Pemeriksaan pesakit dengan pendarahan pada menopaus

Data anamnesis boleh membantu dalam menentukan pendarahan di bahagian atas atau bawah saluran gastrousus. Sejarah muntah berdarah menunjukkan bahawa sumber pendarahan terletak di atas ligamen Treitz. Sekiranya pesakit tidak mengambil besi atau bismut, maka penampilan najis yang meninggal dunia membuat seseorang mengesyaki kerosakan di saluran gastrousus atas; Walau bagaimanapun, najis sedemikian kadang-kadang diperhatikan akibat daripada pendarahan di bahagian kanan usus besar. Pengasingan darah merah terang dari rektum menunjukkan pendarahan dari usus besar, tetapi kadang-kadang akibat pendarahan besar di saluran gastrousus atas. Jumlah kecil darah merah cerah dalam tinja menunjukkan kerosakan pada sigmoid atau rektum.

Diagnosis pembezaan boleh membantu sakit, kadang kala pendarahan mendengkur. Dalam tab. Punca perdarahan gastrointestinal etiologi yang tidak diketahui dan diagnosis pembezaan mereka berdasarkan kesakitan diberikan.

Sambungan sakit perut dengan etiologi beberapa pendarahan gastrousus gastrik

Astria Fistula
Hemobilia
Penyakit pankreas
Vaskulitis

Biasanya tidak menimbulkan kesakitan

Kecacatan arteriovenous
Diverticula
Neoplasma
Hasil daripada ubat
Amyloidosis

Soalan yang diperlukan

Soalan-soalan berikut penting apabila mengambil anamnesis:
1. Adakah anda menjalani pembedahan pada organ perut? Maklumat mengenai pembedahan rekonstrukturan aorta semula menunjukkan bahawa fistula usus aorta disyaki. Pembedahan untuk pendarahan ulser peptik menunjukkan kemungkinan berulangnya ulser.
2. Apakah ubat-ubatan yang anda ambil? Adakah mereka mengandungi asid acetylsalicylic? Pendarahan gastrointestinal dikaitkan dengan pengambilan asid acetylsalicylic dan banyak ubat anti-radang nonsteroid lain. Sesetengah pesakit tidak menganggap aspirin sebagai ubat dan oleh itu ia perlu dijelaskan secara khusus sama ada mereka mengambil aspirin.
3. Adakah anda mengambil minuman beralkohol dan dalam kuantiti apa? Dengan penyalahgunaan alkohol ada kemungkinan pendarahan yang besar disebabkan oleh gastritis alkohol atau pankreatitis.
4. Pernahkah anda mengalami kecederaan perut dalam beberapa bulan yang lalu? Untuk kecederaan perut tumpul, rupa biasa selepas kira-kira 4 minggu. tanda hemobilia.
5. Adakah terdapat sebarang pendarahan dari organ-organ dalaman ahli-ahli keluarga anda yang lain? Kehadiran dalam sejarah keluarga beberapa kes perdarahan gastrousus adalah ciri pesakit dengan jenis III AVD.

Pendarahan: apa itu, sebab, rawatan, gejala, tanda

Apakah pendarahan

Perdarahan adalah akibat dari salah satu pelanggaran integriti dinding vaskular apabila ia rosak (contohnya, akibat kecederaan), atau kecacatan dalam sistem hemostatic. Yang kedua mungkin merupakan manifestasi kekurangan satu atau beberapa faktor koagulasi, thrombocytopenia, atau, jarang, fibrinolisis dipertingkat, sebagai contoh, terhadap latar belakang terapi trombolitik (menggunakan tPA atau streptokinase).

Diagnosis pendarahan

Sebelum pemeriksaan makmal adalah penting untuk mengumpul sejarah terperinci dengan keterangan semua manifestasi perdarahan dan memeriksa dengan teliti pesakit. Apabila mengumpul sejarah pesakit biasanya menyebut pendarahan berulang, terutama semasa pengekstrakan gigi. Jadi, jika lubang berdarah selama 2 hari selepas gigi dikeluarkan, kemungkinan besar akan diulangi pada masa akan datang. Adalah penting untuk menghargai perkara-perkara berikut.

 • Penyetempatan Pendarahan dalam otot dan sendi menunjukkan kecacatan dalam sistem pembekuan. Purpura, pendarahan yang tidak dapat dihalang dari pemotongan cetek, pendarahan hidung dan hidung, haid berat menunjukkan pelanggaran tahap trombosit, trombositopenia atau penyakit von Willebrand. Pembedahan berulang satu lokalisasi membolehkan bercakap tentang kemungkinan perubahan morfologi dalam tisu.
 • Sejarah sejarah. Tempoh sindrom pendarahan membolehkan anda menilai jenis gangguan yang kongenital atau diperolehi.
 • Faktor tambahan. Kejadian pendarahan spontan menunjukkan kecacatan yang lebih teruk dalam sistem hemostatic daripada kecacatan pendarahan yang berkaitan hanya dengan trauma.
 • Pembedahan Ia perlu bertanya kepada pesakit tentang semua operasi yang dipindahkan. Pengekstrakan gigi, tonsilektomi, sunat - terutamanya ujian tekanan sistem hemostatik untuk kekuatan. Pendarahan, yang bermula selepas pembedahan, menunjukkan kecacatan dalam pembentukan trombus dan hemostasis primer. Sebaliknya, pendarahan yang berlaku beberapa jam kemudian membayangkan gangguan kanser.
 • Sejarah keluarga. Kekurangan saudara sindrom pendarahan tidak mengecualikan kehadiran diathesis pendarahan herediter. Kira-kira satu pertiga daripada pesakit dengan hemofilia tidak mempunyai sejarah penyakit keluarga.
 • Penyakit sistemik. Banyak penyakit (atau rawatan mereka) boleh disertai dengan sindrom pendarahan. Ini perlu diambil kira terutamanya dalam kegagalan hati atau buah pinggang, paraproteinemia dan penyakit reumatik.
 • Ubat. Hampir setiap ubat perubatan berpotensi menyebabkan pendarahan, sama ada akibat penekanan sum-sum tulang diikuti dengan trombositopenia, atau melalui interaksi dengan warfarin jika digunakan oleh pesakit. NSAID menghalang fungsi platelet, dan kesan, contohnya, aspirin, boleh bertahan sehingga 10 hari selepas mengambil satu pil.

