Ciri-ciri analisis demam kepialu

Demam kepialu adalah patologi jarang, yang disertai oleh jangkitan berbahaya di dalam usus. Tempoh rawatan adalah sekurang-kurangnya 1 bulan. Untuk mengenal pasti penyakit ini, doktor menetapkan ujian yang sesuai, yang akan diterangkan lebih terperinci dalam bahan kami.

Apakah maksud demam tipus?

Buat kali pertama nama "tipus", yang bermaksud kekeliruan, diperkenalkan pada 460 SM. Hippocrates. Pada tahun 2017, demam kepialu (selepas ini BT) adalah penyakit berjangkit yang berkaitan dengan kerosakan pada perut dan usus kerana penampilan di dalam tubuh bakteria berbahaya yang dipanggil Salmonella typhi - tongkat yang terdapat di dunia luar sehingga 3 bulan, terutamanya jika ada persekitaran pembiakan yang baik.

Oleh itu, tanda-tanda BT termasuk: keletihan; demam tinggi; migrain; menurun selera makan; gangguan tidur; pucat, kulit kering; ruam kulit; batuk kering.

Demam kepialu hanya boleh wujud pada manusia. Oleh itu, setiap tahun kira-kira 20 juta orang dijangkiti penyakit ini, 40% daripadanya mati. Di Persekutuan Rusia, jumlah pesakit yang mempunyai diagnosis yang sama tidak melebihi 1000 orang setahun.

Ia penting! Kategori umur pesakit adalah 5-45 tahun. Pengembangan BT diperhatikan pada musim gugur dan musim panas.

Terdapat 4 jenis jangkitan:

 • Makanan - pada penggunaan daging, susu.
 • Hubungi - hubungi barang isi rumah yang terkontaminasi, tidak mematuhi peraturan kebersihan, serta hubungan langsung dengan pesakit yang sakit.
 • Air - penggunaan air dari kolam atau air perindustrian daripada perusahaan.
 • Serangga - lalat adalah pembawa bakteria berbahaya.

Di samping itu, BT mempunyai beberapa ciri:

 1. Jangkitan cepat berubah menjadi epidemik - daripada 10 orang, 4 pesakit akan dijangkiti.
 2. Kerentanan mudah badan kepada bakteria ini.
 3. Tempoh rawatan adalah sehingga 7-8 minggu.
 4. Seseorang mungkin pembawa jangkitan, walaupun tidak ada penyakit sebenar.
 5. Bakteria yang berbahaya mati apabila bersentuhan dengan alkohol atau apabila dilepaskan ke dalam air panas.

Ujian apa yang diperlukan?

Sekiranya BT disyaki, ujian dilakukan sebelum ubat diambil, kerana selepas 3 hari ujian dapat menunjukkan hasil negatif.

Kajian awal akan menjadi jumlah darah lengkap (OAK), yang tidak menjamin 100% hasil untuk pengesanan BT. Tetapi KLA menentukan kehadiran bakteria di dalam tubuh pesakit. Oleh itu, selepas pengesahan BT, nilai ESR meningkat, dan tahap leukosit berkurangan.

Kelemahannya adalah bahawa KLA disyaki jika ada jenis penyakit berjangkit yang disyaki, jadi doktor menetapkan kajian tambahan, seperti:

 • Ujian kultur bakteria - keputusan akan tersedia dalam masa 6 hari selepas pengumpulan darah. Sampel biologi pesakit ditempatkan dalam persekitaran yang baik dan selepas 5 hari juruteknik mengkaji hasil pembiakan mikroorganisma berbahaya.
 • Analisis biokimia - mengenal pasti protein yang menunjukkan perkembangan tifus.
 • Analisis serologi - mendedahkan antibodi kepada patogen untuk tempoh 5 hari dari tarikh perkembangan patologi.
 • Ujian darah menggunakan reaksi hemagglutination tidak langsung (PHA) - juruteknik makmal mengenal pasti pengangkut berjangkit di kalangan pekerja makanan.
 • Reaksi pendarfluasan imun (RIF) - mengenal pasti antibodi kepada patogen BT pada permulaan penyakit.

Pengumpulan darah untuk sanknizhki

Pekerja yang sentiasa berhubung dengan orang lain dikehendaki menjalani pemeriksaan perubatan untuk mendapatkan rekod kebersihan atau perubatan. Dokumen sedemikian diterima oleh pekerja dalam bidang seperti:

 1. Perubatan
 2. Pengeluaran makanan.
 3. Perdagangan.
 4. Institusi pendidikan.

Salah satu ujian makmal adalah analisis untuk demam kepialu yang dibenarkan masuk ke hospital swasta dan awam.

Kekerapan kajian untuk demam kepialu bergantung kepada tempat kerja. Oleh itu, pendidik dan pekerja katering dikehendaki lulus analisis yang sama sekurang-kurangnya 1 kali setahun. Dalam kes ini, sijil penyelidikan mengenai BT dikeluarkan berdasarkan jenis analisis di atas.

Untuk mendapatkan maklumat yang boleh dipercayai tentang analisis, pesakit mesti bersedia untuk prosedur itu. Jadi, 2 hari sebelum pensampelan darah dilarang meminum alkohol, makanan berlemak, dan juga mengambil ubat-ubatan.

Berapa harga?

Kos analisis bergantung kepada beberapa faktor:

 • Lokasi analisis - di makmal keadaan analisis sedemikian akan bebas.
 • Jenis analisis - analisis serologi tidak melebihi 500 Rubles, sementara analisis keseluruhannya akan lebih murah - sehingga 350 Rubles.
 • Kelajuan penyediaan keputusan - kaedah ekspres akan lebih mahal daripada analisis dengan tarikh akhir standard.
 • Tempat kediaman - semakin kecil penyelesaian di mana pesakit itu hidup, semakin rendah kosnya.

Analisis Pengeluaran Tifoid

Sumber utama agen penyebab BT ialah seseorang yang mempunyai bakteria berbahaya (pembawa) atau pesakit. Menurut statistik, jangkitan disebarkan dalam 95% kes melalui pembawa, dan 5% melalui pesakit yang sakit.

Dalam kes ini, bacteriocide adalah kronik atau akut. Dalam varian pertama, pembebasan bakteria berbahaya ke dalam atmosfera sekitar berlangsung selama 3-10 tahun atau sepanjang hayat, dan di kedua - sehingga 3 bulan.

Dalam kes ini, jangkitan disebarkan melalui salah satu cara berikut:

 1. Air - penggunaan air kotor, serta makanan laut dari sumber yang tercemar.
 2. Makanan - jangkitan memasuki tubuh pesakit yang sihat melalui penggunaan makanan mentah, susu, daging. Di samping itu, bakteria memasuki makanan melalui pembawa, yang terlibat dalam penyimpanan, penyediaan atau penjualan produk.
 3. Item isi rumah - sebagai contoh, menggunakan tandas yang tercemar bakteria. Dalam kes ini, jangkitan berlaku apabila tangan kotor menyentuh mulut. Selain itu, jangkitan itu merebak dengan tidak mematuhi peraturan kebersihan apabila menukar linen katil, terutamanya dalam institusi perubatan.
 4. Hubungan peribadi - termasuk hubungan intim, termasuk seks oral dan dubur.

