Pembuangan pundi hempedu dalam bahasa Latin

Saluran hepatik kanan dan kiri, meninggalkan lobus hati dengan nama yang sama, membentuk saluran hepatik biasa. Lebar saluran hepatik berkisar antara 0.4 hingga 1 cm dan purata kira-kira 0.5 cm Panjang saluran empedu adalah kira-kira 2.5-3.5 cm. Saluran hepatik biasa, yang menghubungkan dengan saluran cystik, membentuk saluran empedu biasa. Panjang saluran empedu biasa 6-8 cm, lebar 0.5-1 cm

Lapisan ini juga mengandungi saluran darah yang besar dan banyak serat kolagen dan kenyal. Lapisan paling akhir, sedikit berbeza bergantung pada apakah salib adalah dari titik di mana kantung empedu dilekatkan ke hati. Bahagian yang tidak dilekatkan pada hati diliputi dengan peritoneum, oleh itu lapisan luarnya dikenali sebagai permukaan serous. Bahagian yang dilekatkan pada hati tidak diliputi oleh peritoneum, dan lapisan luarnya disebut adventitia.

Lapisan membran mukus dipenuhi dengan epitelium kolumnar, yang sesuai untuk penyerapan air. Sel-sel epitel kolumnar mudah ini juga mempunyai mikrovilli dan nukleus basal. Melihat ke atas mikrograf di atas, anda dapat melihat bahawa epitelium kolumnar mempunyai struktur rambut seperti kecil yang dipanggil microvilli. Mereka, seperti lipatan lendir, juga meningkatkan kawasan permukaan untuk penyerapan air. Di samping itu, seperti yang anda lihat, semua nukleus dalam epitelium kolumnar disusun mengikut urutan tertentu; dari lumen dan ke mana sel-sel melekat pada tisu.

Empat bahagian dibezakan dalam saluran empedu yang biasa: supraduodenal, yang terletak di atas duodenum, retroduodenal, melewati cawangan duodenal atas mendatar, retropancreatic (di belakang kepala pankreas) dan intramural, terletak di dinding cawangan menegak usus duodenal. Saluran hempedu biasa distal membentuk papilla duodenal besar (pesakit puting susu), terletak di lapisan submukosa duodenum. Papilla duodenal utama mempunyai sistem otot autonomi yang terdiri daripada gentian longitudinal, bulat dan serong - sphincter Oddi, bebas dari otot duodenal. Saluran pankreas sesuai untuk papilla duodenal besar, membentuk, bersama-sama dengan bahagian terminal saluran hempedu yang biasa, sebuah ampulla papilla duodenal. Varian yang berbeza dari hubungan saluran empedu dan pankreas harus selalu diambil kira semasa melakukan pembedahan pada papilla duodenal yang besar.

"Tisu tisu", jika anda akan, dikenali sebagai lapisan basal, dan oleh itu nukleus diberi nama "nukleus basal," yang bermaksud kedudukan mereka di dalam sel. Keluar dari leher pundi hempedu, saluran cystik mempunyai penampilan histologi yang sama seperti sisa dinding empedu. Perbezaan utama ialah struktur tiub yang jauh lebih kecil, dan oleh itu keratan rentasnya memberikan rupa yang sama seolah-olah melihat jerami.

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, kawasan servikal juga mempunyai kelenjar tubuloacinar. Juga dikenali sebagai kelenjar hempedu, mukus penyembur ini, dan boleh didapati di sepanjang saluran cystic dan saluran empedu yang biasa. Malangnya, tiada gabungan simptom klinikal, tanda-tanda dan penemuan makmal boleh dipercayai menjadikan pembezaan ini. Secara klasikal, pesakit dengan penyakit biliary gejala menunjukkan rasa sakit epigastrik yang teruk, atau kuadran atas kanan dan boleh memancar ke bilah bahu kanan.

Rajah. 153. Struktur saluran empedu (rajah).

1 - salur hepatik kiri; 2 - saluran hepatik yang betul; 3 - saluran hepatik biasa; 4 - pundi hempedu; 5 - saluran cystic; b _ saluran empedu yang biasa; 7 - duodenum; 8 - saluran pankreas aksesori (saluran Santorin); 9 - papilla besar duodenum; 10 - salur pankreas (saluran Wirsung).

Gejala dyspepsi seperti rasa mual, muntah, ketegangan abdomen, belching, regurgitasi asid dan pedih ulu hati adalah tidak biasa, tetapi tidak menambah ketepatan diagnostik. Kesakitan biliard sendiri biasanya berlangsung dari 15 minit hingga 5 jam, tetapi boleh bertahan sehingga 24 jam. Kelembutan kuadran atas kiri biasanya terdapat pada pemeriksaan fizikal untuk kesakitan dan kolesistitis. Tanda Murphy, pengekalan inspirasi dengan palpasi yang mendalam dari kuadran atas kanan, terdapat pada 90% pesakit dengan kolesitisitis akut.

Pundi hempedu terletak di permukaan hati yang rendah di dalam kemurungan kecil. Kebanyakan permukaannya ditutup dengan peritoneum, kecuali kawasan yang bersebelahan dengan hati. Kapasiti pundi hempedu adalah sekitar 50-70 ml. Bentuk dan saiz pundi hempedu boleh mengalami perubahan dengan perubahan keradangan dan cicatricial. Terdapat bahagian bawah, badan dan leher pundi hempedu, yang masuk ke saluran cystic. Seringkali di leher pundi hempedu suatu gegelung seperti gegelung terbentuk - poket Hartmann. Saluran sista sering mengalir ke dalam separuh lingkaran kanan saluran empedu biasa pada sudut akut. Pilihan lain adalah pertemuan saluran cystik: pada saluran hepatik yang betul, di bahagian tengah bulatan saluran hepatik yang biasa, saluran perut yang tinggi dan rendah, apabila saluran saraf untuk jarak jauh mengiringi saluran hepatik biasa. Dinding pundi hempedu terdiri daripada tiga membran: mukosa, otot dan berserabut. Membran mukus pundi kencing membentuk banyak lipatan. Di bahagian leher pundi kencing dan bahagian awal saluran saraf, mereka dipanggil injap Geister, yang pada bahagian yang lebih jauh dari saluran cystic bersama dengan berkas-berkas serat gentian otot licin membentuk sphincter Lyutkens. Membran mukus membentuk protrusion berganda yang terletak di antara berkas otot - Rokitansky - sinus Aschoff. Dalam membran berserabut, selalunya di dalam kawasan katil pundi kencing, adalah tubulus hepatik yang menyimpang yang tidak berkomunikasi dengan lumen pundi hempedu. Crypts dan tubules menyimpang boleh menjadi tempat kelambatan mikroflora, yang menyebabkan keradangan keseluruhan ketebalan dinding empedu.

Walau bagaimanapun, adalah penting untuk ambil perhatian bahawa ultrasound bukan kaedah pengimejan yang paling tepat untuk diagnosis keseimbangan akut. Kemudian satu kajian nuklear dilakukan untuk menilai pengisian pundi hempedu. Sekiranya saluran saraf sukar, seperti dalam kes cholecystitis akut, pundi hempedu tidak mengisi, dan ujian dianggap positif. Cholescotration harus dipertimbangkan pada pesakit dengan kecurigaan klinikal tinggi dan ultrasound negatif.

