Pendidikan dan rembesan hempedu

Selain jus pankreas, hempedu dikeluarkan ke dalam duodenum. Bile sangat penting dalam penghadaman. Ia terbentuk secara berterusan di hati, dan memasuki duodenum hanya semasa penghadaman. Apabila penghadaman berhenti, hempedu terkumpul di dalam pundi hempedu. Hanya dalam sehari, seseorang menghasilkan empedu 800-1000 ml

Komposisi hempedu

Membezakan antara pundi hempedu, iaitu, yang memasuki usus dari pundi kencing, dan empedu hepatic. Perbezaannya terletak pada fakta bahawa hempedu empedu lebih tebal, kerana di dalam pundi kencing, di mana hempedu berkumpul tanpa penyerapan, penyerapan separa air berlaku. Menjadi lebih pekat, hempedu ini mempunyai warna yang lebih gelap. Hempedu hepatik dituangkan ke dalam usus segera selepas pembentukan, tidak jatuh ke dalam pundi hempedu; warnanya agak kuning, mengingatkan warna teh lemah.

Komposisi hempedu, sebagai tambahan kepada air, termasuk asid hempedu dan pigmen hempedu.

Bilirubin dan biliverdin adalah pigmen hempedu.

Dalam empedu manusia mengandungi kebanyakan bilirubin. Pigilan hempedu terbentuk daripada hemoglobin, yang dibebaskan selepas pemusnahan sel darah merah. Di samping itu, hempedu mengandungi lendir, lemak, dan garam tak organik. Reaksi hempedu lemah alkali.

Nilai hempedu dalam pencernaan

Di bawah pengaruh hempedu meningkatkan kesan semua enzim: protein, karbohidrat dan lemak. Kesan lipase, enzim yang memecah lemak, sangat dipertingkatkan. Di bawah pengaruh empedu, tindakan lipase ditingkatkan 15-20 kali.

Bile mengemulsi lemak, iaitu, menyebabkan lemak menjadi hancur menjadi zarah kecil. Seperti menghancurkan lemak menyumbang kepada permukaannya; ini mewujudkan keadaan untuk tindakan lipase yang lebih baik.

Di bawah pengaruh lipase, lemak dipecah menjadi gliserol dan asid lemak. Gliserin larut dalam air dan mudah diserap, dan asid lemak tidak larut dalam air dan tidak diserap. Bile menggalakkan pembubaran asid lemak dan penyerapannya. Ini dicapai oleh fakta bahawa asid hempedu bergabung dengan asid lemak dan membentuk sebatian mudah larut.

Oleh kerana hempedu mempunyai tindak balas alkali, ia, bersama-sama dengan jus usus lain, meneutralkan pulpa makanan berasid yang berasal dari hempedu ke usus. Di bawah pengaruh empedu, pergerakan usus dipertingkatkan, yang meningkatkan proses pergerakan bubur makanan.

Memasuki usus, hempedu menyebabkan peningkatan rembasan pankreas. Akhirnya, selepas diserap ke dalam darah, hempedu bertindak ke atas hati dan meningkatkan pembentukan hempedu.

Jika lebihan hempedu dirembeskan, maka sebahagiannya tidak dipecahkan dan dikeluarkan dari usus ke luar.

Pendidikan dan rembesan hempedu

Pembentukan hempedu berlaku secara berterusan di sel-sel hati. Hempu yang terbentuk di dalam sel-sel, di sepanjang sel-sel kapilari hempedu, dan kemudian saluran empedu mengalir ke saluran hepatik dan dari sana, bergantung kepada sama ada pencernaan berlaku atau tidak, pergi ke pundi hempedu atau melalui saluran empedu yang biasa menuangkan ke dalam duodenum, memasuki pundi kencing.

Pembentukan hempedu berlaku di bawah pengaruh bahan-bahan choleretic. Sejumlah bahan memasuki darah, memasuki hati dan, bertindak pada radas neuro-glandular, menyebabkan pembentukan hempedu.

Bahan yang menyebabkan pembentukan hempedu adalah produk kerosakan protein - albumoses, peptones, polypeptides. dan juga rahsia.

Peningkatan hempedu menyebabkan hempedu itu sendiri. Diserap dalam darah, ia bertindak ke atas alat neuro-glandular hati dan meningkatkan aktivitinya. Jika hempedu diperkenalkan ke dalam darah binatang dan pada masa yang sama mengambil kira jumlah hempedu yang dikeluarkan, ternyata bahawa pembentukan empedu telah meningkat secara dramatik. Pembentukan hempedu juga dipengaruhi oleh kemasukan asid ke dalam usus, seperti asid hidroklorik, jus gastrik, dan sebagainya.

Bile juga terbentuk di bawah pengaruh impuls saraf. Apabila perut dipenuhi, pembentukan hempedu meningkat, yang merupakan hasil daripada pengaruh refleks.

Pembentukan hempedu boleh dipertingkatkan di bawah pengaruh korteks serebrum yang bersifat refleks.

Walaupun hempedu dibentuk secara berterusan, rembesan pada usus hanya berlaku apabila makanan dibekalkan.

Saluran hempedu yang biasa, yang mengalir ke dalam duodenum, disediakan dengan sphincter, yang membuka apabila makanan berpindah dari perut ke usus, dan ditutup sebaik sahaja bahagian terakhir makanan meninggalkan duodenum. Selepas berhenti penghadaman dalam duodenum, hempedu yang terbentuk di hati dikumpulkan dalam pundi hempedu.

Rembesan hempedu bermula selepas tempoh tertentu selepas makan. Sebagai contoh, apabila memakan daging, hempedu dikeluarkan selepas 8 minit, dengan roti - selepas 12 minit, dengan susu - selepas 3 minit.

Rembesan hempedu berlangsung beberapa jam - semasa proses pencernaan. Walau bagaimanapun, apabila memakan bahan makanan yang berlainan, tempoh pengekstrakan hempedu ke duodenum adalah berbeza: contohnya, selepas makan susu atau daging, hempedu dikeluarkan dalam masa 5-7 jam, dan selepas makan roti - dalam masa 8-9 jam. Rembesan hempedu diatur oleh refleks.

Apabila makanan masuk ke dalam usus, reseptor yang tertanam dalam mukosa usus akan dijengkelkan. Keseronokan yang timbul di dalamnya disebarkan ke sistem saraf pusat, dan dari sana, melalui saraf yang mengembara dan bersimpati, ia pergi ke pengangkut pundi hempedu dan saluran hempedu, menyebabkan mereka membuka.

Pembukaan sphincter disertai oleh penguncupan pundi kencing. Akibatnya, hempedu yang terkumpul di dalam pundi hempedu dihancurkan ke dalam usus.

Selepas pengosongan, sphincter dari pundi hempedu ditutup, sementara sferis saluran empedu biasa tetap terbuka sepanjang penghadaman keseluruhan, dan hempedu secara bebas terus mengalir ke dalam duodenum.

Selepas penghentian penghadaman, sfingter saluran empedu biasa ditutup dan sphincter pundi hempedu terbuka; hempedu mula mengumpul semula dalam pundi hempedu.

Bahan-bahan yang merangsang pembebasan hempedu melalui laluan humoral adalah lemak, peptone dan albumoses - hampir semua bahan yang menyumbang kepada pembentukan hempedu.

Satu artikel mengenai Pendidikan dan rembesan hempedu

Komposisi, sifat hempedu dan nilainya dalam pencernaan;

Pengaruh komposisi makanan pada petak jus pankreas.

Semasa tempoh rehat pankreas tidak hadir sepenuhnya. Semasa dan selepas makan, rembesan pankreas menjadi berterusan. Pada masa yang sama, jumlah jus yang dihasilkan, kapasiti pencernaannya, dan tempoh rembesan bergantung kepada komposisi dan kuantiti makanan yang diambil.

