Masalahnya ialah bau yodium (hospital, ubat) di dalam air dari telaga

ADALAH SOALAN: APAKAH AIR DARI A CRANE SMELL?

Olga bertanya:

- Baru-baru ini, ketuk air bau dengan kuat dari yodium. Kuasa brute yang eksplisit. Terangkan untuk tujuan apa ia dilakukan?

EA jawapan Stakhiyeva, ketua jabatan wilayah Pejabat Rospotrebnadzor di Usinsk:

- Alamat jabatan wilayah pada 17 Februari 2016 menerima banyak panggilan telefon dari penduduk Usinsk mengenai kualiti air paip, termasuk kehadiran bau asing.

Maklumat mengenai situasi kecemasan pada rangkaian dari LLC "Vodokanal-Service" kepada jabatan wilayah belum diterima.

Pada 17 Februari 2016, Vodokanal-Service LLC, sebagai sebahagian daripada kawalan pengeluaran, mengambil air dari sumber permukaan pada pengambilan air (Sungai Usa), di loji rawatan air untuk penunjuk mikrobiologi dan kebersihan. Minum air diambil dari rangkaian pengedaran di 11 lokasi untuk menjalankan penyelidikan mengenai petunjuk kebersihan-kimia (rasa, bau, klorin sisa).

Menurut protokol penyelidikan yang dikemukakan kepada jabatan wilayah yang dijalankan oleh makmal terakreditasi Vodokanal-Service LLC, air mematuhi kehendak kebersihan untuk petunjuk kebersihan dan kimia. Penyelidikan sampel air terpilih untuk penunjuk mikrobiologi masih belum selesai.

Bau air yang tidak menyenangkan: sebab dan cara untuk menghilangkannya

Ia sering berlaku bahawa air minuman mempunyai bau yang tidak menyenangkan. Ini menandakan masalah dalam sistem bekalan air. Walau bagaimanapun, fakta ini tidak selalu menunjukkan bahawa bahan pencemar berbahaya terhadap kesihatan telah muncul di dalam air. Dalam kebanyakan kes, bau - hanya tanda air tidak sangat bersih. Oleh itu, perlu dilakukan kajian tambahan mengenai komposisinya untuk memastikan sifat pencemaran. Ini akan membantu untuk memulihkan keadaan air yang boleh diminum secara optimum. Secara umum, pencemar boleh masuk ke dalam air pada mana-mana peringkat perjalanan yang perlu dilalui dari titik pengambilan air ke paip anda. Ia boleh berbau seperti kumbahan atau peluntur dan juga mendapat aftertaste metalik yang tidak menyenangkan. Dalam artikel ini kita akan mempertimbangkan aduan paling kerap mengenai bau air yang tidak menyenangkan. Ini akan membantu menentukan punca bau dan menghilangkannya.

Dari artikel ini, anda akan belajar:

Apa yang boleh menyebabkan bau air yang tidak menyenangkan

Apakah sebabnya bau air yang tidak menyenangkan dari telaga?

Bagaimanakah anda dapat menghilangkan bau air yang tidak menyenangkan?

Apa yang menyebabkan bau air yang tidak menyenangkan

Hanya pada pandangan pertama ia mungkin kelihatan bahawa air minuman, atau sebaliknya, komposisinya adalah sama dalam semua sumber. Kita tidak dapat mengecualikan pengaruh alam sekitar terhadap komposisi kimia air. Sering kali, ia ternyata tidak berbahaya, tetapi ia dapat memberi air bau tertentu.

Terdapat sebab-sebab yang paling kerap untuk penampilan ciri-ciri tersebut yang luar biasa untuk air minuman yang bersih.

Biasanya, bau air paip yang tidak menyenangkan mungkin berlaku kerana penggunaan paip logam dalam sistem bekalan air atau sebilangan besar bakteria. Bahan kimia yang digunakan untuk membasmi air juga boleh menyebabkan bau yang tidak menyenangkan. Lebih banyak bahan pencemar boleh memasuki air dari alam sekitar. Dan langkah pertama di jalan untuk mendapatkan bersih, tidak berbahaya kepada kesihatan air - mengenal pasti sumber masalah.

Air boleh memasuki pelbagai reaksi dengan unsur kimia, mikroorganisma atau alga yang telah muncul dalam komposisinya. Akibat tindak balas ini, bahan-bahan baru muncul, yang mempunyai keupayaan untuk mengubah bau air. Mereka dipanggil asap. Penampilan mereka boleh disebabkan oleh pembubaran ammonia, hidrogen sulfida, besi, atau bahan yang dikeluarkan oleh bakteria, alga dalam cecair.

Bau di dalam air boleh berasal dari semula jadi atau buatan. Dalam kes pertama, ia berbau bumi, ikan, reput, rawa, dan sebagainya. Dalam kedua - fenol, klorin, petrol, dadah, dll.

Artikel Membaca yang Disyorkan:

Bau belerang

Sebab penampilan bau hidrogen sulfida atau, seperti yang mereka katakan, telur busuk adalah kandungan bakteria sulfur yang tinggi di dalam air. Tiada ancaman langsung terhadap kesihatan. Tetapi ini adalah tanda pencemaran alam sekitar yang tinggi. Bakteria sulfur membiak di mana terdapat kekurangan oksigen: dalam sistem pembetungan tertutup atau telaga dalam. Aktiviti penting mikroorganisma ini disediakan oleh sebilangan besar bahan penguraian yang organik, yang mereka makan. Hasil daripada interaksi ini, hidrogen sulfida dicipta dalam keadaan gas. Sumber air mencipta perangkap untuknya, tidak membenarkan pembubaran.

Jika bau hidrogen sulfida berasal dari air dan ia mungkin untuk menentukan tempat lokalisasi bahan itu, adalah perlu untuk menyediakan gas dengan akses kepada oksigen. Dengan kata lain, aturkan pengudaraan. Dengan cara ini, kandungan semula jadi bakteria hidrogen sulfida di dalam air bawah tanah dibenarkan. Dalam kepekatan sedemikian, mereka selamat untuk kesihatan. Tetapi walaupun dengan kandungan minimum (0.5 ppm), bau sulfur masih akan berasal dari air. Jika tahap kepekatan yang dibenarkan melebihi sekurang-kurangnya 3-4 kali, air akan mempunyai bau busuk telur busuk.

Penyebab bau sulfur boleh menjadi tindak balas kimia yang berlaku dalam dandang semasa pemanasan air. Dalam kes ini, bau yang tidak menyenangkan dari air panas. Untuk menentukan tempat berlakunya bakteria sulfur, adalah perlu untuk membuka paip air untuk seketika, memastikan tekanan air yang kuat. Jika bau hilang atau menjadi kurang ketara, maka sumber bakteria sulfur adalah sistem pengedaran air. Jika manipulasi kren itu tidak membawa kepada hasilnya, dan bau mula berubah selepas satu masa (contohnya, meningkat), itu bermakna tempat dislokasi bakteria adalah telaga.

