Dystonia vegetatif. Bagaimana untuk merawat IRR dan adakah ia berbaloi?

Bagaimana untuk menyembuhkan VSD. Soalan ini ditanya oleh setiap orang yang menderita penyakit berbahaya ini. Beliau mempunyai banyak nama: Vascular dystonia (VVD), Neurocirculatory dystonia (NDC), kadang-kadang dirujuk sebagai neurosis, dalam ICD-10 ditetapkan oleh cipher F45.3. Seseorang yang sakit tidak peduli bagaimana ia dipanggil, perkara utama adalah bagaimana untuk menyembuhkannya.

Saya mengambil masa tiga tahun untuk pulih. Dalam artikel ini dalam bentuk buku harian, saya akan memberitahu anda dengan terperinci apa gejala saya dan apa yang saya lakukan untuk menjadi sihat sekali lagi.

Kini, ketika penyakit itu sudah berada di belakang, saya melihat apa yang menyebabkannya. Ia adalah perlu untuk memahami apa yang menyebabkan IRR untuk mengelakkan berlakunya kejadian pada masa akan datang.

Cukup aneh, tetapi sebab penyakit saya adalah gaya hidup yang sihat (HLS). Saya mula menyembah dia terlalu banyak, mengeksploitasi badan saya.

Kawan, semua yang anda pelajari di sini datang dari pengalaman peribadi saya dan pendapat saya mengenai rawatan IRR. Cerita saya adalah kebenaran telanjang dan tidak semua orang akan menyukainya.

Tidak akan ada maklumat mengenai cara cepat menyingkirkan IRR. Saya bukan pencerita dan saya tidak akan menipu anda. Di sini anda tidak membaca tentang pil salutary. Saya tidak tahu itu.

Untuk mengubati IRR, anda memerlukan masa dan usaha anda supaya badan dapat memulihkan diri selepas sakit. Jika anda tidak bersedia untuk bekerja dengan diri anda untuk menyembuhkan diri anda, dan hanya mempercayai ubat allopathic, maka saya tidak boleh membantu anda dengan ini.

Kisah saya adalah untuk mereka yang telah berada di tangan perubatan moden dan tidak menerima apa-apa bantuan yang sebenar. Bagi mereka yang tidak menjatuhkan tangannya, dan yang mencari jalan untuk menyingkirkan penyakit ini.

Saya harap pengalaman saya akan menyokong anda dalam tempoh yang sukar dalam hidup anda dan memberi anda kekuatan untuk menyingkirkan nasib malang yang dipanggil VVD.

Vyacheslav Zheludkov adalah pengarang laman web "Path to Health".

Tahun pertama IRR

Permulaan penyakit ini

Tiada apa-apa pun dalam hidup yang meramalkan masalah. Saya menjalani gaya hidup sihat, berhenti minum, berat badan normal dan baru berkahwin. Segala-galanya mengikut pelan hidup saya. Saya tidak bersedia untuk apa yang akan berlaku kepada saya. Ia seolah-olah untuk ini, tidak ada prasyarat.

Tiba dari bulan madu dari selatan, saya dan isteri saya jatuh sakit dengan beberapa jenis jangkitan virus. Ia adalah bulan Julai, panas, dan kami mempunyai suhu 37.5. Untuk kali pertama dalam hidup saya, saya mendapat jangkitan pada musim panas, bagi saya, ia adalah suatu keajaiban.

Hanya berfikir, beberapa jenis suhu, saya tidak merasakannya sama sekali. Saya telah berlari selama setahun, dan saya tidak mahu melepaskan latihan kerana beberapa perkara yang tidak masuk akal. Tunggu untuk lulus, tidak ada lagi latihan.

Jangkitan di selatan ini berterusan, suhu disimpan selama satu setengah bulan. Agar tidak terputus-putus sepanjang masa saya berlari, mengabaikannya. Pada akhir bulan Ogos, dia sedang tidur, dan saya juga berjaya menetapkan rekod peribadi untuk perlumbaan 10 km itu. Benar, kerana kerja keras yang kuat, saya berlepas selama dua minggu.

Kemudian memulakan beberapa sifat dengan tubuh. Sekiranya sebelum ini, selepas berlari, saya merasakan arus yang bertenaga yang berlangsung beberapa hari, kini tiada apa-apa tetapi keletihan. Jadi ia adalah September "menelan" terbang pada bulan Oktober.

Semuanya bermula semasa tidur. Setelah terbangun di tengah malam, pada mulanya saya tidak faham apa yang berlaku kepada saya. Ia adalah serangan panik pertama (PA), tetapi kemudian saya tidak tahu. Apa yang perlu dialami adalah sukar untuk dimasukkan ke dalam kata-kata; mungkin, sesuatu yang serupa dialami oleh seseorang sebelum pelaksanaan. Serangan panik adalah kuat, saya tidak tahu apa yang perlu dilakukan dan bagaimana untuk bertahan hidup. Ia seolah-olah badan itu bukan milik saya dan ada keinginan yang kuat untuk melompat keluar daripadanya.

Selama masa sakit, saya mempunyai tiga daripadanya dan semua pada waktu malam. Kemudian saya belajar mengatasi mereka. Perkara yang paling teruk adalah bahawa ia berlaku semasa tidur, ketika anda tidak berdaya.

Serangan panik bukan perkara terburuk yang berlaku di IRR, mereka tidak bertahan lama. Perkara yang paling teruk ialah kesihatan anda semakin merosot sehingga ia mencapai titik ekstrem. Hanya pendulum penyakit ini akan menyimpang ke arah yang bertentangan dan pemulihan bermula.

Walau bagaimanapun, sebelum itu saya masih sangat jauh. Semuanya baru bermula...

Keadaan saya semakin teruk

Sepanjang hidup saya saya tidur di sebelah saya, dan hanya kehilangan berat badan, badan saya mula menggulung ke belakang. Saya tidak dapat tidur di belakang saya, ia sentiasa berlaku di pihak saya, tetapi saya bangun di belakang saya.

Saya terbangun dalam keadaan pelik - badan terletak di belakangnya, dan kepalanya berada di sisinya. Atas sebab tertentu, kepala tidak mahu berpaling. Dalam kedudukan ini, saya bangun dengan kerap.

Di IRR, ia bermain jenaka kejam dengan saya...

Ini terjadi sebulan kemudian, pada bulan November, selepas serangan panik pertama. Saya bangun di tengah malam dengan pening yang dahsyat, saya tidak pernah mengalami apa-apa seperti itu dalam hidup saya. Nampaknya sekarang otak akan terbang keluar dari kepala dari badan. Sensasi itu hanya dahsyat. Masih tidak mempunyai masa untuk pulih, saya berjaya berhenti pening dengan usaha akan kehendak. Membuka mataku, saya sekali lagi melihat diri saya berada di kedudukan kepala di sisinya, dan badan di belakang. Saya tidak tahu bagaimana, tetapi saya berjaya datang ke deria saya dan tertidur. Selepas insiden ini, pening kepala bermula apabila menghidupkan kepala.

Pagi saya duduk di atas basikal dan pergi ke laut. Saya mempunyai latihan yang dirancang - berjalan 10 km.

Kepercayaan dalam latihan pada permulaan penyakit adalah kuat dalam diri saya. Pada masa itu saya terlibat dalam: jogging, kettlebells, menarik di rumah di barisan palang, menggosok akhbar, menekan keluar, dan juga melakukan latihan yoga hatha selama dua atau tiga jam.

Selepas berjoging, saya duduk untuk sarapan dengan pasta kegemaran saya dan keju. Setelah makan separuh daripada bahagian biasa, saya terkejut melihat bahawa babak kedua tidak memanjat saya. Dari masa saya hilang selera makan saya, setiap hidangan mula menyebabkan gangguan dalam bentuk kemerosotan dan peningkatan kadar jantung.

Saya masih tidak tahu apa yang berlaku kepada saya, ia seolah-olah menjadi kegagalan sementara badan, yang akan berakhir tidak lama lagi. Suhu mula sentiasa disimpan di 37. Pada mulanya saya mengukurnya, tetapi kemudian saya meninggalkannya. Pada waktu malam, muka dan leher mula berkeringat. Saya sering bangun pada bantal basah. Tetapi semua ini adalah perkara kecil, yang paling buruk sedang menunggu saya datang.

Untuk mempercepatkan proses pemulihan dari penyakit yang tidak diketahui, saya mula menjalankan lebih banyak, terutamanya yoga. Pada mulanya ia seolah-olah saya bahawa ia membantu, tetapi ia adalah satu khayalan. Seminggu kemudian, keadaan kesihatan mula merosot.

Latihan hanya menjadi lebih buruk, dan saya mula beransur-ansur meninggalkan mereka. Perkara pertama yang berhenti melakukan adalah yoga hatha. Dari pelbagai asanas dan peregangan menandakan kemerosotan bermula.