Jumlah terbesar jus diperuntukkan kepada roti, sedikit kurang - untuk daging dan jumlah minimum jus dirembeskan kepada susu. Jus yang diperolehi untuk daging mempunyai tindak balas yang lebih alkali daripada jus yang dihasilkan untuk roti dan susu. Apabila makan makanan yang kaya dengan lemak, kandungan lipase dalam jus pankreas adalah 2-5 kali lebih tinggi daripada jus yang diperuntukkan untuk daging. Kekuatan karbohidrat dalam diet menyebabkan peningkatan amilase dalam jus pankreas. Apabila diet daging dalam jus pankreas menemui sejumlah besar enzim proteolitik.

Bile adalah produk dari rembesan sel hati, adalah cecair kuning-kuning, mempunyai reaksi alkali (pH 7.3-8.0) dan ketumpatan relatif 1.008-1.015.

Pada manusia, hempedu mempunyai komposisi berikut: air 97.5%, sisa kering 2.5%. Komponen utama residu kering adalah asid hempedu, pigmen dan kolesterol. Di samping itu, hempedu mengandungi mucin, asid lemak, garam tak organik, enzim dan vitamin.

Dalam orang yang sihat, 0.5-1.2 liter empedu disembur setiap hari. Rembesan empedu dilakukan secara berterusan, dan kemasukannya ke duodenum berlaku semasa pencernaan. Di luar pencernaan, hempedu memasuki pundi hempedu.

Bile kepunyaan jus pencernaan. Hempu meningkatkan aktiviti enzim jus pankreas, terutama lipase. Asid hempedu mengemulsikan lemak neutral. Bile adalah diperlukan untuk penyerapan asid lemak, dan oleh itu, vitamin A yang dilarutkan lemak A, B, E dan K. Bile meningkatkan rembesan pankreas, menimbulkan nada dan merangsang motilitas usus (duodenal dan usus besar). Bile terlibat dalam pencernaan parietal. Ia mempunyai kesan bacteriostatic pada flora usus, menghalang perkembangan proses putrefaktif.

Kaedah untuk mengkaji fungsi biliary dan bilier hati Dalam aktiviti biliar hati, pembentukan hempedu harus dibezakan, iaitu, pengeluaran hempedu oleh sel hati, dan rembesan hempedu - jalan keluar, pemindahan hempedu ke dalam usus.

Untuk mengkaji rembesan hempedu pada manusia, kaedah radiologi dan intubasi duodenal digunakan. X-ray mengenakan bahan-bahan yang tidak membenarkan sinar-X dan dikeluarkan dari badan dengan hempedu. Dengan menggunakan kaedah ini, anda boleh mewujudkan rupa bahagian pertama hempedu dalam saluran, pundi hempedu, masa keluar dari empedu sista dan hepatic ke dalam usus. Dengan intubasi duodenal, pecahan hepatic dan gallbladder hemisphere diperolehi.

Bagaimana hempedu menjejaskan pencernaan

Bile adalah cecair khas, rahsia hati yang disintesis. Ia melancarkan saluran ke dalam saluran gastrointestinal (ke duodenum) dan diperlukan untuk penghadaman makanan yang normal. Lebihan atau kekurangan hempedu, serta pelanggaran sintesisnya membawa kepada perkembangan penyakit berbahaya. Untuk memahami peranannya dalam tubuh manusia, penting untuk mengetahui apa itu, mengapa hempedu diperlukan, penyakit apa yang boleh menyebabkannya dan siapa yang harus dihubungi untuk mendiagnosis gangguan.

Fungsinya dalam badan

Ia adalah bahan likat warna kuning, hempedu disintesis oleh hati. Dari situ, ia mengalir ke dalam pundi hempedu, di mana ia dikumpulkan dan, jika perlu, dimasukkan ke dalam proses pencernaan. Terdapat perubahan warna substrat dan kepekatannya.

Gelembung untuk empedu adalah takungan di mana ia terkumpul. Apabila makanan memasuki tubuh, jumlah rahsia yang diperlukan ini menembusi duodenum melalui saluran, memastikan proses pencernaan semula jadi.

Jenis hempedu dibahagikan dengan tempat penyetempatannya. Bahan yang terkumpul dalam pundi hempedu dipanggil hempedu vesicle, dan bahan yang berasal dari hati disebut empedu hepatic. Dalam proses sintesis dan pergerakan, ia tidak hanya mengubah namanya, tetapi juga keasidan, dan komposisi.

Peranan hempedu dalam pencernaan terletak pada penapaian bahan dan penyerapan mereka dalam usus. Fungsi utamanya, yang sangat penting untuk sokongan hidup normal badan, termasuk yang berikut:

 • pecutan penyerapan lemak;
 • penindasan pepsin dalam jus gastrik;
 • pembentukan hormon usus;
 • rangsangan pengeluaran lendir;
 • penyertaan dalam penciptaan micelles;
 • pengaktifan pergerakan usus;
 • mula cepat penapaian protein.

Selain penyebab semula jadi yang tidak menjejaskan keadaan badan, komposisi perubahan empedu di bawah pengaruh proses patologi, apabila substrat mula berkembang dengan lebih aktif. Terdapat beberapa sebab untuk meningkatkan sintesis atau pengurangannya.

Fungsi hempedu, sebagai tambahan kepada penggunaan langsung, - bantuan dalam proses pencernaan - termasuk pembasmian kuman dan usus dalam massa usus.

Lebihan hempedu lebih biasa daripada kekurangannya dan memerlukan akibat yang serius untuk tubuh. Faktor luaran menyebabkan peningkatan sintesis substrat oleh hati. Apabila seseorang berlebihan atau menjalani gaya hidup yang tidak aktif, organ itu menerima isyarat, pencernaan dipertingkatkan, dan empedu dari hati dihasilkan dengan kekuatan dua kali. Lebihannya juga menyebabkan gangguan endokrin, luka yang beracun atau berjangkit pada hati.

Tetapi untuk menilai nilai hempedu dengan kekurangan adalah sukar, kekurangannya tidak dapat dilihat dengan gejala khas, seperti halnya dengan sintesis yang dipertingkatkan. Tetapi di dalam sistem pencernaan, perubahan dramatik diperhatikan. Usus biasanya tidak dapat menyerap bahan dan vitamin yang diperlukan, yang akhirnya mempengaruhi fungsinya. Perubahan patologi berkembang, dan tubuh mengalami kekurangan lemak penting dan asid amino.

Apabila penghadaman terganggu, lemak tidak memecahkan zarah-zarah kecil, tidak diserap oleh usus dan disimpan di lapisan subkutaneus dan di permukaan organ-organ dalaman. Limpa, hati, usus dan jantung yang paling terjejas.

Komposisi pembentukan hempedu dan hempedu

Biasanya, hati seseorang mensintesiskan sehingga 2 liter cecair setiap hari. Proses ini, yang disebut choleresis, berlaku tanpa gangguan, tetapi cholekinesis - aliran hempedu ke dalam duodenum - dimulakan dengan tempoh bergantung pada pengambilan makanan di saluran gastrointestinal. Sekiranya perut kosong, rahsia dari hati memasuki pundi hempedu, di mana ia boleh sehingga kes yang dikehendaki, dan ia mula melepaskan apabila perut dipenuhi dengan makanan.

Hempian manusia bukan sekadar rahsia yang memecah makanan ke dalam senyawa mudah dan mudah dicerna, ia adalah bahan yang mengandungi protein, vitamin, asid amino dan sebatian lain.

Apabila bendalir masuk dari hati melalui saluran ke dalam pundi kencing, ia seperti air, telus, dengan warna kuning, sudah ada di dalam pundi hempedu yang menumpahkan substrat, menumpukan perhatian. Ia meninggalkan air dan mineral, ia tepu dengan mucin. Mencampur dengan rembesan kelenjar, perubahan hempedu warna, menjadi gelap, dan kepekatan tebal dan likat. Tujuan cecair likat ini adalah untuk memastikan pecahan makanan yang cepat dan bertindak sebagai pembantu usus.