Kemunculan sulfur dalam sistem bekalan air adalah tanda yang membimbangkan. Bahan ini mampu menghancurkan sendi logam dalam paip dari masa ke masa. Ia adalah sangat penting untuk menghubungi makmal tepat pada masanya untuk menjalankan ujian air.

Bau kumbahan

Satu lagi gangguan yang boleh berlaku dengan air minuman ialah bau kumbahan. Ia disebabkan oleh bakteria dari pembetung. Tidak, mikroorganisma berbahaya ini tidak dapat masuk ke dalam sistem bekalan air, tetapi gas yang mereka keluarkan cenderung meningkat dan mendapati saluran masuk melalui sink, terkumpul berhampiran lubang saliran. Oleh itu, nampaknya bau itu berasal dari air itu sendiri. Penampilan bau air sisa menunjukkan pelanggaran dalam peranti sistem kumbahan. Satu-satunya cara untuk menghilangkan bau ini ialah dengan betul memasang hud pembetung.

Seperti yang disebutkan di atas, kadang-kadang bau tidak menyenangkan timbul hanya dari air panas. Sebab untuk ini adalah bakteria yang telah didarabkan dalam tangki pemanasan. Penampilan mereka menyumbang kepada operasi berterusan dandang dalam mod suhu rendah, atau penutupannya untuk masa yang lama. Sebagai langkah pencegahan, disyorkan 1-2 kali sebulan untuk mendidih air dalam tangki pemanasan. Pemanasan tetap hingga +40 ° C dengan cepat akan membawa kepada penampilan bau yang tidak menyenangkan dari air panas. Jika pemanas telah beroperasi untuk jangka masa yang panjang, perlu mengalirkan air dan membersihkan tangki.

Bau air yang tidak menyenangkan dari dandang boleh diretralkan sementara dengan penapis khas. Tetapi masalah itu sendiri tidak akan menyelesaikannya. Adalah lebih baik untuk melaksanakan tindakan berikut untuk mengatasinya:

Ia perlu sepenuhnya mengalirkan air dari dandang dan sistem pengedaran.

Kemudian isi sistem dengan air bersih.

Hidupkan dandang dengan kuasa maksimum. Dia harus bekerja dalam mod ini selama 10-12 jam.

Sekali lagi, longkang air dari keseluruhan sistem, termasuk dandang.

Ulang langkah 2. Sekarang pemanas boleh beroperasi secara normal.

Aktiviti-aktiviti ini sepenuhnya akan membersihkan sistem bakteria - penyebab bau yang tidak menyenangkan air panas.

Secara umum, sebaik sahaja bau muncul, anda perlu memastikan bahawa air benar-benar berbau atau punca sebenar bau adalah paip. Untuk melakukan ini, tuangkan air ke dalam gelas dan, bergerak dari sinki, bau. Ini akan membantu menentukan sumber sebenar bau. Manipulasi ini mesti dilakukan seli dengan air dari kedua-dua paip. Jika air di dalam kaca tidak berbau, maka sebab bau yang tidak menyenangkan tersembunyi di dalam paip dan sistem saliran.

Apa yang menyebabkan bau air yang tidak menyenangkan dari telaga

Ia sering berlaku bahawa air dari telaga mempunyai bau yang tidak menyenangkan. Ini disebabkan oleh pengumpulan hidrogen sulfida di dalam telaga. Bagaimana dia sampai di sana? Masalahnya adalah bahawa sumber air bawah tanah, dari mana ia memasuki sumur, mengandungi sejumlah besar sebatian kimia (besi, sulfur, ammonia, mangan). Contohnya, sebab bau air "berkarat" - garam besi yang terkandung di dalamnya, yang bertindak balas dengan oksigen. Jika aroma air ammonia, ia bermakna ia mengandungi sebatian amonia.

Punca lain dari bau air dari telaga:

Pengklorinan, yang digunakan untuk mengeluarkan mikroorganisma. Bau klorin adalah kesan sampingan.

Bahan-bahan organik dan mikroorganisma. Rotan air sedemikian, menjadi basi, bau rawa, bumi.

Sebatian mangan juga mempengaruhi komposisi air dan menyebabkan bau yang tidak menyenangkan, terutamanya pada kepekatan tinggi.

Kandungan mineral yang berlebihan memberi air rasa asin.

Jelasnya, kesesuaian "koktail" seperti itu boleh dipersoalkan. Walau bagaimanapun, air sumur juga digunakan untuk tujuan makanan. Masalah air sedemikian adalah yang paling relevan untuk pemilik rumah swasta.

Terutamanya pemilik rumah perlu dimaklumkan oleh bau yodium. Ini bermakna kemasukan air tanah ke dalam takungan sisa industri. Ini adalah tanda yang sangat berbahaya! Jika anda mendapati bau sedemikian, anda perlu segera menghentikan apa-apa penggunaannya. Hakikatnya ialah bahawa fenol yang disekat oleh iodin boleh memberi kesan yang serius kepada kesihatan manusia, dan pertama sekali ia mempengaruhi sistem saraf.

Bagaimana untuk menghilangkan bau air yang tidak menyenangkan

Bagaimana untuk memperbaiki komposisi kimia air supaya kualitinya memenuhi kehendak sanitari SanPiN? Sekiranya punca pencemaran dalam sumber air itu sendiri, hanya langkah-langkah untuk pembersihan menyeluruh oleh penapisan akan membantu. Ini termasuk:

 1. Pembersihan awal.

Kaedah ini digunakan untuk membersihkan air dari telaga cetek. Makna prosedur ini adalah untuk mengekalkan cecair yang dibersihkan dan, jika perlu, pendedahan kepadanya dengan reagen. Pilihan kaedah penapisan bergantung kepada komposisi kimia air, oleh itu, pembersihan harus dilakukan hanya selepas menjalankan analisis makmal.

 1. Pembuangan hidrogen sulfida.

Pembuangan hidrogen sulfida yang terkandung di dalam air dijalankan dengan mengambil kira sifat kimianya. Terdapat tiga cara untuk membersihkan cecair dari bahan ini: fizikal, kimia dan penyerapan.

Dalam kes pertama, air yang menggelegak. Ia terdiri daripada menenun cecair dengan oksigen. Proses pemendakan hidrogen sulfida dipercepatkan dengan penggunaan pemampat.

Di kedua, oksidan air diukur dalam air (garam pelbagai bahan kimia, termasuk sulfur). Hidrogen sulfida yang terkandung di dalam air mempunyai bentuk tidak larut. Oleh itu, ia menetap, menyertai reaksi pengoksidaan sebagai pemecut. Dan dalam bentuk ini, ia mudah ditapis.