Sebenarnya enggan aktiviti fizikal tidak mahu. Saya masih percaya bahawa dia akan membantu saya mendapatkan kesihatan saya semula.

Kemudian saya mendapat penggera, ia datang dari kawasan solar plexus. Untuk menghilangkannya, saya terpaksa berjalan lama di jalanan. Kadang-kadang selepas tiga jam saya dilepaskan. Saya masih ingat malam petang musim gugur saya berjalan dengan penggera ini, tidak mengetahui bagaimana untuk menghilangkannya. Dan kemudian menyalakan lampu jalan, penggera berlalu dan biarkan saya pergi.

Sering selepas itu, pada waktu petang, saya mula menyalakan lilin di dekat saya, cahaya itu membantu saya.

Jika ada kerosakan di dunia, maka ini mungkin bagaimana seseorang merasa. Dengan IRR, anda mula mempercayai apa-apa, jadi keadaan kehidupan yang menjijikkan ini. Tetapi saya masih tidak tahu nama saya "musuh", ia seolah-olah satu minggu lagi dan semuanya akan seperti sebelum ini.

Saya telah terlibat dalam meditasi selama bertahun-tahun. Kerana permulaan penyakit, saya terpaksa meninggalkan latihan rohani. Sekiranya sebelum berehat, saya perlahan-lahan terjun ke dalam keadaan berkhayal, tetapi sekarang saya mula mendapat kebimbangan, yang tidak membenarkan saya berehat. Semakin saya santai, semakin kuat dia menjadi. Amalan meditasi terpaksa berhenti sebelum pengampunan.

Saya matang. Saya pergi ke doktor

Saya mula mencari maklumat mengenai penyakit saya. Malangnya, ia membawa saya ke tempat yang salah. Perkara pertama yang sesuai dengan kes saya ialah sindrom arteri vertebra (SPA). Saya mula mencari maklumat dan segala yang berkaitan dengannya.

SPA adalah akibatnya, bukan punca utama. Masalah saya adalah IRR, tetapi saya tidak tahu lagi.

Selepas tahun baru, hati saya tiba-tiba jatuh sakit. Seorang lelaki yang telah berlari selama satu setengah tahun! Saya tidak percaya. Ini akhirnya mendorong saya untuk berjumpa doktor.

Kali terakhir saya berada di klinik 15 tahun yang lalu, apabila saya mendapat komplikasi selepas selesema dalam bentuk sakit yang membosankan di sisi saya. Kemudian ubat tidak membantu saya. Saya sendiri menyelesaikan masalah saya apabila saya kehilangan berat badan. Tetapi sekarang saya tidak mempunyai pilihan, HLS tidak membantu saya dan saya tidak tahu apa yang berlaku kepada saya.

Doktor, selepas mendengar aduan saya, dihantar untuk pemeriksaan. Bahawa tidak ada, dari pelbagai jenis ujian darah ke pelbagai pemeriksaan, termasuk tomografi yang dikira untuk memeriksa tulang belakang serviks.

Seperti yang ternyata, mereka semua tidak diperlukan. Hampir semua ujian adalah normal. Tetapi sekarang saya sangat pintar. Kemudian saya tidak tahu ini dan percaya bahawa ini adalah satu lagi analisis, satu lagi tinjauan, dan saya akan tahu nama saya "musuh". Kemudian doktor akan memberi saya ubat, dan saya akan menjadi sihat sekali lagi, seperti sebelum ini. Nafsu...

Sekarang, ketika kita hidup di zaman kapitalisme, ada giliran yang panjang untuk banyak tinjauan. Untuk mendapatkan wang untuk ubat-ubatan, anda boleh pergi ke esculates, melangkauinya, anda hanya perlu membayar lebih. Sejak saya ditekan untuk wang, saya terpaksa menunggu mengikut urutan barisan umum. Untuk mendapatkan imbasan CT, anda perlu menunggu selama tiga bulan. Hanya kemudian mereka sepatutnya menghantar saya ke doktor seterusnya.

Tunggu tiga bulan bila awak "sosej" setiap hari! Apabila anda merasa hari dan malam yang buruk. Tunggu kaji selidik itu, yang tidak perlu untuk saya. Intuisi mencadangkan bahawa ia tidak akan berfungsi.

Penyelamatan seorang lelaki yang tenggelam adalah kerja orang yang tenggelam itu sendiri.

Saya telah ditetapkan hanya vitamin B dan D dari ubat-ubatan. Saya juga secara peribadi menerima B12, ujian darah menunjukkan bahawa dia adalah sedikit di bawah norma. Dan itu sahaja. Kemudian tunggu pemeriksaan dan kemudian saya akan dirawat beberapa jenis rawatan.

"Tidak, maafkan saya," saya berkata kepada diri saya sendiri, "Saya perlu dirawat dengan sendirinya sendiri." Tunggu dan menderita, tidak ada keinginan. Oleh kerana saya tidak tahu diagnosis saya, saya terpaksa bertindak "secara membuta tuli".

Carian dalam talian membawa saya ke buku "Badan anda meminta air." Terlibat dalam gaya hidup sihat, saya minum cairan yang sangat sedikit, hanya satu liter sehari, kerana saya tidak merasakan apa-apa keperluan untuknya. Selepas membaca buku itu, meningkatkan jumlah air kepada dua liter.

Inilah teknik pertama yang membawa saya sebarang bantuan. Malangnya, air tidak dapat menyembuhkan VSD. Ia hanya dapat mempromosikan penyembuhan, dan ini adalah salah satu faktor. Air bertindak sebagai plasebo. Setiap kali tubuh saya menjadi lebih teruk, badan saya sentiasa mahu minum lebih banyak cecair.

Di IRR, anda mula mempercayai segala macam rawatan, yang pakar semua jenis menggunakan dengan rela - anda sendiri pergi kepada mereka, tiada siapa yang memaksa anda. Saya disyorkan oleh satu manual. Saya memutuskan untuk pergi, dengan harapan ia akan membantu.

Lebih baik jika dia tidak pergi, tukang daging itu masih sama. Kaedah keseluruhan dikurangkan kepada tekanan yang kuat di belakang, sehingga anda menjerit kesakitan. Jika anda bertolak ansur, menghancurkan lebih banyak lagi. Di sini "progresif" rawatan

Selepas beberapa hari saya memutuskan untuk bersenam dengan kettlebells (16kg). Pada mulanya saya digunakan untuk memanaskan otot-otot satu, mengambil kedua-dua tangan. Saya tidak mempunyai masa untuk mengangkatnya dua kali, kerana saya mempunyai tulang belakang di rantau thoracic. Mengenai senaman dengan berat, push-up dan abs perlu dilupakan.

Ok apa "pengendali manual" Saya tidak menyakiti banyak, dengan VSD ia mudah dilakukan. Saya kemudian membaca tentang kes-kes apabila orang mendapat ketakutan yang paling kuat, malah kematian. Mengenai bahaya terapi manual - baca di sini.

Pada bulan Mac, saya enggan lari. Keputusan itu sukar, kerana saya sangat ketagih. Secara kerap melakukan jogging, saya berasa seperti saya tidak merasakan pada usia dua puluh tahun. Tetapi kini tidak, hanya keletihan. Setiap kali selepas berjoging terdapat perasaan bahawa tulang belakang "sag". Saya terpaksa melakukan regangannya, yang tidak pernah diperlukan sebelum ini.

Kemudian serangan baru bermula, sepuluh minit selepas berjalan, belakang saya mula menyakiti. Saya membaca di mana-mana mengenai urutan nadi. Bermula secara berkala menghalang otot belakang, kemudian berehat dan sebagainya sepanjang perjalanan. Ia terganggu untuk beberapa ketika, tetapi belakang tidak lulus.

Saya membaca tentang manfaat jiwa kontras untuk memulihkan badan. Memutuskan untuk mencuba. Semasa prosedur ketiga, otot-otot leher sakit dan mereka meletus. Jika anda menyentuhnya, ia berasa seperti perisai. Untuk VSD saya, douche itu tidak sesuai.

Saya tidak menggunakannya sehingga sekarang.

Untuk otot-otot kekejangan, saya mendapat penyelesaian yang baik. Pada waktu petang, isteri saya dan saya menonton siri "Hilang" (Amerika Syarikat) filem ini sangat mengganggu saya dari keadaan saya yang menyakitkan. Saya meletakkan pad pemanas elektrik di kerusi, dan tuala getah dibalut leher saya. Panas melegakan otot dan melegakan kesakitan. Selepas setengah jam pemanasan, saya mula merasakan bahawa penyakit itu telah surut. Saya dibantu oleh 2-3 orang-orang yang dimakan pada waktu petang, keadaan saya bertambah baik dalam masa 10 minit. Semua ini tidak bertahan lama dan tidak selalu membantu. Tetapi detik kesihatan ini diperlukan dengan IRR.