Pigmen menentukan warna hempedu - ia adalah produk pereputan hemoglobin dan derivatif porphyrin lain. Komponen hempedu utama adalah bilirubin. Warna berwarna kuning-kuning ini memberikan naungan ciri cecair. Biliverdin pigmen hijau meninggalkan kesan pada hempedu.

Tiga perempat hempedu mensintesis hepatosit, selebihnya dihasilkan oleh saluran hempedu. Asid yang telah terlibat dalam proses pencernaan, hampir diserap sepenuhnya dalam usus kecil, kembali ke hati dengan darah. Peredaran ini membolehkan badan menghasilkan jumlah rahsia yang diperlukan tanpa gangguan. Hanya 10% daripada semua hempedu yang dapat menonjolkan produk-produk pembusukan di massa usus.

Apa doktor yang digunakan untuk ujian empedu

Pada kemunculan tanda-tanda awal kekurangan atau lebihan intervensi ahli rahsia hepatik diperlukan. Ahli gastroenterologi dan pakar hepatologi terlibat dalam kajian hempedu dan rawatan gangguan yang disebabkan oleh fenomena patologi. Jika sebabnya adalah pelanggaran pembentukan hempedu di hati, bahkan sebelum ia memasuki saluran pencernaan, perundingan dengan doktor yang sempit khusus, ahli hepatologi diperlukan. Apabila gangguan ditunjukkan dalam proses pencernaan, perut, pundi hempedu dan usus dipengaruhi, ahli gastroenterologi menyertai rawatan.

Doktor membuat kajian untuk menentukan sebab-sebab ketidakseimbangan dan merupakan rejimen rawatan optimum mengikut keputusan ujian.

Untuk menghentikan proses-proses yang merosakkan dalam badan, sebagai tambahan kepada pelarasan perubatan, pesakit harus mempertimbangkan semula gaya hidup dan diet mereka. Pembangunan nutrisi yang betul adalah pemakanan.

Sekiranya keputusan ujian mengecewakan dan pembedahan diperlukan untuk menormalkan aliran hempedu, hubungi pakar bedah. Untuk tempoh rawatan dan pemulihan, adalah penting bagi seseorang untuk berada di bawah pengawasan pakar.

Apakah penyakit yang berkaitan dengan hempedu

Sebelum rahsia mendapat dari hati ke dalam usus, ia melewati saluran empedu dan untuk beberapa waktu hempedu berkumpul di pundi hempedu untuk pergerakan selanjutnya. Pelanggaran boleh berlaku pada mana-mana tahap pergerakan.

Proses pengangkutan menyediakan lapisan otot dalam saluran dan pundi kencing. Dengan fungsi kontraktual yang normal, kerja di-debug. Disfungsi otot-otot pundi hempedu atau pergerakan hempedu yang menjejaskan menyebabkan berlakunya dyskinesia. Ia memperlihatkan dirinya dengan satu gejala tertentu - ia adalah rasa sakit di sebelah kanan di bawah tulang rusuk. Keamatan dan wataknya bergantung kepada bentuk keparahan penyakit.

Penyakit ini tidak dianggap berbahaya bagi manusia, tetapi ia memerlukan akibat, tanpa rawatan, dyskinesia menjadi langkah pertama untuk pembentukan batu di saluran empedu dan rongga organ. Penyakit Choledoch adalah perkara biasa, terutama pada lelaki dan wanita dewasa yang mengabaikan penyakit ini. Batu-batu boleh membentuk dan tidak mengganggu seseorang untuk jangka masa yang lama, tetapi jika mereka mula bergerak dan jatuh ke dalam saluran, mual dan muntah akan berlaku, sakit yang teruk yang bersifat menusuk - kolik bilier pada seseorang. Gejala tidak menyenangkan, tetapi lebih buruk jika saluran yang dikehendaki ditutup dengan batu yang besar dan aliran empedu ke dalam berhenti sfingter usus.

Akibat tersumbat, proses radang berkembang, hempedu berhenti bergerak ke arah yang betul. Cholecystitis akut adalah penyakit berbahaya yang boleh membawa maut tanpa campur tangan pakar.

Keradangan mungkin tidak kelihatan begitu berbahaya, perlahan-lahan dan asymptomatically, maka cholecystitis tanpa rawatan menjadi kronik.

Ujian apa yang perlu dihantar

Untuk menentukan kepekatan rahsia, mendiagnosis pelanggaran sintesisnya, tinjauan dilakukan dan ujian makmal ditetapkan. Mengambil rawatan patologi adalah penting sebelum perkembangan komplikasi.

Pembentukan batu di saluran empedu atau pundi kencing ditentukan oleh ultrasound (AS). Kaedah utama diagnosis penyakit batu empedu mendedahkan walaupun batu terkecil dengan diameter tidak lebih daripada 1 mm.

Kaedah ultrasound membolehkan untuk menilai keadaan hati, pundi hempedu dan saluran. Tetapi juga dengan bantuan ultrasound menentukan jumlah cecair terkumpul semasa keradangan. Pemeriksaan berulang disarankan untuk dilakukan selepas rawatan atau dalam prosesnya untuk menilai keberkesanan terapi.

Sekiranya ultrasound tidak dapat dilakukan, intravena, invasif atau oral cholecystochangiography dilakukan. Teknik ini mempunyai kontraindikasi:

 • intoleransi iodin;
 • jaundis yang disebabkan oleh pemendapan bilirubin.

Kaedah pemeriksaan untuk gangguan yang berkaitan dengan hempedu dan sintesisnya adalah seperti berikut:

 • revolusioner endoskopik cholangiopancreatography;
 • x-ray dengan kontras;
 • cholangiography transhepatic perkutaneus;
 • tomografi yang dikira.

Apa penyelidikan diperlukan, memutuskan doktor yang hadir secara individu. Berdasarkan hasil tinjauan adalah rejimen rawatan optimum.

Fungsi hempedu dalam tubuh manusia

Fungsi hempedu dalam tubuh manusia tidak dapat dipandang rendah. Fungsi penuh semua organ sistem pencernaan adalah mustahil tanpa penyertaannya. Malah penyimpangan kecil dari norma proses produksi, komposisi, kepekatan atau keasamannya, memerlukan perubahan dalam tubuh dan keadaan umum orang itu.

Apa itu

Bile adalah kelikatan sederhana cecair koloid warna kuning muda dengan sedikit kehijauan hijau, berubah menjadi warna coklat, dengan bau kuat tertentu dan rasa pahit. Dia, dalam satu tangan, adalah rahsia, iaitu bahan yang dihasilkan oleh kelenjar, dan yang lain - dikeluarkan - produk akhir yang diretas oleh badan.

Dihasilkan oleh sel-sel hepatosit di hati. Pertama, ia mengisi salur hempedu, selepas - pundi kencing dan duodenum. Pada siang hari, hati menghasilkan sehingga 1500 ml zat ini. Rembesan hempedu adalah proses yang berterusan.

Keseluruhan jumlah rembesan yang dirembesa berkumpul di dalam pundi hempedu. Ia bertindak sebagai penumpuk, memberikan usus dengan jumlah hempedu yang diperlukan untuk mencerna makanan. Penguraian bili berlaku hanya pada masa makan, dan bermula dalam 5-12 minit. selepas ia bermula.

Bergantung pada tempat lokalisasi hempedu, fungsi yang dilakukan di dalam tubuh manusia, terdapat 2 jenis - hati dan batu empedu. Hepatik adalah rahsia "muda", kebanyakannya jatuh dari hati ke duodenum, dan sisanya ke dalam pundi hempedu.

Cecair yang terkumpul dalam organ ini dipanggil berbuih. Ia matang, dan dicirikan oleh keasidan, ketumpatan dan warna.