Pundi hempedu adalah organ berbentuk pir yang memanjang yang berfungsi untuk menumpukan perhatian dan menyimpan hempedu. Bersama hati adalah derivatif embriologi. Pundi hempedu terdiri daripada bahagian bawah, badan dan leher. Fundus adalah akhir ekor pundi hempedu dan sering menonjol dari bawah margin bawah hati dan menyentuh dinding anterior abdomen. Badan pundi hempedu menyempit secara kasar, akhirnya menjadi leher pundi hempedu, yang terus sempit sehingga ia bergabung dengan saluran cystic.

Pembekalan darah pundi hempedu dilakukan melalui arteri saraf yang akan datang dari sisi leher pundi hempedu dengan satu atau dua batang dari arteri hepatik sendiri atau cabang kanannya. Lain-lain varian pelepasan arteri saraf diketahui.

Saliran limfatik berlaku di nodus limfa pintu-pintu hati dan sistem limfatik hati itu sendiri.

Bekalan darah dan peranan pundi hempedu dalam badan

Di lehernya, pundi hempedu tiba-tiba terlepas dari parenchyma hati ke rongga peritoneal, di mana ia menjadi saluran cystik. Saluran cystic mengandungi hempedu dari pundi hempedu dan saluran empedu biasa ke dalam duodenum. Panjang sehingga 5 cm, dan ia menyambung kepada kanal hepatik biasa untuk membentuk saluran empedu yang biasa. Dia berlalu di belakang duodenum dan ke kepala pankreas, di mana dia bertemu ampoule Vater di papilla duodenal. Sphincter Oddi berfungsi dalam ampul untuk menyekat aliran cirit-birit dan pankreas ke dalam duodenum, sehingga ia disejukkan oleh cholecystokinin sebagai tindak balas kepada pengambilan makanan.

Pemuliharaan pundi hempedu dilakukan dari plexus hepatik yang terbentuk oleh cabang-cabang celiac plexus, saraf vagus kiri dan saraf frenik yang betul.

Hempu yang dihasilkan di dalam hati dan memasuki saluran empedu extrahepatic terdiri daripada air (97%), garam hempedu (1-2%), pigmen, kolesterol dan asid lemak (kira-kira 1%). Kadar aliran purata hempedu hempedu oleh hati ialah 40 ml / min. Dalam tempoh interdigestive, sphincter Oddi berada dalam keadaan penguncupan. Apabila tahap tertentu tekanan dicapai dalam saluran empedu yang biasa, Lutfens sfinkter terbuka, dan hempedu dari saluran hepatik memasuki pundi hempedu. Di dalam pundi hempedu, kepekatan hempedu berlaku disebabkan penyerapan air dan elektrolit. Kepekatan komponen utama hempedal (asid hempedu, pigmen, kolesterol, kalsium) meningkat sebanyak 5-10 kali dari kandungan awal mereka dalam empedu hepatic. Makanan, jus gastrik masam, lemak, masuk ke mukosa duodenal, menyebabkan rembesan hormon usus dalam darah - cholecystokinin, secretin, yang menyebabkan penguncupan pundi hempedu dan kelonggaran secara serentak dari sphincter Oddi. Apabila makanan meninggalkan duodenum dan kandungan duodenum sekali lagi menjadi alkali, rembesan hormon ke dalam darah berhenti, sphincter Oddi dikurangkan, menghalang aliran hempedu lebih jauh ke dalam usus. Kira-kira 1 l hempedu memasuki usus setiap hari.

Bile dihasilkan oleh hepatosit dan melewati saluran hempedu hati. Apabila ia ditutup, hempedu kembali ke saluran cystic dan pundi hempedu. Otot licin pundi hempedu membantu mengalir ke dalam duodenum, berkontrak apabila dirangsang dengan cholecystokinin. Di rongga abdomen, pundi hempedu paling kerap terletak di hadapan bahagian pertama dan kedua duodenum, tikungan hati dan perut. Variasi dalam bentuk pundi hempedu adalah perkara biasa. Selalunya terdapat lipatan di dalam badan pundi hempedu.

Epitasi pundi kencing dan pendua adalah jarang dan sukar didiagnosis dalam keadaan patologi. Teknik pengimbasan dan keputusan biasa. Bahagian bawah julat ini mungkin diperlukan untuk penembusan yang mencukupi pada pesakit yang lebih besar. Walau bagaimanapun, sonografi harus, jika boleh, meningkatkan frekuensi, kerana penilaian ketebalan dinding, cecair periholetium, dan batu empedu sangat bertambah baik dengan resolusi yang lebih baik. Sapu subosteal biasanya merupakan tetingkap paling berkesan dan biasanya cuba terlebih dahulu.

Penyakit pembedahan. Kuzin, M.I., Shkrob, OS dan lain-lain, 1986.

Pundi hempedu adalah organ pembantu manusia yang tidak berpasangan yang mengumpul hempedu dan mengawal kemasukannya ke saluran penghadaman. Ia adalah beg otot bentuk pir yang memanjang dan terletak di hipokondrium kanan di bawah hati. Sebagai peraturan, saiz pundi hempedu bervariasi dari 2 hingga 3 cm lebar dan dari 7 hingga 10 cm panjang, dan kapasitinya adalah 50 ml.

Mula mengimbas dengan siasatan dalam orientasi longitudinal dan penunjuk probe, yang berorientasikan pada kepala pesakit, dan minta pesakit itu nafas panjang. Jalankan siasatan di bawah dan transversely sepanjang pinggir bawah subkostal. Video 1: Video subskrip.

Cari proses cruciform dan gerakkan kira-kira 7 sentimeter ke kanan. Letakkan siasatan berserenjang ke kulit antara tulang rusuk. Dalam kebanyakan kes, pundi hempedu akan dijumpai di belakang parenchyma hati di bawah siasatan. Dalam beberapa kes di mana tanda pundi hempedu tidak dikenal pasti, gerakkan penyelidikan dalam arah melintang, menyapu hati. Di kalangan pesakit muda dalam kedudukan terluar, pundi hempedu akan sangat anterior dan tengkorak. Dalam kes ini, ia sering berguna untuk menunjukkan penunjuk di kanan pesakit dan melicinkan siasatan terhadap perut, mengarahkan rasuk ke bahu kanan.

Pundi hempedu bukanlah organ yang sangat diperlukan, dan jika ia dikeluarkan, fungsi pengumpulan hempedu melewati duodenum.

Dalam pundi hempedu adalah tiga bahagian:

 • Bahagian bawah adalah bahagian depan yang kelihatan;
 • Badan adalah bahagian utama yang diperluaskan, terletak di antara saluran cyst dan bahagian bawah;
 • Leher adalah bahagian yang sempit yang masuk ke saluran kistik 3-4 cm panjang, di mana saluran empedu biasa terjadi.

Hempedu dari pundi kencing memasuki lumen duodenum, yang biasanya dikaitkan dengan proses pencernaan. Pembentukan hempedu meningkat apabila makan makanan berlemak.