Yang paling buruk bermula kemudian, apabila selepas filem anda terpaksa tidur. Saya seolah-olah turun dari langit ke bumi. Sistem saraf mula berbohong, penggera dihidupkan - Saya tidak tahu bagaimana untuk bertahan malam. Berbaring di atas katil, saya mendengar sendiri, apa kejutan lain yang diharapkan daripada badan saya. Perkara yang paling sukar adalah tidur sebentar.

Pada pertengahan April, sesuatu yang sukar dipercayai berlaku kepada saya. Saya mendapat pertolongan dari dunia rohani. Anda boleh membaca mengenainya di sini Bantuan rohani dengan penyakit. Anda tidak boleh kehilangan iman.

Akhirnya, saya belajar diagnosis saya - IRR!

Pada awal bulan Mei, selepas menarik di bar mendatar rumah saya, saya menyakitkan diri saya lagi di tulang belakang serviks.

Pada waktu malam, saya bangun dengan pening yang kuat di punggung saya dengan kepala saya berpaling ke tepi. Ini menyebabkan saya mengalami gangguan baru.

Daripada menghidupkan sisi kepala terpaksa menyingkirkan. Ia mengambil masa selama sebulan untuk merobohkan badan saya ke arah yang lain, bukan melalui bahagian belakang, tetapi melalui perut. Setiap kali saya terbangun, saya menangkap diri saya pada masa ini apabila badan mahu berpaling dan membalikkan perutnya. Kemahiran ini kekal dengan saya sehingga sekarang.

Perkara terakhir yang saya berhenti lakukan adalah menarik di bar mendatar.

(Jika anda mempunyai masalah dengan leher (pening atau SPA), tarik-up mesti dikecualikan)!

Semua senaman yang saya lakukan ketika sedang sihat, kini hanya menyebabkan masalah. Hanya berjalan sahaja.

Akhirnya, saya mengetahui nama saya "musuh". Ternyata perkataan tiga huruf - VSD. Adakah anda fikir saya belajar ini dari doktor saya, yang saya baru keluar dengan gereja biasa? Tidak Terima kasih kepada internet! Sekarang saya tahu di mana "untuk menggali" dan di mana untuk mencari jawapan kepada soalan-soalan anda mengenai rawatan dan pemulihan.

Setelah mengetahui bahawa saya mempunyai IRR, saya dapati latihan pernafasan Strelnikova (GVD). Rangkaian itu telah menemui komen dari orang yang dia bantu dengan dystonia vaskular. Saya mula melibatkan diri pada pertengahan bulan Mei. Gimnastik yang paling banyak membantu saya. Dia sangat menyumbang kepada pemulihannya. Semasa pelajaran, kira-kira 50 peratus, kecemasan berlalu dan keadaan kesihatan bertambah baik. Apabila anda selesai senaman (ia berlangsung kira-kira setengah jam - tidak ada kekuatan untuk lebih), semua gejala kembali lagi. Tetapi ini setengah jam mahal, anda sekali lagi merasa seperti seorang lelaki! Saya mula mengamalkan DPS dua kali sehari.

Pada mulanya saya terlibat dalam rakaman video. Sesi latihan pertama, saya begitu terbawa-bawa sehingga saya hampir cedera diri saya. Apabila melakukan latihan untuk leher, tulang belakang serviks beralih ke sisi, dan saya secara automatik meletakkan tangan saya di tempat. Saya tidak pernah fikir ini boleh berlaku, saya tidak mempunyai masa untuk berasa takut. Sejak itu, dia mula mengambil lehernya dengan tangannya dalam kunci dan mengehadkan amplitud pergerakan.

Kemudian dia membaca bahawa dia tidak bersendirian, ini berlaku dengan orang lain. Pada IRR, otot sangat lemah memegang tulang belakang. Anda perlu berhati-hati untuk tidak mencederakan diri sendiri.

Kadang-kadang, saya perlu membatalkan latihan DGS, kerana degupan jantung yang kuat dan rasa tidak sihat. Kemudian saya berjalan di luar, berjalan selama setengah jam, pulang ke rumah, berbaring tidak dapat berbuat apa-apa. Dia berbaring dan mendengarkan sebagai denyutan jantungnya. Selalunya saya tertidur sebentar, tetapi selalu terbangun dalam keadaan patah. Hari rehat ini berlangsung selama kira-kira setengah tahun, sehingga pengampunan mendapat kekuatan.

Sebelum musim panas, saya pergi beberapa kali ke laut, dengan basikal. Jalan raya mengambil kira setengah jam ke belakang dan sebagainya. Selepas itu, belakang saya banyak menyakiti. Saya terpaksa menjual basikal itu. Perkara yang paling teruk ialah apabila anda perlu melepaskan perkara asas yang mudah untuk anda tidak mempunyai kesihatan.

Dalam pengangkutan awam, saya tidak boleh duduk lagi, setiap goncangan sedikit menyebabkan sakit di tulang belakang. Saya perlu sama ada berdiri, maka saya tidak berasa terguncang, atau saya boleh mengetatkan otot belakang saya, menangkap saat ketika roda menyentuh sesuatu.

Yang paling banyak "lucu", badan saya menjadi sensitif seperti puteri dan kacang. Saya tidak boleh tidur di atas katil. Pada waktu malam saya bangun dan mula melambung dan berbalik, katilnya kelihatan begitu sukar sehingga saya tidak boleh berehat dan tidur. Saya menyelesaikan masalah ini dengan mudah, lipat empat selimut separuh dan meletakkannya di bawah satu helai. Selepas itu, anda boleh tidur dengan normal.

Setelah berurusan dengan katil, saya terpaksa menyelesaikan masalah baru. Kini saya tidak boleh tidur di atas bantal saya. Pada waktu malam, leher mula terluka. Terdapat dua bantal ortopedik di rumah, saya cuba tidur di atasnya. Tetapi mereka lebih teruk daripada yang saya tidur. Masalahnya diselesaikan dengan membeli bantal bulu kecil.

(Perkara utama adalah jika terdapat masalah dengan leher, bantal sepatutnya sedemikian rupa sehingga semasa tidur tulang belakang dan leher berada pada garis yang sama. Kepala tidak boleh di atas atau di bawah tulang belakang).

Pada akhir bulan Mei, giliran saya pada tomografi komputer (CT) datang. Selama tiga hari mereka memanggil dari pendaftaran dan memberi amaran bahawa harga itu akan tiga kali lebih mahal daripada pada masa rakaman. Ternyata belanjawan negara telah kehabisan wang untuk yang sakit.

Halo kapitalisme, bagaimana kami merindui anda.

Pada mulanya saya fikir menolak, tetapi memutuskan untuk pergi. X-ray menunjukkan bahawa cakera serviks saya tidak dalam keadaan yang sangat baik. Ya, dan gim gimnastik pernafasan membawa pemikiran sedih.

Saya datang ke pusat perubatan, pergi ke pendaftaran, bayar, duduk, tunggu. Seorang lelaki menghampiri meja resepsi, bertanya tentang rakaman pada imbasan CT. Dia mula menggantung mi di telinganya, bahawa KP kini dibayar sebahagian besarnya oleh kerajaan dan memanggil harga, yang pada mulanya berasal dari saya juga. Dia gembira dirakam. Dan apa yang dipanggil?

Satu perkataan adalah kapitalisme.

Saya semakin teruk

Dengan bermulanya musim panas, keadaan saya semakin memburuk. Ia seolah-olah bahawa musim panas berkembang di sekitar, matahari, alam semula jadi hidup dan bersukacita. Tetapi saya rasa lebih teruk lagi.

Pagi datang, dan saya tidak tahu apa yang perlu dilakukan, bagaimana untuk menjalani hari ini, saya berasa sangat teruk. Kemudian malam jatuh, dan sekali lagi saya tidak tahu bagaimana untuk bertahan hidup.

Pada siang hari saya mempunyai keadaan yang sentiasa cemas dan tertekan. Saya tidak dapat menyingkirkannya. Pada waktu malam, selain kebimbangan, saya mempunyai takikardia, yang tidak membenarkan tidur. Untuk jantung, saya mula mencurahkan dan meminum buah hawthorn. Secara jujur, saya tidak tahu sama ada perlu untuk melakukannya. Tetapi saya sekurang-kurangnya merawat diri saya dengan sesuatu. Bantuan lebih seperti plasebo, tetapi lebih banyak plasebo, lebih baik pada IRR. Perkara utama ialah ia tidak menyebabkan gangguan.

Isteri dalam kedudukan, pada musim gugur kita akan mempunyai anak yang lama ditunggu-tunggu. Tetapi saya sudah mula meragui bahawa saya akan hidup hingga ke hari ini. Saya terpaksa menjadi sakit ketika saya pertama kali menjadi bapa. Apa yang boleh menjadi bantuan daripada orang yang tidak tahu bagaimana untuk hidup sehari?