Badan menghasilkan 10-13 ml hempedal setiap 1 kg berat badan manusia. Dalam orang dewasa, dengan berat normal, sehingga 1300 ml rembesan dikeluarkan setiap hari. Proses ini berterusan, keamatannya bervariasi pada siang hari.

Keasidan hempedu

Keasidan (pH) hempedu bergantung pada jenisnya. Oleh itu, keasidan rembesan hati - 7.2-8.1, dengan ketumpatan relatif 1.007-1.015.

Indeks ini dalam hempedu sista di bawah - 6.2-7.1 pada kepadatan 1.024-1.047. Perbezaan pH ini disebabkan oleh jumlah bicarbonat yang dikurangkan di dalamnya.

Apa peranannya

Fungsi hempedu dalam tubuh manusia adalah saling berkaitan dengan kerja organ-organ sistem gastrointestinal. Peranannya ialah menanam sebatian dan menyerapnya dalam usus semasa penghadaman.

Beliau menyertai reaksi enzim berikut:

 • menyebarkan lemak;
 • pembentukan hormon dalam usus;
 • pengeluaran mukus dan micelles;
 • penindasan pepsin;
 • pengaktifan motilitas dan nada usus kecil;
 • mengelakkan pelekat protein dengan bakteria.

Berurusan dengan apa fungsi dalam badan yang ia lakukan, ia juga harus diperhatikan:

 1. Penyertaan dalam proses metabolik.
 2. Kesan antiseptik pada usus dan disinfeksi jisim tahi.
 3. Ia adalah perlu untuk penyerapan asid lemak tidak larut air, asid amino dan vitamin.
 4. Bekalan hempedu usus.
 5. Penyertaan dalam sintesis cecair sinovial.

Akibatnya, tepat kerana rahsia ini, proses penghadaman, yang bermula di perut, kemudian berjaya terus dan berakhir di usus.

Komposisi komponen

Di tempat pertama di antara komponen dengan peratusan adalah air (kira-kira 96%). Di tempat kedua - asid: cholesterol dan chenodeoxycholic. Terdapat juga bahan organik lain di dalamnya, ini adalah:

 • asid: lithocholic, allocholic, deoxycholic;
 • vitamin: A, kumpulan B dan C;
 • pigmen;
 • kolesterol;
 • phospholipid;
 • bentuk immunoglobulin A dan M;
 • bilirubin;
 • logam;
 • xenobiotics;
 • lesitin.

Sebahagian besar komponen yang dinamakan dalam hempedu sista. Dalam hempedu selepas tinggal di pundi kencing, ada kekotoran, penggantungan dan lendir, yang diperlukan untuk pemprosesan makanan.

Komposisi hempedu dan nisbah komponennya berubah dengan penggunaan karbohidrat dan lemak yang berlebihan, patologi neuroendokrin, obesiti, gaya hidup pasif.

Patologi apa yang berkaitan dengan pengeluaran hempedu

Sebelum rahsia dari hati masuk ke dalam usus, ia melewati saluran umum, dan seketika ia terkumpul dalam pundi kencing untuk kemajuan selanjutnya. Pelanggaran proses yang diselaraskan ini berlaku di mana-mana tahap pergerakan.

Penghantaran empedu menyediakan lapisan otot, yang dipenuhi dengan saluran dan pundi kencing. Jika fungsi kontraksi mereka dicatatkan, tiada masalah dengan gerakan dan mengisi dengan rembesan usus. Dengan disfungsi otot atau masalah dengan pergerakan hempedu itu sendiri, dyskinesia berkembang. Gejala-gejala - sakit nyeri di sebelah kanan di peringkat tulang rusuk, kembung dan kepahitan di dalam mulut.

Terdapat sekumpulan penyakit yang berlaku apabila terdapat masalah dengan perkumuhan hempedu atau pembentukan hempedu:

 1. Pembentukan batu (batu karang). Mereka muncul dengan hempedu lithogenic dan apabila terdapat kekurangan enzimnya. Ciri-ciri litiogenik ditunjukkan dalam diet yang tidak betul, makan sejumlah besar lemak, proses metabolik dan endokrin terjejas, gangguan hipodinamik. Apabila batu mengembangkan cholecystitis (radang pada pundi kencing), dan terdapat penyumbatan saluran.
 2. Steatorrhea. Dibangunkan dengan kekurangan hempedu yang kuat atau ketiadaannya. Terhadap latar belakang penyakit ini, penukaran lemak dan protein berhenti, dan mereka dikumuhkan dalam bentuk asal dengan najis.
 3. Gastritis refluks. GERD. Negeri-negeri yang dicirikan dalam kemunculannya membuang ke dalam esofagus atau rembesan perut. Apabila refluks, ia mempengaruhi lapisan atas membran mukus organ-organ ini, menimbulkan perubahan nekrosis atau nekrosisnya. GERD (Gastroesophageal Reflux Disease) mempengaruhi mukosa esofagus akibat peningkatan keasidannya.

Apabila terdapat masalah dengan pembentukan hempedu, seluruh badan menderita, dan terutama organ yang bersebelahan dengan hati dan pundi hempedu: limpa, pankreas, usus, jantung.

Doktor yang hendak dihubungi

Sekiranya gejala pertama kelebihan penawaran atau kekurangan rembesan, campur tangan perubatan segera diperlukan. Menentukan kualiti fungsi pundi hempedu, kajian hempedu dan penghapusan gangguannya, yang dipicu oleh perubahan patologi, dijalankan oleh pakar hepatologi dan ahli gastroenterologi.

Apabila penyebab penyakit itu adalah penyimpangan dari kadar pembentukan hempedu dalam hati sebelum cairan memasuki sistem penghadaman, perundingan dengan pakar hepatologi diperlukan. Sekiranya gangguan dikesan semasa pencernaan, perut, saluran usus dan usus dipengaruhi, ahli gastroenterologi melakukan terapi.

Tetapi untuk menangani proses patologi, seorang pakar pemakanan juga terlibat dalam rawatan. Dia menyesuaikan diet pesakit, memberi nasihat tentang gaya hidupnya.

Kaedah diagnostik

Untuk menentukan komposisi dan kepekatan hempedu, menentukan pelanggaran sintesis, pemeriksaan dijalankan dan ujian makmal diambil. Tetapi sebelum ini, doktor menjalankan pemeriksaan fizikal pesakit, palpation peritoneum, memeriksa sejarah dan aduan pada masa rawatan.

Kemunculan batu ditentukan oleh ultrasound. Kaedah diagnostik ini mengesan batu yang diameternya tidak melebihi 1 mm. Ultrasonography, sebagai tambahan kepada pundi hempedu, mengkaji organ-organ peritoneum dengan definisi kualiti fungsi mereka.

Untuk ultrasound memberikan hasil yang betul, anda perlu menyediakannya. Persediaan untuk ultrasound bermula seminggu sebelum tarikh yang dijadualkan.

Syarat yang perlu dipenuhi:

 1. Tiada gas dalam usus.
 2. Hidangan terakhir tidak lebih dari 6-8 jam sebelum permulaan tinjauan.
 3. Selama seminggu untuk menyerah alkohol, batasi penggunaan makanan berlemak dan makanan yang menyebabkan gas.
 4. 3 hari sebelum peperiksaan, mengambil enzim yang ditetapkan oleh doktor dan persiapan carminative.
 5. Pada malam itu kosongkan perut anda atau membuat enema.

Apabila untuk sebab tertentu, mustahil untuk melakukan ultrasound (peperiksaan ultrasound), intravena, intravena, lisan atau invasif cholecystochangiangi dilakukan.

Tetapi kaedah ini dikontraindikasikan dalam:

 • intoleransi individu terhadap iodin dan sebatiannya;
 • jaundis.

