abses, konkrit. Penyimpangan dari parameter normal adalah penting: kes-kes klinikal pseudocyst sehingga 40 cm diterangkan.

Dalam pankreatitis kronik di tahap remisi stabil, pankreas tidak mengubah saiznya. Untuk pengesahan diagnosis, data saluran Wirsung digunakan.

Peningkatan rangsangan dalam pankreas diperhatikan dalam lipomatosis, apabila di dalam sel normal parenchyma pankreas digantikan oleh sel-sel lemak. Ultrasound menunjukkan gambar sonografi yang tidak seragam, kemasukan lemak dapat meningkatkan echogenicity dari tisu yang dikaji.

Saiz pankreas mengubah edema dalam keradangan akut - dalam kebanyakan kes peningkatan dalam keseluruhan organ berlaku. Ini bukan sahaja berlaku dalam keradangan di kelenjar itu sendiri, tetapi juga dalam patologi organ-organ jiran: perut, duodenum, pundi hempedu. Hanya pada peringkat awal terdapat edema tempatan bahagian berasingan pankreas: bahagian kepala, badan atau ekor. Pada masa akan datang, sepenuhnya menangkap seluruh kelenjar.

Peningkatan pankreas dalam tumor bergantung kepada lokasi, jenis dan pencerobohan neoplasma patologi. Kanser kepala pankreas dikesan dalam 60%: ia lebih ketara daripada biasa - lebih daripada 35 mm. Neoplasma ganas badan pankreas didiagnosis 10%. Dalam kes ini, saiz bahagian tengah badan meningkat.

Saiz kelenjar sebelum dan selepas beban makanan

Kaedah pemeriksaan tambahan untuk pankreatitis adalah ultrasound dengan memuatkan makanan. Sonography dilakukan dua kali: pada waktu pagi di perut kosong dan 2 jam selepas makan. Setiap kali, dimensi melintang kepala, badan dan ekor pankreas diukur. Peningkatan jumlah penunjuk selepas sarapan fisiologi ke data awal dikira. Menurutnya membuat kesimpulan tentang keadaan tubuh. Dengan peningkatan pankreas:

 • lebih daripada 16% adalah normal;
 • Pankreatitis reaksi 6-15%;
 • lebih kurang daripada data asal sebanyak 5% - pankreatitis kronik.

Semua kesimpulan dibuat berdasarkan perbandingan dimensi yang diperoleh dengan data indikator normal dalam jadual khas. Kaedah ini membolehkan anda memberikan terapi yang mencukupi dalam mengenalpasti patologi dan mengawal proses regenerasi tisu dan pemulihan fungsi pankreas.

Penyelarasan patologi dari saiz kelenjar biasa

Peningkatan saiz pankreas dikaitkan dengan patologi yang timbul dan berlaku secara beransur-ansur, dalam banyak kes, tanpa gejala. Oleh kerana manifestasi klinikal sering tidak hadir, pesakit tidak mengetahui masalahnya sehingga peperiksaan pertama. Semasa sonografi, saiz organ yang diperbesarkan ditentukan dan pembentukan tambahan yang ada dinyatakan.

Sebab-sebab berikut membawa kepada pertumbuhan kelenjar yang tidak normal:

 • fibrosis kistik adalah penyakit keturunan yang dicirikan oleh bentuk tebal pankreas yang dihasilkan;
 • penyalahgunaan alkohol (lebih kerap pada lelaki);
 • keradangan dalam tisu pankreas atau dalam kes penyakit organ-organ bersebelahan (ulser perut);
 • penyakit berjangkit;
 • makanan tidak wajar dan tidak teratur, tidak mematuhi diet yang ditetapkan;
 • pelbagai pembentukan dalam tisu pankreas;
 • tahap tinggi kalsium dalam badan, pembentukan batu;
 • ubat yang panjang dan tidak munasabah;
 • proses peradangan dan kongestif di organ bersebelahan;
 • penyakit vaskular;
 • kecederaan;
 • penyakit yang mengurangkan imuniti.

Tafsiran ultrasound pankreas

Oleh kerana tidak mustahil palpation ultrasonografi pankreas adalah satu-satunya cara untuk dengan cepat menjelaskan diagnosis. Keputusan penyahkodan dijalankan mengikut skim tertentu. Ia termasuk maklumat berikut:

 • lokasi;
 • bentuk;
 • echogenicity;
 • kontur;
 • dimensi;
 • kecacatan struktur atau neoplasma.

Pastikan untuk menunjukkan status dan saiz saluran Wirsung. Menurut piawaian ini, doktor fungsionalist menggambarkan secara gambarajah pankreas. Penyahkodan dan analisis data yang diperoleh, pengesahan diagnosis, serta pelantikan langkah-langkah terapeutik dilakukan oleh pakar yang menetapkan ultrasound: ahli gastroenterologi, ahli terapi, pakar bedah atau ahli onkologi.