Fikiran-bunuh diri yang cemas sentiasa memanjat ke dalam kepala saya. Saya tidak dapat menghilangkannya. Rasanya seperti otak disambungkan ke astral yang lebih rendah dan semua yang negatif ada yang ingin menetap di kepala saya. Minggu selepas dua pemikiran negatif berlalu sendiri, seolah-olah seseorang telah mematikannya.

Selalunya saya bermimpi bahawa saya bersiar-siar melalui tanah perkuburan, melihat kuburan, cuba membaca tulisan-tulisan pada monumen. Sekali, bekas teman wanita datang kepada saya dalam mimpi dan mengatakan bahawa ayah dan ibu saya hidup bersama di dunia rohani (mereka telah bercerai dalam kehidupan). Saya cuba mengejarnya untuk bertanya soalan-soalannya, tetapi dia eludes saya...

Tidur saya menjadi cetek, kedalaman biasa untuknya hilang.

Selepas menerima keputusan tomografi yang dikira, doktor keluarga mengarahkan saya ke pakar neurologi. Selepas saya berpaling kepadanya empat bulan lalu. Di klinik kami kadang-kadang mengambil pakar yang baik di kawasan ini. Semua orang mahu mendapatkannya. Memutuskan untuk mendaftar juga. Kita mesti menunggu hampir dua bulan...

Untuk entah bagaimana mengurangkan masa menunggu, saya masih cuba melakukan sesuatu dengan kesihatan saya. Ia musim panas, matahari. Di rumah, saya tidak boleh tinggal lama dari dinding yang saya rasa buruk. Saya pergi ke alam semula jadi, ke laut, kerana ia dekat. Saya berasa seperti bangkai kapal yang lengkap, seolah-olah saya berumur seratus tahun (semoga orang-orang lama memaafkan saya). Perasaan ini, bersama dengan kebimbangan, tidak meninggalkan saya hampir sepanjang musim panas.

Saya pergi ke laut sebagai pekerja keras. Saya dapati tempat yang terpencil, cuba berjemur. Jika sebelum ini ia menjadi keseronokan, kini ia kelihatan seperti penyeksaan. Tetapi saya perlu melakukan sesuatu, saya perlu keluar dari penyakit ini. Untuk pertama kalinya di pantai saya hampir tidak berdiri selama setengah jam, pada hari-hari lain saya cuba menjadi satu jam. Sepanjang masa, nampaknya, apabila anda berada di bawah sinar matahari bahawa anda akan kekal di sini selama-lamanya. Saya cuba untuk menjadi lebih dekat dengan orang, jadi jika ada, mereka boleh mencari saya...

Jika saya pergi ke air, ia menjadi lebih teruk. Nampaknya jantung akan terbang keluar dari dada, ia mula mengetuk begitu keras. Saya tidak boleh pergi jauh ke dalam air.

Dengan tulang belakang bermula masalah baru. Saya terpaksa melepaskan kasut yang saya pakai. Setiap langkah menyakitkan kembali. Di laut saya berjalan di pasir longgar, berjalan di atas keras tidak lagi untuk saya. Dalam selipar rumah perkara yang sama, ia menyakitkan untuk berjalan di atas lantai.

Saya tidak boleh membeli mana-mana sahaja "normal" kasut jalan. Kesemua yang saya cuba mewujudkan perasaan bahawa saya berjalan tanpa alas kaki pada asfalt. Satu-satunya perkara yang boleh saya pakai ialah kasut dengan bunga, dibeli untuk berlari. Jadi saya pergi ke mereka sepanjang masa.

Pada bulan Jun, pergi ke doktor gigi. Jalan mengambil masa selama empat puluh minit, tetapi ia menjadi ujian yang sebenar. Sepanjang jalan saya merasa sangat teruk, saya mahu menghubungi ambulans. Berdekatan adalah orang-orang umur persaraan, saya melihat mereka dan memaksa diri untuk bertahan.

Pada musim panas saya dapati cara lain untuk memperbaiki keadaan pada waktu tidur, ini adalah satu paun strawberi. Untuk beberapa ketika, ia melegakan gejala IRR.

Julai, hari jadi isteri saya, kami pergi ke laut. Kesihatan membolehkan saya cepat terjun untuk kali pertama. Saya keluar dari laut dan berasa sihat untuk satu minit. Pengalaman yang tidak dapat dilupakan! Kemudian semua gejala IRR pulangan.

Selama satu tahun penyakit, anda boleh mengandalkan jari-jari satu tangan, ketika saya merasa normal, seperti orang yang sehat. Semua hari lain sama ada buruk atau sangat buruk.

Bantuan perubatan moden

Pada akhir bulan Julai, saya mengalami tanda-tanda pertama pengampunan. Semua simptom IRR masih bersamaku, tetapi saya mula mengalami kurang dari satu keadaan depresi-cemas. Ia memberi saya harapan bahawa pemulihan harus berlaku.

Sesetengah penambahbaikan keadaan saya benar-benar lucu, saya mula bersin dan menguap! Saya tidak ingat bahawa ia bersama saya sepanjang tahun lalu. Muncul selera makan. Di jalan, kadangkala saya merasa seolah-olah paru-paru saya bernafas lagi. Semua ini berlangsung selama beberapa hari dan memberi inspirasi kepada diri sendiri untuk mendapatkan semula kesihatan.

Pada awal bulan Ogos, saya akhirnya sampai ke pakar neurologi. Enam bulan selepas lawatan pertama kepada doktor. Seorang pakar neurologi, seorang wanita zaman itu, segera mengenali saya, selepas dua minit cerita tentang penyakit ini. Jadi katakan anda mempunyai IRR.

(Itulah sebabnya penting untuk mendapatkan doktor tepat pada masanya untuk mengetahui diagnosis yang betul anda - dystonia vaskular, dan tidak pergi ke pemeriksaan yang berbeza dan tidak perlu).

Perkara yang paling menarik adalah apabila dia melihat keputusan tomografi yang dikira. Dia berkata bahawa gejala yang saya miliki tidak boleh disebabkan oleh tulang belakang serviks.

Kemudian dia bertanya sama ada saya perlu menulis sesuatu daripada ubat-ubatan, yang bermaksud antidepresan dan penenang. Saya enggan, kerana saya melihat apa yang mereka lakukan dengan pil ini.

Saya tidak mahu menjadi seorang pahlawan dan mengutuk sesiapa, jika keadaan bimbang dan kemurungan tertunda untuk masa yang lama, maka saya perlu mengambil ubat-ubatan ini.

Saya telah ditetapkan vitamin kumpulan B dan ampul suntikan dengan sepuluh keping Actovegin dan Cerebrolysin masing-masing. Saya tidak mengharapkan apa-apa yang istimewa dari mereka, kecuali mungkin kesan plasebo. Walau bagaimanapun, realiti itu sama sekali berbeza.

Beberapa hari pertama tiada apa yang berlaku, maka pengampunan mula saya mulai hilang di suatu tempat. Apa yang berlaku kemudian adalah kejutan yang lengkap kepada saya. Pada hari kelima selepas suntikan, saya bangun pada tengah malam dari takikardia yang dahsyat. Yang saya telah sebelum ini kelihatan adil "kanak-kanak". Hati saya mahu melompat keluar dari dada saya. Tidak pernah dalam hidup saya, saya mengalami ini, walaupun saya berlari pantas. Kami terpaksa menghubungi ambulans. Saya tidak pernah melakukan ini untuk diri saya sendiri. Isteri hamil tidur di sebelahnya, kerana dia akan menjadi tekanan yang tidak diingini. Tengah malam saya berbaring di sana dan tidak tahu apa yang perlu dilakukan, maka mereka mengetuk saya, bangun pagi.

Jadi beberapa hari berlalu. Pada siang hari saya berada dalam keadaan teruja, seperti selepas beberapa cawan kopi. Pada waktu malam, berdebar di dada saya membuatkan saya terjaga. Saya berbaring di sana dan berfikir bahawa saya perlu memanggil ambulans, tetapi saya bersabar dan selamat sehingga pagi.

Selepas suntikan kesembilan, ia akhirnya menjadi kenyataan kepada saya yang bertanggungjawab terhadap gangguan yang teruk! Saya tidak percaya bahawa ampoules kecil ini menyebabkan saya banyak bahaya.

Ubat-ubatan ini (Actovegin dan Cerebrolysin) digunakan walaupun untuk kanak-kanak. Wikipedia mengatakan bahawa seseorang dibuat berdasarkan darah anak lembu, yang lain menggunakan otak babi. Diharamkan di Amerika Syarikat dan Kanada, tetapi digunakan secara meluas di ruang pasca Soviet. Ia dapat dilihat bahawa orang istimewa tinggal di sini...

Beberapa hari selepas ini "keajaiban" Suntikan saya mula beransur-ansur berpindah. Doktor keluarga sangat terkejut apabila mengetahui bahawa ahli neurologi menulis saya apabila saya datang kepadanya dengan ketakutan baru saya. Beliau berkata bahawa suntikan sedemikian tidak dapat saya lakukan. Ubat moden seperti loteri, tidak diketahui sama ada anda bernasib baik atau tidak.