Kaedah pemeriksaan hati, saluran dan pundi hempedu, apabila mengkaji struktur dan fungsi organ, kualiti pembentukan kolera, termasuk:

 • x-ray kontras;
 • cholangiopancreatography endoskopik retrograde;
 • esophagogastroduodenoscopy;
 • ultrasonografi perut;
 • CT (computed tomography);
 • ujian hidrogen;
 • echography dinamik

Pemeriksaan apa yang diperlukan, doktor menentukan secara individu untuk setiap pesakit. Memutuskan keputusan peperiksaan, membolehkan doktor merawat pundi hempedu dan disfungsi hati.

Nilai hempedu

Apabila jumlah hempedu yang tidak mencukupi masuk ke dalam usus, hipovia berkembang. Jika dia tidak bertindak sama sekali - alocholia. Dengan penyimpangan seperti asid, vitamin tidak larut, lemak tidak diserap oleh organ, dari sini - semua zat ini dikumuhkan dalam jisim usus, dan sisa-sisa lipid dalam usus melekat bersama makanan dan mencegah enzim dari memecahnya.

Dalam kes ini, usus menjadi tersumbat, obesiti, sembelit biasa berkembang, mabuk umum mungkin, dan vitamin yang tidak diproses keluar dengan najis. Organ juga melanggar mikroflora, meteorisme dan proses putrefaktif bermula.

Kekurangan hempedu menimbulkan perkembangan mikrob. Ada kemungkinan organ ini dijangkiti virus dan bakteria patogen.

Agar komposisi komponen rahsia menjadi normal, hati dan pundi hempedu berfungsi dengan betul, fungsi organ jiran tidak terjejas, cadangan berikut harus diikuti:

 1. Memimpin gaya hidup aktif.
 2. Makan betul dan seimbang. Dalam diet harian perlu buah-buahan, bijirin, sayur-sayuran.

Apabila jumlah hempedu yang cukup dihasilkan dalam tubuh, semua organ berfungsi lancar dan betul. Seseorang mempunyai imuniti yang tinggi, proses metabolik yang biasa, semua sistem dalam kuantiti yang diperlukan menerima vitamin penting bagi mereka.

Apa yang membuatkan hempedu dalam penghadaman - fungsi

Bile adalah rahsia sel hati hepatosit, yang memasuki saluran gastrointestinal (ke duodenum) melalui saluran empedu, dan terlibat dalam proses pencernaan. Bile merupakan bahan likat berwarna kuning, yang mengandungi dalam asid hempedu komposisi (67%), fosfolipid (22%), imunoglobulin A dan M, bilirubin (langsung) dan kolesterol (4%), lendir, xenobiotics lipofilik, logam. Bile yang dihasilkan oleh hati memasuki pundi hempedu.

Pundi hempedu adalah takungan yang mengumpul hempedu dan merembeskannya semasa pencernaan aktif dalam kuantiti yang diperlukan. Hempedu dalam pundi hempedu dipanggil vesikal, dan datang terus dari hati dipanggil empedu hepatic. Jenis hempedu ini agak berbeza dalam keasidan, kandungan bahan dan air.

Apa yang membuatkan hempedu dalam pundi hempedu?

Hempu fisiologi dalam pundi hempedu mempunyai sifat antibakteria. Oleh itu, kehadiran jangka pendek cecair fisiologi dalam pundi hempedu tidak mendatangkan kemudaratan kepada kesihatan. Dalam pundi hempedu, hempedu menerusi serangkaian transformasi. Ia mengumpul asid hempedu, dan mengurangkan tahap bilirubin. Terdapat pengumpulan volum, yang diperlukan untuk pemprosesan, sekaligus makanan. Selepas makanan memasuki duodenum, aliran empedu bermula. Sekiranya tidak mencukupi, proses pencernaan tidak dapat dihalang. Pemecahan lemak yang ketat dan jenis protein tertentu. Oleh itu, orang yang menghidap penyakit kronik yang berkaitan dengan genangan hempedu atau ketidakcukupan produknya, sering mengalami berat badan berlebihan. Asid hempedu utama adalah asid cholesterol dan deoxycholic. Beberapa asid lain terbentuk daripada mereka. Asid hempedu dalam pundi hempedu adalah dalam bentuk konjugasi dengan taurine dan glisin.

Fungsi hempedu dan nilainya

Bile melakukan beberapa fungsi enzimatik, yang diperlukan untuk menukar pencernaan usus usus:

 • meneutralkan tindakan jus gastrik pepsin;
 • mengemulsikan lemak;
 • mengambil bahagian dalam pembentukan micelles;
 • merangsang pengeluaran hormon usus (secretin dan cholecystokinin);
 • menghalang pelekat protein dan bakteria;
 • merangsang pengeluaran lendir;
 • mengaktifkan motilitas saluran gastrousus;
 • mengaktifkan enzim yang mencerna protein, termasuk trypsin.

Perubahan dalam komposisi hempedu boleh berlaku akibat pelbagai gangguan yang menyakitkan di dalam badan. Ini boleh menyebabkan pembentukan batu di saluran empedu dan gangguan pencernaan. Fungsi hempedu tidak berakhir di sana. Dia juga bertanggungjawab terhadap saluran usus antiseptik dan pembentukan najis.

Komposisi hempedu yang tidak seimbang, yang membawa kepada pembentukan batu, boleh dibebaskan apabila penggunaan lemak haiwan yang berlebihan, obesiti dengan metabolisme lemak yang merosot, gangguan neuroendokrin, luka beracun dan berjangkit pada hati, gaya hidup yang tidak aktif.

Nilai hempedu untuk kesihatan manusia

Adalah agak sukar untuk memaksimumkan nilai hempedu untuk proses pencernaan biasa. Dengan kekurangan atau kekurangan hempedu, najis menjadi lebih ringan dan lebih gemuk. Ini menyebabkan kekurangan dalam badan vitamin larut lemak, asid lemak dan lemak penting, serta patologi usus besar, yang tidak disesuaikan dengan banyak lemak dalam benjolan makanan.

Pada masa yang sama, pencernaan yang merosot sering membawa kepada pemendapan lemak yang tidak diingini dalam lapisan subkutaneus dan fascia organ dalaman. Pada orang yang menderita penyakit pundi hempedu, sering dijumpai obesiti dalaman. Dalam keadaan ini, jantung, hati, limpa, usus menderita.

Apakah peranan yang dimainkan oleh hempedu dalam pencernaan?

Bile adalah rahsia khusus yang membentuk hati, terkumpul di dalam pundi hempedu dan seterusnya mengambil bahagian dalam proses pencernaan. Mempunyai idea tentang bagaimana peranan empedu dalam pencernaan, adalah mungkin untuk bertindak balas segera terhadap kegagalan dalam hati dan menghapuskan keadaan patologi.

Pandangan umum hempedu

Bile adalah bahan likat warna kekuningan, yang merupakan rahasia sel hati dan memasuki saluran pencernaan untuk dapat mengambil bahagian dalam pencernaan jisim makanan. Pengumpulannya berlaku di dalam saluran hempedu kecil. Selepas itu, ia memasuki saluran umum, dan kemudian ke pundi hempedu dan duodenum.

Komposisi hempedu merangkumi:

 • 67% asid hempedu;
 • 22% phospholipid;
 • Immunoglobulin M dan A
 • Bilirubin
 • Kolesterol 4%;
 • Mukus;
 • Logam.

Ia penting! Pada siang hari, sel hati badan manusia boleh menghasilkan kira-kira 2 liter cecair.

Pada saat ketika prosedur pencernaan berada di tahap aktif, empedu mulai bergerak dari pundi hempedu ke saluran pencernaan.

Pergerakan hempedu sepanjang saluran adalah dipanggil dyskinesia. Ia boleh berlaku di mana-mana umur untuk pelbagai sebab, termasuk dari diet yang tidak teratur.

