VSD, pening

Di sini saya juga dijumpai di pusat perubatan Neurologi di Amundsen
ANALISIS BERKENAAN DAN KESELURUHAN (diagnostik berfungsi)
1. Kompleks standard

Kompleks standard termasuk ujian:

ujian nystagmus spontan; ujian paparan tetap; ujian pengesanan lancar; ujian saccade;
ujian optokinetik; ujian pos; Ujian Dix-Hallpike; ujian kalori bithermal.


2. Kompleks yang dikurangkan (tanpa sampel kalori)

Adakah sesiapa yang melakukan atau untuk permulaan cukup MRI atau ultrasound, iaitu MRI yang lebih baik ya?

pening kepala dengan VSD dan bagaimana untuk mengatasinya.

ALSULA, menulis pada 30 Ogos 2011, 23:23

Selamat hari untuk semua!

Selama hampir setahun sekarang, saya telah mengalami IRR (Sindrom Dystrophik Fiksyen, seperti yang tertulis di satu tapak)))).

Pada mulanya segala-galanya sangat buruk dan sekarang saya terganggu hanya oleh pening dan keadaan pra-tidak sedarkan diri secara berkala. Sudah tentu, kadang-kadang PA juga berlaku, tetapi lebih kurang sering daripada pada awalnya.

Beritahu saya, adakah anda mempunyai simptom yang sama? bagaimana anda melakukannya?

Di forum ini, gadis itu berkongsi senamannya, ramai yang mengatakan bahawa selepas 1.5 bulan kelas ia menjadi lebih baik.

Saya bercadang untuk berhenti berperang. Adakah anda sudah pingsan? dan kehilangan keseimbangan mereka, supaya retak pada asfalt? maka mengapa melawannya? Semakin banyak ketegangan anda dalam keadaan sedemikian, lebih banyak pening yang anda rasakan.

kekuatan berada dalam kelemahan. berehat, serahkan kepadanya dan luangkan masa.

Saya bersetuju bahawa tekanan yang bertujuan untuk mengelakkan pening boleh memburukkan. Tetapi hanya untuk melihat ke hadapan dan memperbaiki pandangan - ia boleh mengurangkan pening. Seperti di dalam bas, sambil melihat ke hadapan, ia berasa baik. Kita hanya perlu melihat lantai - jadi ia pergi - dan semakin banyak tegang, semakin teruk.

PA adalah serangan panik - kesan umum dalam IRR.

petang yang baik Saya mempunyai "masalah" yang sama.. sedar, dan saya pergi - seperti mabuk.. baik..) Saya pernah mempunyai ini sebelum, pada bulan Disember.. Hari 7-8 kemudian berlalu.. Doktor berkata - untuk menukar cuaca.. Sekarang di sini lagi Hari ke-4 sudah... Saya minum gliserin dan motherwort.. Walaupun Fezam perlu mengumpul habuk.. Saya tidak tahu sama ada hendak minum atau tidak.

minum atau tidak minum, itulah soalannya)

mungkin sukan, bukan? Nah, ada 2-3 kali seminggu di kelab kecergasan, makanan sihat, tidur biasa, jadual hari dan kerja / rehat. mungkin lebih baik?

sukan atau tidak sukan, dan minum atau tidak minum dalam 60-70 tahun)

itu sahaja) dan selagi ia berada pada tahap "mungkin", ia akan memerintah tertinggi)

Terima kasih atas nasihat itu.. dengan cara ini, forum dan mesyuarat itu sangat membantu..)

Pening kepala saya bermula tanpa diduga, di tempat kerja, skandal kekal, saya mengalami VSD, segala-galanya semuanya boleh berlaku, dan ia telah memberi kesan, saya pergi ke bilik mandi dan segala-galanya bermula berputar dengan giliran tajam kepala saya. Kepala berputar ketika memutar kepala ke segala arah, menjadi sangat menakutkan. Saya membaca gimnastik di Internet - anda perlahan-lahan memiringkan kepala anda ke kiri, kanan, atas dan ke bawah, membuatnya sebelum tidur, bangun pada waktu pagi, seperti yang berlaku. Kesimpulannya begitu kurang saraf, semua penyakit saraf. Kesihatan kepada semua!

Beli ubat yang berkesan untuk merawat penyakit ini.

Rawatan vertigo sama sekali

Mulakan diari. Bercakap dengan suaminya. Saya memohon maaf dan berkata bahawa saya takut ketika saya dengan tenang mula mengumpul perkara dan tidak berhujah dengannya, seperti yang saya lakukan sebelum ini.

Sekarang ramai orang boleh didapati dengan diagnosis VSD. Lebih-lebih lagi, orang-orang ini sering "duduk" pada antidepresan dan merasa sakit parah. Adalah menakutkan bahawa diagnosis ini sering dibuat kepada kanak-kanak, bersama dengan pelbagai diagnosis neurologi. Saya berjumpa dengan artikel yang ditulis oleh pakar neurologi dan osteopat yang terkenal. Selepas itu, banyak menjadi jelas. Diagnosis "dystonia Vegetative" pada kanak-kanak adalah memalukan pediatrik moden. Istilah "asthenia neurocirculatory", yang pertama kali digunakan dalam amalan klinikal oleh doktor Amerika B. Oppenheimer pada tahun 1918, telah digunakan di seluruh dunia. Sehingga kini.

Sistem saraf autonomi, rawatan, Kaedah Dr Bartosh. Rawatan yang berkesan terhadap penyakit-penyakit berikut 1) Gangguan autonomi - dystonia vegetatif-vaskular (VVD); - sindrom keletihan kronik; - kaki dan tangan sindrom resah; - sakit kepala yang berterusan; - pening; - deringan dan tinnitus; - "biasa" pengsan; - turun naik tekanan darah; - ketakutan (fobia) pada kanak-kanak dan orang dewasa; - gangguan meteorolabiliti (hipersensitiviti terhadap perubahan cuaca) 2) Sindrom nyeri - herniasi cakera, - penyekalan saraf, - osteochondrosis tulang belakang, - pembakaran, sejuk, rasa mati rasa pelbagai bahagian badan, tangan dan kaki.