Pemeriksaan fizikal

Apabila memeriksa kulit menarik perhatian lebam dan purpura, parut kasar akibat penyembuhan luka yang buruk selepas pendarahan luaran yang berpanjangan. Teleangiectasia di bibir dan lidah menunjukkan penyakit seperti teleangiektasia hemoragik herediter. Berhati-hati memeriksa sendi untuk hemarthrosis. Adalah penting untuk melakukan peperiksaan sepenuhnya, kerana hasilnya dapat memberi doktor kunci untuk mendiagnosis keadaan tertentu (misalnya, tanda-tanda patologis dalam penyakit hati; splenomegali sebagai penyebab trombositopenia akibat hipersplenisme).

Penyelidikan

Maklumat mengenai kaedah penyelidikan tambahan dan tafsiran hasilnya dibentangkan dalam seksyen yang sesuai. Sekiranya anamnesis pesakit dengan jelas menunjukkan bahawa hemostasis mungkin mengalami kemerosotan, tetapi semua peperiksaan pendahuluan menunjukkan normal, carian diagnostik lebih lanjut diperlukan. Dalam menentukan sama ada fokusnya adalah untuk menentukan fungsi platelet (misalnya, dalam penyakit von Willebrand), atau mengesan gangguan pembekuan (contohnya, dalam hemofilia), bantuan yang boleh dipercayai adalah sejarah.

Sejarah pendarahan

Ketika memeriksa seorang wanita dengan perdarahan rahim yang tidak normal (AMC), diagnosis harus dilakukan dengan mempertimbangkan usia dan gambar klinis, yang akan memastikan kecepatan diagnosis dengan biaya ekonomi terendah. Pada masa yang sama, klinisi harus mengetahui sebab-sebab biasa pendarahan rahim luar biasa (BUN) - tidak selalu secara klinikal jelas, tetapi memerlukan pengecualian.

Ia juga perlu diingat tentang kemungkinan kewujudan beberapa punca pendarahan rahim yang tidak normal (BUN). Sebagai contoh, gabungan prasyarat seperti pendarahan rahim yang tidak normal (BUN), seperti anovulasi dan endometritis sekunder, boleh menyebabkan penghapusan hanya satu daripada faktor yang tidak berkesan. Pada wanita lain, punca-punca yang jelas dari anovulasi kronik boleh digabungkan dengan hiperplasia dan / atau kanser endometrium. Pemeriksaan yang berwaspada terhadap pesakit adalah perlu untuk mengenal pasti kemungkinan pelbagai penyebab pendarahan rahim yang tidak normal (BUN).

Sejarah yang teliti dan terperinci merupakan faktor utama dalam pendekatan diagnostik. Ia harus memasukkan maklumat tentang haid secara umum dan haid terkini, tempoh pendarahan rahim terakhir, aktiviti seksual dan kaedah kontrasepsi. Maklumat juga perlu dikumpulkan sama ada pesakit itu sendiri atau keluarganya mempunyai masalah pendarahan. Aspek penting dalam sejarah kehidupan:
• gejala yang dinyatakan semasa kehamilan;
• jangkitan masa lalu;
• perubahan dalam rambut badan;
• maklumat tentang pendarahan haid yang berlebihan dan penyakit somatik;
• maklumat mengenai ubat yang digunakan dan hasil Pap smear.

Soalan tentang keadaan pelbagai organ dan sistem harus termasuk gejala-gejala penyakit somatik seperti penurunan berat badan atau peningkatan, kembung, rasa mengantuk, pelepasan puting.

Pada wanita usia reproduktif, jika terdapat tanda-tanda yang relevan, kehamilan harus dikecualikan. Sejarah kehamilan terakhir dan kaedah kontraseptif yang digunakan sekarang juga penting.

Ciri-ciri pendarahan rahim

Sekiranya kehamilan dikecualikan, soalan yang paling penting ialah pendarahan dan jumlahnya. Tinjauan retrospektif langkah demi langkah yang menyeluruh biasanya membolehkan anda membuat gambaran jelas tentang pendarahan dalam beberapa hari, bulan, dan bahkan beberapa tahun kebelakangan. Dalam kes-kes bukan kecemasan, kalendar masa depan kitaran haid adalah cara terbaik untuk memberi klinisi idea berdedikasi tentang sifat masalah. Ia juga berguna untuk mengetahui bagaimana tubuh pesakit bertindak terhadap terapi.

Adalah penting untuk menentukan apabila masalah pendarahan mula-mula diperhatikan, kerana menorrhagia, yang bermula secara serentak dengan menarche, menyebabkan klinisi menjadi waspada terhadap kehadiran gangguan pendarahan yang mungkin.