Seorang pakar neurologi memberitahu saya bahawa jika keadaan saya bertambah buruk, maka keluarga saya boleh meletakkan saya di hospital. Saya berminat dengannya. Dia berkata kita akan memikirkannya. Doktor keluarga sekarang mempunyai kuota, anda perlu benar-benar buruk supaya anda akan dimasukkan ke hospital. Dan kemudian saya sendiri berjalan kaki.

Betapa bersyukur saya bahawa saya terbang melebihi kuota! Kemudian saya terpaksa membaca apa yang berlaku kepada IRR di hospital dengan abang kami.

Saya melihat maklumat mengenai balsam kuda. Alat ini diiklankan secara meluas sebagai semulajadi dan berkesan. Saya membuat keputusan untuk mencuba leher. Saya membeli salap Jerman untuk memastikan kualiti produk. Pada hari ketiga, ketika saya mula mengerang, leher saya menjadi sangat sakit. Pada waktu malam, peluh mengalir di sepanjang sungai, tubuh mengusir segalanya dari dirinya sendiri. Pagi pagi bantal semuanya basah. Percubaan dengan salap perlu dihentikan.

Untuk leher, saya mendapat ubat yang baik. Iodin ini, dicairkan dalam jus separuh lemon. Pada waktu petang, menetas pada kapas dan menggosok ke leher. Ia membantu melegakan kesakitan. Jika anda juga menggunakan pemanas panas, kesannya menjadi lebih kuat.

Pada bulan September, doktor keluarga saya bercuti, dan, malangnya, tachycardia saya bertambah buruk. Seorang doktor lain mengambilnya. Saya pergi ke penerimaannya, saya tidak tahan lagi. Saya mahu dijadikan pil supaya saya dapat tidur pada waktu malam. Dia dengan mudah menulis saya dua ubat untuk jantung, yang saya panggil dia. Untuk sebab tertentu, pertama saya mahu menghantar saya ke ahli kardiologi, supaya dia menulis saya sendiri. Untuk melakukan ini, anda perlu menjalani ujian kardio pada basikal atau pemantauan holter, tetapi ada juga barisan, anda perlu menunggu.

Selepas beberapa hari, takikardia pada waktu malam membolehkan saya pergi, aritmia bermula, tetapi anda boleh hidup dengannya. Saya menyimpan resipi untuk hari hujan. Pada masa lapang, saya telah membacanya tentang betapa sukarnya itu untuk mematikan pil jantung. Semua gejala, apabila anda berhenti mengambil ubat, kembali lagi.

Akibatnya, saya tidak menggunakan resipi. (Terus di sini).

4 rahsia yang dahsyat. Serangan panik dan neurosis jantung / Remedy untuk dystonia vegetatif-vaskular. Andrey Kurpatov - ulasan

Perkara utama untuk difahami adalah bahawa buku itu tidak merawat IRR, ia menerangkan bagaimana untuk mengatasinya :) Analisis IRR yang paling terperinci yang membantu saya menyekat perjalanan IRR)

Hari yang baik kepada semua yang sihat, dan yang untuk seseorang singkatan "VSD" adalah seram dan penderitaan yang tenang.

Dalam ulasan ini, sama ada anda suka atau tidak, tidak akan ada istilah perubatan, ini adalah dari keyakinan peribadi saya, semua perkataan yang sukar difahami - sehingga kita dapat dengan cepat memikirkan cara bertindak.

Dystonia vegetatif-vaskular dalam semua manifestasi yang ditunjukkan kepada saya tepat setahun yang lalu, dan semuanya akan baik-baik saja jika pada masa ini dia tidak meletihkan saya ke keadaan paranoid, dengan mata yang berkedip-kedip. Memang benar bahawa 1 tahun adalah sengsara berbanding dengan kenyataan bahawa sesetengah orang hidup dengannya sepanjang hidup mereka, tetapi bagi mereka yang menghadapi bencana seperti itu, dengan jelas jelas bahawa tahun untuk hidup dengan IRR akan menjadi tumit, 9 pusingan neraka, ya apa sahaja yang anda suka.

Musuh datang seperti biasa pada masa ini apabila anda tidak mengharapkannya. Satu pagi, saya merasakan bahawa tidak ada udara yang cukup, ketika sedang berada di rumah, dan kemudian saya mula berasa pening, jantung mula memukul, mempunyai perasaan bahawa pada bila-bila saya hanya akan pengsan, atau sesuatu yang lebih buruk daripada mati. Keadaan ini sampai ke titik di mana mereka menelefon ambulans, yang, seperti biasa, kita menyalahkan segala-galanya dengan tekanan yang pedas kerana sesi itu (saya akan mengatakan dengan segera, saya tidak pernah saraf mengenai sesi itu, saya selalu menanggung segala-galanya dengan tenang, kerana saya yakin 100% subjek dan menyewakannya). Saya diberi beberapa jenis pil menyeramkan, degupan jantung saya berkurang dan tekanan darah saya menurun, yang saya harus capai pada dasarnya. Seseorang boleh melupakan keadaan itu, bagaimanapun, ia tidak berlaku kepada sesiapa sahaja, tetapi apa yang kemudiannya berlaku di kepala saya tidak memberi penjelasan.

Sekarang senarai semua yang berlaku di kepala vaskular vegetatif (khususnya saya juga) selepas serangan pertama:

 • Takut bersendirian, keluar dengan tidak bersamamu

ketakutan ini seksaan saya mungkin untuk bulan 7, bulan pertama, saya tidak pergi mana-mana sama sekali, sama ada di kedai atau ke sekolah, saya bersendirian di rumah, saya sentiasa diperlukan rakyat depan, sebaik-baiknya lebih, dan mereka yang memiliki intipati saya masalah. Adalah penting untuk IRR-Schnick berasa disokong.

Ini secara umum merupakan topik yang berasingan, selepas serangan pertama IRR-Schnick memastikan bahawa dia menderita dari beberapa jenis penyakit dan akan mati dan tidak seorang pun akan membantunya, Tuhan, mengapa saya dan sebagainya. Dan setelah menjalani sejumlah besar doktor, ujian dan ujian, yang menunjukkan bahawa anda benar-benar sihat, pemikiran segera timbul daripada penyakit jarang yang tidak dapat disembuhkan yang doktor dan juruteknik tidak dapat mengenali, dan saya akan mati dan Tuhan untuk apa.

 • Ketidakselesaan fizikal yang berterusan, memberi tumpuan kepada sensasi

Ya, setelah serangan pertama, seluruh hidup VVD-Schnick bertukar menjadi "cari di mana sekarang sakit." Apa-apa kesakitan di mana-mana di dalam badan, dianggap sebagai permulaan serangan (panik serangan), jika dicucuk heart- aku mati, ia sukar untuk bernafas - saya mati, ditembak di kepala - saya mati, dan seolah-olah menjadi lebih awal, sebelum serangan itu sakit dan lebih serius, yang Mereka diambil dengan pil tunggal anestetik dan tidak menyebabkan seram, tetapi sekarang, kengerian menyebabkan perubahan dalam badan, malangnya, kami menerimanya sebagai fakta.

 • Merasa rendah diri, kecacatan moral

Ini adalah akibat-akibat yang datang sedikit kemudian, apabila serangan yang paling dahsyat berakhir, dan serangan kecil IRR secara berkala timbul, tetapi tidak dengan kekuatan itu. Di sini permainan bermula, saya membuang air kecil yang VSD-Schnick setiap hari mula menunggu nasibnya, menunggu ia diliputi dengan bahagian panik seterusnya dan kehidupan racun ini. Dalam setiap beg tangan saya mempunyai gunung pil, di rumah pil, ibu bapa saya mempunyai pil di rumah, semua dalam pil, hanya untuk meyakinkan diri saya, bahawa jika sesuatu berlaku, saya mempunyai segalanya untuk membantu diri saya sendiri. VSD-Schnick tidak dapat merasakan sepenuhnya, kerana ia seolah-olah kepadanya bahawa setiap orang bahagia, dia tidak mempunyai apa-apa lagi untuk bergembira. Dan saya bersumpah kepada anda, saya tidak membesar-besarkan sedikit, semua yang saya nyatakan di atas adalah benar, dan ini berlaku di kepala kita yang sakit.

Selepas beberapa ketika, ketakutan akan menjadi lemah, tetapi apa-apa serangan yang telah berlaku menimbulkan naluri dan sekali lagi anda mula berfikir dan mencari sebabnya.

Kenapa saya menulis banyak tentang penyakit itu, walaupun kajian itu dikhaskan untuk buku itu? Jawapannya mudah.

Untuk memahami apa buku ini, anda perlu tahu apa proses yang berlaku di kepala seseorang yang sakit. Untuk membincangkan betapa bergunanya itu, perlu untuk membayangkan apa yang IRR itu, oleh itu saya menerangkan semuanya secara terperinci.