Saya akan menerangkan situasi saya: seorang gadis, 27 tahun, tinggi 168, berat 55. Berkahwin, dua orang anak: 4 tahun dan 9 bulan. Dia tidak pernah mengadu tentang kehidupan, berjaya lulus dari sekolah dan universiti, berjaya berkahwin dengan cinta, melahirkan dua anak yang sihat. Selepas kelahiran anak bungsu saya terlibat dalam sukan, saya makan dengan betul, saya tidak mempunyai tabiat buruk, saya menyusu. Pada pertengahan bulan September saya memutuskan untuk gigi semula, pergi ke doktor gigi. Selepas suntikan septanest hampir pingsan di kerusi, ia sangat buruk, tekanan, takikardia, kebas tangan tangan meningkat. Pada masa itu saya memutuskan.

Satu artikel indah oleh Dr. Heraclius Buziashvili, yang bekerja di New York. Beliau membuat senarai lima penyakit yang hanya diketahui oleh pesakit dan doktor Rusia: "Lima penyakit semata-mata Rusia" Sehingga kini, terdapat beberapa penyakit dalam amalan perubatan Rusia yang doktor di bahagian lain di dunia tidak mengesyaki, dan sudah tentu mereka tidak sembuh. Kesatuan Soviet meninggal dunia dahulu, dan penyakit yang diwarisi olehnya oleh perubatan Rusia masih hidup. Akibatnya, orang yang sama boleh masuk di Amerika Syarikat dan di Rusia sepenuhnya.

Fehu. Tindakan ditangani: organ pencernaan, sistem rintangan badan, organ kencing, gangguan buah pinggang, usus, perut. Ia memberikan kekuatan, menambah tenaga yang hilang, mencerminkan sihir.

Kelahiran melahirkan dengan baik. Sepanjang hari pada 17 Mei, terdapat pelepasan, tidak kelihatan seperti gabus. pada waktu petang mereka menjadi warna berdarah dan kami memutuskan untuk pergi ke hospital yang diperiksa. Kami tiba di suatu tempat dalam masa 21-22 jam. sehingga dikeluarkan, sementara kelihatan. penemuan itu adalah kira-kira 3 cm, lehernya sempurna dan berkata bahawa saya boleh mula mengandung pada waktu malam. Okay, mereka membangkitkan saya ke patologi pada ktg pukul 23.00, berbaring selama 20 minit, pedih ulu hati yang dahsyat bermula seperti yang berubah menjadi panas, ternyata sia-sia - tidak ada kertas. Saya perlu berbaring selama 20 minit lagi, dan pedih ulu hati semakin kuat dan lebih kuat.

Kelahiran melahirkan dengan baik. Sepanjang hari pada 17 Mei, terdapat pelepasan, tidak kelihatan seperti gabus. pada waktu petang mereka menjadi warna berdarah dan kami memutuskan untuk pergi ke hospital yang diperiksa.

Bertanyalah! Saya ingin tahu bagaimana anda melawan penyakit ini? Apakah rawatan yang diberikan oleh doktor anda kepada anda? Betapa berkesannya? Kanan saya musim panas ini sudah pun di hospital dengan IRR. Sekarang di sini lagi: dua minggu sudah mengeluh pening dan mual. Kebanyakan pada penghujung hari. Malam ini bangun dari sakit kepala liar. Saya tidak pergi ke sekolah lagi. Ahli neurologi yang ditetapkan Piracetam dalam 1 tab. 2 p. setiap hari dan tab Neuromultivitis 0.5. 1 kali sehari. Minum sudah di sini 2.

Saya benar-benar mahu mempercayai bahawa ujian, bukan hukuman, benar-benar mahu percaya. Sekali lagi, serangan IRR, sekali lagi mengurut rawatan tulang belakang, pening yang dahsyat dan takut pergi ke luar, menguji, pergi ke doktor. Saya mempunyai perasaan sedemikian rupa sehingga tidak ada gunanya untuk bertarung, supaya anda hanya perlu mengambilnya, membantu saya dengan segala-galanya, saudara-saudara saya tidak menyentuh saya, ibu saya untuk pertama kalinya dalam beberapa tahun, membawa wang, diam di tempat kerja, tidak ada yang memaksa saya, Nampaknya saya tidak tahan. Tetapi ia berlaku.

Saya akan mengejutkan anda atau tidak, tetapi ini adalah fakta: doktor dari Amerika dan Jepun sangat menolak untuk memahami apa jenis penyakit mereka - ESR, dysbacteriosis, osteochondrosis. Lebih-lebih lagi, setelah menyemarakkan semua kamus asing, anda tidak akan dapat mencari terjemahan istilah-istilah ini! Terdapat tuberkulosis, atau strok - mereka adalah sama di Afrika, tetapi luka-luka di luar Kesatuan semata-mata tidak wujud! Di dunia Barat, mereka pasti tidak menderita, dan tidak ada satu baris dalam kesusasteraan perubatan borjuasi.

Sangat sejuk. Jadi mahu tidur itu. sakit Pada hari apa saya tidak dapat dengan mudah jatuh ke dalam cengkaman Morpheus. Saya pergi ke katil dan tidak tidur, mencari alasan untuk tidak tidur. Sekiranya saya berbaring, saya tidak tidur dengan segera (walaupun pada awal pagi). Jika anda berjaya tidur - setiap otak yang tidak senonoh, tidak sihat dan tidak bermakna. Pada siang hari, tentu saja, adalah mustahil untuk tidur (dan gagal, muahah); jika anda berjaya merebut sekurang-kurangnya satu jam - lebih teruk lagi, jangkaan harapan yang tidak berkesudahan yang kelopak mata anda terpaksa dibuka secara paksa) Saya jumpa artikel di sini, tercerahkan.