Perkara yang paling sukar ialah menentukan jumlah kehilangan darah, kerana idea pendarahan haid yang normal dan berlimpah boleh menjadi sangat subjektif. Dalam kajian menorrhagia boleh ditakrifkan sebagai hematomegia bulanan dalam jumlah lebih daripada 80 ml (seperti yang diukur dengan kaedah menentukan hematin alkali) selama tiga pusingan menstruasi berturut-turut. Malangnya, kaedah yang tepat untuk menentukan jumlah kehilangan darah tidak cukup berpatutan dan tidak berkesan.

Secara klinikal, menorrhagia ditentukan jika, pada hari yang paling sukar pendarahan haid, seorang wanita perlu menggantikan pad kebersihan atau tampon lebih kerap 1 kali setiap 2 jam atau menggunakan lebih dari satu pad serentak. Perhatian harus diberikan kepada kehadiran dan saiz gumpalan darah, kerana aliran menstruasi normal mewakili endometrium dan darah tanpa pembekuan. Satu lagi cara objektif untuk menilai masalah adalah bilangan hari ketiadaan paksa dari sekolah atau kerja dalam beberapa bulan yang lalu.

Gejala gangguan hemostatik. Sekiranya menorrhagia semasa remaja, adalah perlu untuk mengetahui dari anamnesis sama ada pendarahan yang berlebihan berlaku semasa prosedur pembedahan, pergigian, obstetrik pada masa lalu, kerana menurut data penyelidikan ini mungkin menunjukkan penyakit von Willebrand. Yang menghairankan, dalam kajian yang sama, kecenderungan pendarahan hidung dan pembentukan lebam tidak diakui sebagai gejala tersendiri penyakit von Willebrand.

Pendarahan rahim dalam sejarah

Penilaian fungsi haid

Penilaian yang betul terhadap fungsi haid akan membolehkan diagnosis tepat pada masanya penyakit dan mengandungi maklumat berikut:

 • masa haid pertama dalam hidup, ciri-cirinya;
 • Maklumat mengenai kitaran haid yang berterusan (tarikh mula dan tempoh);
 • sifat pendarahan haid, tempoh dan ciri;
 • kesan ke atas kelahiran haid, pengguguran dan seksualiti;
 • maklumat mengenai haid normal yang terakhir.

Masa berlakunya dan ciri-ciri haid yang pertama

Permulaan haid berlaku terutamanya dalam tempoh 12 hingga 13 tahun. Awal dianggap bulanan, yang datang ke 9 tahun. Penampilan lewat haid (selepas 15 tahun) bercakap tentang infantilisme (sistem pembiakan mundur).

Adalah perlu untuk mengambil kira hakikat bahawa anak perempuan boleh mewarisi keanehan kitaran bulanan ibu. Iaitu, doktor mesti mengambil kira faktor genetik.

Sifat, tempoh dan ciri-ciri pendarahan haid

Kitaran haid dianggap normal jika tempohnya adalah purata 28 hari dengan tempoh pendarahan itu sendiri sehingga 7 hari dan kehilangan darah, iaitu 10 - 80 ml.

 • Sekiranya pendarahan itu berat dan berpanjangan, maka ini boleh menjadi tanda proses keradangan, kecacatan anatomi di lokasi rahim, dan sebagainya.
 • Gangguan neuroendokrin, polikistik daripada ovari dan mabuk pelbagai genesis boleh menyebabkan penyingkiran atau ketiadaan kitaran bulanan.
 • Bayi seksual, infleksi rahim, endometriosis alat kelamin dan penyakit keradangan sering disertai oleh kesakitan teruk semasa kitaran haid.

Kehidupan seksual dan ciri-cirinya

Mengenal pasti ciri-ciri kehidupan seksual adalah langkah penting dalam diagnosis penyakit genital wanita.

Jika keinginan seksual (libido) dikurangkan atau tidak, ini menunjukkan penyakit ginekologi yang serius atau terutamanya lokasi alat kelamin.

Manifestasi dan pendarahan yang menyakitkan semasa hubungan seks boleh menyebabkan kontraseptif intrauterin.

Maklumat mengenai penyakit yang pernah ditanggung oleh alat kelamin perempuan

Maklumat mengenai penyakit ginekologi dan kelamin, yang telah dipindahkan lebih awal, akan membolehkan doktor menentukan punca aduan. Selalunya, penyakit ini boleh menjadi sumber pendedahan pada waktu pergi ke doktor.

Kesan ke atas bahagian kemaluan organ jiran

Terletak di dalam kedekatan intim, alat kelamin wanita, pundi kencing dan usus sering mempunyai kesan negatif terhadap satu sama lain.

Tumor ovari, prolaps faraj, fibroid rahim dan lengan belakangnya boleh disertai dengan kencing yang kerap.

Kecacatan anatomi di lokasi organ kelamin perempuan boleh menyebabkan ketidaksinian urin.

Tuberkulosis rahim, ovari dan pundi kencing boleh disertai oleh cirit-birit.

Keradangan ovari kadang-kadang boleh menjadi punca kesakitan semasa perbuatan buang air besar.

Sejarah ginekologi yang dibebankan

Konsep sejarah ginekologi yang memburukkan atau rumit termasuk maklumat yang membantu doktor untuk mendiagnosis dan memulakan rawatan yang mencukupi tepat pada masanya. Ini adalah maklumat mengenai pelanggaran kitaran haid, gangguan fungsi seksual dan melahirkan anak, maklumat mengenai penyakit dan operasi yang dipindahkan pada masa lalu.

Diagnosis ginekologi yang betul dikumpulkan dengan tepat membolehkan anda dengan cepat mengetahui punca penyakit tersebut dan membuat diagnosis.