Bile, terletak di pundi kencing, dipanggil sista. Tetapi yang berasal dari hati dianggap hepatik. Kedua-dua jenis bahan ini berbeza dalam keasidan, serta kepekatan bahan dan air.

Hempedu dalam pundi hempedu

Bahan itu, yang terletak di pundi hempedu, dikurniakan sifat antibakteria. Komponen ini tidak kekal dalam gelembung untuk jangka masa panjang, oleh itu, ia tidak boleh mendatangkan kemudaratan kepada tubuh.

Di samping itu, semasa hempedu terletak di pundi kencing, perubahan tertentu berlaku kepadanya. Asid hempedu terkumpul, tetapi kandungan bilirubin, sebaliknya, menurun. Terdapat kumpulan kelantangan yang diperlukan untuk mencerna benjolan makanan.

Adalah sangat penting bahawa nisbah semua bahan dalam hempedu sepadan dengan norma. Diet dan gaya hidup yang tidak betul tidak boleh menjejaskan kerja semua organ, termasuk hati. Akibatnya, hempedu mengubah komposisinya, penggantungan mula terbentuk di dalamnya. Pelanggaran lanjut dalam pundi hempedu boleh menyebabkan pembentukan batu. Baca di sini atas sebab-sebabnya.

Sebaik sahaja jisim makanan berada di duodenum, terdapat rembesan aktif empedu. Sekiranya kecil, proses pencernaan melambatkan, dan oleh itu pecahan lemak dan beberapa protein sukar. Fakta ini dengan mudah menjelaskan hakikat bahawa pesakit yang mengidap penyakit kronik yang berkaitan dengan proses hempedu hempedu atau ketidakcukupan produknya sering menghadapi masalah berat badan berlebihan dan rasa sakit di pundi hempedu dan hati.

Kenapa seseorang memerlukan hempedu

Fungsi hempedu dikurangkan terutamanya untuk penyertaan dalam aktiviti seksyen gastrointestinal dan disambungkan, satu cara atau yang lain, dengan tindak balas enzimatik.

Peranan empedu dalam pencernaan dikurangkan kepada kedudukan berikut:

 • Di bawah pengaruhnya adalah pengemulsi lemak. Oleh kerana itu, prosedur sedutan bertambah baik;
 • Hile boleh mempunyai kesan meneutralkan pada pepsin yang berbahaya, yang merupakan komponen utama jus gastrik dan boleh mempunyai kesan buruk pada enzim pankreas;
 • Di bawah pengaruh bahan ini, motilitas usus diaktifkan;
 • Merangsang pembentukan mukus;
 • Ia menyumbang kepada pembentukan secretin dan cholecystokinin (ini adalah hormon gastrointestinal), yang dihasilkan oleh sel usus kecil. Komponen ini bertanggungjawab untuk mengawal fungsi kelenturan pankreas;
 • Bile tidak membenarkan pematuhan komponen bakteria dan protein;
 • Ia boleh membanggakan kesan antiseptik pada bahagian usus dan penyertaan aktif dalam pembentukan najis.

Ia perlu menyebutkan fungsi-fungsi yang diberikan kepada pundi kencing yang dipenuhi hempedu:

 1. Pertama sekali, duodenum dibekalkan dengan jumlah hempedu yang diperlukan;
 2. Penyertaan dalam proses metabolik;
 3. Pembentukan cecair sinovial, yang terletak di kapsul bersama.

Ia penting! Sekiranya berlaku pelanggaran dalam komposisi hempedu, badan bertindak balas kepada mereka dengan perubahan patologi.

Jika seseorang mengalami proses pembentukannya yang terganggu, ini akan membawa kepada rupa penyakit seperti:

 • Penyakit Gallstone;
 • Steatorrhea;
 • Penyakit refluks gastroesophageal.

Keputusan kegagalan tersebut bukanlah kesan terbaik terhadap proses pencernaan.

Satu lagi penyakit yang menjejaskan pundi hempedu adalah polyposis. Walaupun penyebab polip boleh berbeza, fungsi normal hati dan pundi hempedu adalah jaminan terbaik bahawa masalah ini dapat dielakkan.

Persoalan mengapa kita hempedu, banyak bertanya. Walaupun peranannya dalam proses pencernaan adalah sukar untuk menaksir. Oleh itu, ini adalah kerana empedu bahawa proses pencernaan, berjaya bermula di dalam perut, berakhir di bahagian usus.

Pengalaman kerja lebih daripada 7 tahun.

Kemahiran profesional: diagnosis dan rawatan penyakit saluran pencernaan dan sistem empedu.

Fungsi hati dan penyertaannya dalam pencernaan

Fungsi hati dan penyertaannya dalam tubuh manusia

Alaskan fungsi bukan pencernaan dan penghadaman hati.

Fungsi Bukan Pencernaan:

 • sintesis fibrinogen, albumin, immunoglobulin dan protein darah lain;
 • sintesis glikogen dan pemendapan;
 • pembentukan lipoprotein untuk pengangkutan lemak;
 • pemendapan vitamin dan mikroelemen;
 • detoksifikasi produk metabolik, dadah dan bahan lain;
 • metabolisme hormon: sintesis somagomedin, thrombopoetin, 25 (OH) D3 et al.;
 • pemusnahan hormon tiroid yang mengandungi yodium, aldosteron, dan sebagainya;
 • pemendapan darah;
 • pertukaran pigmen (bilirubin - produk dari degradasi hemoglobin dalam pemusnahan sel-sel darah merah).

Fungsi pencernaan hati diberikan oleh hempedu, yang terbentuk di hati.

Peranan hati dalam pencernaan:

 • Detoksifikasi (pemisahan sebatian aktif fisiologi, pengeluaran asid urik, urea dari sebatian yang lebih toksik), phagocytosis oleh sel Kupffer
 • Peraturan metabolisme karbohidrat (penukaran glukosa kepada glikogen, glikogenogenesis)
 • Peraturan metabolisme lipid (sintesis trigliserida dan kolesterol, penguraian kolesterol menjadi empedu, pembentukan badan-badan keton dari asid lemak)
 • Sintesis protein (albumin, protein pengangkutan plasma, fibrinogen, prothrombin, dan sebagainya)
 • Pembentukan hempedu

Pendidikan, komposisi dan fungsi hempedu

Bile adalah cecair bendalir yang dihasilkan oleh sel-sel sistem hepatobiliari. Ia terdiri daripada air, asid hempedu, pigmen hempedu, kolesterol, garam tak organik, serta enzim (phosphatases), hormon (thyroxin). Bile juga mengandungi beberapa produk metabolik, racun, bahan ubat yang memasuki badan, dan lain-lain. Jumlah rembesan hariannya ialah 0.5-1.8 liter.

Pembentukan hempedu berlaku secara berterusan. Bahan-bahan yang termasuk dalam komposisinya berasal dari darah dengan pengangkutan aktif dan pasif (air, kolesterol, fosfolipid, elektrolit, bilirubin), disintesis dan dirembes oleh hepatosit (asid hempedu). Air dan beberapa bahan lain memasuki hempedu dengan mekanisme reabsorpsi dari kapilari hempedu, saluran dan pundi kencing.

Fungsi utama hempedu:

 • Pengemulsian lemak
 • Pengaktifan enzim lipolitik
 • Larutan produk hidrolisis lemak
 • Penyerapan produk lipolisis dan vitamin liposoluble
 • Merangsang fungsi motor dan penyembunyian usus kecil
 • Peraturan rembesan pankreas
 • Neutralisasi chyme asid, tidak aktif pepsin
 • Fungsi perlindungan
 • Mewujudkan keadaan optimum untuk menetapkan enzim pada enterosit
 • Rangsangan percambahan enterosit
 • Normalisasi flora usus (menghalang proses putrid)
 • Ekskresi (bilirubin, porphyrin, kolesterol, xenobiotik)
 • Memastikan imuniti (rembesan imunoglobulin A)

Bile adalah cecair emas, plasma darah isotonik, dengan pH 7.3-8.0. Komponen utamanya adalah air, asid hempedu (cholesterol, chenodeoxycholic), pigmen hempedu (bilirubin, biliverdin), kolesterol, fosfolipid (lecithin), elektrolit (Na +, K +, Ca 2+, CI-, HCO3-), asid lemak, vitamin (A, B, C) dan dalam jumlah kecil bahan lain.