Segera saya minta maaf jika saya menulis cara yang salah. Saya tidak tahu di mana hendak menulis. Suami lebih daripada enam bulan. Semuanya bermula apabila cirit-birit bermula. Dihantar ke FGS. Selepas pemeriksaan, mereka berkata terdapat keradangan yang sedikit dan bahawa ia sudah cukup untuk memakan sedikit makanan. Nah, selepas melawat ahli gastroenterologinya, suaminya pulang dengan kejutan.

Halo kepada semua gadis! Baik, dan jawatan yang dijanjikan. Saya membaca anda sekarang, sayang saya, setiap hari, tetapi tiada apa-apa untuk menulis. dan 1-2 bulan yang lalu, saya jarang datang, secara fizikal tidak boleh, saya akan cuba sebentar, yang mana menarik, sila gulung). Jadi, hasil positif ujian dengan 6 dpp pada bulan Julai, hCG transendental yang tinggi, kehamilan yang lama ditunggu-tunggu bermula dengan ke-2 Percubaan Eco selepas 14 tahun ketidaksuburan (seperti tidak ada orang lain yang harus memahami berapa banyak yang telah dicapai pada masa ini dan dilakukan.) Mereka melakukannya di POMC di Fedorovskom di Nizhny Novgorod (1 percubaan yang tidak berjaya dibuat di Kazan di TsPS oleh reg.kvot ) Klinik, doktor, kualiti, saya suka segala-galanya.

Artikel ini membantu saya banyak. Ia mengatakan segala-galanya yang saya ingin tahu dan memahami bahawa PA itu lebih mudah untuk jiwa dan untuk mengatasi juga)) Panik serangan adalah serangan panik tiba-tiba, yang dicirikan oleh sensasi badan yang tidak menyenangkan (gejala): sesak nafas, pening, kesemutan dalam tangan dan kaki, gemetar, perubahan kadar denyutan jantung, kesakitan dada. Serangan panik... Serangan panik adalah ungkapan yang hampir semua orang tahu hari ini. Lelaki moden, terutamanya di metropolis besar, berada dalam persekitaran tekanan berterusan.

sehingga lapan bulan Markov, saya tidak tahu perkataan seperti osteopati. Tetapi saya mempunyai sejenis penyitaan, tekanan melonjak dengan mendadak, kemudian sejuk, maka kakiku menjadi sejuk dan. bayi yang menangis di tangannya, iaitu 8 bulan. Ambulans, suntikan, diagnosis, IRR (dystonia vaskular). Tetapi saya adalah kimiaapiens. Menaiki dan mula mengumpul maklumat, yang meyakinkan saya, saya tidak mempunyai IRR. Dan pada masa itu, ada yang salah - sakit kepala yang berterusan, loya yang dahsyat, dan pening yang luar biasa. Memberikan darah, semuanya normal, mula mengukur tekanan, normal, dan hidup tidak baik. Bayi kecil

Nah, akhirnya, saya sampai ke bahagian bawah penyakit saya. Walaupun saya tidak mengesyaki bahawa ini boleh menjadi orang yang sihat dan muda, termasuk lelaki. Saya mengurangkan segalanya kepada PMS, ternyata VSD saling berkaitan. Ya, kehidupan seseorang yang menderita dystonia vaskular hanyalah bencana: keras, menyakitkan, sentiasa di bawah ketakutan dan yang tidak diketahui, dan yang paling penting - tidak ada pelarian! Doktor mengamalkan kes itu dan pada masa yang sama tidak membawa apa-apa kepada akhirnya. Saudara-mara menunjukkan kecemasan pada mulanya, tetapi kemudian mereka menyerang anda, jika tidak sama sekali.

Tekanan darah rendah semasa kehamilan Ramai wanita telah mengalami masalah seperti tekanan darah rendah semasa hamil. Hipotensi berlaku pada wanita yang mengalami hypotonia dalam hidup, dan pada ibu mengandung yang tidak biasa dengan masalah tekanan darah rendah sebelum kehamilan. Terdapat kategori orang yang mempunyai tekanan darah rendah yang normal, mereka disesuaikan dengan tekanan darah sedemikian dan perhatikan kemerosotan dalam kesejahteraan apabila meningkat kepada purata. Dalam keadaan lain, tekanan darah rendah semasa kehamilan disertai dengan pening, sakit kepala, loya, menurun prestasi.

Vertigo, VSD, somatik

Selamat siang
23 tahun, jantina perempuan, berat 64, ketinggian 176

Dizzy, bukan paroxysmal, tetapi sepanjang masa. Rasa bergulung, ribut di laut.
Semuanya bermula 5 tahun lalu. Selesema di kaki, nampaknya memberikan komplikasi. Krisis mula jenis hipertensi. Dengan tekanan kerja biasa 120-110-80-70, terdapat kes 180-90. Mereka dibawa ke hospital, berbaring, tidak menemui apa-apa. Letakkan IRR. PA bermula. Diperiksa oleh pakar kardiologi, telah mengkomputerkan tomografi. Tidak apa-apa Merasa begitu, tetapi entah bagaimana saya dapat hidup dengannya. Kolam renang, ski, sukan. Sebulan yang lalu, di kolam renang, sama ada serangan PA, atau tekanan melonjak - saya berasa buruk. Kemudian nampaknya hilang. Tetapi dari saat itu, perasaan pitching ini muncul, seolah-olah semua objek di hadapan mataku terapung perlahan-lahan. Sebaiknya lebih kuat, sekali lemah, tetapi tidak melepaskannya. Dan di dalam kepalaku perasaan seolah-olah otak sudah berubah. Pada masa yang sama, saya sama sekali tidak mengalami sakit kepala.
Tekanannya normal, 120-80. Secara berkala, pada latar belakang vertigo, PA berlaku. Tetapi entah bagaimana saya sudah belajar untuk mengatasinya, tetapi perasaan pitching ini menakutkan dan tambahan, secara semula jadi, sebagai orang yang mencurigakan, ia menyebabkan negatif.
Ia adalah ahli neurologi. Beliau berkata bahawa semua peperiksaan neurologi (menyentuh ujung hidung, mengetuk lutut dengan kaki yang lain) saya membersihkannya dan tidak ada apa-apa untuk mengeluh. Tetapi pada masa yang sama, walaupun pada resepsi kepadanya, saya seperti dalam bot di laut dalam rolling.