Struktur pundi hempedu

Keluarkan rasuk ke hadapan untuk mengenal pasti pundi hempedu. Video 3: Video yang menunjukkan teknik Smoothing Probe. Dalam mana-mana tiga spesies, sebaik sahaja pundi hempedu dikenal pasti, hentikan bergerak siasatan dan membuat penyesuaian kecil untuk membuat pandangan yang terbaik dengan paksi panjang. Dalam paksi panjang, pundi hempedu biasanya muncul sebagai struktur hipokokik berbentuk pir, dengan dinding hyperechoic.

Video 4: paksi panjang pundi hempedu: perhatikan fisur hepatik utama yang memanjang dari hujung konvoi pundi hempedu ke bahagian silang urat portal. Keseluruhan kompleks menyerupai tanda seru. Oleh kerana pundi hempedu duduk di fossa yang dicipta oleh lobus utama kanan dan kiri hati, retakan hati utama muncul sebagai garis echogenik yang meluas dari leher pundi hempedu ke vena portal dan berfungsi sebagai panduan. Kompleks pundi hempedu, fisur hepatik utama dan vena portal mempunyai rupa tanda seru.

Kawalan kerja pundi hempedu dilakukan oleh sistem saraf vegetatif.

Terletak di sebelah hati, pundi hempedu itu bersambung dengannya melalui tisu penghubung nipis. Ini menerangkan penyebaran pesat apa-apa proses keradangan yang berlaku di pundi kencing, parenchyma hati.

Dinding pundi hempedu adalah pelbagai lapisan dan termasuk:

Peminat rasuk ultrasound melalui keseluruhan pundi hempedu akan mendedahkan sebarang patologi. Seperti mana-mana organ badan, pundi hempedu harus dilihat dalam dua pesawat. Selepas pemeriksaan menyeluruh paksi panjang, putar probe 90 darjah dan tunjukkan paksi pendek. Dalam paksi pendek, pundi hempedu akan kelihatan sfera. Sekali lagi, imbangkan seluruh badan pada paksi pendek.

Video 5: Putaran siasatan. Klip video 6: paksi pendek pundi hempedu: video menunjukkan bengkak melalui paksi pendek pundi hempedu dari leher ke bawah. Ukur dinding anterior pundi hempedu pada titik paling sempit. Adalah penting untuk mendapatkan idea semasa siasatan dan rasuk ultrasound berserenjang ke dinding pundi hempedu.

 • Rangka otot;
 • Lapisan dalaman (epitel);
 • Lapisan luar (membran serous);
 • Mukosa.

Bekalan darah pundi hempedu menyediakan:

 • Arteri - portal arteri yang meluas dari arteri hepatic yang betul;
 • Saliran vena - urat vena.

Fungsi pundi hempedu

Fungsi utama pundi hempedu adalah:

Sekiranya cerun dinding diukur, bacaan akan ditimbulkan secara palsu. Klip video 7: Pengukuran dinding pundi hempedu. Untuk mengukur dinding pundi hempedu dengan betul, periksa organ pada paksi pendek dan aturkan imej pada bahagian sempit dinding.

Adalah penting untuk diperhatikan bahawa pundi hempedu biasa boleh dikurangkan. Dalam kes-kes ini, lumen pundi hempedu akan menjadi sangat sempit, dan dindingnya akan menebal dengan penampilan tiga lapisan ciri. Dinding dalaman dan luaran adalah echoic, dan lapisan tengahnya agak hipoechoik.

Video 8: Gallbladder Contrast Wall: Imej ini menunjukkan rupa klasik dinding empedu. Perhatikan tiga lapisan berasingan dinding. Dinding menebal, tetapi penebalan patologis tidak akan menunjukkan tiga lapisan dinding.

 • Pengumpulan dan penyimpanan hempedu. Pundi hempedu menyimpan hempedu yang berasal dari hati, dan juga dapat meningkatkan kepekatannya untuk menyimpan jumlah besar dalam ruang kecil;
 • Rembesan hempedu, yang berlaku sebagai tindak balas terhadap pengambilan makanan (faktor saraf dan hormon) melalui kontraksi otot dindingnya.

Penyakit dan patologi pundi hempedu

Perkembangan banyak penyakit keradangan (contohnya, cholecystitis dan cholangitis) boleh disebabkan oleh genangan hempedu berpanjangan kerana:

Klip video 9: Tanda Mickey Mouse: video menunjukkan paparan triad portal yang lebih besar pada paksi pendek. Apabila aliran kuasa Doppler ditambah, vena portal dan aliran arteri hepatik. Dengan penunjuk yang menunjuk ke kanan pesakit, telinga kanan akan menjadi saluran empedu yang biasa, dan telinga kiri arteri hepatik. Mengekalkan tanda Mickey Mouse di tengah-tengah skrin dan putar probe 90 darjah tanpa mengubah kedudukan siasatan pada kulit pesakit. Pada paksi panjang, tiga garisan echogenik akan meregangkan seluruh skrin.

Raja yang paling dekat dengan siasatan akan menjadi dinding depan saluran empedu yang biasa. Akhirnya, garisan ketiga adalah dinding posterior vena portal. Doppler tidak semestinya diperlukan, tetapi ia berguna, kerana sebaliknya, arteri hepatic kadang-kadang digambarkan.

 • Gallstones;
 • Helminths;
 • Selekoh pundi hempedu.

Salah satu daripada patologi biasa ialah peredaran pundi hempedu, yang terbentuk, sebagai peraturan, pada sempadan badan dan bahagian bawah pundi kencing, dan sering berlaku pada kanak-kanak yang berumur berbeza. Dalam kes-kes sedikit keterlaluan, patologi ini mungkin tidak mempunyai kesan ke atas pergerakan hempedu dan kesejahteraan umum.

Di atas ini adalah urat portal. Di bahagian kedua, aliran itu ditunjukkan menggunakan doppler yang kuat. Ia sering dikenalpasti di dalam kepala pankreas secara mediasi. Calipers perlu digunakan untuk mengukur dari tepi bahagian dalam dinding depan ke bahagian dalam dinding belakang.

Dalam diagnosis ultrasound kolesitis akut, terdapat lima data patologi utama. Mereka ditunjukkan pada ultrabunyi dengan kelebihan echogenic nipis dengan teduhan yang jelas, memudar tisu. Batu empedu kecil tidak boleh teduh. Dalam kes sedemikian, meningkatkan frekuensi akan meningkatkan resolusi, dan teduhan akan menjadi jelas. Selalunya, batu empedu adalah mudah alih dan akan "menggulung" ke dalam bahagian yang paling bergantung pada pundi hempedu. Fenomena ini boleh ditunjukkan oleh ultrasound, memelihara rupa pundi hempedu, sementara pesakitnya kembali ke posisi baru, seperti prolaps lateral kiri.

Jelas sekali atau dua ekzos pundi hempedu boleh menyebabkan sakit yang membosankan, sakit, berpanjangan terhadap latar belakang perasaan berat pada hipokondrium yang betul, yang sering diiringi oleh loya dan rasa kepahitan di dalam mulut.