Pilihan ketiga melibatkan penggunaan karbon aktif. Ia berfungsi sebagai pemangkin oksidasi.

 1. Membersihkan bau besi.

Ramai orang tahu keadaan dengan air dari telaga, yang mengandungi garam besi. Air dikumpulkan bersih, jelas. Dalam masa yang singkat, ia tiba-tiba menjadi berawan dan kuning. Semakin tinggi kepekatan besi, warna semakin cerah. Ini disebabkan reaksi besi di dalam air dengan oksigen di udara. Selepas beberapa hari, air menjadi jelas lagi, tetapi dengan lapisan sedimen coklat di bahagian bawah. Air dengan kandungan besi yang tinggi bukan sahaja berbau karat, tetapi mempunyai rasa yang sama.

Masalah ini dapat diselesaikan dengan bantuan pengudaraan (ketepuan oksigen) atau pengoksidaan air dengan reagen. Walau bagaimanapun, langkah-langkah sedemikian dalam ladang-ladang swasta boleh agak sukar untuk digunakan. Pemilik sumber persendirian air yang lebih sesuai mengepam air melalui sistem pembersihan. Kartrid boleh diganti dalam sistem sedemikian tidak hanya menapis air secara mekanikal. Pelbagai bahan dalam komposisi kartrij bertindak balas dengan air, dengan itu menghapuskan bahan pencemar kimia.

 1. Penyingkiran bau paya.

Ia adalah satu kesilapan untuk mengandaikan bahawa jika air yang datang dari telaga bersih secara visual, ia juga dalam komposisi. Datang dari sumber bawah tanah, ia kaya dengan komposisinya dan mengandungi pelbagai kekotoran, penggantungan, sebatian. Warna ini boleh kekal telus, tidak tersembunyi. Hanya analisis makmal yang dapat menentukan komposisi sebenar air.

Sekiranya terdapat kemasukan alga, bakteria, sebatian organik di dalam air, ini menjadi sebab penampilan bau rawa. Bau air yang tidak menyenangkan seperti itu boleh disingkirkan sepenuhnya hanya dengan pembersihan yang kompleks, termasuk penjerapan oleh karbon diaktifkan.

Secara umum, dengan pendekatan yang betul, mudah untuk menghilangkan bau busuk atau paya. Batubara berkesan mengatasi bau air. Dan dari bahan pencemar yang menyebabkan bau, sistem penapisan berkesan membantu.

Sistem pembersihan menyeluruh hendaklah termasuk:

Pemancar UV untuk kemusnahan mikroorganisma;

osmosis songsang (dari kekotoran mekanikal dan besi);

Karbon diaktifkan tidak akan membiarkan penggantungan, yang berjaya menembusi melalui membran penapis osmosis terbalik.

Pemasangan kompleks penapis kompleks akan memberikan pembersihan air yang berkesan.

Memilih sistem rawatan air adalah proses yang kompleks yang paling baik untuk profesional yang benar. Di pasaran Rusia terdapat banyak syarikat yang terlibat dalam pembangunan sistem pembersihan air. Secara berasingan, tanpa bantuan seorang profesional, agak sukar untuk memilih satu atau satu lagi penapis air. Dan lebih-lebih lagi, anda tidak perlu cuba memasang sistem rawatan air sendiri, walaupun anda telah membaca beberapa artikel di Internet dan nampaknya anda telah memahami segala-galanya.

Lebih selamat untuk menghubungi syarikat pemasangan penapis yang menyediakan pelbagai perkhidmatan - berunding dengan pakar, menganalisis air dari sumur atau telaga, memilih peralatan yang betul, menyampaikan dan menyambungkan sistem. Di samping itu, adalah penting bahawa syarikat juga menyediakan perkhidmatan penapis.

Syarikat kami Biokit menawarkan pelbagai sistem osmosis songsang, penapis air dan peralatan lain yang mampu mengembalikan ciri-ciri semulajadi mereka untuk memanaskan air.

Pakar kami bersedia membantu anda:

sambung sistem penapisan sendiri;

berurusan dengan proses memilih penapis untuk air;

mengambil bahan gantian;

menyelesaikan masalah atau menyelesaikan masalah dengan penglibatan pemasang;

mencari jawapan kepada soalan anda melalui telefon.

Sistem rawatan air Biokit - semoga keluarga anda sihat!

Bagaimana untuk menghilangkan bau air yang tidak menyenangkan dari telaga?

Kandungan artikel:

 1. Sebab utama
 2. Teknik Pembuangan Bau
  • Marshland
  • Hidrogen sulfida
  • Besi dan sebatian kimia

Bau air yang tidak menyenangkan dari telaga adalah salah satu musuh sumber yang terbentuk akibat aktiviti penting mikroorganisma atau disebabkan oleh garam larut dan unsur kimia dalam cecair. Dalam artikel ini kita akan membincangkan punca bau air dari telaga dan bagaimana untuk menyelesaikan masalah tersebut.

Penyebab utama bau air yang tidak menyenangkan

Lapisan tebal tanah di atas akuifer adalah penapis yang baik yang menangguhkan kebanyakan pencemaran. Tetapi, bocor dari permukaan melalui pelbagai lapisan, cecair itu tepu dengan garam dan mengumpul banyak mikroorganisma dengan sifat yang berbeza. Oleh itu, walaupun dalam sumur artesian tidak dapat menjamin kesucian air 100%.

Di dalam telaga di atas pasir pelbagai kekotoran bahkan lebih. Logam, garam, oksida dan sebatian lain menjadikan cecair bahan aktif dalam istilah kimia, dan dalam kombinasi tertentu mereka mengubah warna, rasa, dan bau.

Di samping itu, organik (alga, tumbuhan tanah) selepas memasuki telaga mula membusuk dan mengeluarkan gas yang sangat berbau: geosmines, mercaptans, dimetil disulfides. Dengan aroma ini, seorang pakar yang baik dapat menilai komposisi kimia air. Apabila ia muncul, anda mesti berhenti menggunakan sumber dan mengetahui punca masalah itu.

Bahan-bahan yang mengubah rasa, yang disebut bau. Kesemua mereka dibahagikan kepada dua kumpulan: asal semula jadi dan tiruan. Yang pertama adalah bau busuk, rawa, tanah. Kepada yang lain - yang menonjol selepas jatuh ke dalam sumur pertanian (baja) atau limbah perindustrian.

Jadual di bawah memberi maklumat tentang bau air yang paling biasa:

Jika air berasal dari telaga dengan bau telur busuk, tidak ada keraguan bahawa ada hidrogen sulfida di dalam lombong. Ia dibentuk oleh penguraian protein di bawah tindakan bakteria anaerob. Keadaan untuk perkembangan mikroorganisma (bakteria sulfur) timbul di dalam telaga lama yang tidak tercemar, dimeteraikan dari semua lapisan oleh lapisan tanah liat. Mereka memakan sulphides dan sulfat dan mampu berkembang tanpa oksigen. Selalunya hidrogen sulfida terbentuk dalam telaga dalam, termasuk sumur artesian, di mana tiada peredaran cecair.