Sekarang mengenai buku itu sendiri.

Buku ini dinasihati oleh sahabat baik saya, yang telah menyerang sedikit lebih awal dari saya, dia mencadangkan saya untuk membaca, memberi jaminan bahawa saya dapat memahami apa yang saya sedang berjuang dan itu akan membantu saya. Secara terang-terangan, sikap saya sangat ragu-ragu, kerana saya tidak percaya pada mantra, buku, dan lain-lain, tetapi demi perkara yang betul, saya masih memutuskan untuk membaca buku itu.

Yang pertama terkejut, buku itu tidak lengkap dengan ubat-ubatan, penulis tidak menjelaskan istilah-istilah abstrus yang akan menimbulkan rasa marah pada suatu vesel vegetatif, kerana kita bimbang apabila kita tidak memahami sesuatu, dan sistem saraf kita seperti luka terbuka. Buku ini ditulis dalam bahasa yang mudah dan suku kata yang mudah, ia cepat membaca, dan yang paling penting, ia mempunyai semua intipati dan tiada air. Perkara utama yang digalakkan penulis adalah bahawa IRR bukan ayat, VVD-shniki tidak dilumpuhkan, anda boleh mengatasi ini. Musuh utama adalah kepala kita.

Sebelum membaca, saya tidak tahu betapa betul kata-kata ini. Saya juga perlu memeriksa sendiri, untuk menguji, untuk memastikan bahawa penulis memberitahu kebenaran.

Sebagai contoh, anda:

Saya berbohong menonton TV dan untuk kedua saya nampaknya saya tidak mempunyai udara yang mencukupi, saya mula aktif memikirkannya, dan bagaimana lagi, kebimbangan otak, tiba-tiba saya mati-matian, dan sebaik sahaja saya memikirkannya, segala-galanya bermula dan saya perlu melalui semua lingkaran neraka. Ia mula sangat sukar bagi saya untuk bernafas, hati saya mula menewaskan dengan tak tertahankan, tekanan melompat dan akibatnya saya berasa buruk sekali lagi dan saya keletihan secara moral selama beberapa hari dan dipotong dari dunia. Otak telah melakukan kerja. Anda berfikir "tidak, sepertinya saya," dan otak memberitahu anda "dan jika ia tidak kelihatan, anda boleh mati" - dan di sini tubuh mula menahan degupan jantung, kegagalan bernafas dan "daya tarikan" yang lain.

Secara peribadi, saya yakin dengan diri sendiri, IRR adalah buah fantasi otak saya. Ya, saya mengalami penyakit ini, ya, ia telah diprovokasi oleh beberapa faktor sebelum ini, tetapi sekarang otak saya bermain dengan terus terang, dan saya mesti terus bermain dengannya.

Buku itu membantu saya, membantu saya memikirkan semula banyak perkara, membantu saya memahami bahawa saya adalah orang seperti orang lain dan belajar bagaimana untuk mengurangkan risiko kejang untuk minimum.

Bagi saya secara peribadi, penyembuhan berlaku dalam beberapa peringkat.

 1. Sepenuhnya menerima hakikat bahawa IRR adalah selama-lamanya, dan yang boleh saya lakukan adalah membatalkannya.
 2. Untuk memahami apa yang otak saya cuba menipu saya, dengan itu mempengaruhi sistem saraf saya dan sentiasa mengingatkan saya tentang kengerian yang saya alami semasa serangan pertama.
 3. Saya bukan orang cacat atau bukan orang yang rendah diri. Saya adalah orang yang sama dengan orang lain, dan saya juga boleh hidup dan menikmati kehidupan, saya hanya perlu mengekalkan latar belakang emosi saya dan tidak berputus asa.

Sekarang peraturan utama saya dalam memerangi IRR, yang saya berikan untuk diri saya sendiri dalam proses membaca buku itu, dan setelah membacanya saya tegas memperkuat kesadaran saya dan berusaha mempertahankannya:

 1. Penglibatan Sebaik sahaja otak membuang anda umpan, sudah tiba masanya untuk menyelamatkan tubuh anda, terus beralih kepada apa-apa, hanya untuk tidak memikirkannya, di rumah - saya mula membersihkan, di kedai - ingat apa yang saya perlukan untuk membeli, di pesta - mengganggu diri saya dengan perbualan. Perkara utama bukan untuk berfikir dan tidak memberi tumpuan.
 2. Sebaliknya mandi. Ya, ini bukan omong kosong, tetapi benar cara yang betul untuk mencegah VSD, kerana Ia adalah mandi kontras yang mempunyai kesan yang baik terhadap sistem saraf.
 3. Jangan abaikan sedatif. Tetapi sudah tentu, minum mereka setiap hari juga tidak perlu. Sebagai contoh, untuk pencegahan saya minum triad, saya melakukannya sendiri, ia mengandungi valerian, motherwort dan hawthorn (semua dalam bentuk cecair, campuran satu pertiga daripada setiap cecair), minum satu sendok teh yang tidak lengkap dicairkan dalam segelas air. Sedatif yang baik, yang menjejaskan sistem saraf, mempunyai kesan yang baik terhadap kerja jantung dan saluran darah.
 4. Tidak sekali-kali tidak mengharapkan tekanan itu sendiri akan jatuh, harapan ini dapat membawa anda ke serangan yang lebih besar, dan saya tidak akan bercakap tentang akibat yang paling negatif. Tetapi untuk mengelakkan lonjakan tekanan tidak boleh berlaku, bagaimanapun, ini adalah jantung. Apabila tekanan mencapai norma maksimum saya, saya minum separuh tablet Enap, atau Captopril. Perkara yang sama berlaku untuk denyut nadi, sila ambil perhatian dan ingat - nadi dan tekanan adalah perkara yang berbeza, pil untuk tekanan tidak akan mengurangkan nadi anda, dan sebaliknya. Dari detak jantung yang cepat, anda perlu mengambil ubat yang berasingan, bagi saya itu Anaprilin, separuh pil. Ia hanya perlu diambil apabila denyutan nadi melebihi 90-100.
 5. Udara segar, makanan, tidur yang baik. Nah, inilah yang semua orang tahu, seperti senaman sederhana.

Mengikut peraturan ini, saya berjaya mengurangkan serangan saya dan ketidakselesaan yang disertakan dengan minimum, yang saya sangat gembira. Apabila, selepas semua siksaan ini, anda hidup sekurang-kurangnya satu hari sepenuhnya, tanpa rasa takut, tanpa rasa tidak selesa, hidup nampaknya begitu indah

Apa yang saya nyatakan di atas adalah apa yang saya lakukan, dan ia sesuai dengan saya secara individu, berunding dengan doktor tentang apa persediaan yang anda boleh gunakan.

Sekarang lagi mengenai buku itu. Buku ini tidak akan menyembuhkan anda, ia tidak akan menghilangkan pemikiran, tetapi ia akan mengajar anda untuk mengawal kepala anda, mengawal apa yang anda lakukan, untuk belajar mengatasi rangsangan dari luar, untuk membantu anda memahami bahawa anda adalah orang yang sepenuhnya.

Pasti mengesyorkan, sebagai sejenis strata-up di jalan menuju pemulihan dan pemulihan

Ulasan VSD mengenai ubat, berkongsi pengalaman, siapa dan bagaimana dirawat

Universiti Negeri Kabardino-Balkari. H.M. Berbekova, Fakulti Perubatan (KBSU)

Tahap Pendidikan - Pakar

Institusi Pendidikan Negeri "Institut Pengajian Perubatan Maju" Kementerian Kesihatan dan Pembangunan Sosial Chuvashia

Dystonia vegetatif saya muncul pada bulan November tahun lepas. Apa yang saya alami dalam beberapa bulan akan datang, anda tidak akan menginginkan musuh terburuk. Panik liar, sakit di hati, migrain, loya, pingsan. Diukur oleh doktor dari semua arah. Adakah banyak kajian dan penyelidikan yang mahal. Tiada masalah di dalam badan yang dikesan. Saya cuba minum antidepresan, tetapi saya bias ke arah mengambil pil. Sebabkan ketagihan dan banyak kesan sampingan. Oleh itu berhenti. Sekarang saya melawat psikoterapi. Selepas beberapa sesi, saya rasa seperti seorang lelaki. Saya akan terus berjalan.

Dia jatuh sakit dengan dystonia vegetatif-vaskular dengan serangan panik lebih tiga tahun lalu. Segera berhenti minum alkohol. Ditetapkan Tsipraleks dan Truksal, vitamin yang dicucuk. Kesannya hanya bersifat sementara. Gejala IRR muncul lagi, tetapi tanpa serangan panik. Dan terima kasih kerana itu. Baru-baru ini, atas syor doktor, dia berhenti merokok, tetapi keadaannya tidak bertambah baik. Hanya menjadi lebih menjengkelkan. Saya takut untuk mengambil pil. Mereka berbahaya, dan kemudian sukar untuk dilepaskan. Apa yang perlu dilakukan seterusnya, saya tidak tahu.