Penyakit batu karang adalah salah satu penyakit yang paling biasa dalam pundi hempedu. Penyakit ini biasanya tidak tiba-tiba muncul. Pembangunannya boleh mengambil masa beberapa tahun, sementara bukan sahaja orang yang berlebihan berat badan dan orang tua terpengaruh, tetapi juga orang muda. Penyakit ini biasanya didiagnosis oleh pemeriksaan ultrasound dan radiologi.

Batu dalam pundi hempedu terbentuk daripada garam kolesterol, asid hempedu, dan bilirubin. Sebab-sebab batu adalah berbeza. Yang paling kerap adalah:

 • Pemakanan yang tidak betul;
 • Gaya hidup sedentari;
 • Obesiti;
 • Kehilangan berat badan yang cepat;
 • Berpuasa

Gejala seperti kepahitan di dalam mulut dan berat di hipokondrium yang betul selepas makan dengan cholelithiasis terutama diucapkan selepas mengambil jeruk, masin, dan makanan salai dan makanan berlemak.

Rawatan dadah biasanya tahan lama, dan persediaan yang membubarkan batu mesti diambil selama beberapa tahun. Pada masa yang sama, syarat harus dibuat untuk mencegah pembangunan batu-batu baru.

Untuk mengelakkan pembentukan batu empedu:

 • Elakkan makan makanan tinggi lemak;
 • Memohon diet rendah kalori dan meningkatkan aktiviti fizikal dengan kehadiran kelebihan berat badan;
 • Mengurangkan pengambilan kolesterol;
 • Elakkan rawatan dengan estrogen apabila mengesan batu karang.

Tidak semua jenis batu dapat diterima untuk rawatan perubatan dan cara yang paling berkesan untuk merawat cholelithiasis adalah menghilangkan pundi hempedu. Dengan kolesistektomi laparoskopi, beban pada sistem kardiovaskular dan pernafasan adalah jauh lebih rendah berbanding dengan jenis operasi lain.

Pembuangan pundi hempedu oleh kolesistektomi laparoskopik biasanya berlaku tanpa komplikasi dalam semua bentuk penyakit batu empedu. Kontraindikasi kepada operasi adalah kehamilan yang panjang dan koagulopati.

Sebagai peraturan, selepas mengeluarkan pundi hempedu, boleh kembali ke aktiviti fizikal yang normal selepas lima hingga tujuh hari.

Selepas operasi, anda mesti mengikut diet khas untuk mengurangkan risiko stagnasi hempedu. Apabila melakukan diet selepas mengeluarkan pundi hempedu, makanan berlemak, alkohol, berat, pedas, makanan kalengan dan goreng tidak dikecualikan. Ia juga penting untuk memastikan tahap garam dan vitamin yang mencukupi.

Kamus Latin-Russian Dictionary of Medical Terms / Kamus Latin-Rusia (Klinikal)

LATINSKO - DICTIONARY RUSSIAN

abscessus, kita abses, abses, abses

achlorhydria, ae f achlorhydria, ketiadaan asid hidroklorik dalam jus gastrik

achylia, ae f ahilia, kekurangan enzim jus gastrik

asidosis, adalah f asidosis, peningkatan kandungan bahan-bahan asid dalam darah dan tisu

acquisitus, a, jarum yang diperolehi

acroaesthesia, ae f acroesthesia, hipersensitivity di bahagian keluli badan

akrokyanosis, adalah f acrocyanosis, warna biru dari bahagian-bahagian distal badan akibat stasis vena

Acromegalia, peningkatan saiz badan, tengkorak dan organ dalaman akibat penyakit pituitari

acrophobia, acrophobia, ketakutan obsesif terhadap tempat yang tinggi

acutus, um, tajam

adenocarcinoma, atis n adenocarcinoma, tumor malignan epitel kelenjar

adenocytus, i m adenocyte, sel kelenjar kelenjar hipofisis anterior

adenoma, atis n adenoma, tumor jinak epitel kelenjar

adenotomia, ae f adenotomy, penyingkiran adenoids

adentia, ae f edentia, ketiadaan beberapa atau semua gigi

adiponecrosis, adalah f adiponekrosis, nekrosis tisu adipose

adiposus, um, lemak

alergen, alergi, reaktiviti badan yang diubah, hipersensitiviti

alergikus, a, um alergi

allotransplantatio, onis f allotransplantation, transplantasi organ atau "tisu dari orang ke orang lain

amenorea, amenorrhea, tiada haid selama 6 bulan

amnesia, ae f amnesia, kehilangan memori penuh atau lengkap

amoebiasis, adalah amebiasis, penyakit usus protozoa yang berjangkit

amputasi, pemotongan, memotong anggota badan, bahagiannya atau beberapa organ

anemia, anemia, anemia; pengurangan bilangan sel darah merah dan kandungan hemoglobin dalam unit volum darah

anesthesla, ae f anesthesia: 1) kekurangan kepekaan; 2) kaedah anestesia untuk operasi pembedahan

anesthesiologia, anestesiologi, bahagian perubatan yang berkaitan dengan anestesia semasa operasi pembedahan

anesthesiologus, seorang pakar anestesi, pakar anestesia

anamnesis, adalah sejarah, koleksi maklumat tentang penyakit itu, yang diperoleh daripada pesakit; sejarah penyakit ini

anaplasia, aaplasia, perubahan dalam struktur dan sifat biologi sel, yang membawa kepada transformasi mereka ke dalam sel-sel tumor malignan

anasarca, ae f anasarca, edema tisu subkutaneus

anastomosis, adalah anastomosis f, penciptaan cara operasi komunikasi antara organ-organ kosong, saluran darah atau rongga badan

anergia, ae f 1) kekurangan reaktiviti (reaksi pertahanan); 2) kelesuan, ketidakmampuan

angiectasia, ae f angiectasia, dilatasi berterusan darah atau limfa

angina, ae f angina, penyakit berjangkit akut bagi cincin limfadenoid pharyngeal

angiocardiographia, angiocardiography, pemeriksaan x-ray kapal jantung dengan pengenalan agen kontras

angiodystrophicus, a, um angioedema

angiofibroma, atis n angiofibroma, tumor benign, dan; tisu penyambung vaskular dan berserabut

angiogramma, atis n angiogram, x-ray darah dan saluran limfa

angiografi, aiografi angiografi, pemeriksaan x-ray darah dan saluran limfa selepas suntikan

angioma, atis n angioma, tumor benigna dari darah atau saluran limfa

angiomatosis, adalah angiomatosis f, pelbagai angiomas

angioneuroticus, a, um angioedema

antipati, aip f antipati, keengganan yang tidak boleh dinafikan kepada sesuatu

anuria, ae f anuria, air kencing tidak memasuki pundi kencing

apathia, ae f apathy, sikap acuh tak acuh emosi, keadaan sikap acuh tak acuh

aphagia, ae f aphagia, kemustahilan menelan

aphonia, ae f aphonia, kekurangan suara yang menonjol

apicalis, e apikal, apikal

aplasia, ae f aplasia, perkembangan yang tidak normal di mana tiada bahagian badan atau organ