Demam kepialu adalah biasa di negara-negara yang mempunyai standard kebersihan yang rendah, contohnya, di Afrika, Amerika Selatan atau Asia. Di Rusia, penyakit ini menyebar selepas pesakit bergerak ke negara-negara di atas. Tetapi apabila mendaftar wabak jangkitan, BT boleh menyakitkan sehingga 50% daripada jumlah penduduk. Dalam kes ini, kematian lebih sering diperhatikan di kalangan orang yang tidak meninggalkan sempadan negara mereka.

Ia penting! Pembawa lebih sering wanita berbanding lelaki berusia lebih dari 50 - 88%.

Analisis serologi untuk demam kepialu

Pemeriksaan serologi (selepas ini dirujuk sebagai SI) adalah satu kaedah diagnostik, yang bertujuan untuk mengesan antibodi dalam serum darah. Terima kasih kepada SI, doktor menentukan penyakit berjangkit tidak lebih awal daripada pada hari 5 perkembangan patologi.

Pensambilan darah serologi - analisis darah kapilari, keputusan yang mengenal pasti bukan sahaja penyakit berjangkit seperti BT, tetapi juga mikrob, jangkitan virus. Dengan kehadiran penyakit berjangkit, analisis dilakukan pada permulaan perkembangan patologi setelah kemasukan pesakit ke hospital dan selepas 8-10 hari.

Terdapat beberapa cara untuk mengesan badan tertentu dalam darah:

 • Immunoassay (ELISA) - antibodi ditetapkan dalam tablet yang disediakan khas.
 • Reaksi aglutinasi - memberikan maklumat 14 hari selepas permulaan penyakit.
 • Reaksi hemagglutination tidak langsung - membantu dalam diagnosis BT 7 hari selepas perkembangan patologi.
 • Reaksi antibodi pendarahan - membantu mengenal pasti apa-apa jenis antibodi terhadap antigen patogen.

Untuk maklumat lanjut mengenai demam kepialu, lihat video berikut:

Oleh itu, demam kepialu adalah penyakit serius yang memerlukan rawatan yang tepat pada masanya. Peringkat pertama adalah penyerahan semua analisis, yang dibincangkan secara lebih terperinci dalam bahan kami.

Analisis untuk demam kepialu

Demam kepialu adalah penyakit yang berbahaya bagi sifat berjangkit, agen penyebabnya ialah Salmonella S. typhi. Anda boleh menangkap demam kepialu melalui produk yang dijangkiti air, jika anda tidak mengikuti peraturan kebersihan yang mudah (melalui tangan yang tidak dicuci), serta dari pembawa jangkitan.

Tanda-tanda awal demam kepialu dalam banyak hal sangat mirip dengan berbagai penyakit berjangkit lain, jadi jika ada kecurigaan adanya kehadiran jangkitan ini di dalam tubuh, perlu melakukan analisis untuk demam kepialu untuk diagnosis yang tepat. Hanya dengan cara ini anda boleh mengesahkan fakta jangkitan dan segera menetapkan rawatan yang berkesan.

Petunjuk untuk preskripsi ujian darah untuk demam kepialu

Ujian kepialu perut diperlukan jika gejala berikut berlaku:

 • Serangan mual, muntah, sakit perut.
 • Tanda-tanda mabuk: insomnia, kehilangan selera makan.
 • Kerusi yang tidak stabil: sembelit atau cirit-birit.
 • Merasa kelemahan dan kelemahan umum.
 • Gejala dehidrasi: kulit kering, dahaga, lidah "bersalut".
 • Peningkatan suhu badan secara beransur-ansur berubah menjadi demam.

Kehadiran demam kepialu ditentukan, berdasarkan kesaksian ujian makmal, data anamnesis (tinjauan pesakit), yang mungkin menunjukkan tanda-tanda ciri penyakit dan hubungan dengan pembawa jangkitan. Untuk pencegahan kemunculan demam kepialu dan pematuhan piawaian kebersihan piawai, ujian darah untuk demam kepialu diberikan kepada kakitangan kerja institusi perubatan, institusi prasekolah, serta pekerja industri makanan, perusahaan perdagangan pelbagai produk makanan, dan lain-lain. sekali setahun.

Ujian apa yang ditetapkan untuk diagnosis demam kepialu?

Sekiranya terdapat tanda-tanda penyakit, ujian darah untuk demam kepialu harus diberikan sebelum antibiotik dimulakan. Keadaan ini dijelaskan oleh fakta bahawa selepas 2-4 hari dari permulaan rawatan, ujian darah dapat memberikan hasil yang negatif. Secara umum, bagi kajian semacam itu biasanya diberikan beberapa ujian berikut:

 • Ujian darah serologi (tindak balas Vidal). Dengan itu, anda boleh mengenal pasti antibodi kepada agen penyebab demam kepialu selama 4-5 hari.
 • Ujian darah am. Peperiksaan semacam itu biasanya ditetapkan pada hari-hari awal penyakit ini, tetapi ia menunjukkan kehadiran demam kepialu secara tidak langsung.
 • Analisis biokimia darah - mendedahkan protein fasa akut.
 • Pembenihan bakteria - hasil ujian darah semacam itu boleh diperolehi hanya selepas 4-5 hari.

Untuk pengesanan antibodi untuk kepialu digunakan kaedah radioimmunoassay dan immunoassay enzim. Kaedah analisis yang paling biasa digunakan untuk mengesan pembawa jangkitan di kalangan pekerja dalam industri makanan dan untuk menilai kesan vaksinasi terhadap demam kepialu adalah ujian RNAA (ujian hemagglutination tidak langsung). Bahan untuk analisis ini adalah darah vena. Untuk mendapatkan data yang paling tepat, dilarang untuk merokok 30 minit sebelum mengambil analisis RNA.

Dengan hasil ujian darah yang positif untuk demam kepialu, anda boleh bercakap tentang penyakit akut penyakit ini, atau tentang jangkitan yang sudah berpengalaman. Di samping itu, hasil positif mungkin menunjukkan bahawa orang itu adalah pembawa agen penyebab demam kepialu. Sekiranya keputusan ujian adalah negatif, doktor boleh membuat kesimpulan mengenai laluan lama selepas pemulihan, bentuk awal penyakit (di hadapan manifestasi klinikal yang berkaitan), atau tidak ada jangkitan di dalam badan. Analisis positif palsu untuk demam kepialu adalah mungkin jika terdapat reaksi salib dengan patogen lain penyakit berjangkit genus Salmonella.

Bagaimana untuk menyediakan ujian untuk demam kepialu?