Hydrogen sulfide adalah gas yang sangat beracun, asphyxiant. Selepas sedutan, pening kelihatan, rasa bau hilang, keletihan dirasakan. Ia menyebabkan keracunan serius. Apabila dicerna, campuran mengganggu proses penting, contohnya, pengoksidaan besi. Seseorang mungkin dalam keadaan runtuh. Kepekatan gas 700 mg / m 3 adalah mematikan kepada manusia.

Cecair dengan hidrogen sulfida boleh merosakkan lekapan paip, injap, dan menyebabkan kakisan bahagian logam. Oleh itu, jika gas ditemui di telaga, gantikan semua paip dengan plastik.

Bau air dari sebuah sumur muncul jika tumbuh-tumbuhan mikroskopik dan mikrob hadir di dalam lombong. Gas fetid juga mengeluarkan pyrite sulfur, yang terdapat dalam kuantiti yang besar berhampiran dengan deposit gambut. Selalunya aroma ini dirasakan pada musim bunga, apabila alga dan bakteria mula tumbuh pesat di sumbernya.

Bau mulut tidak selalu menunjukkan pencemaran telaga. Sekiranya hanya air panas dari bau paip, sebab ini adalah pencemaran elemen pemanasan pemanas, di mana lapisan garam tebal terbentuk. Selalunya terdapat bakteria di dalamnya.

Air yang kurang baik dari bau yoi. Aroma itu dirasai selepas jatuh ke dalam sumur efluen sebuah perusahaan kimia yang mengandung fenol. Hasilnya adalah bahan yang sangat toksik yang merosakkan semua sumber di kawasan tersebut. Sekiranya bau air yang tidak menyenangkan di dalam telaga dikesan, adalah perlu untuk lulus sampel cecair untuk analisis untuk mengetahui semua komponen berbahaya yang dibubarkan di dalamnya. Minum air berperisa fenol dilarang sama sekali.

Kotak menembusi sumur dalam pelbagai cara. Bau itu dirasai selepas sumber tercemar oleh air banjir dengan bahan organik, yang terurai dengan pelepasan gas. Anda boleh melindungi sumber dengan caisson. Ia adalah kotak pelbagai bahan, digali ke tanah pada kedalaman kira-kira 2 m. Ruang bawah tanah kecil akan menghalang pelbagai serpihan dan air kotor dari memasuki telaga.

Kerana pelanggaran integriti lombong, pembentukan keretakan dan jurang di sendi lutut kotor air dapat bocor ke dalam telaga. Ia adalah perlu untuk memperbaiki kerosakan, walaupun untuk ini anda perlu menghabiskan dana yang banyak. Jika bakteria sulfida masuk ke sumber, ia akan berbau seperti hidrogen sulfida.

Dalam ketiadaan sirkulasi bendalir di dalam air yang menerima bahagian telaga, persentase komposisi oksigen yang memusnahkan bakteria sulfur dikurangkan dalam air. Atas sebab yang sama, sejumlah besar enapcemar muncul di dalam sumur, jika sumber tidak digunakan untuk jangka masa yang lama atau air yang dimuat turun sangat jarang. Untuk menenun cecair dengan oksigen, gunakan aerator.

Pencemaran kimia telaga berlaku paling kerap di kawasan-kawasan yang terlalu dekat dengan bahan api dan pelincir depot atau tanaman industri.

Sekiranya lombong itu dibor pada lapisan dengan bijih bijih sulfida, terdapat kebarangkalian yang tinggi bahawa air akan berbau seperti telur busuk.

Kaedah untuk menghilangkan bau air

Untuk membuat keputusan mengenai cara menghilangkan bau air di dalam telaga, tentukan penyebab aroma. Sekiranya terdapat banyak bahan organik yang mereput di dalam lombong, ia mesti dibuang. Oleh itu, lumpur dan sampah organik dikeluarkan dari situ, bersama-sama dengan mikroorganisma terperangkap di lombong dari permukaan. Penyejatan yang menyerang yang berkaitan dengan komposisi kimia tanah di akuifer tidak boleh dihapuskan dengan membersihkan batang. Untuk menyelesaikan masalah ini, anda memerlukan penapis khas yang dipasang di permukaan. Mari kita lihat dengan lebih dekat apa yang perlu dilakukan jika air itu dari sebuah sumur dengan bau.

Penghapusan paya air

Untuk menyingkirkan air dari telaga cetek dari bau busuk yang tidak menyenangkan, ia boleh dilakukan dengan membasuh aci dengan pam pam, yang menghilangkan bahan organik dan unsur-unsur penguraian yang lain.

Kerja-kerja dilakukan dalam urutan berikut:

  Sediakan bekas yang besar dan pasangkan berhampiran lombong. Isikan dengan air. Jumlahnya harus cukup untuk mengisi selongsong ke atas. Sekiranya terdapat sumber air berdekatan, sebagai contoh, sungai atau takungan, anda tidak boleh memasang tangki. Dalam kes ini, cari tempat di mana buburan kotor akan bergabung, jika tidak, ia akan menjadikan keseluruhan kawasan menjadi rawa.

Pasang pam air yang kuat di dekat telaga. Letakkan hos sedutan dalam bekas yang disediakan. Mengalihkan ke bahagian bawah telaga.

Letakkan muncung khas pada kepala lajur untuk mengalirkan air ke dalam tangki.

Hidupkan pam. Aliran air dari pam air akan mengangkat kotoran dari bahagian bawah dan membawanya keluar dari lombong ke dalam bekas yang disediakan. Zarah-zarah berat akan menetap di bahagian bawah, dan pam akan mengepam cecair yang disucikan semula.

Secara berkala mengeluarkan serpihan dari bahagian bawah tangki.

 • Selepas pembilasan, pasangkan pam di dalam telaga dan pam keluar semua cecair keruh. Bersama-sama dengan semua sumber bau busuk akan dikeluarkan.

 • Walaupun kotoran kekal di sumber selepas pembersihan, oksigen dalam air yang dibekalkan dari permukaan akan memusnahkan mikroorganisma.

  Untuk menghilangkan bau air dalam aci yang sangat dalam, dua pam digunakan - pam permukaan dan alat sentrifugal. Letakkan tangki besar berhampiran sumber dan isi dengan air. Turunkan pam emparan ke dalam telaga. Anda boleh menggunakan produk di dalam telaga. Tarik hos dari tangki itu ke tangki.