Analisis:
Darah umum adalah normal
Biokimia - biasa
Hormon tiroid - biasa

Mereka membuat saya kepala ECHO.
Anjakan penting struktur median tidak dikesan. Tanda hidrosefalus tidak dikesan. Ventrikel ketiga ialah 4.8 mm.

Dosg.
Menemui beberapa asimetri. Kami melihat USDDG lama (5 tahun yang lalu) mengatakan ia tidak boleh menjadi punca, tidak serius.

Mereka mengambil gambar di kawasan serviks. Dengan beban fungsian.
Mereka menulis kesimpulan: spondyloarthrosis tulang belakang serviks. Ketidakstabilan s3 с4 с5 с6 с7. Julat gerakan penuh. Juga tidak mengatakan apa-apa jenayah.

Kata IRR. Sebenarnya, saya juga mengetahui diri saya mencurigakan, cenderung untuk berfikir bahawa somatik saya sedang mengamuk. Tetapi fikiran buruk tidak dapat dikunjungi.
Adakah anda fikir anda perlu melakukan MRI atau, seperti 5 tahun lalu, imbasan CT?
Atau, selepas tinjauan yang dijalankan, jangan berfikir tentang penyakit dahsyat dan tumor otak. Secara tidak langsung, mereka dikecualikan oleh ECHO yang sama? Untuk pergi secara diam-diam ke laut dan terlibat dalam meditasi?

Daftar saya:
10 tembakan cerebrolysin (kemudian sebulan piracetam)
betamax 50 mg 2 sehari
cinnarizine 1 tabl 3 kali sehari

Secara jujur, saya minum minggu, saya berduri - kesan sifar. Itu sahaja.
Doktor lain mencadangkan menambah: Phenibut dan ahli kardiologi: dengan seperempat Sotalex (tachycardia hadir).

Adakah pening berterusan berbahaya dalam IRR?

Gejala dystonia vegetatif-vaskular untuk setiap pesakit diperolehi dalam set asal. Mereka tidak boleh dikelaskan. Malah panik serangan yang orang yang sama menderita adalah berbeza dari satu sama lain. Dan beberapa jenis keadaan kesihatan yang buruk dan menakutkan tidak dapat dirumuskan dengan tepat dengan kata-kata mudah. Kepala sama ada berputar, atau kehilangan massa, atau enggan berfikir.

Apabila kata-kata gagal, doktor harus dipersalahkan!

"Kaki saya aneh dikepung, ada topi keledar di kepala saya, hati saya berenang dalam vakum, tangan saya bukan saya..."

Gejala yang sama dua pesakit berbeza dapat menerangkan metafora yang berbeza. Kadang-kadang mustahil untuk meyakinkan penderita bahawa sensasi warna-warni itu tidak sama sekali apa yang difikirkannya.

Misalnya, dalam kes apabila pesakit mengalami keadaan yang memanggil "pening." Setelah beberapa ujian mudah, paramedik itu mengumumkan kepada pesakit bahawa ini TIDAK pening. Dalam ucapan terima kasih, pesakit memanggil doktor tidak cekap dan kejam, tidak mahu memenuhi tugas mereka.

"Saya mempunyai pening yang berterusan, dan anda menganggap saya sebagai simulator!"

Malah, doktor tidak menganggap siapa pun untuk menjadi simulator, mereka sedar bahawa ia sukar dan kesepian untuk pelajar VSD. Tetapi mereka juga tahu simptom-simptom dan penyebab vertigo sebenar, yang pada dasarnya berbeza daripada "mengelilingi" dalam dystonia.

Bagaimana pening di VSDShnika?

Sebab-sebab yang menyebabkan rasa pening di IRR, sebagai peraturan, hanya dua:

  1. Bekalan darah yang tidak mencukupi ke otak dengan oksigen, yang boleh menjadi hasil daripada kedua-dua tekanan tinggi dan rendah. Ini berlaku apabila serangan panik, dengan apa-apa rangsangan yang menimbulkan tekanan adrenalin atau dalaman: perubahan cuaca yang ketara, tekanan, menjadi keadaan yang menakutkan yang berkaitan dengan fobia (kerumunan, pengangkutan, ruang terkurung, kegelapan, hutan).
  2. Subjektif "kemarahan" sistem saraf pusat, yang secara berkala mengurangkan sumber mental dan membawa kepada kemurungan. Dalam kes sedemikian, pesakit itu mengadu bahawa dia sentiasa pening, dan kelemahannya menghalangnya daripada bekerja dengan normal dan melakukan aktiviti hariannya.

Bila punca-punca ini berkuat kuasa, pesakit merasakan kelemahan tertentu di kepalanya, kelesuan, penyempitan, kekeruhan - gejala-gejala itu sangat individu. Tetapi untuk menerangkannya dengan perkataan yang lebih sesuai daripada "pusing," pesakit tidak dapat.