VSD sakit pada tahun 2013. Sekarang saya berusia 25 tahun. Sekali, ketika melawat kawan-kawan, tekanannya melonjak 200/100, pening, mual. Dimasukkan ke hospital, menjalankan pemeriksaan menyeluruh. Kami memeriksa segala-galanya: darah, air kencing, jantung, buah pinggang, imbasan MRI kepala. Tiada apa-apa. Dilepaskan, dan sekali lagi melonjak. Dia masuk semula ke hospital lain untuk pemeriksaan. Hasilnya adalah sama: benar-benar sihat. Secara umum, ini adalah bagaimana saya hidup selama beberapa tahun. Kepala saya sentiasa sakit, degupan jantung saya sangat kerap beberapa kali sehari, lemas. Saya tidak mengambil ubat yang kuat, saya hanya minum teh herba yang menenangkan. Ia membantu sedikit, tetapi serangan itu masih kembali.

Kemudian saya berjumpa dengan buku oleh Kuropatov A. "Penyembuhan untuk dystonia vegetatif-vaskular." Ia mengatakan bahawa jika serangan berlaku beberapa kali dalam keadaan tertentu, pesakit memberi tumpuan kepada mereka. Dan kemudian refleks yang berpanjangan dicetuskan. Sebenarnya, buat kali pertama ia menjadi tidak baik untuk beberapa sebab yang dapat difahami - kekurangan tidur kronik atau effusions alkohol. Pada masa yang berikutnya badan gagal kerana orang itu sedang menunggu serangan, sedang dalam keadaan yang sama seperti kali pertama. Oleh itu, tidak ada masalah. Segala-galanya hanya sedar. Secara umum, saya mengesan permulaan simptom dan sedar bahawa bagi saya provokator konflik menjadi provokator krisis. Saya mengecualikan beberapa rakan dari lingkaran sosial, dan saya segera merasa lebih baik.

Saya mengalami beberapa VSD. Serangan pertama berlaku selepas minum satu hari, dan keesokan harinya saya minum kopi. Tekanan meningkat tajam. Ia seolah-olah menjadi akhir. Nah, maka dia berhenti minum dengan serta-merta. Saya fikir ia adalah kes terpencil. Tetapi kemudian semakin buruk. Saya hampir tidak menamatkan semester di universiti. Tekanan malar meningkat, sakit kepala, walaupun doktor tidak menemui sebarang patologi. Pada musim panas saya beristirahat di laut, mula berjalan lebih jauh di udara terbuka, tidur cukup, dan gejala-gejala yang berlalu. Secara umum, saya menyedari bahawa masalah itu adalah tekanan kerana sekolah dan rutin harian yang tidak normal. Apabila saya pulang ke rumah, saya mula tidur pada masa yang sama, makan dengan betul, dan masuk untuk bersukan. Saya juga mahu berhenti merokok, tetapi setakat ini tidak ada daya belaka yang mencukupi. Serangan telah menjadi kurang biasa. Tetapi jika ada beberapa jenis tekanan, atau tiba-tiba di tempat kerja - gejala yang tidak menyenangkan kembali. Untuk diri sendiri, saya menyimpulkan bahawa semua masalah adalah disebabkan oleh beban yang berlebihan. Tubuh dilindungi. Perlu lebih banyak rehat.

Ia adalah perlu untuk merawat bukan dystonia, tetapi penyakit yang menyebabkannya. Dalam kes saya, ia adalah osteochondrosis di kawasan serviks. Dilantik terapi fizikal dan urut. Kesejahteraan semakin baik. Tetapi anda perlu melawat tukang urut secara kerap, sekurang-kurangnya seminggu sekali. Dan idealnya - untuk mengubah cara hidup. Tiada kerja sedentari 12 jam sehari! Bergerak lebih banyak!

Malah semasa serangan, keupayaan untuk mengalih perhatian dari gejala yang menyakitkan kepada dunia sekitar membantu. Kemahiran meditasi membantu saya. Tiada eksotik dan sukar dalam amalan ini. Internet penuh dengan maklumat. Semua kejayaan dalam rawatan!

Saya telah menyerang PA di kereta bawah tanah. Untuk masa yang lama saya mengelak perjalanan secara umum. Sebaik sahaja terpaksa pergi. Kereta api berhenti di dalam terowong dan berdiri di sana selama beberapa minit. Saya fikir saya akan menjadi gila atau hati saya akan berhenti. Saya memutuskan bahawa ini tidak dapat diteruskan lagi, dan ia perlu untuk memerangi penyakit ini.

Saya perhatikan bahawa ketika saya sedang makan, saya sangat terganggu. Oleh itu, dia mula mengambil yoghurt dan coklat di jalan raya. Dan perlahan-lahan makan seperti kereta api melalui terowong. Jadi saya berhenti mengelakkan kereta bawah tanah. Kemudian dia beralih ke air biasa, mengunyah gusi. Jika saya rasa panik akan datang, saya menghidupkan muzik dan bermain di telefon. Mengganggu besar. Pada umumnya, baru-baru ini, IRR tidak mengganggu saya lagi.

Buat pertama kali, gejala serangan panik telah dirasakan dalam tempoh 10 tahun. Pada mulanya, terdapat ketidakselesaan di dalam perut, mual. Kemudian hatiku berdenyut dengan cepat. Jadi saya belajar apa carvalol. Kemudian selama beberapa tahun semuanya tenang: tiada penyakit. Tetapi pada usia 13, saya mengalami aritmia. Mana-mana tekanan menimbulkan peningkatan kadar jantung. Saya menjadi sangat hypochondriac. Dia takut keluar, menghindari usaha fizikal. Panik telah sampai ke titik bahawa degupan jantung itu dipercepat, walaupun ketika saya meletakkan bergerak di tempat tidur. Ibu bapa berulang kali memanggil ambulans, tetapi kami tidak menerima sebarang penjelasan yang jelas tentang keadaan saya. Dia lulus peperiksaan menyeluruh, mendapat ahli kardiologi yang baik. Doktor menjelaskan bahawa sehingga saya berhenti menipu diri saya, tidak ada yang akan membantu saya. Selepas perbualan itu, saya berhenti merenung diri saya dan takut serangan, dan hidup saya berubah secara dramatik. Ya, serangan itu tidak pergi ke mana-mana, tapi saya belajar mengendalikan keadaan saya. Saya menenangkan nafas saya, fikir hanya yang baik. Ia mengambil masa kira-kira 20 minit dan gejala yang tidak menyenangkan hilang. 14 tahun yang lalu, VSD praktikal tidak mengganggu saya. Adakah itu kadang-kadang. Dan itu, hanya apabila saya minum kopi yang kuat atau sangat bimbang kerana penerbangan di pesawat.

Saya ingin memberitahu anda bagaimana saya menyembuhkan dystonia vaskular. Saya sudah biasa dengan penyakit sejak 2010. Semuanya bermula dengan migrain, sakit dada, serangan panik. Saya berlari semua doktor sehingga saya sampai kepada ahli neuropatologi. Osteochondrosis tulang belakang serviks dan toraks dikesan. Dia telah dirawat neuroleptik oleh seorang doktor, tetapi tidak mendapat apa-apa kesan positif dari rawatan dengan pil.

Kemudian saya mengambil keadaan ke tangan saya sendiri. Dia mula menjalankan latihan pagi sedikit demi sedikit, melakukan jogging. Selepas enam bulan, gejala IRR telah hilang, dan setahun kemudian saya terlupa masalah belakang saya. Semuanya cantik. Tetapi tidak lama lagi saya mendapat cedera, dan kerana itu saya tidak dapat bermain sukan untuk masa yang lama. Enam bulan kemudian, sekali lagi, ia mengadu kepada VSD dengan serangan panik. Untuk yakin lulus tinjauan itu. Diagnosis telah disahkan.

Sekali lagi perjuangan bermula. Latihan asas setiap hari pada waktu pagi, berjalan, bar mendatar (sekurang-kurangnya hanya tergantung). Penambahbaikan tidak lama lagi. Serangan panik hilang, sesak nafas hilang, ringan muncul di dalam badan.

Oleh itu, nasihat saya: memandu ke atas dadah, mereka tidak membantu. Bergerak lebih banyak, masuk untuk sukan. Berjalan sepanjang hari, berenang, bar mendatar. Elakkan tekanan. Berhenti merokok. Jangan takut serangan PA. Pada mulanya, anda boleh minum valerian, pil carvalol untuk menenangkan, dan ke gym.