  Berdekatan, letakkan pam air yang akan mengambil cecair dari bekas yang disediakan dan masukkannya ke tong. Letakkan hos masuk pam ke dalam selongsong dan tariknya melepasi pam sentrifugal ke bahagian bawah sumber. Hidupkan kedua-dua produk.

  Aliran kuat akan mengikis sedimen bawah, dan pam emparan akan mengepamnya ke permukaan dan mengarahkan air kotor ke dalam bah. Di dalamnya, zarah berat akan menetap ke bahagian bawah, dan cecair akan dihantar semula ke telaga. Setelah mencuci beberapa kali, pam keluar semua air keruh dari lombong.

  Mengeluarkan bau hidrogen sulfida dari air

  Pilihan ini digunakan jika bau hidrogen sulfida di dalam air dari telaga tidak hilang selepas penyingkiran semua elemen yang tidak menyenangkan dari lombong. Anda boleh menyingkirkannya dalam tiga cara - fizikal, kimia dan penyerapan-pemangkin.

  Kaedah fizikal adalah berdasarkan sifat bahan ini untuk menguap dengan cepat. Ia melibatkan pemasangan peranti khas di salur keluar air dari hos, sebelum mengepam ke dalam sistem paip. Terdapat dua jenis produk tersebut - aliran bebas dan tekanan.

  Tank bukan tekanan adalah tangki plastik yang diisi melalui penyembur (muncung) dengan air dari telaga. Oksigen dari udara mengoksidakan sebahagian besar hidrogen sulfida, dan sisa-sisa itu mengalami cuaca. Peranti ini biasanya dipasang di bawah bumbung rumah, dari mana air memasuki sistem dengan graviti.

  Sistem tekanan berbeza mengikut saiz tangki dan kaedah bekalan air ke tangki Cecair memasuki ruangan di bawah tekanan. Dalam tangki, ia tepu dengan oksigen, yang menghancurkan sumber bakteria. Selepas prosedur, cecair boleh digunakan untuk memasak.

  Kaedah catalytic-catalytic untuk menghapuskan bau busuk menggunakan sifat-sifat beberapa bahan untuk mempromosikan pengoksidaan hidrogen sulfida. Pemangkin terbaik adalah karbon aktif biasa. Untuk mengeluarkan bau air dari telaga, lulus cairan melalui penapis dengan pengisi itu.

  Kaedah kimia digunakan kerana sifat ozon, hidrogen, natrium hipoklorit untuk mengoksidasi hidrogen sulfida. Anda juga boleh mengetahui komposisi cecair dan menggunakan oksigen untuk pengoksidaan, yang bertindak balas dengan unsur-unsur yang ada di sumber untuk membentuk precipitates tidak larut.

  Bahan yang paling murah adalah kalium permanganat, yang bertindak balas dengan hidrogen sulfida untuk membentuk sulfur koloid yang mendapan. Penambahan sebatian mangan juga membawa kepada penampilan garam pepejal. Sifat-sifat serupa kalium permanganat digunakan dalam penapis regenerasi berganda. Hidroksida mangan yang dihasilkan daripada tindak balas kimia mempunyai sifat-sifat untuk menyerap hidrogen sulfida. Muncul mantap pepejal mesti dibuang secara berkala.

  Kaedah kimia yang paling berkesan pelupusan air dari bahan ini ialah penambahan hidrogen peroksida. Hasil daripada reaksi, sulfur tidak terbentuk terbentuk, yang dilupuskan dengan penapis karbon.

  Pembuangan bau besi dan bahan kimia

  Untuk mengeluarkan bau besi, yodium, phenol dan unsur kimia lain dan disyorkan untuk menggunakan penapis khas pelbagai jenis. Alat apa yang perlu digunakan, ditentukan hanya selepas menjalankan analisis kimia air. Selalunya mereka adalah sebahagian daripada sistem untuk pembersihan kompleks cecair dari telaga, yang juga membolehkan ia menghilangkan gas, kekotoran dan mikroorganisma yang terlarut yang boleh menyebabkan bau busuk.

  Untuk mengelakkan air daripada menakutkan dengan bau kimia yang tidak menyenangkan, gunakan peranti ini:

   Untuk menghilangkan bau air ciri dari telaga dengan besi, gunakan penapis besi penyingkiran besi jenis reagen atau bukan reagen. Sesetengah model menggunakan oksigen untuk menukarkan besi feros kepada besi besi, yang lain mengandungi pasir mangan, yang menghilangkan sebatian ferrous dengan cepat.

  Ia perlu memasukkan pelembut air dalam sistem paip, yang digunakan jika air sangat keras dirancang untuk dipanaskan oleh dandang. Tanpa peranti ini, deposit garam akan muncul di unsur pemanasan yang mana mikroorganisma membiak. Produk buangan bakteria ini sangat tidak menyenangkan.

 • Sering kali, cecair diluluskan melalui membran osmosis terbalik dengan sejumlah besar lubang kecil. Ia dimasukkan ke dalam penapis sedemikian dalam kuantiti yang banyak di bawah tekanan, sebagai akibatnya semua kekotoran berada di luar membran. Dari air osmosis terbalik keluar daripada kualiti yang tinggi, tanpa sebarang bau.

 • Bagaimana untuk menghilangkan bau air yang tidak menyenangkan dari telaga - lihat video:

  100 soalan

  100 jawapan

  • Halaman:
  • 1

  TOPIC: Bagaimana untuk menghilangkan kelebihan yodium dalam air?

  Bagaimana untuk menghilangkan yodium yang berlebihan di dalam air? 09/09/2014 12:52 # 1

  • VasilisaNikolaeva
  • Tapak luar
  • Kerap
  • Catatan: 192
  • Reputasi: 1

  Re: Bagaimana untuk menghilangkan yodium yang berlebihan di dalam air? 09/23/2014 08:22 # 2

  • fai
  • Tapak luar
  • Kerap
  • Catatan: 283
  • Reputasi: 0

  Re: Bagaimana untuk menghilangkan yodium yang berlebihan di dalam air? 10/02/2014 11:38 # 3

  • Tatyana27
  • Tapak luar
  • Saya mendapat selesa di forum
  • Catatan: 22
  • Reputasi: 0

  Re: Bagaimana untuk menghilangkan yodium yang berlebihan di dalam air? 10/05/2014 4:47 PM # 4

  • fai
  • Tapak luar
  • Kerap
  • Catatan: 283
  • Reputasi: 0

  Re: Bagaimana untuk menghilangkan yodium yang berlebihan di dalam air? 10/08/2014 8:30 malam # 5

  • Aleksy
  • Tapak luar
  • Ahli baru
  • Catatan: 3
  • Reputasi: 0

  Ya, hanya beli dan gunakan penapis untuk air!