Terutama jika simptom kelemahan kepala ini diperkuat dengan tekanan rendah, berjalan lancar, dan perasaan bahawa bumi tergelincir dari bawah kaki anda. Seseorang boleh merasakan seolah-olah dia akan menjadi lemah: lalat di mata, lalat muncul, keseimbangan tidak stabil, tidak ada harapan untuk kakinya sebagai sokongan. Bagaimanakah sesiapa boleh meragui bahawa pesakit mempunyai vertigo sebenar?

Tetapi VSDShnik, begitu gemar membaca artikel perubatan, sepatutnya tahu: pening benar, yang disebabkan oleh patologi organik, benar-benar sangat berbeza dari khayalan. Pada zaman kanak-kanak, ramai yang suka bersenang-senang, berputar di sekeliling mereka untuk masa yang lama, dan kemudian berjalan "seperti mabuk."

Ingat permainan ini, mereka hanya menyebabkan keadaan yang sama dengan pening patologi. Dengan teratai serebrum yang teruk, disebabkan oleh beberapa penyakit serius, osteochondrosis rumit, trombosis, atau dalam keadaan mabuk alkohol yang teruk, kepala mungkin berpusing supaya tidak kelihatan seperti itu. Kemudian, sebenarnya, tanpa bantuan orang lain, pesakit tidak akan dapat mengambil beberapa langkah tepat.

Dengan IRR, kapal-kapal tidak banyak kontrak, dan pesakit berada di parasnya, walaupun dia berpendapat bahawa ia mungkin runtuh pada satu saat. Otak mungkin kekurangan oksigen, tetapi tidak dalam jumlah kritikal untuk menyediakan untuk jatuh. Dan jika ia hanya dalam sistem saraf, maka pening berterusan juga akan berlaku dengan tekanan darah biasa dengan nadi yang stabil, walaupun. Di sini masalahnya akan menjadi semangat pesakit, yang hanya boleh dilakukan psikoterapi.

Apa yang boleh dilakukan dengan vertigo?

Pertama, tentukan salah satu daripada dua sebab yang mungkin menimbulkan kemunculan kepala yang berpusing dan lemah. Jika penunjuk tonometer sangat berbeza dengan norma, sudah tiba masanya untuk mengambil langkah-langkah bantuan diri:

  • Sediakan udara segar di dalam bilik, atau pergi ke balkoni;
  • Dengan tekanan darah tinggi, ambil separuh tablet Capoten (atau ubat lain yang anda ada "dalam kursus" untuk pertolongan pertama), letakkan kaki anda dalam semangkuk air panas, bersandar pada bantal yang selesa dan lembut dan berehat, minum teh panas dengan beberapa titis minyak penting;
  • Dengan tekanan darah rendah, minum secawan kopi yang kuat atau teh hijau (dengan berhati-hati, dengan VSD, minuman sederhana ini boleh mencetuskan serangan panik!), Bersihkan sedikit, urut kawasan kolar, bersorak dengan filem lucu atau muzik yang kuat.

Jika tekanan adalah normal, dan sistem saraf menjanjikan "kehidupan bahagia", jangan berharap sedatif akan menyelamatkan anda dari kesulitan sepanjang hidup anda. Rancang lawatan ke psikoterapi. Sekiranya anda percaya bahawa anda sedang mengalami pening yang benar, anda harus menjalani peperiksaan lengkap dan mengenal pasti punca sebenar keadaan ini.

Ulasan: Pharmaxoft Tablet Mexidol - Ubat yang sangat berkesan dengan kesan yang cepat dan ketara. Cemerlang untuk IRR dan vertigo.

Dalam kajian ini, saya ingin berkongsi dengan anda pengalaman menggunakan persediaan Mexidol, yang saya alami pada diri saya sendiri.

Pada usia 18 tahun, saya secara rasmi didiagnosis dengan VVD (dystonia vaskular). Pada masa kini, ini adalah diagnosis yang agak biasa. Untuk setiap, ia dapat dilihat dengan cara yang berbeza. VSD yang sama tidak berlaku. Seseorang mempunyai serangan panik yang kuat. Seseorang hanya menunjukkan secara fizikal, bukan secara mental.

Saya tidak diberi rawatan seperti itu, kerana bentuk itu ringan dan hampir tidak dapat dilihat. Beliau pada mulanya menyatakan dalam peningkatan kecemasan, kebimbangan dan rasa kekurangan udara. Dan kemudian saya masih menamatkan sekolah dan saya telah mendaftar di universiti, jadi sistem saraf tidak dapat menahannya sama sekali. Ia berbahaya untuk mengambil dadah psikotropik pada usia ini, kerana ia boleh menjejaskan jiwa, dan pada usia 18 tahun, ia tidak sepenuhnya terbentuk dalam seseorang.

Rawatan ubat tidak ditetapkan, dan ditetapkan lebih banyak untuk berjalan di udara segar, berehat, mengambil agen yang memperkuat, seperti aprikot kering, kacang, madu, dan sebagainya.

Secara beransur-ansur, semua gejala ini telah hilang. Sistem saraf semakin kuat dan tenang, tetapi ketidakseimbangan salur darah masih kekal. Oleh itu, sekarang IRR itu muncul dalam keletihan saya yang sedikit meningkat, menurunkan stamina, dan dengan keletihan atau keseronokan tertentu, pipiku menjadi merah dan saya merasakan rasa panas yang tidak menyenangkan pada mereka. Seringkali kemerahan muncul pada hari ketika cuaca berubah secara dramatik. Panas di wajah kadang-kadang (dalam kes yang sangat teruk) boleh diiringi oleh jalan dalaman seperti sejuk kecil.