Faktor utama yang mempengaruhi keputusan ujian darah untuk demam kepialu termasuk:

 • Makan Pada hari ujian untuk demam kepialu, tidak digalakkan untuk makan makanan goreng, pedas, asap, dan lemak, serta mentega, produk tenusu, dan telur. Dengan diet yang tidak sihat itu, mungkin kesan langsung ke atas komposisi darah disebabkan penyerapan komponen makanan, dan satu tidak langsung - kesan kekeruhan sampel, perubahan tahap hormon.
 • Alkohol Dua hari sebelum ujian darah dilarang meminum alkohol, kerana ia mempunyai kesan akut dan kronik pada banyak proses metabolik.
 • Merokok Satu jam sebelum lawatan ke derma darah untuk analisis diperlukan untuk menahan diri dari merokok. Hakikatnya adalah bahawa tabiat berbahaya ini mengubah rembesan bahan aktif secara biologi, yang memberi kesan buruk kepada hasil kajian.
 • Beban emosi dan fizikal menyebabkan perubahan biokimia dan hormon.
 • Peperiksaan instrumental, fisioterapi - boleh menyebabkan perubahan sementara dalam parameter makmal.

Di samping itu, apabila mengambil darah, masa hari adalah sangat penting: setiap orang mempunyai irama aktiviti sehari-hari tertentu dan, dengan itu, turun naik harian banyak parameter biokimia dan hormon, dinyatakan pada tahap yang lebih rendah atau lebih besar untuk penunjuk yang berbeza. Sekiranya boleh, anda dinasihatkan untuk menderma darah untuk analisis pada perut kosong (sekurang-kurangnya 8 jam dan tidak melebihi 14 jam kelaparan, anda boleh minum air secara normal), elakkan terlebih makan makanan sehari sebelumnya. Waktu yang paling optimum untuk ujian darah untuk demam kepialu adalah pagi, dari 8 hingga 11 jam.

Bagi ubat-ubatan, tidak dianjurkan untuk mengambil mereka 72 jam sebelum ujian. Keperluan ini dijelaskan oleh fakta bahawa kesan ubat pada keputusan ujian makmal tidak selalu dapat diramalkan. Sekiranya anda telah dirawat dengan mana-mana ubat, anda harus berunding dengan doktor anda mengenai kemungkinan kajian atau kemungkinan pembatalan sebelum pemeriksaan ubat. Tempoh penarikan dadah ditentukan terutamanya oleh tempoh penghapusannya daripada darah.

Jenis ujian untuk demam kepialu

Demam kepialu adalah penyakit berjangkit akut yang disebabkan oleh bakteria tifoid. Laluan penghantaran adalah alergi, mekanisme itu adalah fecal-oral. Ejen penyebab menyebabkan bakteria (banyak bacilli bacilli dalam darah), keracunan yang tinggi, mempengaruhi radas limfatik usus kecil, hati dan limpa (organ-organ dibesar-besarkan dalam saiz). Analisis diagnostik demam kepialu pada hari pertama penyakit adalah sukar. Hal ini disebabkan oleh fakta bahawa proses menular dapat diteruskan dalam bentuk atipikal atau laten. Oleh itu, untuk apa-apa jenis demam, tanpa mengira intensiti, diagnosis demam kepialu dilakukan selama 5 hari berturut-turut.

Ciri-ciri dan ciri-ciri agen penyebab demam kepialu

Jangkitan disebabkan oleh patogen genus Salmonella - Salmonella typhi. Ini adalah bacillus gram-negatif mudah alih yang hidup dalam keadaan akses oksigen. Ia tidak mampu membentuk pertikaian, tetapi sangat stabil dalam persekitaran luaran. Berada di dalam air, tongos toksik itu mengekalkan daya hidup dari 1 hingga 5 bulan. Dalam najis ia aktif selama 25 hari.

Dengan penyejukan sederhana, sebagai contoh, dalam peti sejuk, mikroorganisma dalam produk tenusu tidak hanya dipelihara, tetapi juga mampu menghasilkan semula dalam masa sebulan. Suhu tinggi mempunyai kesan buruk terhadap patogen. Apabila basil bodoh mendidih mati seketika. Jika anda memanaskan air ke 60 ° C, mikroorganisma akan mati dalam masa 4-5 minit. Di bawah pengaruh cahaya matahari langsung, ia juga kehilangan daya hidupnya.

Bacillus typhoid sangat sensitif terhadap kuman kimia. Apabila terdedah kepada kloramine, sublimat, lysol, ia dibasmi kuman dalam beberapa minit.

Batang tikus mempunyai struktur antigenik kompleks. Tetapi untuk tujuan diagnostik, hanya dua kompleks antigen yang digunakan: O-antigen (somatik stabil termal) dan Vi-antigen (thermolabile flagellate). Patogen ini dapat membentuk bentuk L, yang menyumbang kepada perkembangan bakteria dan relaksasi demam kepialu.

Diagnosis perbezaan penyakit ini

Menurut gambaran klinikal, demam kepialu adalah sama dengan penyakit berjangkit lain. Oleh itu, adalah penting untuk membezakannya dengan menimbulkan gejala daripada penyakit seperti typhus, brucellosis, influenza, jangkitan meningokokus, demam KU (coxiellosis).

Tanda-tanda khas demam kepialu:

 • permulaan penyakit akut hanya dalam 1/3 kes;
 • gangguan tidur, kelemahan dan sakit kepala tumbuh secara beransur-ansur;
 • kulit menjadi pucat dan kering;
 • perencatan reaksi;
 • mabuk tubuh berlangsung secara beransur-ansur;
 • suhu badan meningkat dengan perlahan, tetapi sukar bagi pesakit untuk bertahan, sementara pesakit tidak berpeluh, kulit tetap kering;
 • denyutan jantung melambatkan, tekanan darah berkurang sedikit, semasa bunyi hati auskultasi teredam;
 • batuk ringan dan lembap muncul yang masuk ke bronkitis awal;
 • perut bengkak, gegelung terdengar, yang disetempatan di hipokondrium kanan (kawasan hati).

Pengesanan awal bacillus kepialu

Untuk mengesan demam kepialu pada peringkat awal penyakit, budaya darah digunakan - ujian hemokulture. Ini disebabkan oleh fakta bahawa penyakit berjangkit disertai oleh bakteria yang kuat iaitu hari-hari pertama penyakit, dalam tempoh akhir penyakit bilangan bacilli bacilli dalam darah menjadi lebih kurang.

Untuk mengasingkan patogen, darah yang diambil dari pesakit disemai pada suplemen nutrien sederhana - tepung daging-peptone.

Untuk kajian ini, darah vena dari vena cubital dalam jumlah 10-15 ml semua pesakit dengan suhu tinggi. Dalam sesetengah kes, apabila demam kepialu yang disyaki, darah boleh ditaburkan pada suhu normal dalam pesakit. Darah dibuang segera selepas pengumpulan dan dihantar ke makmal.

Berapa banyak analisis yang dilakukan? Data awal boleh diperolehi dalam masa dua hari. Hasil akhir diketahui selama 4-5 hari. Untuk mengesahkan diagnosis, ujian darah darah dilakukan 2-3 kali.

Untuk meningkatkan kualiti pembenihan dan pertumbuhan mikroorganisma, 20 minit sebelum darah diambil, adrenalin diberikan kepada pesakit. Penyebaran darah perlu dijalankan sebelum permulaan terapi antibiotik, jika tidak, keputusan analisis akan tidak boleh dipercayai.