Contoh nombor sejarah ginekologi 1

Patient P. 37 tahun.

 • Pada usia 14, tempoh haid pertama muncul dan segera menjadi biasa dengan tempoh 30 hari. Tempoh pendarahan adalah 5 hari. Sederhana. tidak kaya
 • Kehidupan seks dari 17 tahun. Mempunyai suami Sekarang bercerai. Hayat seks tidak hadir selama 8 bulan.

Maklumat mengenai kehamilan dan kelahiran:

 • 2 kehamilan. Kelahiran pertama pada tahun 2003 adalah pramatang, rumit oleh endometritis.
 • Kehamilan kedua pada tahun 2005 berakhir dengan pengguguran.

Maklumat mengenai penyakit kronik:

 • Sejak 2006, mengalami adnexitis kronik. Punca penyakit itu menganggap hipotermia.

Contoh nombor sejarah ginekologi 2

Seorang wanita muda pergi ke seorang ahli sakit ginek dengan suhu badan yang tinggi, sakit perut rendah, dan pelepasan purulen.

Semasa pemeriksaan, terdapat kesakitan di kawasan suprapubic. Lampiran tidak diperbesarkan.

Dari anamnesis, ia menjadi terkenal bahawa dia mula melihat perubahan dalam keadaan kesihatannya selepas permulaan aktiviti seksual dengan seorang lelaki muda. Tidak lama kemudian, kekejangan muncul pada permulaan kencing dan kerapian. Terdapat pemilihan cahaya pertama, dan kemudian kekuningan.

Doktor yang kompeten akan segera mengesyaki gonorea, yang ditunjukkan oleh kesakitan semasa kencing, sifat pelepasan, maklumat mengenai seksualiti.

Maklumat ini membolehkan doktor memilih arah yang betul dalam soalan peperiksaan, diagnosis penyakit dan perlantikan rawatan yang optimum.

(Tiada undi lagi)
Memuatkan... VkontakteFacebookOdnoklassnikiNOVOE


 • Penyebab perkembangan, gejala dan ciri rawatan bronkitis kronik

 • Bagaimana keadaan chondrosis thoracik dan bagaimana seseorang dapat membantu pesakit

 • Latihan yang paling berkesan untuk bahagian belakang, kaedah pelaksanaan dan urutan mereka

 • Indikasi, kontraindikasi dan menjalankan pembiakan arteri uterus

 • Refleks tanpa syarat dan penyesuaian: klasifikasi dan mekanisme

Anda mungkin berminat

Apakah keperluan untuk menentukan protein dalam darah semasa hamil?

Semua tentang satelit glucometer

Norma protein dalam air kencing dan definisi untuk kategori yang berlainan

Ciri-ciri dan prinsip-prinsip operasi meter Akku Chek Aktif

Sejarah epidemiologi: membuat potret pesakit berjangkit

BELAJAR DALAM TEMPAT LATIHAN PENGERUSI DAN BAWAH KELUAR

Penyebab utama pendarahan pada separuh kedua kehamilan - plasenta previa, PONRP. Bersama dengan patologi yang disebutkan di atas, penyebab pendarahan boleh menjadi masalah yang berlaku semasa tempoh kehamilan: pecahnya tali pusat umbilical semasa lampiran membran, hakisan, polip, kanser serviks dan vagina.

ALGORITMA UNTUK PEPERIKSAAN WANITA YANG MERAWAT DENGAN HOSPITAL DENGAN SEPARASI DARAH

Oleh kerana pelbagai sebab penyebaran darah, pesakit yang memasuki kemudahan sokongan keluarga harus diperiksa sesuai dengan algoritma tertentu:
· Pemeriksaan obstetrik luar;
· Mendengarkan nada jantung janin, cardiomonitoring;
· Pemeriksaan organ kelamin luar dan penentuan sifat pelepasan darah;
· Ultrasound (dengan kehilangan darah besar di ruang operasi).

Sekiranya perlu:
· Pemeriksaan serviks dan vagina dengan bantuan cermin;
· Peperiksaan vagina dua tangan.

Oleh kerana penggunaan ultrasound secara meluas dalam amalan perundingan wanita, diagnosis plasenta previa diketahui
terlebih dahulu. Dengan diagnosis yang ditetapkan plasenta previa dan pendarahan selepas dimasukkan pesakit
dipindahkan ke bilik operasi. Dalam keadaan lain, dengan pendarahan besar-besaran, pertama sekali
tidak termasuk PONRP.

Jika diagnosis obstetrik dan ultrasound luaran PONRP tidak disahkan, adalah perlu untuk memeriksa serviks dan rongga vagina dengan bantuan cermin. Pada masa yang sama, diagnosis itu dikecualikan atau disahkan (hakisan atau kanser serviks, polipus rahim, pecah varises, trauma). Dalam mengenal pasti patologi ini, langkah-langkah perubatan dijalankan mengikut penyakit yang dikenalpasti.

Pemeriksaan vagina dalam tenaga kerja dilakukan dalam kes berikut:
· Amniotomy dalam pengurusan buruh melalui saluran kelahiran;
· Penentuan tahap dilatasi serviks;
· Mengenalpasti bekuan darah dalam vagina, peti besi posterior (menentukan kehilangan darah yang sebenar).

Pemeriksaan vagina dilakukan dengan ruang operasi yang digunakan; dengan peningkatan pendarahan, ciconectomy tambahan dan CS dilakukan dengan segera. Pastikan untuk menentukan jumlah kehilangan darah (beratnya lampin, lembaran), dengan mengambil darah beku dalam faraj.