  Bau yodium di dalam air

  Itu sahaja. Adakah menarik untuk memberi komen tentang sesuatu esok?

  dan sebabnya? perkara utama adalah untuk memberi penjelasan, kerana jika ada "keadaan", maka ramai boleh memotong, luka - menjadi menakutkan.

  dan sebabnya? perkara utama adalah untuk memberi penjelasan, kerana jika ada "keadaan", maka ramai boleh memotong, luka - menjadi menakutkan.

  kerana dengan mabuk dan air adalah timah.

  sialan pergi ke bilik mandi! keluar diliputi peluntur)

  DAN YANG PALING PENTING APA ITU?

  dan tiba-tiba.. maka kita adalah pipet lengkap dalam pemuda moden.

  Quote
  keluar diliputi peluntur)

  dan rambut putih? biggrin.gif

  Saya mengesahkan, petang semalam, air suam panas (pra-MISSED THROUGH THE FILTER) merasai - saya tidak suka rasa itu. Tiada karat, yodium, atau peluntur yang tidak dapat difahami. Saya tidak boleh membuat lebih banyak sips.

  Sekarang mandi. Air masih berbau.

  PS:: Daerah Barat.

  Quote (AleХ53 @ 12.5.2009, 1:58)
  sekarang tidak ada kerongkong lagi)) dan tidak ada bau dalam air kerana ia sepatutnya dalam kimia) - dia berdiri, dia terlepas, dia mengendusnya = mungkin tidak di semua kawasan bandar.

  Terdapat dua konsep dalam utiliti air - loji rawatan kumbahan kiri bank dan kemudahan rawatan kumbahan bank kanan. LAN - membekalkan bahagian Kremlin (dan barat, dll), dan PVA membekalkan bahagian perdagangan. Oleh itu, buat kesimpulan.

  Well, itu global..

  * hm * sugestif..

  Sanitasi bekalan air dengan diameter 1000 mm

  Novgorod Vodokanal, sebuah perusahaan perbandaran dari Veliky Novgorod, yang selanjutnya disebut sebagai "Pelanggan", berhasrat untuk menggunakan sebahagian dari pinjaman Bank Pelaburan Utara (Bank) untuk melaksanakan Program untuk pembangunan kembali sistem penyediaan air dan air limbah di kota Novgorod. Perjanjian pinjaman dengan Bank dijangka berkuatkuasa sebelum akhir Oktober 2009. Pelanggan bercadang untuk memendekkan masa pelaksanaan program dengan menerbitkan jemputan ini sebelum kemasukan perjanjian pinjaman dengan Bank.

  Pelanggan dengan ini menjemput kontraktor untuk menghantar tawaran tertutup untuk kontrak seterusnya, yang akan dibiayai dari sebahagian daripada dana pinjaman:

  Kontrak N02 / NIB:
  Kontraktor akan membekalkan semua bahan dan peralatan yang diperlukan dan melaksanakan pemulihan sistem bekalan air sedia ada dari paip keluli dengan diameter 1000 mm dan panjang 1.4 km dengan menyeret paip plastik PE100 dengan diameter 900 mm. Kontraktor perlu mendapatkan semua permit, kelulusan, lesen dari pihak berkuasa atau organisasi yang diperlukan untuk melaksanakan kerja.

  Istilah kontrak yang dijangkakan:
  Tarikh bermula Disember 2009
  Tarikh sasaran siap ialah Jun 2010.

  - Polyacrylamide - Ammonia Gel, gel teknikal - sebaliknya, mereka membersihkan sistem bekalan air, kerana ia benar-benar berbau air kencing!

  Mengapa air menjadi kuning dan bau: menganalisis punca utama pencemaran

  Memiliki baik keuntungan selalu dibandingkan dengan sumur, karena memberikan air berkualitas tinggi. Lapisan dalam bumi sendiri adalah penapis yang baik, di mana kebanyakan pencemaran dipenuhi. Tetapi walaupun sumur artesian bukanlah penyelesaian yang ideal, kerana ia adalah supersaturated dengan mineral, tetapi apa yang kita boleh katakan mengenai pembinaan di pasir! Terdapat kes-kes yang kerap apabila air dari sumur menjadi kuning, selepas berdiri sejam atau dua dalam satu kapal, menjadi keruh, memperoleh rasa asing atau bau. Apakah sebab-sebab kemerosotan kualiti air dan bagaimana untuk menghilangkannya - mari kita lihat lebih terperinci.

  Kandungannya

  Kenapa air menjadi ↑ kuning

  Air sempadan mendapat warna kuning kerana tiga sebab:

  • terdapat banyak zarah tanah liat atau pasir;
  • dalam komposisi terdapat lebihan besi;
  • tannin hadir di dalam air bawah tanah.

  Penghapusan pasir ↑

  Pencemaran bendalir oleh zarah pasir-tanah liat berlaku, sebagai peraturan, dalam sumur permukaan. Alasannya mesti dicari kerana melanggar penapis.
  Pertama, harus ada lapisan kerikil yang baik di bahagian bawah, yang menghalang pengangkat zat-zat kecil tanah liat dan pasir. Dari masa ke masa, penapis bawah akan menjadi cair, yang bermakna bahawa untuk mengembalikan operasi, anda perlu mengepam atau mengepam telaga.

  Kedua, pasir boleh masuk ke dalam tiang air dan melalui penapis jejaring yang dipasang pada paip selongsong jika integritinya dikompromikan semasa pembaikan atau penyelenggaraan buta huruf telaga. Oleh kerana itu, biji-bijian yang pasir menembus ke dalam air, melukisnya kuning. Satu-satunya keselamatan adalah memulihkan integriti lajur.

  Kadang-kadang butiran pasir muncul di dalam air kerana fakta bahawa pam dipasang di lajur di bawah kedalaman yang dibenarkan. Oleh itu, apabila mengepam air dalam jumlah besar, kenaikan sedimen bawah, yang merosakkan kualiti cecair. Masalah yang sama disebabkan oleh pam getaran. Semasa kerja mereka, ayunan kuat tiang air bermula, yang mana sejumlah besar sedimen naik dari bahagian bawah.

  Sekiranya air berlumpur dari aliran air mengalir hanya pada akhir musim panas, ini bermakna bahawa paras air bawah tanah telah berkurangan, dan lebih banyak zarah pepejal telah menembus ke dalam lajur. Hujan musim luruh akan membetulkan keadaan.

  Memperjuangkan ↑ besi

  Untuk menjamin terhadap besi dalam air adalah mustahil. Mineral ini terdapat di semua jenis telaga, walaupun di dalam sumur artesian. Anda akan belajar tentang kandungan sejumlah besar besi ferus sebaik sahaja air telah berdiri di dalam tangki selama beberapa jam. Dari jernih, ia menjadi cecair kekuningan dengan filem coklat di atas. Semua cara untuk menghapuskan besi dikurangkan kepada satu perkara: dari keadaan bivalen, ia mesti ditukar kepada keadaan trivalen. Kemudian mineral akan jatuh dari sedimen berkarat, yang mudah ditapis.