apoplexia, ae f apoplexy, cepat berkembang pendarahan saya mana-mana organ

appendicitis, itidis f apendisitis, keradangan pada lampiran;

arachnodactylla, ae f arachnodactyly, abnormally long and flexible, fingers ("spider fingers")

arterialis, e arteri

arteriosklerosis, adalah f arteriosklerosis, sklerosis arteri

arthralgia, ae f arthralgia, sakit sendi

arthritis, itidis f arthritis, keradangan sendi

arthropathia, ae f arthropathy, nama umum untuk penyakit sendi pelbagai etiologi

arthrosis, adalah f arthrosis, penyakit kronik sendi dystrophic dengan kerosakan kepada tulang rawan artikular

ascites, ae m ascites, edema rongga perut

asthenia, ae f asthenia, kelemahan umum, yang dicirikan oleh keletihan proses saraf dan mental dalam badan

asthenicus, a, utn asthenic

asthenopia, ae f asthenopia, keletihan mata semasa kerja visual

asma, atis n asma, serangan asma pelbagai asal usul

asynergia, asynergia, kekurangan aktiviti bersama organ atau sistem

aterosklerosis, adalah aterosklerosis f, sejenis arteriosklerosis yang dicirikan oleh pemendapan plak kolesterol pada dinding dalaman salur darah

atonia, ae f atony, kekurangan nada otot

atonicus, a, ish atonic

atrioventricularis, atrioventricular, atrioventricular

atrophia, atrophy, pengurangan jumlah organ atau tisu disebabkan oleh pemberhentian pemakanan beransur-ansur

atrophicus, a, um, atrophic

autohaemotherapia, autohemotherapy ae, kaedah rawatan, yang merangkumi pengenalan darah pesakitnya

autointoxicatio, onis f auto-mabuk, keracunan diri dengan bahan toksik

autotransplantatio, onot f autotransplantation, pemindahan tisu badan sendiri

benignus, biliaris yang tidak baik, dan bau

bilirubinicus, a, um bilirubin

bilirubinum, i, n bilirubin, pigmen kuning-merah hempedu

bilirubinuria, ae f bilirubinuria, perkumuhan bilirubin dengan air kencing

biologi, biologi, sains kehidupan, organisma hidup

biologus, pakar biologi, pakar dalam bidang sains hayat, tentang organisma hidup

biopsi, biopsi, pengambilan seumur hidup dan pemeriksaan terhadap tisu untuk tujuan diagnostik

blepharitis, itidis f blepharitis, keradangan tepi kelopak mata

blepharoptosis, adalah blepharoptosis f, peninggalan kelopak mata atas

blepharospasmus, i m blepharospasm, kekejangan bahagian abad yang lalu dari otot bulat mata

blepharotomia, ae, f blepharotomy, hirisan kelopak mata

bradikardia, ae f bradycardia, memperlambat irama aktiviti jantung

bradykinesia, ae f bradykinesia, pergerakan perlahan

bradyphagia, ae f bradyphagia, ditelan menelan

bronkialis, dan bronkial

bronkitis, itidis f bronkitis, keradangan bronkus

bronchoectasis, adalah f; bronchoectasia, ae f bronchiectasis, dilatasi bronkial

bronkopneumonia, ae f; pneumonia focalis bronchopneumonia, pneumonia fokus

bronkostenosis, adalah bronchostenosis f, penyempitan bronkus

pengiraan, adalah f; - lithiasis, adalah kalkulus f, pembentukan batu (konkrit)

kalkulus, um, dikira, disebabkan oleh batu

kanser, cri m; kardioma, atis n kanser, kanser

cancerogenus, a, karsinogenik, penyebab kanser

kansofobia, pencegahan kanser, ketakutan obsesif terhadap kanser

kardiologi, kardiologi, cawangan perubatan yang mengkaji penyakit sistem kardiovaskular

kardiologus, pakar kardiologi, pakar dalam rawatan penyakit sistem kardiovaskular

cardiolysis, adalah f cardiolysis, pelepasan pesat jantung dari pelekatan

cardiomegalia, cardiomegaly, peningkatan saiz jantung

cardiomyopathia, ae f; kardiopati, ae f cardiomyopathy, nama umum untuk penyakit jantung etiologi yang tidak diketahui yang dicirikan oleh kerosakan tidak keradangan pada cardiopulmonalis myocardium, e cardiopulmonary

cardiorrhexis, adalah f; kardiorexis kronis ruptura, kegagalan jantung

cardiosclerosis, adalah f cardiosclerosis, merosakkan otot jantung akibat aterosklerosis arteri koronari

cardiostenosis, adalah cardiostenosis f, penyempitan lubang jantung yang menghubungkan esophagus dengan perut

selular, dan selular

cephalgia, ae f cephalgia, sakit kepala

cerebral, cerebral, serebrum

cheilitis, itidis f cheilitis, keradangan pada bibir bibir

cheiloplastica, cheeoplasty, pembedahan bibir plastik

cheilorrhagia, ae f heylorrhagia, pendarahan bibir

cheilosis, adalah f cheilosis, desquamation dan retak di sudut mulut semasa hypovitaminosis B2

chimiotherapia, ae f kemoterapi, rawatan dengan agen kimia yang secara selektif menyekat aktiviti penting mikroorganisma atau sel-sel tumor

cholaemia, ae f cholemia, aliran hempedu ke dalam darah

cholecystectomia, ae f cholecystectomy, penyingkiran pundi hempedu

cholecystitis, itidis f cholecystitis, keradangan pundi hempedu

cholecystogramma, atis n cholecystogram, sinar-X pundi hempedu

cholecystographia, ae f cholecystography, pemeriksaan x-ray pundi hempedu

cholecystopathia, ae f cholecystopathy, nama umum untuk penyakit pundi hempedu (paling sering cholecystitis dengan cholelithiasis)

cholecystostoma, atis n cholecystostomy, fistula luaran tiruan pundi hempedu

cholecystostomia, ae f cholecystostomy, operasi mencipta fistula luaran pundi hempedu

cholecystotomia, ae f cholecystotomy, membuka rongga hempedu

chotelithiasis, adalah f cholelithiasis, penyakit batu empedu

kolestasis, adalah f kolestasis, stasis hempedu

chondrogenesis, adalah fondrogenesis f, pembentukan tisu tulang rawan

kondroma, atrium n chondroma, tumor benign tisu tulang rawan

chronicus, a, um kronik

chylostasis, adalah f chylostasis, stasis limfa

chylothorax, acis m chylothorax, pengumpulan limfa dalam rongga pleura

chyluria, ae f chyluria, kehadiran limfa di dalam air kencing.

sirosis, adalah sirosis f, penggantian parenchyma hati dengan tisu berserabut

kolitis, itidis f kolitis, keradangan membran mukus usus besar

colonoscopia, colonoscopy ae, ujian usus

colopexia, ae f colopexia, fiksasi kolon

kolostotnia, ae f colostomy, operasi mencipta fistula kolon

colotomia, colotomy ae, pembukaan lumen daripada kolon

colpitis, idis f; vaginitis, itidis f colpitis, keradangan mukosa faraj

colpoptosis, adalah f; keturunan vaginae vagina prolaps

colposcopia, colposcopy ae, pemeriksaan vagina dengan colposcope

completus, dan, um selesai.