Pengarang: Obstetrik. Kepimpinan negara. Ed. E.K. Aylamazyana, V.I. Kulakova, V.E. Radzinsky, G.M. Saveleva 2009

PREFACE PLACENTA

Placenta previa (plasenta praevia) - lokasi plasenta di bahagian bawah rahim di kawasan os dalaman atau 3 cm di atas (menurut ultrasound). Apabila previa plasenta berada di jalan buah yang baru lahir ("prae" - "sebelum", "melalui" - "dalam perjalanan").

Kod perisian ICD-10
O44 Placenta previa.
O44.0 Placenta previa, ditapis tanpa pendarahan. Lampiran plasenta yang rendah, dijelaskan sebagai pendarahan.
O44.1 Placenta previa dengan pendarahan. Pematuhan plasenta yang rendah tanpa arahan tambahan atau pendarahan. Placenta previa (marginal, separa, penuh) tanpa tanda-tanda tambahan atau pendarahan.

Baca lebih lanjut: Placenta previa dan bagaimana ia mengancam
Pengarang: Obstetrik. Kepimpinan negara. Ed. E.K. Aylamazyana, V.I. Kulakova, V.E. Radzinsky, G.M. Saveleva 2009

PENGENDALIAN PREMATURE PLACENTA yang terletak bersebelahan NORMALL

Detasmen pramatang plasenta yang biasanya terletak - detasmen plasenta sebelum kelahiran janin (semasa kehamilan, dalam tempoh pertama dan kedua buruh).

Kod perisian ICD-10
O45 Kegagalan awal plasenta (placentae abruption).
O45.0 Detasmen awal plasenta dengan pembekuan darah terjejas.
O45.8 Gangguan placental premature lain.
O45.9 Detasmen awal plasenta, tidak ditentukan.

Baca lebih lanjut: Detasmen pra-matang plasenta yang biasanya terletak
Pengarang: Obstetrik. Kepimpinan negara. Ed. E.K. Aylamazyana, V.I. Kulakova, V.E. Radzinsky, G.M. Saveleva 2009

MELAKUKAN PADA TEMPOH POSTAL DAN PELBAGAI MUDAH

MENINGKATKAN TEMPOH NEXT

Perdarahan adalah komplikasi yang paling berbahaya bagi tempoh selepas tempoh. Kehilangan darah, berjumlah 0.5% daripada berat badan dan lebih (300-400 ml) dianggap patologi, dan 1% berat badan dan lebih (1000 ml), besar-besaran.

Punca pendarahan di peringkat ketiga buruh:
· Pelanggaran pemisahan plasenta dan peruntukan plasenta (lampiran ketat sebahagian atau penambahan plasenta, pelanggaran plasenta yang terpisah di dalam rahim);
· Trauma kepada tisu lembut saluran lahir;
· Herediter dan kecacatan hemostasis diperoleh.

Pengarang: Obstetrik. Kepimpinan negara. Ed. E.K. Aylamazyana, V.I. Kulakova, V.E. Radzinsky, G.M. Saveleva 2009

PENILAIAN DAN PENCEGAHAN JABATAN PLACENTA

Lampiran ketat - lampiran plasenta dalam lapisan basal membran mukus rahim. Peningkatan plasenta ialah penimbunan plasenta ke lapisan otot rahim.

Baca lebih lanjut: Pelanggaran pemisahan plasenta dan peruntukan plasenta
Pengarang: Obstetrik. Kepimpinan negara. Ed. E.K. Aylamazyana, V.I. Kulakova, V.E. Radzinsky, G.M. Saveleva 2009

Kecederaan tisu lembut laluan kelahiran

Lihat bab "Kecederaan Generik".

Baca lebih lanjut: Kecederaan tisu lembut saluran kelahiran - penyebab, gejala dan rawatan air mata perineum
Pengarang: Obstetrik. Kepimpinan negara. Ed. E.K. Aylamazyana, V.I. Kulakova, V.E. Radzinsky, G.M. Saveleva 2009

MENINGKATKAN TEMPOH MASA SEGERA

Pendarahan dalam masa 2 jam selepas kelahiran berlaku atas sebab-sebab berikut:
· Keterlambatan bahagian-bahagian selepas kelahiran di rahim;
· Hipotensi dan atony uterus;
· Punca rahim dan tisu lembut saluran lahir;
· Kecacatan hemostasis keturunan atau diperolehi.
Di luar negara, untuk menentukan etiologi pendarahan, mereka mencadangkan skema "4 T":
· "Tonus" - mengurangkan nada rahim;
· "Tisu" - kehadiran residu plasenta dalam rahim;
· "Trauma" - pecahan saluran kelahiran lembut dan rahim;
· "Gumpalan darah" - hemostasis terganggu.
Kod perisian ICD-10
O72 Pendarahan selepas bersalin.
O72.1 Pendarahan yang lain dalam tempoh awal selepas bersalin. Pendarahan selepas kelahiran plasenta. Postpartum
pendarahan (penebusan).

Baca lebih lanjut: Pendarahan pada tempoh awal selepas bersalin
Pengarang: Obstetrik. Kepimpinan negara. Ed. E.K. Aylamazyana, V.I. Kulakova, V.E. Radzinsky, G.M. Saveleva 2009

DELAY BAHAGIAN SEKSYEN DI DALAM UTERINE CAVITY

Kelewatan bahagian kelahiran di dalam rahim menghalang penguncupan dan pengangkatan normal dari saluran uterus.