Kaedah penyelidikan serologi

Ujian serologi adalah kaedah diagnostik khusus untuk mengesan patogen. Matlamat mereka adalah untuk mengesan antibodi dalam serum. Dalam demam kepialu, antibodi dihasilkan pada 6-8 hari penyakit.

RNGA (reaksi hemagglutination tidak langsung)

Ia adalah satu kaedah untuk mengesan antigen dan antibodi yang menggunakan sel darah merah yang boleh mendakan di hadapan antigen. Pra-antibodi dan antigen terserap dan disimpan dalam bentuk ini di permukaan sel darah merah.

RNGA dilakukan dalam diagnosis yang kompleks dengan ujian lain, ketika mencari sumber jangkitan dengan demam kepialu jika terjadi wabah penyakit. Persediaan untuk kajian ini:

 • darah diambil dari vena cubital;
 • mengambil bahan harus dilakukan pada perut kosong;
 • selang antara makanan terakhir dan derma darah sekurang-kurangnya 8 jam.

Diagnosis kepialu RNA mengesan Vi- dan O-antibodi. Untuk keputusan positif, titri diagnostik minimum harus 1:80 untuk Vi antibodi, dan 1: 200 untuk O antibodi.

RPGA (reaksi hemagglutination pasif)

Ini adalah kaedah penyelidikan yang mengesan antibodi spesifik dalam serum kepada agen penyebab.

Ujian antibodi TPHA untuk demam kepialu menjadi positif menjelang akhir minggu kedua penyakit ini. Untuk kebolehpercayaan keputusan, ujian darah untuk demam kepialu diulangi selepas 5 hari. Sekiranya jangkitannya teruk, titers akan berkembang.

Darah untuk RPGA untuk demam kepialu diambil pada waktu pagi pada perut kosong dari vena cubital. Tuntutan diagnostik positif untuk Vi-antibodi - 1:40, untuk O-antibodi - 1: 200.

Untuk tujuan diagnostik, kaedah serologi lain boleh digunakan:

 • IMF - mikroskop immunofluoresensi;
 • ELISA - immunoassay enzim;
 • tindak balas koagglutinasi.

Ujian darah klinikal

Dalam demam kepialu, kiraan darah lengkap diperlukan. Penunjuk utamanya ialah:

 • leukopenia - leukosit dalam darah di bawah normal;
 • aneosinophilia - ketiadaan satu jenis leukosit - eosinofil;
 • limfositosis relatif - menunjukkan penurunan rintangan badan;
 • peningkatan atau sederhana ESR (kadar pemendapan erythrocyte);
 • leukositosis neutrophilic - jumlah neutrophils yang luar biasa - leukosit, yang dihasilkan oleh sistem imun sebagai tindak balas kepada keradangan akut, dalam demam kepialu - ini adalah bakteria;
 • thrombocytopenia - penurunan bilangan platelet yang bertanggungjawab untuk pembekuan darah.

Kiraan darah lengkap diambil apabila pesakit dimasukkan ke hospital, serta beberapa kali semasa rawatan.

Pemeriksaan bakteriologi kotoran (coproculture)

Kaedah diagnostik ini tidak sering digunakan, kerana batang tipus muncul dalam tinja tidak lebih awal dari akhir minggu ke-2 atau awal minggu ke-3 penyakit ini. Pada asasnya, kaedah ini digunakan untuk menyerlahkan orang untuk pengangkutan. Juga, analisis bakteriologi tinja untuk demam kepialu dilakukan untuk pekerja pekerja institusi kanak-kanak, katering, air.

Cara mengambil bahan:

 1. 3-4 jam sebelum mengambil najis yang anda perlukan untuk mengambil 30 g garam magnesia untuk membuat najis lebih lembut.
 2. Bahan untuk penyelidikan harus diambil hanya dari bahagian cair.
 3. Jika kekotoran darah, nanah, lendir yang terdapat di dalam tinja, mereka mesti dikumpulkan untuk dianalisis.
 4. Jumlah tinja - 10-15 g, ditaip dengan spatula steril kayu atau plastik dan diletakkan di dalam balang dengan leher yang lebar.

Adalah lebih baik untuk menanam segera di sebelah tempat tidur. Sekiranya tidak dapat menyampaikannya segera ke makmal, najis digunakan untuk pengawet khusus.

Ujian bakteria pada air kencing (urinokultur)

Dalam sampel air kencing, bakteria tifoid dikesan pada 3-4 minggu penyakit. Peraturan untuk mengumpul air kencing untuk peperiksaan:

 • menguruskan tandas menyeluruh organ-organ kelamin luar;
 • dalam pesakit kritikal, air kencing dikumpulkan menggunakan kateter;
 • Jumlah urin yang diperlukan ialah 40-50 ml.

Urin dihantar ke makmal. Untuk menyemai menggunakan sedimen. Untuk mendapatkannya, bahan tersebut disentri, dan kemudian disemai pada media nutrien pepejal.

Pemeriksaan bakteriologi hempedu (biliculture)

Untuk menerima sebahagian daripada empedu untuk analisis, intubasi duodenal dibuat kepada pesakit. Untuk pelepasan hempedu yang lebih baik, larutan magnesia dengan jumlah 40-50 ml dimasukkan ke dalam duodenum melalui tiub ke dalam duodenum. Dalam tiub ujian mengumpul tiga bahagian - A, B, C, masing-masing dengan kelantangan 5-10 ml.

Bile ditaburkan dalam botol dengan sup berkhasiat. Jika hempedu mengandungi serpihan atau kemasukan lain, maka ia tidak sesuai untuk penyelidikan. Tanaman diletakkan dalam termostat dengan suhu malar 37 ° C dan tumbuh dewasa selama 20 jam.

Ujian untuk demam kepialu dengan hasil positif mengesahkan adanya jangkitan di dalam badan. Petunjuk negatif menunjukkan ketiadaan penyakit atau tempoh awalnya. Jika keputusan ujian adalah positif palsu, ini mungkin menunjukkan tindak balas balas dengan jangkitan lain. Jawapan yang tidak boleh dipercayai juga boleh dilakukan semasa mengambil ubat antibakteria.

Analisis untuk demam kepialu

Saluran pencernaan yang sihat adalah impian setiap orang. Walau bagaimanapun, walaupun gejala-gejala cetek (kecenderungan untuk sembelit, najis kerap) perlu dimaklumkan. Terdapat bakteria, kehadirannya di dalam tubuh menyebabkan gangguan serius, dan jika dirawat secara tidak wajar, komplikasi dapat membawa malapetaka.

Apakah demam tifoid?

Penyakit berjangkit akut - demam kepialu - disebabkan oleh salmonella. Patogen tersebut mempengaruhi struktur limfa usus, menyebabkan demam, mabuk, suhu tubuh yang tinggi, kelesuan umum, kelesuan secara tiba-tiba, ruam kulit yang khas, kesedaran terjejas. Sehingga kini, jangkitan hampir hancur, banyak negara pada tahap pembangunan kebersihan dan perubatan yang berjaya dapat mengurangkan pembangunannya sekurang-kurangnya. Keadaan tidak sihat sering mewujudkan persekitaran untuk pembangunan bakteria.