Umumnya, saya hidup dan terutamanya tidak mengalami IRR. Tetapi kadang-kadang ia merasakan sendiri. Saya amat merasakannya dengan baik pada musim di musim peralihan - musim bunga (lebih kerap) pada musim gugur.

Selepas belajar tentang ubat Mexidol dan membaca spektrum tindakannya yang luas, serta hampir profilnya dengan IRR, saya memutuskan untuk mencuba pada masa itu pada musim bunga, gejala saya mula muncul terutamanya dalam kes saya.

Mexidol boleh didapati di ampul dan tablet 30 dan 50 keping. Ampoules diserang dengan penyimpangan teruk dalam tempoh pemulihan selepas penyakit kardiovaskular, maka mereka dipindahkan ke tablet.

Dalam kes saya, pil adalah mencukupi. Saya mengambil 1 tablet (125 mg) 3 kali sehari, iaitu pek ini cukup untuk 16 dan setengah hari.
Mexidol tergolong dalam kumpulan ubat antioksidan. Dan ia mempunyai tindakan yang kompleks pada kapal-kapal. Dan kesihatan saluran darah sebenarnya menentukan kesihatan manusia secara menyeluruh.

Dengan VSD saya ubat ini menunjukkan keputusan yang baik. Kesannya datang dengan cepat. Sudah pada hari ke-5 penyakit itu, saya merasakan peningkatan umum dalam keadaan saya.

Pertama, Mexidol mempunyai sedikit kesan yang menenangkan, yang saya nyatakan dalam keadaan stabil dan ketidakhadiran tetesnya. Di tempat kerja, saya mula lebih tenang dengan apa yang sedang berlaku (saya bekerja dengan orang, dan walaupun dengan sakit - ini sangat sukar).

Kedua, ketahanan fizikal saya bertambah, kesejahteraan umum saya bertambah baik, lebih banyak kekuatan dan kekuatan muncul. Rasa kencang awak kencang.

Ketiga, kualiti tidur telah bertambah baik. Dia menjadi lebih mendalam dan tenang.

Dan akhirnya, pada keempat - ketidakseimbangan saluran darah dalam tempoh peralihan musim bunga (tahun lepas) tidak lagi menunjukkan. Iaitu, muka saya kemerahan berhenti.

Secara umum, saya sangat menyukai dadah pemulihan ini dalam tindakan.

Selepas 16 hari, ubat sudah berakhir. Ia tidak menyebabkan sindrom penarikan, tetapi adalah wajar untuk mengurangkan jumlah tablet sehari dari 3 hingga 2, dari 2 hingga 1 pada hari-hari terakhir pentadbiran.

Kesannya berterusan, kemudian musim panas datang, dan pada musim panas wajah saya tidak berkedip panas.

Tetapi oleh kejatuhan masalah itu telah kembali. Dari sini saya dapat menyimpulkan bahawa kesannya tidak seumur hidup, malangnya.

Jadi bagi saya, Mexidol bukanlah ubat penawar. Membelinya untuk sementara memperbaiki keadaan anda - ia tidak masuk akal. Di samping itu, ia adalah ubat kimia dan hati dan buah pinggang perlu dikenakan tekanan tambahan, yang tidak diingini. Dan pada harga ia tidak murah. By the way, ada sinonimnya yang lebih murah "Meciprim" dari syarikat Stada.

Ya, dan IRR kira-kira dinyatakan - itu bukanlah suatu penyakit, tetapi sejenis sifat lembut. Oleh itu, saya berjaya menyelesaikan masalah ini dengan mandi yang berbeza. Yang menulis secara berasingan dalam kajian seterusnya.

Pusing dengan VSD.

Salah satu gejala gangguan panik yang tidak menyenangkan dan menakutkan adalah pening. Dalam kes ini, pesakit mempunyai perasaan bahawa objek di sekeliling berputar di sekelilingnya, atau perasaan putaran mereka sendiri berbanding dengan mereka. Mengapa ia muncul?

Dizzy dengan VVD.

Pening:
• Benar - apabila ia disebabkan oleh penyakit organik, terutamanya yang berkaitan dengan bekalan darah ke otak atau penyakit alat vestibular (bahagian otak yang menjaga keseimbangan badan). Ini mungkin, sebagai contoh, penyempitan atau pemampatan kapal serebrum, akibat tumor atau pergeseran di tulang belakang, pelanggaran saluran darah melalui saluran (aterosklerosis, trombus). Juga, vertigo benar berkembang dengan pendedahan yang berpanjangan kepada perubahan dalam kedudukan badan di ruang pada alat vestibular - apabila meningkat dari karusel, berputar berpanjangan, gerakan bergerak pada bas, gerakan bergerak. Dalam kes ini, ia akan berjalan dengan segera selepas berakhirnya impak ini dan tidak mengganggu anda semata-mata.

• Salah - apabila tidak ada sebab yang objektif, iaitu penyakit organik, tetapi pening. Sebab utama di sini adalah kekejangan kapal serebrum yang disebabkan oleh tekanan saraf.

Pusing dengan VSD dan gangguan panik adalah palsu. Tiada penyakit organik yang serius di dalam otak atau peralatan vestibular, dengan pemeriksaan yang paling teliti dan keinginan yang sangat panas, doktor tidak dapat mengenal pasti anda. Anda, sebagai peraturan, bersumpah dengan ketidakcekapan mereka dan terus diperiksa selanjutnya, tetapi pada pakar-pakar lain dan lebih baik daripada yang pertama.

Tetapi hasilnya masih negatif, dengan pengecualian beberapa lengkung yang tidak dapat difahami dari urat, pengembangan ventrikel dan ruang perivaskular. Doktor berwibawa memberi jaminan kepada anda bahawa ini adalah punca pening anda, dalam kombinasi dengan perubahan dan osteochondrosis di kawasan serviks. Anda mengambil beberapa ubat mahal yang meningkatkan peredaran mikro darah di otak, sedang menjalani rawatan oleh chiropractor. Tetapi pening ada, tidak hilang di mana-mana, dan "memandu anda gila."