  Pilihan yang paling mudah ialah menggunakan tangki untuk menampung air. Apabila bersentuhan dengan oksigen, pengoksidaan besi bivalen berlaku. Ia menyelesaikan serpihan di bahagian bawah tangki. Anda boleh menggunakan penapis khas dengan ejen pengoksida, tetapi amalan menunjukkan bahawa mereka dengan cepat menjadi tersumbat. Dalam keadaan dacha ia cukup untuk meletakkan penapis hanya pada keran minum dan pada hos yang membekalkan air ke peralatan (mesin basuh sangat takut kepada besi!). Untuk cecair feri taman dan taman tidak mengerikan.

  Kaedah yang mahal tetapi berkesan adalah pemasangan osmosis terbalik.

  Bagaimana tanin mempengaruhi ↑ air

  Sekiranya telaga itu dibor di kawasan tanah gambut, beberapa asid humus (tanin), unsur yang tidak berbahaya dari asal organik, boleh memasuki lajur. Ia memperlihatkan dirinya hanya apabila bahan khas yang melembutkan ketegaran itu ditambah kepada air. Memasuki tindak balas dengan pelembut, tanin memberikan cecair berwarna kekuningan, walaupun ia tidak menjejaskan kualiti. Memasang penapis karbon membantu menghapuskan warna.

  Bagaimana untuk menghilangkan bau dalam air ↑

  Pemilik penggera bukan sahaja perlu berwarna, tetapi juga bau air dari telaga. Minum air tidak berbau. Jika penunjuk ini tidak diperhatikan - mustahil untuk menggunakan cecair untuk diminum!

  Bau bau ↑

  Sekiranya air dari sumur itu berbau seperti rawa, ini menunjukkan peningkatan kepekatan bahan organik, termasuk alga mikroskopik dan bakteria. Mereka menembusi bersama-sama dengan air bawah permukaan kerana ketegangan yang lemah dalam lajur dan merosakkan bukan sahaja bau, tetapi juga rasa air. Rasa paya ini juga boleh memberikan unsur surih semulajadi - pyrite sulfur, jika sumber air digerudi berhampiran rawa gambut. Mereka melawan bau yang tidak menyenangkan dengan penapis karbon yang menyerap organik dengan sempurna.

  Selalunya bau busuk muncul di dalam telaga penggunaan bermusim. Semasa musim sejuk, cecair bertakung, pertumbuhan aktif alga dan bakteria bermula, yang boleh digantung hanya dengan bantuan pemomporan penuh lajur air.

  Bau telur busuk ↑

  Bau telur busuk, yang disebabkan oleh bakteria sulfur, sangat tidak menyenangkan untuk hidung kita. Hakikat bahawa air dari bau sumur hidrogen sulfida, mungkin disebabkan oleh pelanggaran keutuhan selongsong dan pelapisan bawah. Bakteria sulfur membiak secara aktif dalam ruang bebas oksigen apabila tiada peredaran air. Deposit tanah liat yang terkumpul semasa operasi memburukkan keadaan.

  Lajur yang tidak ditekankan semasa banjir dan hujan lebat melepasi sulpida dan sulfat, yang memakan bakteria sulfur ke dalam lajur air. Pemakanan yang baik menimbulkan pembiakan aktif mikroorganisma, dan dalam masa yang singkat, air dari minuman bertukar menjadi berbahaya.

  Berjuang dengan hidrogen sulfida dalam kompleks:

  1. Sepenuhnya membersihkan bahagian bawah sedimen tanah liat dan kaedah pemampatan enapcemar. Ia adalah di bawah bahawa kebanyakan bakteria sulfur tertumpu. Apabila membilas dengan air memasuki sejumlah besar oksigen, memusnahkan koloni bakteria.
  2. Pulihkan integriti sarung, walaupun memerlukan banyak wang.
  3. Untuk menembusi air dengan oksigen, aerator dipasang di caisson, atau bendalir dibersihkan dengan agen pengoksida (hidrogen peroksida, ozon, penapis karbon, dan sebagainya). Semasa pengoksidaan, hidrogen sulfida jatuh sebagai mendakan, yang terserap dalam elemen penapis.

  Bau baki yodium

  Aroma spesifik yodium di dalam telaga jarang berlaku, tetapi jika ia kelihatan - tidak pernah minum air. Dia diracuni oleh efluen sebuah perusahaan perindustrian. Bau ini memberikan bahan yang sangat berbahaya - fenol. Bersama dengan sisa kimia lain, ia dapat memasuki air bawah tanah dan racun semua sumber air yang terletak dekat. Air semacam itu harus diserahkan kepada makmal untuk dianalisis, supaya ada bukti konkrit mengenai kesalahan perusahaan itu. Dan kemudian - untuk mengisytiharkan kepada perkhidmatan yang sesuai.

  Apa-apa perubahan dalam rasa, bau atau warna air minuman adalah isyarat bahawa komposisi kimianya telah berubah. Untuk berkesan menghapuskan pencemaran dan mengambil penapis, anda perlu mengetahui jenis "pencemar" yang muncul dalam cecair. Dan untuk ini, anda perlu melakukan analisis makmal penuh air.

  Bau yodium di dalam air

  Di perkampungan Bagatokh di bekalan air terpusat sverdlovina є Dengan cara yang sama, kepuasan penggunaan pobutovy air dan pengairan wilayah. Melibatkan, baik menanggung air zavzhdi bersih, sejauh sejauh di atas air. Walau bagaimanapun, dalam praktiknya, terdapat trofi dengan cara yang berbeza. Bau bau dan vokalnist vod sverdlovini - satu manifestasi tidak sama, dan terlalu awal untuk menjejaskan kesihatan orang.

  Sebabkan bau dan aliran air di Sverdlovin

  Bau bau
  Di sebalik sifatnya, air itu benar-benar tulen. Walau bagaimanapun, melalui tanah shar_v, terdapat banyak mikroorganisma, bakteria dan unsur organik lain. Sebagai peraturan, bau air dari Sverdlovina terletak di m bandar roztashuvannya dengan sifat bandar. Sebagai contoh, adalah penting untuk melakukan sesuatu mengenai subjek, dengan cara itu, kerana itu, dengan kata-kata sungai, ia sangat penting.

  Ia penting! Bau khas yodium dikaitkan dengan penampilan air dan phenol - senjata dari unsur itu, sejenis parut di tanah pada masa yang sama seperti kata-kata perindustrian.
  Atas sebab bau yang tidak menyenangkan, anda boleh memberikan ujian makmal glyboca, jika anda mahukan aroma "aroma" anak anda, anda boleh membaca saya tanpa perlu mengambil bahagian dalam makmal. Nampaknya air Sverdlovina berbau sіkovodnem, shvyvshe untuk segala-galanya, demi ucapan organik rozkladannyam dalam hasil bakteria anaerobnyh kehidupan. Benda logam diturunkan di lebihan dewan, begitu juga, ia bukan kayu manis untuk organisma manusia.