Jadual Komponen utama hempedu

Petunjuk

Ciri-ciri

Graviti spesifik, g / ml

1,026-1,048 (1,008-1,015 hepatik)

6.0-7.0 (7.3-8.0 hepatik)

92.0 (97.5 hepatik)

NSO3 -, Ca 2+, Mg 2+, Zn 2+, CI -

0.5-1.8 l empedu terbentuk setiap hari. Di luar pengambilan makanan, hempedu memasuki pundi hempedu kerana sphincter Oddi ditutup. Dalam pundi hempedu, reabsorpsi aktif air, ion Na +, CI-, HCO3-. Kepekatan komponen organik meningkat dengan ketara, sementara pH berkurangan kepada 6.5. Hasilnya, pundi hempedu dengan jumlah 50-80 ml mengandungi hempedu, yang terbentuk dalam masa 12 jam. Dalam hubungan ini, hempedu hepatik dan hempedu empedu dibezakan.

Jadual Ciri-ciri perbandingan hempedu dalam hati dan pundi hempedu

Petunjuk

Hati

Gallbladder

Osmolarity. mol / kg N2O

Garam hempedu, mmol / l

Fungsi Bile

Fungsi utama empedu adalah:

 • pengemulsi lemak hydrophobic triacyllycerol makanan dengan pembentukan zarah micellar. Ini secara dramatik meningkatkan luas permukaan lemak, ketersediaan mereka untuk interaksi dengan lipase pankreas, yang secara dramatik meningkatkan kecekapan hidrolisis ikatan ester;
 • pembentukan micelles yang terdiri daripada asid hempedu, produk hidrolisis lemak (monoglycerides dan asid lemak), kolesterol, yang memudahkan penyerapan lemak, serta vitamin larut lemak dalam usus;
 • perkumuhan kolesterol dari mana asid empedu terbentuk, dan derivatifnya dalam komposisi empedu, pigmen empedu, bahan toksik lain yang tidak dapat dihapuskan oleh buah pinggang;
 • penyertaan bersama bikarbonat jus pankreas dalam mengurangkan keasidan chyme yang datang dari perut ke duodenum, dan memastikan pH optimum untuk tindakan enzim jus pankreas dan jus usus.

Bile menyumbang kepada penetapan enzim pada permukaan enterosit dan dengan itu meningkatkan pencernaan membran. Ia meningkatkan fungsi penyembuh dan motor usus, mempunyai kesan bacteriostatic, dengan itu menghalang perkembangan proses putrefaktif dalam kolon.

Asid hempedu utama (cholesterol, chenodeoxycholic) disintesis dalam hepatonites dimasukkan dalam kitaran peredaran hepato-usus. Sebagai sebahagian daripada hempedu, mereka memasuki ileum, diserap ke dalam aliran darah dan kembali melalui urat portal ke hati, di mana mereka sekali lagi termasuk dalam komposisi empedu. Sehingga 20% asid hempedu primer di bawah tindakan bakteria usus anaerobik berubah menjadi sekunder (deoxycholic dan lithocholic) dan diekskresikan dari badan melalui saluran gastrointestinal. Sintesis kolesterol asid hempedu yang baru bukannya dikeluarkan menyebabkan pengurangan kandungannya dalam darah.

Peraturan pembentukan hempedu dan perkumuhan tulang belakang

Proses pembentukan hempedu dalam hati (kolesterol) berlaku secara berterusan. Apabila makan hempedu memasuki saluran hempedu ke saluran hepatik, dari mana ia melewati saluran empedu biasa ke dalam duodenum. Dalam tempoh antara pencernaan, ia memasuki hempedu melalui saluran saraf, di mana ia disimpan sehingga makanan berikutnya (Rajah 1). Hempedu gastrik, bertentangan dengan empedu hepatic, lebih pekat dan mempunyai reaksi berasid yang lemah akibat sedutan belakang air dan ion bikarbonat oleh epitelium dinding pundi hempedu air.

Secara berterusan mengalir di hati, cholerae dapat mengubah keamatannya di bawah pengaruh faktor saraf dan humoral. Pengujaan saraf vagus merangsang kolesterol, dan pengujaan saraf simpatik menghalang proses ini. Apabila makan refleks pembentukan hempedu meningkat selepas 3-12 minit. Keamatan pembentukan hempedu bergantung kepada diet. Perangsang cholerase yang kuat - choleretics - adalah kuning telur, daging, roti, susu. Bahan-bahan humoral seperti asid hempedu, secretin, sampai ke tahap yang lebih rendah - gastrin, glukagon mengaktifkan pembentukan hempedu.

Rajah. 1. Skim struktur saluran empedu

Penguraian biliary (cholekinesis) dilakukan secara berkala dan dikaitkan dengan pengambilan makanan. Kemasukan hempedu ke duodenum berlaku apabila sphincter Oddi santai dan pada masa yang sama otot-otot pundi hempedu dan saluran empedu mengikat, yang meningkatkan tekanan pada saluran empedu. Penguraian hempedu bermula 7-10 minit selepas makan dan berlangsung selama 7-10 jam. Pengujaan saraf vagus merangsang cholekinesis semasa peringkat awal pencernaan. Apabila makanan masuk kedalam duodenum, hormon cholecystokinin, yang dihasilkan dalam membran mukus duodenum di bawah pengaruh produk hidrolisis lemak, memainkan peranan terbesar dalam pengaktifan proses biliary. Ia menunjukkan bahawa kontraksi aktif pundi hempedu bermula 2 minit selepas ketibaan makanan berlemak dalam duodenum, dan selepas 15-90 minit pundi hempedu sepenuhnya dikosongkan. Jumlah hempedu yang paling banyak diekskresikan dengan menggunakan kuning telur, susu, daging.

Rajah. Peraturan pembentukan hempedu

Rajah. Peraturan perkumuhan biliary

Aliran hempedu ke dalam duodenum biasanya berlaku serentak dengan pelepasan jus pankreas kerana hakikat bahawa saluran empedu dan pankreas biasa mempunyai sfinkter biasa - sphincter Oddi (Rajah 11.3).

Kaedah utama mengkaji komposisi dan sifat hempedu adalah intubasi duodenal, yang dilakukan pada perut kosong. Bahagian pertama kandungan duodenal (bahagian A) mempunyai warna kuning keemasan, konsistensi likat, sedikit berlubang. Bahagian ini adalah campuran hempedu dari saluran empedu biasa, pankreas dan jus usus dan tidak mempunyai nilai diagnostik. Ia dikumpulkan dalam masa 10-20 minit. Kemudian, stimulator penguncupan pundi hempedu (25% penyelesaian magnesium sulfat, penyelesaian glukosa, sorbitol, xylitol, minyak sayuran, kuning telur) atau hormon cholecystokinin disuntik melalui siasatan. Tidak lama kemudian bermula mengosongkan pundi hempedu, yang membawa kepada pembebasan hempedu gelap tebal, warna kuning coklat atau zaitun (bahagian B). Bahagian B ialah 30-60 ml dan memasuki duodenum dalam masa 20-30 minit. Selepas bahagian B mengalir keluar, empedu kuning keemasan dibebaskan dari siasatan - bahagian C yang keluar dari saluran empedu hepatic.

Fungsi pencernaan dan bukan pencernaan hati

Fungsi hati adalah seperti berikut.