Pada masa yang sama anda mengalami:
• takut kehilangan kesedaran atau jatuh;

• rasa kabut di kepala, menghancurkan kepala;

• Sakit kepala berterusan - sindrom cephalgic dalam IRR.

Peranan utama di sini dimainkan semula oleh ketakutan kehilangan kesedaran dan mati tanpa penjagaan perubatan yang sewajarnya. Apa yang lebih memburukkan lagi keadaan dengan pening.

Punca pening di IRR.

Dalam dystonia vegetatif-vaskular, penyebab utama pening adalah kekejangan (penyempitan) dari saluran cerebral. Kekejangan saluran darah dalam IRR menyebabkan hormon adrenalin, yang dilepaskan berlebihan dalam darah di bawah apa-apa tekanan atau ketakutan. Akibat kekejangan darah ini, sel-sel otak mengalami kekurangan oksigen yang sedikit, yang ditunjukkan oleh pening dan, mungkin, kehilangan kesedaran jangka pendek.

Juga, pening boleh berlaku dengan IRR pada jenis hipotonik, apabila tekanan darah sentiasa berkurangan atau berkala. Pada masa yang sama, jumlah darah yang dibekalkan ke otak tidak mencukupi, dan sel-sel otak sekali lagi kekurangan oksigen dan nutrien.

Pengsan dengan VSD.

Mereka timbul sama ada terhadap latar belakang pengguguran saraf (skandal), atau dengan kenaikan mendadak, lebih kerap dari tidur selepas tidur atau berbohong untuk masa yang lama. Perbezaan mereka dari syncope sejati adalah bahawa mereka lulus tanpa rawatan dalam beberapa saat.

Apabila jatuh, anda memindahkan badan anda dari mendatar ke mendatar - ia menjadi lebih mudah untuk jantung berfungsi (ia tidak perlu mengangkat darah melalui saluran sempit), bekalan darah ke paras otak dan kesedaran kembali.

Bahaya utama ialah, jatuh tidak sedarkan diri, anda boleh mendapatkan kecederaan yang baik. Oleh itu, sebelum keluar dari katil, duduk dahulu dan duduk selama 5-10 saat, dan kemudian bangkit. Dan jika anda tahu apa yang menanti anda di hadapan skandal atau mesej yang tidak menyenangkan, duduk dengan lebih baik. Jadi anda boleh menyelamatkan diri dari masalah yang tidak perlu dengan kecederaan.

Ulasan VSD dan pusing

Mesej Oksi_911 »Tue May 13, 2008 11:46

Mesej Nora »Tue 13 Mei 2008 12:18

Oksi_911, tidak, saya tidak fikir. sendiri dengan IRR sejak zaman sekolah. Bagi saya, diagnosis VSD = diagnosis jangkitan pernafasan akut sejauh yang saya tahu, adalah tekanan yang diturunkan secara kekal, kekurangan nada vaskular dan lain-lain dengan peraturan saraf. Jika terdapat sesuatu yang serius, diagnosis IRR akan diperluaskan dan disempurnakan. jangan risau
Oksi_911, adakah anda di musim gugur rekan-rekan tahun 2007 mahu masuk ke dalam musim gugur musim sejuk 2008?

Ditambah selepas 2 minit:

Namun, ia bukan penyakit, ia adalah satu keadaan

Mesej Eshka »Tue 13 Mei 2008 13:37

Mesej dari Savanna »Tue 13 Mei 2008 14:50

Hackee mesej »Tue May 13, 2008 15:45

Mesej Sofiko »Tue 13 Mei 2008 16:06

Hackee mesej »Tue 13 Mei 2008 16:53

Mesej NatKa »Wed May 14, 2008 14:44

Savanna, nampaknya sama. Apabila saya hamil buat kali pertama, saya bertanya kepada doktor tentang perkara itu, dan bagaimana saya boleh hidup sekarang, untuk melahirkan anak, dia hanya ketawa di Stakhs saya, seperti diagnosis, kemudian bimbang.

Umumnya, saya tidak mempunyai VSD dan NDC.

Mesej Savanna »Wed 14 Mei 2008 15:30

Post NatKa »Wed 14 Mei 2008 17:01

Hackee mesej »Thu 15 Mei 2008 02:21

Mesej Sofiko »Thu May 15, 2008 03:59

hackee, terima kasih atas jawapan terperinci!
Saya selalu menyakitkan mengapa doktor tidak mengambil kira kesaksian doktor lain? Kenapa doktor pertama tidak perlu bertanya tentang tekanan itu?

Saya mempunyai ini di universiti. Saya berada di resepsi di pakar sakit puan, mendapati peningkatan dalam salah satu daripada ovari, meletakkan keradangan. ubat-ubatan yang ditetapkan dan semua ini dalam diam, anda hanya duduk dan tidak berbuih, siapa doktor di sini. mereka tidak pernah bertanya tentang reaksi alahan, mengenai hakikat bahawa saya mempunyai hampir sihat atau yang sakit. Saya mula minum, tunas saya terasa sangat teruk. pergi ke ahli terapi, dia menulis saya pada ubat lain. maka saya menduga untuk pergi ke pakar sakit puan yang membayar, mata yang jatuh - dia memeriksa saya, mengatakan bahawa ovari hampir normal, ia sudah cukup untuk minum rumput. dan menasihati saya untuk menjaga buah pinggang saya, semua doktor segera bercakap - saya mempunyai ini dan itu untuk mengecualikan perlantikan yang salah. di sini

Bermakna untuk meningkatkan peredaran otak Mexidol - ingat

Membantu mengatasi sakit kepala, pening, gejala IRD

Akan ada prasejarah

Tahun pertama di universiti sangat sukar untuk saya, selepas malam-malam tanpa tidur dan tekanan berterusan, saya habis, tertekan. Sebenarnya, inilah yang saya anggap sebagai punca sakit kepala saya.