  Підвищена каламутність
  Kalamutnod vod boleh dipromosikan vіdraz pіslya nadhodzhennya s Sverdlovina, tetapi di sana anda dapat nyata dalam satu jam. Sekiranya berlaku kesilapan, punca penyingkiran itu tidak boleh diketatkan, kerana nevidomo, sakit kepala, untuk kesihatan rakyat dan sistem kebersihan rumah.

  Kenali air Sverdlovini kalamutna atas sebab-sebab berikut:
  • memakan air dari serpihan keldai dan tanah liat di penguasa kuasa yang keji ke tanah;
  • Kemunculan ukiran lain dan piska, tipikal sverdlovin ini;
  • stok berlebihan.

  Ia adalah air Sverdlovina Zhovti, yang jelas merupakan tanda paprika. Sekiranya bersentuhan dengan logam, ia berasid untuk bertindak balas secara kimia (teroksidasi), sama seperti logam panas.
  Yak untuk membersihkan sverdlovinnoi Vod
  Borotba zalіzom
  Zalіzo mozhe mіstitisya vodi dalam dekіlkoh z'єdnannyah. Scab ke bawah dan komponen, anda perlu memakai tindak balas oksidatif, hasil zigizo yak pengepungan pepejal padat ke bahagian bawah. Untuk tsogo on vhіdny trubі vstanovlyuyut fіltr zі special_alnim storage chemical, metal teroksidasi. Di dalam air, bahagian-bahagian logam yang penting ditubuhkan, dan ia segera menjadi terang. Secara semulajadi, jam jam unsur penapisan bersalah dari pembersihan pidlyagati і zamіnі.

  Jika hanya cara yang mudah dilakukan, bagaimanapun, kerja semacam ini perlu dilakukan secara langsung, supaya tidak mempunyai saluran paip dan perlawanan kebersihan dipasang.
  Usunennya bau sіkovodnya
  Oskіlki bau sіkovodnuyu mungkin z'yavlissya atas sebab-sebab lain, untuk yogi usunennya perlu menjalankan analisis makmal air, yaky memberikan tepat mengenai masalah dzherelo. Saya percaya bahawa kehidupan orang-orang bakteria, bagi mereka, adalah untuk mereka mencari jalan keluar, menyerap rumah-rumah dan neutraliti pihak-pihak.
  Bangsawan Tsikavo! Penyerap utama di kampung vugilnyi di kampung vugiyllya, yaky ma ma kuasa untuk mengambil rumah sampingan, hanya untuk berada di tengah.

  Air pembasmian kuman
  Nampaknya bau yang tidak dapat diterima dan air berlumpur yang masuk ke sverdlovina spul organik, yang diperlukan untuk pembasmian kuman. Yak biasanya zasosovuyut klorin. Untuk menyelesaikan carian, minta fahіvtsya, schob vklyuchiti mozhlС-overdose dan detasmen organisma.
  Beshl bezpechnii (ale dan bіlsh road) sposіb sterilіzatsі - pemasangan ultraviolet ultraviolet. Tsei kaedah zasnovany zdnostі ultraflolet znischuvati organіnnі domishki. Dane telah terpasang pada saluran paip dari hambatan Yakomog ke Kintsevskogo spozhivacha menggunakan kaedah pengulangan pencemaran.

  Salah satu cara terbaik untuk bertarung dengan bau yang tidak dapat diterima dan kekeruhan air sering kesucian sverdlovini. Tidak mungkin untuk bertolak ansur dengan seni mempertahankan diri fana dan tidak menyenangkan. Anda tidak mahu membelanjakan robot podbot samostіyno, anda boleh berminat dengan profesional, cuba membersihkan sverdlovina tanpa masalah, dan anda akan dibanjiri dengan memakan air bersih dan gurih.

  Bau di dalam telaga

  Air dalam alam tidak berbau. Melewati lapisan tanah, ia tepu dengan virus, bakteria dan bahan organik lain. Ini memberi kesan kepada warna dan bau air. Oleh itu, bau, jelas menyatakan tentang kehadiran kekotoran di dalam air dan menjadikannya tidak sesuai untuk diminum.

  Kekeruhan air dan bau yang tidak menyenangkan di dalam telaga bukanlah masalah yang jarang berlaku bagi banyak telaga air dan telaga. Sumber bau ini adalah aktiviti penting bakteria anaerob. Sebagai hasil penguraian bahan organik, air tepu dengan hidrogen sulfida. Fakta ini tidak menentu apabila bau di dalam telaga menyerupai bau telur busuk. Juga, bau seperti itu boleh menyebabkan peningkatan kandungan mangan. Apabila air mangan kurang daripada 20 mg. seliter, maka air tidak boleh mencium, tetapi mempunyai warna gelap.

  Selalunya, pemilik telaga dihadapkan dengan bau busuk atau rawa di dalam air. Ia diberikan oleh bakteria dan bahan organik. Menghapuskannya tidak sukar. Karbon diaktifkan boleh membantu.

  Kadang-kadang bau boleh seperti bau besi. Kerana fakta bahawa besi bertindak balas dengan oksigen, air yang diperoleh dari telaga tidak segera memilikinya. Dan hanya apabila bersentuhan dengan udara memperoleh bau logam.

  Dalam kes yang jarang berlaku, ia menyerupai ammonia, kerana kehadiran amonia di dalam air.

  Air bau tertentu:

  Sekiranya air paip mempunyai bau khas yodium yang tidak dijangka, maka masalah dalam kes ini boleh menjadi sangat serius. Alasan bau ini boleh menjadi kumbahan perindustrian yang memasuki air bawah tanah yang memberi makan dengan baik. Bau iodin dalam kes ini memberikan fenol - bahan yang sangat toksik yang boleh mengganggu fungsi sistem saraf. Minum air sememangnya mustahil!

  Cara untuk menghilangkan bau:

  Penggerudian telaga adalah proses yang panjang dan susah payah. Sekiranya anda masih berhadapan dengan rupa bau yang tidak menyenangkan, anda tidak perlu kecewa. Adalah lebih baik untuk mengkaji secara terperinci pilihan untuk penghapusannya. Cara mengeluarkan hidrogen sulfida di dalam telaga adalah: pengoksidaan hidrogen sulfida dan pengklorinan air, yang mempunyai kesan buruk terhadap bakteria.

  Cara yang sama daripada keadaan ini adalah untuk memasang peralatan khas untuk rawatan air. Penyaring melakukan beberapa fungsi: mereka mengeluarkan besi dari air, melembutkannya, dan juga melawan bakteria yang menyebabkan bau akibat aktiviti penting mereka.