compositus, um, rumit

concrementiim billare, concrementi biliaris; hepatolithus, i batu empedu

concrementum intestinale, concrementi intestinalis; enterolithus, i batu usus

concrementum nasale, concrementi nasalis; rhinolithus, batu hidung saya

concrementum renale, concrementi renalis; nephrolithus, i batu ginjal

concrementum urinarium, i; urolithus, batu kencing

concrementum venosum, i; phlebolithus i m stone

congenitus, a, utn congenital

corneus, a, um horny

cysta, ae f cyst, rongga abnormal dalam organ, dinding yang terbentuk oleh tisu berserabut

cystectomy, cystectomy, penyingkiran pundi kencing atau sista

cystitis, itidis f cystitis, keradangan membran mukus pundi kencing

cystogramma, atis n cystogram, x-ray pundi kencing selepas pentadbiran medium kontras

cystographia, ae f; vesicographia, ae f cystography, pemeriksaan x-ray pundi kencing selepas pentadbiran agen kontras

cystolithiasis, adalah f cistolithiasis, kehadiran batu dalam pundi kencing

cystoplegia, ae f cystoplegia, lumpuh otot pundi kencing

cystopyelogramma, atis dan cystopielogram, sinar-X pelvis renal dan pundi kencing

cystopyelographia, ae f cystopielography, pemeriksaan x-ray pelvis renal dan pundi kencing

cystoscopia, ae f cystoscopy, pemeriksaan permukaan dalaman pundi kencing dengan cystoscope

cystostomia, ae f cystostomy, pembedahan fistula pundi kencing

cystosus, a, um cystic

cystotomla, ae f cystotomy: 1) pembukaan rongga pundi kencing; 2) penyingkiran sista tidak lengkap

cytogramma, atis n cytogram, merekodkan hasil pemeriksaan mikroskopik unsur selular

cytologia, ae f sittologi, seksyen perubatan, mengkaji struktur "pembangunan dan fungsi sel

dacryoadenalgia, ae f dacryadenalgia, sakit lacrimal

dacryoadenitis, itidis f dacryadenitis, keradangan kelenjar lacrimal

dacryocystectomia, ae f dacryocytectomy, penyingkiran beg air mata

dacryocystitis, itidis f dacryocystitis, keradangan kantung lacrimal

dacryocystorhinostomia, ae f dacryocystorhinostomy, pengenaan fistula antara kantung lacrimal dan rongga hidung

dacryostenosis, adalah f dacryostenosis, penyempitan saluran nasolacrimal

dactylalgia, ae f dactylalgia, sakit pada jari

dactyiomegalia, ae f; megalodactylia, ae f dactylomegaly, jari atau jari kaki yang terlalu besar

dactylospasmus, i m dactylspasm, cramp jari

dentalis, e pergigian

dermatitis, itidis f dermatitis, keradangan kulit

dermatologi, dermatologi, cawangan perubatan yang mengkaji penyakit kulit

dermatologus, ahli dermatologi, pakar dalam rawatan penyakit kaki

dermatosis, adalah f dermatosis, nama umum untuk penyakit kulit pelbagai etiologi

descensus uteri; histeroptosis, adalah f; metroptosis, adalah peninggalan

keturunan vaginae; colpoptosis, adalah prolaps faraj

kencing manis, kencing manis, nama generik untuk sekumpulan penyakit yang disifatkan oleh perkumuhan air kencing yang berlebihan dari badan

diabeticus, a, um diabetik

diagnosis, adalah diagnosis, kesimpulan penyakit, dinyatakan dalam istilah perubatan; pengiktirafan

cirit-birit, cirit-birit, cirit-birit

diathermia, ae f diathermy, pemanasan dalam tisu badan dengan aliran frekuensi tinggi dan kuasa besar

diatesis, adalah diatesis f, kerentanan terhadap penyakit tertentu "atau tindak balas tidak mencukupi untuk rangsangan biasa

dicheilia, ae f diheia, bibir ganda

didactylia, ae f didactylia, kecacatan yang dicirikan oleh kehadiran dua jari atau jari kaki (I dan V)

diffusus, a, um meresap, meresap

dilatatio, sambungan lanjutan

diplegia, ae f diplegia, lumpuh dua hala seperti bahagian badan (kedua-dua kaki, kedua-dua bahagian muka)

disseminatus, disebarkan, tersebar

duktus biliferi, saluran duktum biliferorum m biliary, saluran empedu

duodenitis, itidis f duodenitis, keradangan membran mukus duodenum

dysbacteriosis, adalah dysbacteriosis f, pelanggaran bilangan dan komposisi mikroflora normal badan

disenteria, disentri ae, cirit-birit berdarah, penyakit usus yang berjangkit akut

dysergia, ae f disysia, gangguan reaktif badan -

dyskinesia, dyskinesia, gangguan motor yang diselaraskan

dysmenorrhoea, dysmenorrhea, gangguan haid

dysopia, ae f dysopia, kecacatan penglihatan

dispepsia, penyebaran penyakit, senak

disfagia, ae f dysphagia, kesukaran menelan

dysphonia, ae f dysphonia, gangguan suara

displasia, ae f displasia, gangguan perkembangan organ atau tisu semasa embriogenesis

dysthyreosis, adalah distyreosis f, gangguan fungsi tiroid

dystonia, ae f dystonia, gangguan otot dan nada vaskular

dystrophia, ae f distrophy: 1) gangguan dalam pemakanan tisu atau seluruh organisma, akibat gangguan metabolik 2) Dalam pediatrik - keadaan patologi - dengan gangguan makan kronik

disyuria, disyuria, gangguan kencing

ectropion, i n ektropion: 1) penyongsangan kelopak mata ke luar; 2) penyongsangan membran mukus saluran serviks

ekzema, atis n eczema, keradangan berulang pada kulit yang bersifat neuro-alergik, disertai oleh ruam, gatal-gatal, muncul-. penghapusan vesikel dan pustules

elektrokardiogramma, atis n elektrokardiogram (ECG), hasil rekod grafik biopotentials jantung

efectrocardiographia, elektrokardiografi, kaedah pendaftaran biopoterma jantung

electroencephalogramma, atis n electroencephalogram, hasil rekod graf biopotentials otak

electroencephalographia, ae f electroencephalography, kaedah rakaman biopotentials otak -

elepnanthiasis, adalah f elephantiasis, elephantiasis, penyakit gajah

embolia, embolisme, penyumbatan arteri oleh embolus berkembar (sebagai contoh, gelembung udara, titisan lemak, dan sebagainya)

embriogenesis, adalah embriogenesis, perkembangan badan dari persenyawaan hingga lahir

embrio, ae f embriologi, sains pembangunan embrio

embryotomia, ae f embryotomy, pembedahan segera badan janin mati semasa melahirkan