Pemeriksaan pesakit menunjukkan bahawa jangkitan adalah masalah besar. Penyakit ini dicirikan oleh laluan berikut:

 • Transmisi berlaku lebih kerap pada musim panas.
 • Orang dewasa dan kanak-kanak mempunyai kerentanan 100% yang sama dengan bakteria.
 • Pembawa adalah berbahaya bagi orang yang sihat: walaupun gejala tidak muncul, penghantaran patogen mungkin.
 • Malah kes terpencil boleh membawa kepada wabak.
 • Laluan jangkitan mungkin lisan atau tahi, melalui pelepasan pembawa atau pesakit ke alam sekitar.

Demam kepialu - klasifikasi

Klasifikasi demam kepialu juga berbeza-beza. Asas adalah perbezaan antara varian penyakit: tipikal dan tipikal. Jenis kedua penyakit ini dibahagikan kepada abortif, dipadamkan (sebarang gejala tidak hadir), atau tanpa gejala, dan jenis dan bentuk penyakit lain. Dengan bantuan diagnostik tertentu, adalah mungkin untuk menetapkan jenis penyakit yang ditunjukkan, yang akan membantu dengan cepat memilih terapi untuk pembawa jangkitan bakteria.

Ejen penyebab demam kepialu

Bakteria typhi salmonella adalah agen penyebab demam kepialu. Mikroorganisma kelihatan seperti bacillus gram positif dengan banyak flagella kecil. Dunia di sekelilingnya sukar untuk menanganinya kerana kemungkinan tinggal lama di alam sekitar (sehingga dua bulan), kehadirannya dalam makanan (produk tenusu, daging dan daging cincang). Kajian itu membuktikan bahawa tongkat itu tahan terhadap suhu yang lebih rendah, tetapi kenaikan atau pendedahan terhadap bahan kimia bertindak secara negatif.

Epidemiologi adalah seperti berikut: sumber dan pembawa Salmonella jenis ini adalah satu-satunya orang. Jika pematangan pengeraman telah berlalu, pelepasan bakteria ke persekitaran sekitar orang sakit bermula. Proses ini berlangsung sepanjang manifestasi klinikal sehingga pemulihan lengkap. Salmonella typhi dan etiologinya, serta tanda-tanda penyakit yang menyebabkannya, tidak diketahui para saintis sejak sekian lama. Ia tidak membentuk spora, tetapi ia mengandungi endotoksin, yang menjejaskan tubuh manusia.

Mekanisme penghantaran demam kepialu

Demam tifoid antroponotik disebarkan secara mudah - fecal-oral, patogenesisnya sangat mudah. Sumber jangkitan boleh menjadi air, makanan, dan barangan isi rumah yang sebelum ini bersentuhan dengan kotoran di mana terdapat banyak salmonella. Pengagihan di kalangan penduduk sering berlaku melalui air terbuka atau saluran air yang lain. Produk tenusu, daging adalah kumpulan risiko khas.

Transmisi dijalankan dari haiwan kepada seseorang, dan sebaliknya, tetapi yang pertama hanya akan menjadi pembawa. Kes-kes jangkitan hubungan atau isi rumah jarang terjadi, ini berlaku hanya apabila borang itu dipadam, apabila pesakit mungkin tidak mengetahui kehadiran patogen tersebut. Mekanisme perkembangan semacam itu adalah lingkaran setan, untuk menghentikannya, campur tangan terapeutik diperlukan. Patogen terus-menerus boleh muncul dan menyebar ke seluruh tubuh dari nodus limfa, melalui aliran darah. Limpa dan hati terjejas, yang merosakkan seluruh badan.

Demam kepialu - tempoh inkubasi

Tempoh inkubasi untuk demam kepialu adalah berbeza, tempoh anggaran adalah dari beberapa hari hingga empat minggu. Terdahulu, para doktor percaya bahawa penyakit itu perlahan dan secara progresif, namun pemerhatian telah membuktikan: tempoh akut adalah permulaan perkembangan bakteria. Sebaik sahaja jangkitan memasuki aliran darah, tempoh inkubasi berakhir dan gejala menunjukkan pertama.

Gejala demam kepialu

Gejala demam kepialu boleh sangat ketara atau, sebaliknya, hampir tidak kelihatan. Selalunya, klinik penyakit ini sangat pelbagai dan boleh dicirikan pada awalnya oleh gejala seperti keracunan yang sejuk atau usus. Ia semua bergantung kepada keparahan dan bentuk penyakit. Secara purata, gejala-gejala adalah seperti berikut:

 • demam;
 • ruam;
 • pendarahan usus;
 • menjejaskan organ dalaman pesakit.

Semasa yang teruk membawa kepada banyak gejala yang tidak menyenangkan. Ini adalah:

 1. sakit kepala;
 2. hipotensi;
 3. kecelaruan, kekeliruan;
 4. bradikardia;
 5. dengan pengumpulan endotoxin - kejutan toksik;
 6. pesakit dihalang kerana kesan neurotoksik pada sistem saraf;
 7. perut bengkak;
 8. dalam kes-kes lanjut atau bentuk teruk - halusinasi.

Lidah dengan cetakan gigi, di mana salutan kecoklatan diperhatikan, merujuk kepada petunjuk khas gangguan usus. Suhu tinggi adalah gejala kekal pertama yang menunjukkan kehadiran produk sisa salmonella dalam darah. Sakit sering lembap, negatif terhadap alam sekitar. Mereka juga mempelajari pekak nada hati, yang bercakap tentang peringkat ketiga penyakit, apabila miokarditis berkembang.

Ruam adalah sebagai ciri seperti suhu. Ia berlaku pada minggu kedua perkembangan penyakit ini. Perubahan sedikit menonjol di atas permukaan kulit, meliputi bahagian kecil kulit belakang, sternum dan abdomen. Wajah sering tidak terjejas. Letusan bulat merah jambu pucat dengan sempadan yang jelas - roseola - berterusan selama 4 hari, dan kemudian lulus tanpa jejak. Unsur-unsur ruam kadang-kadang boleh nyata.

Diagnostik

Ujian darah untuk demam kepialu diberikan pada peringkat awal penyakit, ia terpencil dengan cara membenamkan pada media nutrien. Selepas 3-4 hari anda boleh mendapat jawapan. Analisis serologi adalah tambahan, dan ia perlu dilakukan menggunakan RNG. Penyerahan analisis laboratorium air kencing dan najis, serta kandungan usus dan duodenum selepas pengaliran.

Rawatan tipus

Rawatan demam kepialu harus dilakukan di hospital di mana pesakit akan diberikan penjagaan yang betul dan perlu. Jenis penyakit berjangkit sangat menular, jadi seseorang harus terpencil dari orang lain. Doktor menetapkan antibiotik, dengan keracunan yang kuat dengan toksin, kursus rawatan tertentu ditetapkan, campuran untuk pentadbiran intravena. Pesakit dilepaskan pada hari ke-20 selepas menormalkan suhu badan, apabila analisis untuk pembenihan bakteria adalah negatif.