Tetapi sudah tentu, saya tidak tergesa-gesa untuk pergi ke doktor. Siapa yang sakit kepala biasa pergi ke doktor! - Saya fikir, selain kekurangan tidur kronik untuk sesiapa sahaja akan berakhir dengan sakit kepala kronik. Jadi, bagaimanakah doktor boleh membantu saya?

Dengan pemikiran ini, saya menjalani satu setengah tahun lagi, pada mulanya saya melihat ubat penahan sakit, supaya kepalaku tidak sakit, saya tidak akan mengatakan bahawa ia adalah kesakitan neraka atau tidak dapat ditanggung, rasa sakit itu agak sakit.

Suatu pagi, ketika saya akan berpasangan, saya tiba-tiba merasakan pening yang kuat, sehingga tanda bintang muncul di mataku. Dan kemudian, bukan universiti, ibu saya menghantar saya ke hospital.

Doktor melakukan pemeriksaan standard, pada hari yang sama saya mempunyai imbasan MRI otak dan kapal otak. Dan mereka memberi saya satu kenyataan yang saya pergi ke doktor lagi. Itu, sebenarnya, adalah kesimpulannya. Terus terang, apa yang dikatakan di sini, saya tidak faham, tetapi doktor mengatakan bahawa tidak ada yang serius.

Mexidol telah ditetapkan kepada saya dengan beberapa lagi ubat, di mana Mexidol adalah ubat utama.

Kursus ini adalah seperti berikut: 10 hari - 10 suntikan, kemudian dalam masa sebulan, mengambil tablet Mexidol - tiga kali sehari.

Ulasan VSD dan pusing

Apa yang dipanggil IRR juga boleh dilihat sebagai pening. Walau bagaimanapun, dari diagnosis itu sendiri, masalah dan gejala utama hilang agak jarang berlaku.
Fakta bahawa ubat tidak membantu untuk masa yang lama bermakna itu
* jangan merawat mereka
* tidak dirawat
* tidak merawat itu
* tidak dirawat seperti itu

Ini, sebenarnya, adalah ciri masalah IRR, jika anda melihat dengan teliti forum ini.

Sekiranya anda berminat dengan pendapat saya, pening adalah bukan masalah utama yang harus ditangani (dalam erti kata saya tidak tahu sesiapa sahaja yang boleh menggunakannya, serta sakit kepala, menyimpan penggunaan hanya satu atau dua nama dadah yang disasarkan yang bertujuan untuk meningkatkan peredaran otak). Terdapat juga keadaan otot, tabiat (termasuk yang berbahaya), postur, pencernaan, latihan fizikal umum badan, pengerasan, pemakanan, parasit, coking dan lain-lain faktor berbahaya.

Saya disyorkan menjalani akupunktur
mereka mengatakan ia membantu banyak

Saya disyorkan menjalani akupunktur
mereka mengatakan ia membantu banyak

Rundingan percuma di forum telah selesai.
Sila hubungi doktor keluarga anda di klinik.

setiap forum bacaan telah difahami bahawa, IRR dalam ICD10 tidak. Walau bagaimanapun, dalam buku-buku kedua-dua tahun 90-an dan 2000-an (sudah tentu mereka tidak berasal dari import, entah bagaimana mereka tidak mendapat masalah yang sama), kedua-dua dystonia vaskular, dan dystonia vegetatif, dan sindrom IRR teringat dengan baik, dan entah bagaimana saya tidak ingat. Walau bagaimanapun, saya rasa, TSU dan yang lain tidak akan lebih mudah jika mereka telah menulis diagnosis dari seksyen jenis G90
G90.8 Kelainan lain sistem saraf autonomik [autonomi]
G90.9 Gangguan sistem saraf autonomik [autonomi], tidak ditentukan

satu neraka, adalah perlu untuk menangani seluruh organisma, dan tidak menunggu bantuan dari satu agen farmaseutikal, atau satu jenis pengaruh fizikal.

Dan dalam apa jua keadaan, tidak berguna untuk mengatakan sesuatu yang tidak hadir dengan apa-apa huraian subjektif teks. Berikut adalah ilustrasi: seseorang ditarik, berkata sakit belakang, dsb. Apabila ditanya tentang sakit golovolnyh - ya ada, kerap, migrain, tidak menjanjikan, sudah dirawat, pil tetap. Nah, saya juga ingat bahawa migrain perkataan bermakna sesuatu yang sangat serius, dan, dari buku, neraka tahu apa yang perlu dilakukan dengannya.
Pada hakikatnya, sakit kepala hilang di suatu tempat, kadang-kadang selepas sesi pertama, dan kadang-kadang dihubungkan dengan ketegangan otot leher, memicu mata di dalamnya, sekarang dengan ketegangan dan kesakitan otot-otot rapi, kemudian dengan nada perut, kemudian dengan pundi hempedu (reflektor berubah penyetempatan kesakitan, masing-masing, frontal atau temporal, betul-betul mengikut skema refleksoterapi). Dalam sesetengah kes, lintah banyak membantu. Puding diluluskan selepas pemulihan nada otot normal leher, terutamanya subkategori.
Mungkin saya hanya tidak mendapat orang-orang yang mempunyai masalah sebenar, dan bukan hanya semacam karut.

Di samping itu, ini hanya berlaku untuk neurologi, terdapat masalah yang tidak mempunyai klasifikasi antarabangsa yang diterima umum; dalam kes sedemikian sama ada hak cipta penulis dikemukakan atau klasifikasi yang diguna di Ukraine digambarkan.