Baca lebih lanjut: Kelewatan bahagian-bahagian selepas lahir dalam rahim
Pengarang: Obstetrik. Kepimpinan negara. Ed. E.K. Aylamazyana, V.I. Kulakova, V.E. Radzinsky, G.M. Saveleva 2009

HYPOTHONY DAN ATONY OF UTERUS

Hypotonia uterus adalah keadaan di mana nada dan kontraktilitas rahim dalam tindak balas refleks phono-disimpan telah dikurangkan dengan ketara.

Atony pada rahim adalah keadaan di mana nada dan kontraktilitas rahim dikurangkan dengan ketara terhadap latar belakang kelumpuhan dan sistem otot rahim.

Baca lebih lanjut: Hypotension and Atony of the Uterus
Pengarang: Obstetrik. Kepimpinan negara. Ed. E.K. Aylamazyana, V.I. Kulakova, V.E. Radzinsky, G.M. Saveleva 2009

HEMORRHAGIC SHOCK

Kejutan berdarah disebabkan oleh pengurangan BCC semasa pendarahan, yang menyebabkan penurunan kritikal dalam aliran darah tisu dan perkembangan hipoksia tisu.

Baca lebih lanjut: Kejutan hemoragik semasa atau selepas bersalin
Pengarang: Obstetrik. Kepimpinan negara. Ed. E.K. Aylamazyana, V.I. Kulakova, V.E. Radzinsky, G.M. Saveleva 2009

 • Anda berada di sini:
 • Rumah
 • Obstetrik
 • Pendarahan dalam obstetrik

Obstetrik dan Ginekologi

 • Ciri-ciri anatomi dan fisiologi badan wanita
 • Kaedah diagnosis klinikal semasa kehamilan
 • Diagnosis makmal semasa kehamilan
 • Diagnostik instrumental semasa kehamilan
 • Kehamilan fisiologi
 • Patologi kehamilan
 • Toksikosis hamil dan preeklampsia
 • Jangkitan semasa kehamilan
 • Keguguran mengandung
 • Kehamilan dan penyakit sistem kardiovaskular
 • Kehamilan dan penyakit vena
 • Penyakit sistem pernafasan dan kehamilan
 • Penyakit sistem pencernaan dan kehamilan
 • Penyakit buah pinggang dan pundi kencing semasa mengandung
 • Patologi kehamilan dan endokrin
 • Tumor kehamilan dan jinak
 • Kehamilan dan penyakit onkologi
 • Patologi Kehamilan dan pembedahan
 • Pendarahan dalam obstetrik
 • Melahirkan anak
 • Buruh patologi
 • Tempoh selepas bersalin
 • Neonatologi
 • Kaedah pengguguran

Apakah kehilangan fisiologi darah?

Kebanyakan kes kehilangan darah patologi berlaku dalam tempoh selepas bersalin, selepas pemisahan plasenta. Jumlah yang diprogramkan oleh sifatnya kepada 0,5% dari berat badan wanita tidak melebihi tiga ratus mililiter. Dari seratus hingga seratus lima puluh daripada mereka dibelanjakan untuk pembentukan bekuan darah di tempat plasenta selepas plasenta. Dua ratus mililiter dikeluarkan dari saluran kemaluan. Kehilangan darah ini dipanggil fisiologi - disediakan secara alamiah tanpa kerosakan kepada kesihatan.

Kenapa

Pendarahan obstetrik boleh dibahagikan kepada mereka yang bermula dengan permulaan buruh, selepas tempoh selepas bersalin. Perdarahan pada peringkat pertama buruh dan di kedua boleh dicetuskan oleh detasmen pra-matang plasenta yang biasanya terletak. Dalam tempoh ketiga, alasannya lebih banyak.

Selepas kelahiran janin semasa kelahiran normal, plasenta dipisahkan dan plasenta dibebaskan. Pada masa ini, kawasan plasenta terbuka muncul, yang mengandungi sehingga dua ratus arteri spiral. Bahagian akhir kapal ini tidak mempunyai lapisan otot, kehilangan darah hanya dihalang oleh kontraksi uterus dan pengaktifan sistem hemostasis. Perkara berikut berlaku:

 1. Selepas pengusiran janin, rahim berkurangan dengan ketara.
 2. Terdapat penguncupan yang kuat dan pemendekan gentian otot yang menarik arteri spiral, memampatkan mereka dengan daya kontraksi miometrium.
 3. Pada masa yang sama, mampatan, berpusing dan lenturan urat, pembentukan darah tebal intensif dilakukan.

Di kawasan tapak plasenta (tempat bekas lampiran plasenta) pada wanita yang sihat, proses pembekuan darah dipercepat sepuluh kali berbanding dengan pembekuan darah di dalam katil vaskular. Dalam tempoh normal selepas bersalin, penguncupan uterus berlaku terlebih dahulu, yang mencetuskan mekanisme trombosis, yang mana pengurangan dalam lumen pembuluh darah diperlukan, dan pengurangan tekanan darah.

Untuk pembentukan darah beku akhir, ia mengambil masa kira-kira dua jam, yang menerangkan masa pemerhatian kerana risiko komplikasi yang dijelaskan. Akibatnya, penyebab pendarahan semasa bersalin boleh jadi:

 • keadaan yang melanggar kontraktiliti myometrium;
 • patologi sistem pembekuan darah;
 • cedera saluran lahir;
 • detasmen awal plasenta, pelanggaran proses pemisahan dan perkumuhan.

Pendarahan boleh bermula selepas kelahiran janin dengan penurunan nada myometrial, anomali lokasi plasenta, pelanggaran keterlambatan dan pemisahan tidak sempurna dari dinding pada tahap ketiga buruh. Kemungkinan patologi lebih tinggi dengan perkembangan komplikasi berikut:

 • anomali buruh;
 • penggunaan uterotonik yang tidak mencukupi;
 • kelakuan kasar tempoh ketiga.