Saya VSD menimbulkan pengambilan tenaga sukan. Saya pergi ke hospital selama setengah tahun dan fikir ia adalah akhir. Tiada neuroleptik, atau penenang, atau antidepresan benar-benar membantu. Oleh itu, saya mula bekerja pada diri saya sendiri. Sepenuhnya mengubah lingkaran sosial. Dia berhenti mengembara di kelab-kelab. Bermula untuk bermeditasi, lakukan yoga. Menaiki basikal yang ditambah. Dan saya merasakan bahawa kesihatan biasa mula kembali. Saya menasihati semua orang untuk mengatur kehidupan mereka dengan cara sedemikian rupa untuk merasa baik bukan sahaja di dalam bilik saya.

Saya berusia 20 tahun dan saya bekerja keras. Saya menulis program. Saya menghabiskan hari di tempat kerja, pada waktu petang saya hanya tidur beberapa jam sahaja. Kemudian dia bangun, minum beberapa tin jurutera kuasa dan duduk lagi di tempat kerja. Dan seterusnya sehingga subuh, dan kemudian kembali bekerja. Sememangnya, masih menyalahgunakan kopi. Dan dalam mod ini, saya tinggal selama kira-kira lima bulan. Sudah tentu, saya tidak mendapat cukup tidur, tetapi secara keseluruhan saya berasa sihat.

Kemudian tubuh tidak dapat tahan, dan penyakit mula mengganggunya dengan tajam. Suatu hari dalam perjalanan ke rumah saya merasakan sensasi terbakar di kawasan jantung. Sekali di rumah, saya minum sedatif dan pergi tidur. Apabila saya bangun, ia semakin teruk. Tekanan meningkat kepada hampir 200. Dipanggil ambulans. Doktor menyuntik sesuatu, dan berasa lebih baik. Beristirehat selama seminggu, ia menjadi lebih baik. Tetapi rasa sakit di hati saya kembali. Setahun kemudian, mereka mula mengejar serangan panik - ketika mereka bergolek di dalam kereta, di kereta bawah tanah, atau dalam persekitaran yang tidak dikenali. Dia mula pergi ke doktor, mencari sebab-sebab kesihatannya yang buruk. Tetapi hasil kajian mengatakan bahawa saya sihat. Saya terus menderita, mula mengelakkan tempat yang tidak dikenali.

Satu hari selepas serangan PA yang lain, saya marah memakai kasut saya, menghidupkan muzik dalam pemain sepenuhnya dan berlari ke arah tasik tempatan. Selepas beberapa ratus meter saya mula tersedak dan berfikir bahawa saya akan mati. Tetapi dia memaksa dirinya berlari, mengatasi rasa sakit, dan, terkejut saya, tidak pingsan. Selain itu, saya sampai ke tasik secepat mungkin. Ia adalah kira-kira 4 km. Kemudian saya sedar bahawa semuanya tidak menakutkan seperti yang saya fikirkan sebelumnya. Joging saya menjadi kebiasaan sehari-hari. Selepas 6 bulan saya sudah dapat menjalankan kira-kira 20 km sehari. Dia mengambil mandi kontras, pergi ke kolam renang. Kesakitan hilang. Benar, PA secara berkala kembali. Sebagai peraturan, selepas mengambil alkohol. Oleh itu, adalah wajar untuk mengecualikannya.

Saya masih ingat ketika saya mula-mula menyerang VVD. Itulah 7 tahun yang lalu. Mendapat ke taman pada hari musim panas yang panas. Saya tiba-tiba mual, pening, ada perasaan kekurangan udara. Kemudian gejala secara berkala kembali, ketakutan kehilangan kesedaran dan mati telah ditambah kepada mereka.

Saya fikir saya sakit serius. Lulus banyak tinjauan. Semua ujian adalah normal. Sekarang saya faham bahawa punca semua adalah tekanan kerana pemisahan daripada gadis itu. Saya fikir orang yang terdedah kepada pengalaman emosi dan analisis masalah kehidupan lebih mudah terdedah kepada dystonia vegetatif-vaskular. Ciri lain ialah hypochondria. Selepas serangan pertama bermula analisis dan mencari gejala baru, mengejar jangkaan yang paling teruk.

Hanya beberapa tahun kemudian saya mendengar tentang diagnosis seperti IRR, ulasan yang sangat bertentangan. Beliau mula memanjat forum di Internet, untuk mengkaji pelbagai kaedah rawatan. Dan kemudian saya menyedari bahawa saya sebenarnya sihat, dan saya tidak akan mati secara tiba-tiba di jalan. Saya pergi ke psikoterapi. Dia menetapkan antidepresan untuk saya. Saya melihat mereka tidak lebih dari dua hari, kerana saya muntah mereka pada waktu malam.

Saya sangat kagum dengan kisah kejayaan seorang lelaki yang telah menyembuhkan IRR dengan bantuan sebuah perjalanan yang suci. Diilhamkan oleh contoh positif, saya mula melawat gim, walaupun larangan doktor. Pada mulanya, saya dengan cepat meletihkan, terus melancarkan serangan PA. Saya takut bahawa saya akan kehilangan kesedaran dan kehinaan di hadapan orang lain. Tetapi ketakutan saya tidak pernah menjadi kenyataan. Untuk gim kelas yoga kumpulan ditambah. Suatu hari saya menyedari bahawa saya berasa lebih baik. Saya berhenti merokok dan minum alkohol. Ia juga menyumbang kepada peningkatan kesejahteraan. Tetapi sudah cukup untuk berehat dan memecahkan rejim, apabila serangan itu kembali.

Berdasarkan pengalaman saya sendiri, saya menasihati anda untuk menjalani gaya hidup yang sihat, untuk masuk secara sukan secara berkala, bukan untuk mengatasi diri sendiri dengan setiap serangan yang tidak dapat dipisahkan. Untuk keselesaan anda sendiri, lulus semua ujian, lulus peperiksaan, pastikan anda benar-benar sihat. Pada peringkat awal, untuk melegakan gejala, anda boleh minum herba sedatif - wort St. John, chamomile, pudina. Tetapi ada kemungkinan untuk menyembuhkan VSD tanpa pil.

Saya berumur 24 tahun. Beberapa bulan lalu, saya mengalami serangan panik. Hati saya tiba-tiba mula menewaskan dengan cepat, saya dibuang ke dalam demam, mula tercekik. Nampaknya mati. Serangan yang dahsyat itu berulang, tetapi para doktor tidak dapat membantu. Saya berhenti minum sedatif, dan mula cuba mengatasi ketakutan yang menimbulkan serangan. Dia mula melakukan apa yang dia pernah dielakkan: pergi ke kelab, minum alkohol, kopi. Dia ketawa banyak dan bersenang-senang dengan kawan-kawannya, dia berhenti menjadi gugup kerana perkara-perkara kecil. Dan saya berjaya mengatasi IRR. Ini semua tentang jiwa. Sekiranya anda takut serangan lain dan menunjukkan gejala secara terperinci, ini akan mencetuskan serangan. Sudah tentu, ketakutan tidak akan mudah. Tetapi adalah perlu untuk memahami bahawa tubuh dikawal melalui otak, dan kemudian semuanya akan berubah.

Mendapat sakit beberapa tahun lalu. Saya berumur 25 tahun. Diabaikan tanda-tanda pertama, dan, nampaknya sia-sia. Tekanan mula meningkat, ketakutan obsesif, serangan panik muncul. Saya telah ditetapkan penenang. Serangan panik telah hilang, tetapi kesan sampingan telah muncul. Terdapat perasaan berat di kepala, kelesuan. Mengurangkan dos sebanyak 2 kali, dan kemudian enggan untuk mengambil ubat. Saya menyedari bahawa masalah itu hanya di kepala. Dia mula mengelilingi dirinya dengan positif, berhenti menonton berita, menyaksikan program hiburan dan komedi sahaja, cuba menjalani kehidupan yang normal. Pada mulanya, dia membawa pil dengan dia untuk ketenangan pikirannya sendiri, tetapi cuba mengatasi PA sendiri. Saya cuba untuk mengalihkan perhatian, bernafas secara perlahan, mengepalkan penumbuk saya. Dan saya berjaya mengatasi IRR. Perkara utama tidak perlu takut.

Penderitaan VSD sejak 17 tahun. Sepanjang 10 tahun yang lalu dia meluluskan semua peperiksaan, doktor, mencuba pelbagai kaedah dan persediaan. Rawatan umumnya menghasilkan hasil yang tidak memuaskan. Serangan panik dan syncope kembali. Sekitar setahun yang lalu, dia datang ke ahli terapi Gestalt. Pergi setiap minggu selama enam bulan. Ia menjadi lebih mudah. Sekarang saya meneruskan sesi psikoterapi, tetapi saya sering tidak pergi - 2 kali sebulan. Dari pengalaman saya sendiri, saya akan mengatakan: pil tidak berguna, mereka hanya menenggelamkan gejala. Masalah sebenar - yang psikologi - kekal. Oleh itu, saya menasihati anda untuk mencari pakar yang kompeten dan mula bekerja dengan jiwa anda.