Diet

Diet standard untuk demam kepialu harus tinggi kalori, mudah dicerna dan bermanfaat. Disyorkan semua stim, pelbagai maksimum bijirin, sup cahaya dan minuman dalam kuantiti yang banyak. Agar organisme pulih dengan lebih cepat, ia perlu dimakan dalam bahagian kecil sekurang-kurangnya lima kali sehari: dengan cara ini usus tidak akan kosong atau terlantar. Nutrisi pecahan seimbang - salah satu peringkat pemulihan pesat, badan tidak perlu kelaparan.

Komplikasi demam kepialu

Pekerja kesihatan menentang ubat-ubatan sendiri, kerana ia membawa kepada beberapa masalah. Kesan demam tipus boleh menjadi sangat serius: pendarahan dalam usus, komplikasi seperti peritonitis, kendur dinding usus. Dalam kebanyakan kes, prognosis adalah baik, terdapat setiap peluang pemulihan penuh. Komplikasi tidak spesifik adalah mungkin:

 • pneumonia;
 • cholecystitis;
 • menyumbat saluran darah dengan gumpalan darah.

Pencegahan

Pencegahan demam tifoid termasuk pencegahan morbiditi, penghantaran patogen perlu disekat, status kepialu diumumkan di tapak wabak. Semasa perjalanan ke negara-negara yang berisiko tinggi, vaksin harus dijalankan dan semua peraturan kebersihan diri harus diikuti. Pada kecurigaan atau gejala pertama, hubungi hospital untuk mendapatkan bantuan.

Video: demam kepialu - apa itu

Jangkitan usus yang disebabkan oleh salmonella, menimbulkan penyakit yang tidak menyenangkan seperti salmonellosis. Untuk mengenal pasti flora patogenik, tangki penyema diperlukan, jenis ujian makmal lain. Fes untuk salmonellosis diberikan kepada makmal, dan menurut hasilnya, doktor menetapkan rawatan yang berkesan di rumah atau di hospital.

Ujian apa untuk salmonellosis

Jika anda mencurigai salmonella, pendekatan bersepadu terhadap masalah ini diperlukan, termasuk beberapa ujian makmal. Ini adalah peluang yang baik untuk menentukan jenis jangkitan berbahaya, tahap penyebarannya, dan bagaimana mempercepat proses penyembuhan. Diagnosis komprehensif salmonellosis menyediakan amalan perubatan ujian berikut:

 • benih bakteriologi untuk menentukan kehadiran, jumlah dan pertumbuhan salmonella yang berbahaya;
 • kaedah serologi untuk mengesan antibodi yang tepat dengan pemeriksaan terperinci mengenai darah vena;
 • kajian penderaan untuk mengenal pasti perubahan spesifik salmonellosis dalam struktur jisim fecal;
 • pensampelan darah untuk analisis untuk mengesan antibodi kepada salmonellosis. Kaedah tidak dikenali untuk jangkitan awal;
 • kaedah immunofluorescence adalah kaedah pesat moden;
 • analisis immunochromatographic untuk menentukan hubungan antara patogen dan antibodi pada peringkat selular;
 • penyelidikan pembersihan dari hidangan, cangkang telur untuk mengenal pasti sifat patogen patogen;
 • ujian fiksasi pelengkap untuk mengesan antibodi kepada Salmonella;
 • Analisis kumpulan untuk mengesan salmonellosis atau disentri di dalam badan.

Analisis feses untuk dizgruppu

Kita juga harus menyerlahkan kajian makmal terbaru, yang sangat bermaklumat untuk doktor. Feces menyembur pada kumpulan itu harus dilakukan jika pesakit menderita gejala progresif dari dispepsia, tanda-tanda mabuk tubuh. Pesakit perlu mengambil bekas steril untuk pengumpulan dan penyimpanan bahan biologi, dan setelah melakukan analisis, pergi ke makmal untuk penyelidikan dan hasilnya. Harga perkhidmatan ini berbeza dalam 500 Rubles, yang boleh didapati untuk semua pesakit yang berminat dalam kesihatan mereka.

Ujian darah untuk salmonellosis

Untuk menentukan kehadiran bakteria patogen, langkah pertama adalah kiraan darah lengkap. Jika anda mengesyaki bahawa salmonellosis sedang berkembang, ini adalah ujian makmal yang diperlukan dan bermaklumat, yang memerlukan hanya darah vena. Bahagiannya diletakkan di dalam tiub khas yang mengandungi bahan untuk pembekuan, selepas doktor memantau tindak balas bahan biologi. Di samping itu, ujian darah biokimia dilakukan untuk mengesan perilaku flora patogen.

Diagnosis makmal salmonellosis

Fes - adalah bahan biologi, koleksi yang membolehkan pemeriksaan serologi untuk demam kepialu dan penyakit berjangkit lain. Dengan cara ini, adalah mungkin untuk mengesan patogen patogen, tahap proses patologi, untuk meramalkan hasil klinikal. Pesakit akan menjalani ujian makmal, teknik-teknik berikut.

Pemeriksaan coprologi tinja

Kaedah ini membantu menentukan tahap kerosakan kepada usus dan fungsi organ saluran pencernaan dengan peningkatan aktiviti bakteria bakteria. Copalram tinja menyediakan doktor dengan maklumat berikut tentang penyakit progresif:

 • bilangan serat otot meningkat;
 • jumlah kanji dan serat tidak teratur meningkat;
 • leukosit, darah, leukosit tidak puas dengan kehadiran mereka.

Untuk membuat jawapan yang boleh dipercayai, bahagian pagi kotoran dikumpulkan dalam bekas plastik steril dan dihantar ke makmal. Bahan biologi boleh dikumpul untuk analisis walaupun pada waktu petang malam, tetapi penting untuk mengingati kaedah simpanan yang dibenarkan. Jisim fecal dalam keadaan tertutup boleh kekal dalam peti sejuk selama 24 jam tanpa kehilangan kualiti - tidak lebih. Jika tidak, diagnosis salmonellosis tidak begitu tepat.

RPGA dengan diagnosis Salmonella

Reaksi hemagglutination pasif adalah diagnosis tambahan jangkitan usus. Sekiranya pemeriksaan bacteriological menunjukkan keputusan negatif, RPGA dengan diagnostik Salmonella membantu membuat diagnosis klinikal. Untuk keputusan yang positif adalah dipercayai, kajian makmal berulang diulangi selepas 7-10 hari. Penggunaan hemagglutination pasif adalah sesuai selepas jangkitan yang berpanjangan, jika tidak, kepekatan antibodi boleh diabaikan.

Bagaimana untuk menguji salmonellosis

Doktor melakukan pensampelan darah, juga meneliti sebahagian daripada najis. Dengan penyediaan yang betul, proses ini tidak mengambil banyak masa, sambil memberikan hasil yang boleh dipercayai. Sebelum mengambil analisis salmonellosis, seorang pakar meneliti aduan seseorang, mengumpul data anamnesis dan memberikan arahan untuk laluan analisis ini. Jika ia adalah najis, ia dikumpulkan di rumah, dan jururawat profesional mengeluarkan darah dari vena melalui kaedah makmal.