emfisema, atis n emphysema, pengembangan ruang udara di dalam paru-paru

empyema, atis n empyema, pengumpulan nanah dalam rongga semulajadi

enantema, atis enam, ruam pada membran mukus

ensefalitis, itidis f ensefalitis, radang otak

encephalocele, es f encephalocele, hernia tengkorak

encephalomyelitis, itidis f encephalomyelitis, keradangan otak dan saraf tunjang

encephalopathia, encephalopathy ae f, nama umum untuk penyakit otak yang dicirikan oleh perubahan dystrophic "

endokarditis, itidis f endokarditis, keradangan lapisan dalaman jantung, selalunya dengan lesi injap

endoservicitis, endocervicitis itidis f, keradangan membran mukus saluran serviks

endokrinologi, endokrinologi ae, sains penyakit kelenjar endokrin

endogenus, a, um endogen, yang timbul di dalam badan

endometritis, endometritis itidis f, keradangan membran mukus rahim

endomyocardialis, e endomyocardial

endophthalmitis, itidis f endophthalmitis, keradangan pemeriksaan obo dalaman bola mata

enophthalmus, i m enophthalmos, penarikan balik bola mata di orbit

enterocolitis, itidis f enterocolitis, keradangan serentak membran mukus usus kecil dan besar

enterolithus, i m; concrementum intestinale, concrementi intestinali enterolitis, batu usus

enteropathla, ae f enteropathy, nama umum untuk penyakit usus sebagai akibat dari kelainan dinding usus

enteropexia, ae f enteropexy, penetapan usus kecil ke dinding abdomen

enteroplastica, ae f enteroplasty, pembedahan plastik usus

enterorrhagia, ae f enterorrhagia, pendarahan usus

enterorrhaphia, ae f enteroraphia, jahitan usus

enterostomia, ae f enteroetomy, operasi mewujudkan fistula usus luaran

episodis, adalah episisi, kesimpulan yang mengandungi penerangan tentang rawatan dan hasil penyakit

epidemik, dan epidemik um

epidemiologi, epidemiologi, seksyen perubatan yang mengkaji undang-undang untuk kemunculan dan perkembangan epidemik dan langkah-langkah untuk memerangi mereka

epiduralis, epidural berbaring di atas dura mater

epigastralgia, epigastralgia, kesakitan, di rantau epigastrik (epigastrik)

epilepsia, epilepsi, penyakit mental yang menampakkan diri secara berselang-seli dengan sawan atau sawan

eritema, ateremia, kemerahan kulit akibat kemerahan, kadang-kadang dengan pembentukan simpulan

erythrocytopenia, ae f sel darah merah, kekurangan sel darah merah

erythrocytosis, adalah erythrocytosis, peningkatan jumlah sel darah merah

erythrocytus, sel darah merah, sel darah merah, sel darah yang tidak mempunyai nukleus, mengandung hemoglobin

erythrodermia, ae f erythroderma, keradangan kulit dengan kemerahan, gatal-gatal dan penyingkiran

erythropoesis, adalah erythropoiesis f, pembentukan erythrocyte oleh sumsum tulang merah

esophagectasia, ae f esophagectasia, pelebaran esophageal

esophagospasmus, esophagism, kejang esophageal

esophagostenosis, adalah f; stenosis esophagi esophagostenosis, stenosis esophageal, penyempitan esofagus

exanthema, atis n ruam, ruam kulit melihat enanthema

exogenus, a, um exogenous, yang timbul di bawah pengaruh pengaruh luaran

exophthalmus, i exophthalmos, mata mengintip, penonjolan mata rahang "loka

exstirpatio, pelepasan otak, penyingkiran lengkap organ

exsudativus, a, um exudative, effusion

externus, a, um outer

facialls, e facial

fibroma, atis n fibroma, tumor benign tisu penghubung berserabut

fibromyoma, atls n fibromyoma, otot benign dan tumor tisu berserabut

fibrosis, adalah f fibrosis, pembentukan patologi tisu penghubung berserabut

fibrosus, a, um berserabut

fistula, ae f fistula, fistula, selalunya saluran yang menyambungkan organ atau rongga badan antara mereka atau dengan persekitaran luaran

flstulotomia, fistulotomy, incision untuk membetulkan fistulous passages

focalls, e focus

fungsi, dan berfungsi

galactocele, es f galactocele, sista payudara

galactorrhoea, a galactorrhea, pembuangan spontan susu dari kelenjar susu

galactostasis, adalah f galactostasis, genangan susu dalam kelenjar susu

gastralgia, gastrikgia, sakit perut

gastrectasia, ae f; dilatatio ventriculi gastrectasis, pengembangan rongga gastrik

gastrectomia, ae f gastrectomy, penyingkiran seluruh perut

gastrikus, a, um gastrik

gastritis, itidis f gastritis, keradangan mukosa gastrik

gastrocele, es f gastrocele, hernia gastrik

gastroduodenoscopia, ae f gastroduodenoscopy, pemeriksaan permukaan dalaman perut dan duodenum

gastroduodenostotnia, ae f gastroduodenostomy, pengenaan anastomosis antara perut dan duodenum

gastroenteritis, itidis f gastroenteritis, keradangan membran mukus perut dan usus kecil

gastroenterocolitis, itidis f gastroenterocolitis, keradangan membran mukus perut, usus kecil dan besar

gastroenterologia, ae f gastroenterology, satu bahagian penyakit dalaman yang mengkaji penyakit saluran gastrointestinal

gastroenterostomia, ae f gastroenterostomy, pengenaan anastomosis antara perut dan usus kecil

gastroesophagostomia, ae f gastroesophagostomy, pengenaan anastomosis antara perut dan esofagus

gastrogenus, a, um gastrogenik, asal gastrik

gastrointestinalis, e gastrointestinal

gastroptosis, adalah gastroptosis, ptosis gastrik

gastrorrhagia, ae f gastrorrhagia, pendarahan gastrik

gastroscopia, gastroskopi, pemeriksaan mukosa gastrik dengan gastroskop

gastrospasmus, i, m; spasmus ventriculi spasm gastrik, kejang perut

gastrostoma, atis n gastrostoma, fistula luaran buatan perut

gastrostomi, gastrostomy, operasi mencipta fistula luaran perut

glandularis, e glandular

glaukoma, glaucoma atis, penyakit mata yang dicirikan oleh peningkatan tekanan intraokular

glossalgia, ae f glossy, sakit di lidah

glossitis, itidis f glossitis, keradangan lidah

glossoplastlca, ae f glossoplasty, pembedahan plastik lidah

glossoplegia, glossografi ae, kelumpuhan otot lidah

glossoptosis, adalah f glossoptosis, retraction lidah

glossorvhagia, ae f glossorrhagia, pendarahan dari lidah

glukosuria, ae f glycosuria, kehadiran glukosa dalam air kencing

glykaeniia, ae f glikemia, glukosa darah

gnathalgia, ae f gnatalgia, neuralgia rahang

gnathopiastica, ae f gnatoplastnka, pembedahan plastik rahang

granulans, antis granulating

gynaecologia, ae f ginekologi, seksyen perubatan yang mengkaji fisiologi dan patologi sistem pembiakan wanita