Kumpulan risiko termasuk wanita dengan penyakit ginekologi, operasi kelamin, pengguguran, dan infantilisme. Dalam tempoh yang berurutan, disebabkan oleh patologi plasenta, daya kontraksi miometrium mungkin terganggu, dan operasi pemisahan manual plasenta mengganggu proses pembentukan thrombus di kawasan plasenta.

Faktor-faktor yang mencetuskan tambahan adalah pelanggaran keutuhan saluran lahir. Pada jam pertama selepas kelahiran, pendarahan boleh mencetuskan kandungan fibrinogen yang rendah dalam darah, atony dan hipotensi rahim, menunda bahagian tisu plasenta, membran janin.

Betapa nyata

Pendarahan adalah komplikasi buruh yang paling teruk. Kehilangan darah 400-500 mililiter adalah patologi, dan satu liter adalah besar. Patologi mengiringi anomali kepekatan plasenta, pemisahan tertunda plasenta, pecah tisu lembut saluran genital.

Detasmen awal dari plasenta yang biasanya terletak

Kehamilan, tempoh buruh pertama dan kedua (sebelum kelahiran janin), mungkin rumit oleh detasmen pra-prematur pada plasenta yang biasanya terletak. Patologi ini disertai oleh pendarahan dalaman dan luaran, mempunyai lethality yang tinggi. Penyebab utama kematian ibu dalam keadaan sedemikian adalah kejutan berdarah.

Faktor ramalan boleh dilakukan:

 • pelepasan pesat cairan amniotik dalam polyhydramnios;
 • melebihi rangsangan yang diperlukan dengan oxytocin;
 • kehadiran tali pusat pendek;
 • pecah pundi kencing janin;
 • amniosentesis;
 • luaran obstetrik luaran.

Gejala termasuk:

 • kesakitan tajam di abdomen;
 • pendarahan;
 • hipoksia janin akut;
 • meningkatkan nada myometrium.

Jumlah kehilangan darah bergantung kepada tahap detasmen, yang boleh lengkap, kecil, separa. Pendarahan luar berlaku apabila detasmen marjinal plasenta, dapat dinilai - dalam hal ini, terdapat darah merah dengan gumpalan.

Detasmen pusat yang paling berbahaya bagi plasenta, di mana darah tidak keluar, membakar dinding organ. Dalam keadaan ini, kehilangan darah adalah sukar untuk dinilai. Dengan gambaran klinikal penyakit ini pada permulaan buruh, seksyen cesarean dilakukan. Kemunculan gejala dalam tempoh kedua dengan bahagian kedudukan janin yang tinggi juga merupakan petunjuk untuk bahagian cesarean.

Di lokasi yang rendah kepala, bersalin dilengkapkan dengan aplikasi forseps obstetrik dalam hal persembahan cephalic, pengekstrakan janin oleh akhir pelvis di pelvik. Mengenai taktik wanita dengan kehamilan pramatang dipengaruhi oleh tempoh kehamilan, komplikasi semasa buruh preterm.

Trauma ke saluran kelahiran

Apabila tisu lembut pecah, pendarahan berlaku di latar belakang pengurangan yang baik dalam myometrium, kelahiran selepas kematian, yang tidak mempunyai kerosakan. Pemeriksaan saluran kelahiran dengan bantuan cermin vagina yang luas adalah kaedah diagnosis utama dalam keadaan ini. Rawatan leher rahim, vagina disuntik dengan jahitan yang boleh diserap berasingan, dirawat dengan antiseptik, memulihkan kehilangan darah.

Anomali plasenta

Antara patologi ini membezakan lampiran padat plasenta dan kenaikan. Ia boleh lengkap dan separa, berlaku selepas proses radang rahim, pengguguran spontan, di hadapan parut organ.

Keadaan ini ditunjukkan oleh perdarahan sederhana atau berlimpah di peringkat ketiga buruh, dengan ketiadaan tanda-tanda pemisahan plasenta di hadapan kontraksi uterus kekuatan yang mencukupi. Gejala-gejala seperti itu adalah petunjuk untuk pemisahan manual plasenta dan peruntukan plasenta di bawah anestesia intravena.

Peningkatan benar plasenta menjadikannya mustahil untuk cuba pemisahannya dari dinding rahim, kerana ia adalah satu keseluruhan - villi chorionic berkembang menjadi myometrium. Dalam kes-kes ini, laparotomi dilakukan dengan pemusnahan atau amputasi supravaginal organ.

Penyebab kehilangan darah yang berlebihan dalam tempoh buruh 3 tahun boleh menjadi perpisahan yang tidak lengkap dari plasenta semasa diskoordinasi kontraksi uterus, pelanggarannya. Selalunya, ia menjejaskan sudut-sudut uterus, di bahagian bawah. Dalam kes ini, kontur badan menyerupai jam pasir, darah dilepaskan dalam jerks, berhenti sebentar. Bahaya adalah pengekalan darah di rongga rahim, yang tidak mencukupi untuk kehilangan darah, dan dengan demikian - untuk menilai ijazahnya, untuk mengimbangi.

 • memaksa perpisahan secara berasingan plasenta;
 • kawalan kasar terhadap pemisahan selepas kematian;
 • urutan rahim yang tidak matang;
 • penggunaan yang tidak munasabah dengan dos tinggi uterotonik.

Dalam kes mampatan uterus rahim, terdapat pencabulan proses semulajadi - pembentukan hematoma posterior-plasenta, yang sendiri mengelupas tempat bayi.