Analisis Buck Salmonella

Ini adalah kaedah diagnostik yang tidak digubal secara fizikal, yang digunakan kerana fleksibilitinya. Bahan biologi boleh bukan sahaja najis, tetapi juga muntah, hempedu atau air perut. Tangki disemai di dalam kumpulan di bawah keadaan makmal menggunakan hanya sebahagian kecil dari najis. Dengan cara ini, adalah mungkin untuk mengenal pasti tidak satu, tetapi seluruh kelompok patogen usus yang menyumbang kepada pembangunan disentri dan bukan sahaja. Mengendalikan kajian sedemikian di mana-mana pusat diagnostik, sambil menentukan jenis Salmonella yang dominan, tahap aktivitinya.

Analisis untuk penyelidikan serologi

Antibodi kepada Salmonella mencirikan kehadiran penyakit ini. Kaedah makmal dapat menentukan kehadiran residu DNA flora patogen, dan ini memerlukan pengumpulan darah vena. Analisis sedemikian untuk pengesanan Salmonella adalah perlu bagi tanda-tanda pencernaan yang jelas, semasa dijalankan bersama dengan kaedah bakteriologi. Ujian serologi darah untuk antibodi tidak memerlukan persiapan awal, tetapi penting untuk difahami: jika pesakit sebelum ini telah sakit dengan salmonellosis, antibodi kepada Salmonella masih ada di dalam darahnya.

Bagaimana untuk mengambil selesema pada salmonella semasa hamil

Untuk mengelakkan perkembangan janin dalam proses patologi, perlu dilakukan analisis salmonellosis semasa kehamilan. Sesetengah pesakit tidak tahu tentang jangkitan, jadi jangan berfikir tentang rawatan. Kelewatan dalam wanita hamil hanya membahayakan kanak-kanak, dan orang kurang upaya boleh dilahirkan. Untuk mengelakkan ini, enterobakteria dikesan oleh kaedah makmal. Selesema ini lebih baik untuk dilakukan walaupun merancang kehamilan, supaya jika perlu, rawatan tepat pada masanya. Hanya selepas itu, anda boleh merancang konsepsi dengan selamat.

Ujian Salmonellosis Anak

Oleh kerana generasi muda berisiko, langkah pencegahan haruslah sistematik. Pada kecurigaan pertama penyakit progresif, diagnosis komprehensif salmonellosis pada kanak-kanak diperlukan, yang mempercepat proses diagnosis, menentukan skema terapi intensif. Ini adalah unik kaedah berikut:

 1. Kaedah serologi. Ia akan digunakan 7 hari selepas permulaan penyakit, dan kemudian berulang selepas seminggu rawatan yang berkesan.
 2. Kaedah bakteriologi yang memberikan kesimpulan yang boleh dipercayai kepada pesakit dalam 3-4 hari.
 3. Diagnosis ekspresikan salmonellosis, dibentangkan dalam amalan perubatan dengan pelaksanaan kaedah immunofluorescent.

Berapa banyak yang dilakukan pada salmonellosis

Ia perlu melakukan analisis pada tanda-tanda pertama salmonellosis, dan ini bukanlah satu kajian makmal tunggal, tetapi keseluruhannya kompleks. Sekiranya keracunan seperti itu disyaki, diagnostik melalui PCR adalah perlu, yang dilakukan oleh doktor pada siang hari dan kemudian memberikan pesakit dengan hasilnya di tangannya. Peperiksaan serologi dijalankan selama 5-7 hari dan peperiksaan penyebaran juga. Persoalan berapa hari analisis salmonellosis dilakukan adalah individu untuk setiap diagnosis, jadi langkah pertama adalah dilihat oleh doktor yang hadir.

Ujian Salmonella

Sekiranya terdapat prasyarat untuk salmonellosis, adalah perlu untuk lulus ujian. Doktor memberitahu anda berapa lama menunggu hasilnya, dan pada hari yang ditunjukkan dia akan menerangkan pengekodan yang diterima di tangannya. Sekiranya ujian untuk salmonellosis menunjukkan ketiadaan antibodi, ini bermakna bahawa masalah kesihatan tidak hadir sepenuhnya. Untuk kepastian yang lebih tinggi, ia tidak menyakitkan untuk melakukan strok kedua, contohnya, dalam satu minggu lagi. Ini adalah satu-satunya cara untuk memastikan bahawa salmonellosis tidak hadir.

Jika jawapannya adalah ya, pesakit dewasa dan anak akan menerima rawatan segera. Serangan keracunan akut disertai dengan mabuk badan, jadi perlu untuk menghapuskan gejala yang tidak menyenangkan, menyingkirkan sisa-sisa makanan yang dijangkiti, sebagai faktor utama yang memprovokasi. Ujian darah dilakukan menyediakan perubahan berikut dalam komposisi cecair biologi:

 • kiraan leukosit meningkat
 • terdapat perubahan dalam formula ke kiri;
 • peningkatan ESR;
 • erythrocytosis;
 • titer diagnostik dengan RPGA - 1: 200;
 • peningkatan dalam titer antibodi dalam sera berpasangan;
 • kehadiran salmonella O dan H - monodiagnostik.

Kanak-kanak perlu dianalisis secara ketat mengikut tanda-tanda, tetapi ia juga tidak mengecualikan keperluan untuk penyelidikan makmal ketika memasuki tadika, institusi pendidikan lain. Untuk melakukan perjalanan ke khemah atau rawatan pesakit, penting untuk melakukan salmonellosis. Kaedah pemeriksaan ini boleh digunakan dalam keadaan lain. Sebagai contoh, orang dewasa sepatutnya lulus analisis demam kepialu untuk sanknizhki ketika memohon pekerjaan baru. Selalunya penyelidikan yang ditentukan dijalankan secara berbayar.

Analisis harga untuk salmonellosis

Sekiranya anda mengesyaki nidus patologi, pesakit dihantar ke doktor atau menelefon ambulans. Untuk sanknizhki lebih baik untuk menghubungi pusat perubatan berbayar, terutamanya kerana analisis harga tersedia untuk semua pengunjung. Di Moscow, terdapat beberapa makmal yang, dengan ketepatan maksimum, menjalankan ujian makmal dan memberi keputusan bermaklumat. Berikut adalah anggaran harga perkhidmatan berbayar di pelbagai institusi perubatan di ibu negara.

Nama pusat perubatan

Nama Ujian Makmal Salmonellosis

Ujian darah untuk demam kepialu

Demam kepialu merujuk kepada penyakit berjangkit akut yang dicirikan oleh demam yang berpanjangan, toksikosis, pembesaran limpa dan hati, enteritis, ruam kulit. Ujian darah untuk demam kepialu dilakukan untuk membezakan penyakit dari tuberkulosis, brucellosis, typhus, dan penyakit lain yang ditandai dengan mabuk dan demam.

Petunjuk

Ejen penyebab demam kepialu ditransmisikan oleh isi rumah, paling kerap melalui air yang tercemar. Sekiranya tiada rawatan, penyakit ini mengancam nyawa akibat perkembangan komplikasi seperti pendarahan usus dan perforasi usus.