pakar gynecologus, pakar ginekologi, pakar dalam rawatan penyakit sistem pembiakan wanita

gynaecophobla, ae f gynecophobia, ketakutan obsesif - takut kepada wanita

haemangioma, atis n hemangioma, tumor benign hanya dari saluran darah, sejenis angioma

haemarthrosis, adalah hemarthrosis f, pengumpulan darah dalam rongga sendi

haematogenus, a, utn, hematogenous, yang timbul dalam darah

hematologi, hematologi, bahagian penyakit dalaman, belajar - penyakit sistem darah

hematologus, pakar hematologi, pakar dalam penyakit darah

hematoma, atis n hematoma, "benjolan darah", pembentukan rongga yang mengandungi cecair atau darah yang coagulated

haematometra, ae f hematometra, pengumpulan darah haid dalam rahim

haematosalpinx, ngis f hematosalpinx, pengumpulan darah dalam tiub fallopian

hematuria, hematuria, darah dalam air kencing

haetnodialysis, adalah f hemodialisis, satu kaedah merawat kegagalan buah pinggang dengan mesin buah pinggang buatan

haetnolysis, adalah hemolisis f, pemusnahan sel darah merah,

haemolyticus, a, um hemolytic

haemophilia, hemophilia, kecenderungan pendarahan

haemopoesis, adalah f hemopoiesis, pembentukan darah

heemorrhagia, pendarahan, pendarahan

haemorrhagicus, hemorrhagic, disebabkan oleh pendarahan

haemostasis, adalah f hemostasis; hentikan pendarahan

haemothorax, acis m hemothorax, pengumpulan darah dalam rongga pleura

hemialgia, hemyalgia, rasa sakit pada satu bahagian badan

hemianopsia, ha hemianopia, kekurangan visi dalam satu setengah mata, "kebutaan separuh"

hemiatrophia, ae f hemiropropi, pengurangan berat badan, pengawal dan muka akibat berat badan akibat gangguan trophic

hemicrania, hemicrania, kesakitan paroki pada satu setengah kepala

hemiplegia, hemiplegia, lumpuh otot separuh badan

hepaticus, a, um, hepatik

hepatitis, itidis f hepatitis, keradangan hati

hepatogenus, a, utn hepatogenic, yang timbul dalam hati

hepatolienalis, e hepato-splenic

hepatolithus, hepatolit, batu hepatik

hepatomegalia, ae f hepatomegaly, pembesaran hati

hepatorenalis, e hepatorenal

hepatosplenomegalia, ae f hepatosplenomegaly, hati dan limpa yang diperbesarkan

hernia, ae f hernia, penonjolan organ atau bahagiannya melalui pembukaan struktur anatomi

herniotomi, herniotomi, pembedahan hernia, pembaikan hernia

heterogenus, a, um heterogen, heterogen, mempunyai asal yang berbeza

histologi, histologi, sains, mengkaji corak pembangunan, struktur dan fungsi tisu haiwan multisel "manusia

homogenus, a, um homogen, homogen

hydrarthrosis, adalah f hydrarthrosis, edema sendi

hidrosefalia, hidrosefalus, edema otak

hydropericardium, ii n hydropericardium, drops pericardial

hidrofobia, hidrofobia, hidrofobia

hidrophthalmus, i m hydrophthalmus, dropsy mata

hidrop, menanggalkan, mengumpul cecair dalam mana-mana rongga badan

hydrosalpinx, menyemburkan hidrosalpinx, akumulasi eksudat dalam tiub fallopian

hydrotherapia, hydrotherapy ae f, hidroterapi

hydrothorax, acis m hydrothorax, dropsy daripada rongga pleura

hypaesthesia, hiperetik, menurunkan kepekaan

hiperemia, ae f hyperemia, melimpah dengan darah mana-mana bahagian sistem vaskular periferi

hyperaesthesia, ae f hyperesthesia, hipersensitiviti

hiperbilirubinaemia, ae f hiperbilirubinemia, bilirubin serum yang tinggi

hyperchlorhydria, ae f hyperchlorhydria, asid hidroklorik tinggi dalam jus gastrik

hyperergia, hyperergy, peningkatan reaktif badan

hyperergicus, hyperergik

hyperiunctio, hiperaktif, meningkatkan, aktiviti mana-mana organ atau sistem badan

hipergia, ae f hypergia, mengurangkan kereaktifan badan

hiperglikemia, ae f hyperglycemia, peningkatan glukosa darah

hyperkeratosis, adalah f hyperkeratosis, penebalan berlebihan stratum corneum epidermis

hyperkinesia, ae f hyperkinesia, peningkatan fungsi motor organ

hypermetropla, hypermetropia, hyperopia

hiperplasia, ae f hyperplasia, peningkatan pembentukan unsur selular

hipertensi, tekanan darah tinggi, tekanan darah tinggi

hyperthermia, ae f hyperthermia, terlalu panas badan

hiperthyreosis, adalah hipertiroidisme, fungsi tiroid meningkat

hipertonia, hipertensi, peningkatan nada otot atau lapisan otot dinding hipertonicus organ berongga, hypertonic, um hypertonic

hipertropia, hipertropi, peningkatan jumlah badan akibat peningkatan fungsi pemakanan

hypertrophicus, a, um hypertrophic, meningkat dalam jumlah kerana peningkatan tisu pemakanan

hypochlorhydria, ae f hypochlorhydria, asid hidroklorik rendah dalam jus gastrik

hypochylia, ae f hypochilia, mengurangkan jus gastrik

hypogalactia, a hypogalactia, menurunkan aktiviti rahsia kelenjar susu semasa penyusuan

hipoglikemia, hipoglikemia, glukosa darah rendah

hypokinesia, a hypokinesia, mengehadkan bilangan dan pelbagai pergerakan

hypomrtesia, hipomnesia, kehilangan ingatan

hipoplasma, hipoplasia, kemunduran organ atau bahagian badan

hipostasis, adalah hypostasis, stasis darah di bahagian bawah badan

hipotensio, tekanan darah rendah

hipotermia, hiperemia, hipotermia

hypothyreosis, adalah hypothyroidism, sindrom kekurangan tiroid

hipotonia, hipotensi, kelemahan otot atau lapisan otot dinding organ berongga

hipovitaminosis, adalah hipovitaminosis, kekurangan vitamin dalam badan

hipoksemia, hipoksemia, oksigen rendah dalam darah

hypoxia, ae hypoxia, kandungan oksigen rendah dalam tisu badan

hysterectomia, ae f; exstirpatio uteri, exstirpationis uteri removal of the uterus

hysteropathia, ae f hysteropathy, nama umum untuk penyakit rahim etiologi yang tidak diketahui

hysteropexia, ae f hysteropexy, penetasan rahim secara patologi

histeroptosis, adalah f; metroptosls, adalah f; descensus uteri hisysoptosis, prolaps uterus

histerorrhaphia, ae f hysteroraphia, jahitan dinding rahim apabila ia pecah

histerotomia, hysterotomy, pembedahan rahim

icterus, i jaundice

implantasi, implanasi, "implantasi" transplantasi, selalunya sifat tidak aktif