Sonography adalah berdasarkan keupayaan tisu yang dikaji untuk menyerap dan mencerminkan gelombang ultrasonik (echo). Bendalir mengendalikan ultrasound, tetapi tidak mencerminkannya - mereka anechoic (contohnya, sista). Organ parenchymal padat (hati, buah pinggang, pankreas, jantung), serta batu, tumor yang mempunyai ketumpatan tinggi tidak menyerap, tetapi menggambarkan gelombang bunyi, mereka gema positif. Dan juga, biasanya, organ-organ ini mempunyai struktur butiran homogen (homogen). Oleh itu, sebarang pembentukan patologi muncul pada imej ultrasound, sebagai satu bahagian dengan echogenicity yang diubah - meningkat atau berkurang.

Dimensi pankreas biasa: jadual

Untuk menjelaskan patologi pankreas, semua maklumat yang diperolehi semasa kajian sonografi dibandingkan dengan penunjuk normatif meja khas. Dengan perbezaan yang ketara dalam penunjuk, kesimpulan dibuat tentang kehadiran penyakit yang dicadangkan.

Petunjuk norma saiz pankreas dan tanda-tanda patologi

Pankreas - organ sistem pencernaan. Fungsinya termasuk rembesan jus pankreas yang mengandungi enzim pencernaan. Pankreas mensintesis hormon yang terlibat dalam peraturan karbohidrat, protein dan metabolisme lemak. Ultrasound - kaedah yang berpatutan untuk mengenal pasti pelanggaran fungsinya. Kajian ini menilai saiz pankreas, struktur dan parameter lain.

Saiz apa yang dianggap normal

Pemeriksaan ultrabunyi pankreas adalah kaedah penyelidikan bermaklumat, yang membolehkan untuk menentukan bentuk, struktur dan saiznya. Mereka dibandingkan dengan standard yang diterima umum. Penyimpangan dalam satu arah atau yang lain menunjukkan kehadiran patologi.

Biasanya, pankreas berbentuk S. Tetapi beberapa patologi menyumbang kepada perubahan bentuk. Ia mungkin berikut:

 • berbentuk cincin;
 • lingkaran;
 • berpecah;
 • tambahan;
 • dua kali ganda.

Perubahan dalam bentuk mungkin menunjukkan luka fokus pada sesuatu kawasan atau kehadiran penyakit yang kompleks. Ultrasound pankreas dapat mengesan peningkatan atau penurunan dalam badan, menyempitkan atau kehadiran saluran tambahan. Tanda-tanda ini tidak mendedahkan patologi, tetapi menunjukkan masalah.

Tidak semua kecacatan organ endokrin menunjukkan luka yang serius. Sebahagian daripada mereka tidak mempunyai kesan terhadap kualiti kehidupan manusia.

Dalam proses menjalankan ultrasound, diagnostik mesti menilai saiz pankreas, yang terdiri daripada tiga bahagian:

Setiap jabatan mesti memenuhi petunjuk khusus. Selain itu, parameter pankreas pada lelaki dan wanita hampir sama.

Panjang pankreas pada orang dewasa boleh menjadi 14-23 cm. Lebar organ endokrin tidak boleh melebihi 9 cm, dan ketebalannya - 3 cm.

Selepas 55 tahun, penuaan fisiologi berlaku. Pankreas mula mengecut saiz, yang bukan patologi.

Kontur pankreas

Semua maklumat mengenai keadaan kawasan kajian mengenai diagnostik ultrasound dipaparkan pada skrin monitor. Diagnostiker melihat kontur yang jelas, jelas dengan jelas semua bahagian kelenjar endokrin.

Outline Blur menunjukkan edema yang disebabkan oleh proses keradangan di kawasan yang menarik atau di organ yang berdekatan. Sebagai contoh, pankreas boleh membengkak dengan ulser gastrik atau ulser duodenal.

Kista dan abses menyebabkan pembentukan benjolan. Dengan pankreatitis dan pembentukan tumor, sempadan menjadi tidak sekata. Benar, tumor sehingga 1 cm saiz mempengaruhi perubahan dalam kontur hanya jika ia terletak di permukaan.

Mengendalikan ultrasound pankreas, dan mencari batu, diagnostik ultrasound semestinya mengevaluasi konturnya. Batu atau sista selalu mempunyai garis yang jelas. Dan tumor, sebagai peraturan, tidak mempunyai sempadan yang jelas.

Ciri-ciri struktur

Sebagai tambahan kepada kontur pankreas, ultrasound membolehkan untuk menilai struktur badan, berdasarkan ketumpatannya. Biasanya, strukturnya harus berbuih. Kepadatannya sama dengan hati dan limpa. Pada perubahan kepadatan terdapat perubahan pantulan gelombang ultrasonik.

Sekiranya ultrasound menunjukkan peningkatan dalam ketumpatan (hyperechogenicity), pesakit didiagnosis dengan pankreatitis kronik. Hyperechogenicity juga diperhatikan dengan adanya tumor dan najis. Dalam kes ini, ketumpatan meningkat hanya di kawasan tertentu.