Fungsi penghadaman adalah untuk mengembangkan komponen utama hempedu, yang mengandungi bahan yang diperlukan untuk pencernaan. Selain pembentukan hempedu, hati melakukan banyak fungsi penting lain untuk tubuh.

Fungsi ekskresi hati dikaitkan dengan perkumuhan tulang belakang. Bilirubin pigmen hempedu dan jumlah kolesterol yang berlebihan diekskresikan dalam komposisi hempedu.

Hati memainkan peranan utama dalam metabolisme karbohidrat, protein dan lipid. Penyertaan dalam metabolisme karbohidrat dikaitkan dengan fungsi glukostatik hati (mengekalkan paras glukosa normal dalam darah). Di dalam hati, glikogen disintesis daripada glukosa dengan peningkatan kepekatannya dalam darah. Sebaliknya, dengan pengurangan glukosa darah di hati, tindak balas dilakukan bertujuan untuk melepaskan glukosa ke dalam darah (penguraian glikogen atau glikogenolisis) dan sintesis glukosa daripada residu asid amino (glukoneogenesis).

Penyertaan hati dalam metabolisme protein dikaitkan dengan pemisahan asid amino, sintesis protein darah (albumin, globulin, fibrinogen), faktor koagulasi dan sistem darah antikoagulan.

Penyertaan hati dalam metabolisme lipid dikaitkan dengan pembentukan dan penguraian lipoprotein dan komponennya (kolesterol, fosfolipid).

Hati melakukan fungsi deposit. Ia adalah tempat simpanan untuk glikogen, fosfolipid, beberapa vitamin (A, D, K, PP), besi dan unsur surih lain. Sebilangan besar darah juga disimpan di dalam hati.

Inaktivasi banyak hormon dan bahan biologi aktif berlaku di hati: steroid (glucocorticoids dan hormon seks), insulin, glukagon, catecholamines, serotonin, histamin.

Hati juga melakukan fungsi detoksifikasi atau detoksifikasi, iaitu. mengambil bahagian dalam pemusnahan pelbagai produk metabolik dan bahan asing memasuki badan. Neutralisasi bahan toksik dilakukan dalam hepatosit menggunakan enzim microsomal dan biasanya berlaku dalam dua peringkat. Pertama, bahan itu mengalami pengoksidaan, pengurangan atau hidrolisis, dan kemudian metabolit terikat pada glucuronic atau asid sulfurik, glisin, glutamin. Akibat transformasi kimia tersebut, bahan hidrofobik menjadi hidrofilik dan dikeluarkan daripada tubuh sebagai sebahagian daripada air kencing dan rembesan kelenjar saluran pencernaan. Wakil utama mikrosomal enzim hepatokyte adalah sitokrom P450, yang memangkinkan hidroksilasi bahan toksik. Dalam peneutralan endotoxins bakteria peranan penting kepunyaan sel-sel hati kupffer.

Bahagian integral dari fungsi detoksifikasi hati ialah peneutralan bahan-bahan toksik yang diserap dalam usus. Peranan hati ini sering dipanggil halangan. Racun yang terbentuk di dalam usus (indole, skatole, cresol) diserap ke dalam darah, yang, sebelum memasuki aliran darah umum (vena cava inferior), masuk ke vena portal hati. Di dalam hati, bahan-bahan toksik ditangkap dan dinetralkan. Kepentingan untuk organ detoksifikasi racun yang terbentuk di dalam usus boleh diadili oleh hasil eksperimen yang dipanggil Ekka-Pavlov fistula: urat portal dipisahkan dari hati dan disuntik ke vena cava inferior. Haiwan dalam keadaan ini dalam 2-3 hari mati akibat racun mabuk yang terbentuk dalam usus.

Bile dan peranannya dalam pencernaan usus

Bile adalah produk sel hati - hepatosit.

Jadual Pembentukan hempedu

Sel

Peratusan

Fungsi

Rembesan hempedu (trans dan penapisan antara sel)

Sel epitelium saluran hempedu

Penyerapan elektrolit, rembesan HCO3 -, H2O

Pada siang hari, disembur 0.5-1.5 liter hempedu. Ia adalah cecair kehijauan, cerah sedikit beralkali. Komposisi hempedu termasuk air, bahan bukan organik (Na +, K +, Ca 2+, CI -, HCO3 - ), beberapa bahan organik yang menentukan keaslian kualitatifnya. Ini adalah asid hempedu yang disintesis oleh hati dari kolesterol (cholesterol dan chenodeoxycholic), bilirubin, pigmen hempedu yang membentuk hemoglobin darah merah, kolesterol, lesitin fosfolipid, asid lemak. Bile adalah rahsia dan perkumuhan, kerana ia mengandungi bahan-bahan yang bertujuan untuk perkumuhan dari badan (kolesterol, bilirubin).

Fungsi utama empedu adalah seperti berikut.

 • Meneutralkan chyme masam yang memasuki duodenum dari perut, yang memastikan penggantian pencernaan gastrik dengan usus.
 • Mewujudkan pH optimum untuk enzim pankreas dan jus usus.
 • Mengaktifkan lipase pankreas.
 • Mengemulsikan lemak, yang memudahkan pembekuan mereka melalui lipase pankreas.
 • Menggalakkan penyerapan produk hidrolisis lemak.
 • Rangsangkan motilitas usus.
 • Ia mempunyai tindakan bacteriostatic.
 • Melaksanakan fungsi excretory.

Fungsi penting hempedu - keupayaan untuk mengemulsi lemak - dikaitkan dengan kehadiran asid hempedu di dalamnya. Asid hempedu dalam strukturnya adalah hidrofobik (inti steroid) dan hidrofilik (rantaian sampingan dengan bahagian COOH) dan sebatian amfoterik. Dalam larutan akueus, mereka terletak di sekitar titisan lemak, mengurangkan ketegangan permukaan mereka dan menjadi filem lemak yang hampir nipis, hampir monomolecular, iaitu. emulsi lemak. Pengemulsikan meningkatkan kawasan permukaan penurunan lemak dan memudahkan pecahan lemak oleh lipase jus pankreas.

Hidrolisis lemak dalam lumen duodenum dan pengangkutan produk hidrolisis ke sel mukosa usus kecil dijalankan dalam struktur khas - micelles, dibentuk dengan penyertaan asid hempedu. Mikel biasanya mempunyai bentuk sfera. Intinya terbentuk oleh fosfolipid hidrofobik, kolesterol, trigliserida, produk hidrolisis lemak, dan cangkangnya terdiri daripada asid hempedu, yang berorientasikan supaya bahagian hidrofilik mereka bersentuhan dengan larutan berair, dan hidrofobik diarahkan di dalam micelle. Terima kasih kepada micelles, penyerapan ns hanya produk hidrolisis lemak difasilitasi, dan pada vitamin-larut lemak A, D, E, K.

Kebanyakan asid hempedu (80-90%) yang memasuki lumen usus dengan hempedu, di ileum menjalani sedutan belakang ke dalam darah vena portal, kembali ke hati dan masuk ke dalam komposisi bahagian empedu baru. Pada siang hari, peredaran semula enterohepatik seperti asid hempedu biasanya berlaku 6-10 kali. Sejumlah kecil asid hempedu (0.2-0.6 g / hari) dikeluarkan daripada badan dengan tinja. Di dalam hati, asid hempedu yang baru disintesis daripada kolesterol dan bukannya dikeluarkan. Asid hempedu lebih diserap semula ke dalam usus, asid hempedu yang kurang baru terbentuk di hati. Pada masa yang sama, peningkatan dalam ekskresi asid hempedu merangsang sintesis mereka oleh hepatosit. Itulah sebabnya penerimaan makanan tumbuhan kasar yang mengandungi serat, yang mengikat asid hempedu dan menghalangnya daripada reabsorbed, membawa kepada peningkatan sintesis asid hempedu oleh hati dan disertai dengan penurunan tahap kolesterol darah.