Ejen penyebab demam kepialu

Dari kajian makmal untuk diagnosis jenis perut, pemilihan patogen dari darah pesakit adalah nilai terbesar. Di samping itu, pemeriksaan hematologi dijalankan dan kadar pemendapan eritrosit, bilangan leukosit dan nisbah elemen terbentuknya ditentukan.

Bila dan bagaimana untuk mendapatkan ujian darah untuk demam kepialu? Perundangan menghendaki pekerja dalam profesion tertentu, serta organisasi yang bekerja di kawasan tertentu, mempunyai rekod kebersihan. Pekerja perusahaan industri makanan, katering awam, institusi pendidikan, organisasi dan perusahaan perkhidmatan awam, kolam renang, mandian, spa, salon rambut, hotel, wajib mempunyai buku kebersihan. Ini juga terpakai kepada kakitangan perubatan, pekerja di rangkaian farmasi dan industri perubatan, pemandu yang membawa produk.

Pemegang buku kebersihan wajib menjalani ujian tertentu secara berkala, termasuk setiap tahun melakukan kajian darah untuk demam kepialu untuk sanknizhki.

Gejala

Walau bagaimanapun, petunjuk bagi analisis sedemikian tidak terhad kepada keperluan rekod kebersihan.

Jika seseorang sakit dan mempunyai gejala demam kepialu darah, seperti:

Ketidakselesaan yang teruk dengan jangkitan abdomen

 • Malaise;
 • Sakit kepala;
 • Brad, menyedarkan kesedaran;
 • Nyeri di hipokondrium yang betul;
 • Peningkatan suhu badan secara beransur-ansur;
 • Ketoksikan;
 • Kurang selera makan;
 • Ruam merah di perut;
 • Gejala dehidrasi:
 • Muntah;
 • Cirit birit bertukar dengan sembelit;

Analisis demam kepialu juga harus dilakukan jika diagnosis dilakukan atas dasar anamnesis, bukti hubungan dengan orang sakit dan ujian darah makmal lain.

Penyediaan dan penghantaran analisis

Untuk mencapai keputusan darah yang betul, perlu tiga hari sebelum prosedur, adalah perlu untuk meninggalkan dadah. Selama dua hari sebelum analisis demam kepialu tidak boleh minum alkohol. Pada hari ujian darah untuk demam kepialu, perlu meninggalkan masakan seperti telur, produk tenusu, daging asap, rempah panas dan goreng. Satu jam sebelum menderma darah, jangan merokok.

Untuk tujuan diagnostik, ujian darah untuk demam kepialu dilakukan pada penunjuk berikut:

 • Hemogram, atau kiraan darah umum. Dilakukan dengan disyaki penyakit berjangkit. Pengesanan demam kepialu mungkin menunjukkan secara tidak langsung, leukopenia, kekurangan eosinofil dan peningkatan ESR;
 • Pembenihan bakteria. Ia mungkin mengambil masa sehingga lima hari untuk mikroflora tumbuh dan dikenal pasti;
 • Analisis biokimia darah dapat mengesan kehadiran protein, menunjukkan suatu penyakit akut penyakit;
 • Ujian darah serologi untuk kepialu, yang membolehkan untuk mengesan antibodi pada hari keempat penyakit;
 • Ujian ELISA untuk demam kepialu;
 • RNA - hemagglutination diantarkan (tidak langsung).

Hasil positif mengesahkan kehadiran antibodi kepada patogen. Ini menunjukkan sama ada kehadiran penyakit dalam fasa akut, atau jangkitan yang dipindahkan.

Jika keputusan ujian untuk demam kepialu adalah negatif, ia menunjukkan sama ada penyakit itu baru sahaja bermula, atau ia ditangguhkan lama dahulu, atau orang itu sihat dan tidak pernah demam kepialu.

Kadang-kadang analisis memberi kesan positif palsu. Sebabnya mungkin jangkitan lain dari genus Salmonella, hemolisis sampel darah atau mengambil antibiotik.

Diagnosis penyakit ini

Diagnosis perbezaan demam kepialu mungkin rumit. Makmal Invitro bebas telah datang ke bantuan institusi perubatan negeri. Rangkaian makmal Invitro menggunakan sistem ujian terkini pemimpin industri farmaseutikal dunia di Ukraine, Belarus, Kazakhstan dan Rusia.

Invitro berjaya mendiagnosis pelbagai penyakit, termasuk demam kepialu. Dasar untuk mengesahkan diagnosis adalah pengasingan Salmonella typhi dari darah pesakit.

Patogen dikesan dalam darah oleh bacteriological (budaya darah untuk media kultur) dan kaedah serologi (pesat RPHA antibodi ujian). Ujian yang cepat adalah lebih rendah daripada kaedah bacteriological untuk kekhususan, kerana mereka mengesan antibodi kepada mikroba lain dari genus Salmonella. Di samping itu, ujian juga memberi tindak balas positif kepada antibodi yang menunjukkan penyakit yang dipindahkan lebih awal. Oleh itu, ujian berulang ditunjukkan selepas lima hari. Sekiranya titer antibodi akan meningkat, maka penyakit itu berada dalam fasa akut.

Persediaan khusus untuk mengambil darah untuk analisis di Invitro tidak diperlukan. Perlu mengambil darah perut kosong, atau empat jam selepas sarapan atau makan tengah hari.

Memecahkan ujian darah untuk demam kepialu adalah maklumat untuk doktor yang membuat diagnosis akhir.

Ujian darah untuk demam kepialu

Rawatan dan Pencegahan

Yang penting dalam rawatan demam kepialu adalah penjagaan pesakit. Pesakit dimasukkan ke hospital, rehat tidur ditetapkan untuk tempoh tahap demam kepialu yang kritikal, yang berpanjangan selepas jatuh suhu untuk minggu lagi. Kemudian, pemulihan akan dibenarkan untuk duduk, dan minggu lagi untuk bangun.

Semasa kemasukan ke hospital, pesakit harus minum sebanyak mungkin, lebih baik teh manis. Makanan harus separa cair dan tinggi kalori.

Rawatan demam kepialu dilakukan dalam dua arah:

 • mengawal patogen dan langkah-langkah terhadap mabuk dan dehidrasi. Perjuangan menentang agen penyebab tifus berkurang kepada penggunaan agen antimikrobial. Langkah-langkah terhadap dehidrasi dan mabuk dijalankan menggunakan pentadbiran parenteral ubat-ubatan yang sesuai.

Mengikut keadaan, mereka menggunakan cara simptom, hati, membina dan lain-lain. Pesakit dengan tipus dilepaskan dari hospital tidak lebih awal daripada tiga minggu selepas suhu jatuh, tertakluk kepada keputusan negatif ujian bakteriologi.

Rawatan dan profilaksis demam kepialu melibatkan pemvaksinan supaya pemulihan tidak menjadi pembawa basil. Pencegahan demam kepialu, tidak termasuk vaksinasi, mematuhi standard kebersihan sanitari, memantau keadaan kebersihan perusahaan dalam industri makanan, pemakanan dan perdagangan.

Pencegahan diri adalah mencuci tangan, sayur-sayuran, dan buah-buahan sebelum makan dan rawatan haba makanan haiwan mentah.