Pankreatitis akut pada ultrasound didiagnosis dengan penurunan ketumpatan (hypoechogenicity). Hipoogogenisiti separa boleh dilihat dalam beberapa jenis tumor. Kista dan abses tidak menjalankan gelombang ultrasonik sama sekali, dan pada skrin monitor mereka muncul putih.

Bagaimana ultrasound

Keputusan echography pankreas ditetapkan dalam beberapa syarat.

"Pankreas kecil". Istilah ini mentakrifkan pengurangan saiznya tanpa kehadiran patologi. Ia sering digunakan untuk pesakit tua semasa penuaan fisiologi. Tetapi saiz pankreas yang dikurangkan dapat didiagnosis jika terjadi gangguan peredaran pada organ yang dikaji, serta lesi viral.

Pankreas terkandung. Gejala ini menunjukkan penggantian tisu adiposa biasa. Dalam kes ini, lipomatosis didiagnosis, yang ditentukan oleh peningkatan echogenicity.

Peningkatan selesema. Istilah ini menunjukkan kehadiran proses keradangan - pankreatitis. Keradangan kawasan individu menyebabkan pembesaran dan pemadatan mereka, yang mana gambar motley muncul pada skrin monitor. Dengan adanya perubahan ricih, pesakit dianjurkan untuk menjalani pemeriksaan yang lebih terperinci.

Tumor kepala dengan pengembangan saluran Virunga. Virunga saluran - saluran utama pankreas, ke mana saluran kecil mengalir. Ia bermula di ekor dan membentangkan semua jalan ke kepala. Panjang saluran adalah 20 cm, lebar - 4 mm. Dan fungsinya adalah untuk menyampaikan rembesan pankreatik kepada duodenum.

Kehadiran tumor kepala dengan pengembangan saluran Virungi menunjukkan keradangan kepala yang berlaku semasa proses ganas dan pseudocysts.

Penebalan dalaman badan. Gejala ini menunjukkan kehadiran neoplasma kecil di kawasan kepala.

Peningkatan fokus pada pankreas. Gejala ini berlaku apabila pankreatitis, batu dan formasi lain.

Atrofi ekor. Atrofi ekor pankreas menunjukkan ketumbuhan kepala.

Apakah penunjuk biasa?

Biasanya penyahkodan ultrabunyi pankreas mungkin kelihatan seperti ini:

 • S-bentuk (indikator norma boleh menjadi satu lagi bentuk);
 • garis besar jelas dan walaupun, kelenjar jelas dibatasi dari tisu sekitarnya;
 • echogenicity adalah purata (ia meningkat dengan umur);
 • echostructure kasar atau halus;
 • Pola vaskular tidak berubah;
 • Saluran Virungov tidak berkembang.

Juga menunjukkan saiz semua bahagian pankreas. Ia adalah wajib untuk menganggarkan saiz saluran Virunga.

Pemeriksaan ultrabunyi pankreas adalah berdasarkan keupayaan tisu untuk menyerap dan mencerminkan ultrasound. Cairan mengalir gelombang, tetapi tidak mencerminkannya. Oleh itu, pembentukan sista - diisi dengan cecair pada ultrasound adalah anechoic. Batu dan tumor, sebaliknya, mencerminkan gelombang ultrasonik tanpa menyerapnya. Oleh itu, apa-apa perubahan patologi dipaparkan pada ultrasound dengan echogenicity diubahsuai.

Seperti yang dibuktikan oleh penyimpangan dari saiz normal

Ultrasound pankreas dapat mengesan peningkatan kelenjar dan kehadiran formasi tambahan, walaupun pesakit tidak mempunyai gejala. Sebab kenaikan mungkin adalah berikut:

 • fibrosis kistik (penyakit keturunan di mana pengeluaran enzim pankreas terjejas);
 • alkohol;
 • keradangan dalam tisu ujian atau organ bersebelahan;
 • penyakit berjangkit;
 • pemakanan yang lemah;
 • pelbagai formasi dalam tisu;
 • peningkatan kepekatan kalsium dalam darah, menyebabkan pembentukan batu;
 • penyakit vaskular;
 • pankreatitis dalam bentuk akut atau kronik;
 • kecacatan dalam struktur;
 • abses;
 • pancreatonecrosis;
 • penuaan fisiologi badan;
 • perubahan dalam nodus limfa terletak di sebelah organ ujian;
 • cecair di dalam perut.

Kesimpulannya

Apabila pesakit melawat doktor dengan tanda-tanda disfungsi pankreas, peperiksaan ultrasound akan membantu menjelaskan diagnosis. Kaedah diagnostik ini membolehkan bukan sahaja untuk mengenal pasti perubahan dalam tisu organ yang dikaji, tetapi juga untuk menentukan keperluan untuk pemeriksaan lanjut.