Dos yang tinggi ubat-ubatan yang meningkatkan nada rahim, menyebabkan berlakunya pelanggaran fisiologi pada tempoh ketiga. Dalam hal ini, diskoordinasi berlaku dalam aktiviti myometrium, pembatasan plasenta, pengekalannya pada rongga, pendarahan. Keadaan ini boleh membawa kepada kekurangan nada otot dinding abdomen anterior, limpahan pundi kencing.

Taktik doktor dalam kes ini akan bergantung kepada tanda-tanda pemisahan selepas kematian. Jika mereka positif:

 1. Kosongkan pundi kencing dengan kateter.
 2. Catheterization of vein ulnar.
 3. Memohon teknik yang bertujuan untuk melahirkan anak yang sudah bercerai.
 4. Pulihkan jumlah darah beredar.

Sebagai peraturan, pendarahan selepas langkah-langkah ini berhenti. Sekiranya pemisahan selepas kematian tidak lengkap, tanda-tanda negatif. Urutan langkah-langkah perubatan menunjukkan 1,2,4 seperti dalam keadaan terdahulu, mereka menambah:

 1. Pengenalan uterotonik - 1 ml Methylergometrine atau Oxytocin.
 2. Lakukan pemisahan manual plasenta dan peruntukan plasenta.

Dengan permulaan kehilangan darah yang berlimpah segera meneruskan pemisahan manual dan peruntukan plasenta. Mengadakan pemeriksaan menyeluruh dinding rahim untuk mengenal pasti tambahan lobus, membran, pelanggaran integriti badan, membuang bekuan. Manipulasi dilakukan di bawah anestesia intravena jika anestesia epidural tidak digunakan semasa buruh.

Sekiranya langkah-langkah diambil tidak berkesan, tentukan penggunaan rawatan pembedahan. Apabila pecah rahim berkembang pendarahan dalaman. Keadaan ini adalah petunjuk untuk pemusnahan segera atau amputasi organ.

Apa itu anamnesis. Sejarah umum dan ginekologi khusus

Istilah "sejarah" sering dijumpai dalam kedua-dua khusus dan dalam kesusasteraan perubatan yang popular. Sebagai peraturan, sejarah ini (ingatan Greek - Anamnesis) bermaksud maklumat yang paling lengkap tentang keadaan kesihatan pesakit (semasa dan masa lalu) dan faktor-faktor yang mempengaruhinya. Sejarah perubatan adalah utama dan salah satu kaedah utama penyelidikan perubatan. Dalam beberapa kes, bersama-sama dengan pemeriksaan am, ia membolehkan anda membuat diagnosis dengan tepat tanpa prosedur lanjut, serta memilih rawatan yang diperlukan. Sejarah perubatan adalah kaedah diagnostik sejagat yang digunakan dalam mana-mana bidang perubatan.

Dalam ginekologi, sejarah ginekologi am dan khas dibezakan secara konvensional, yang masing-masing mewakili maklumat tentang keadaan umum kesihatan wanita, keadaan hidupnya, dan maklumat mengenai ciri khusus, khususnya ginekologi.

Sejarah pendarahan

Perdarahan boleh berlaku semasa haid atau semasa tempoh antara haid (di tengah-tengah kitaran haid, sebelum haid yang dijangkakan atau, sebaliknya, selepas penangguhan haid). Perdarahan boleh menjadi kecil, sederhana atau berlimpah untuk bervariasi dalam tempoh. Sifat pendarahan juga boleh berbeza: dengan bekuan atau darah cecair. Bergantung kepada tempoh pendarahan dan tahap kehilangan darah, manifestasi seperti pucat kulit, kelemahan, sakit kepala, keletihan, tekanan darah rendah, takikardia mungkin. Doktor mesti mengetahui masa pendarahan, hubungannya dengan haid, tempoh dan sifat pendarahan.
Aduan tipikal pada pesakit ginekologi boleh berlaku diasingkan atau digabungkan dengan satu sama lain. Dengan sifat aduan utama, hubungannya dengan keperluan tipikal lain, satu atau satu lagi diagnosis ginekologi dapat diandaikan.

Jika aduan pesakit adalah ciri patologi urogenital atau ketidaksuburan, maka corak sejarah mengambil perubahan.
Adalah perlu untuk memberi perhatian kepada perkara-perkara berikut:
• masa permulaan penyakit, hubungannya dengan haid, adalah perlu untuk menunjukkan tarikh haid yang terakhir;
• perjalanan penyakit;
• kaedah rawatan (jika dilakukan);
• keberkesanan rawatan (jika dilakukan).

Bahagian ini menganggap pembentukan dan perkembangan khusus dan berkaitan erat dengan mereka fungsi utama seorang wanita:
• perkembangan mental dan fizikal;
• memindahkan penyakit extragenital pada zaman kanak-kanak, pada masa remaja dan umur pembiakan;
• sifat fungsi menstruasi (umur menarche, tempoh, sakit dan sifat pendarahan haid, keteraturan kitaran haid);
• masa permulaan kehidupan seksual (dalam perkahwinan, sebelum perkahwinan, di luar perkahwinan, dalam perkahwinan sivil); bilangan pasangan seksual.

Sejarah obstetrik

Bilangan kelahiran, semasa mengandung, melahirkan anak, tempoh selepas bersalin, menunjukkan jisim kanak-kanak semasa kelahiran; lahir atau mati; jika dia mati selepas kelahiran, nyatakan pada umur dan sebab yang mungkin; bilangan pengguguran perubatan (keguguran spontan yang menunjukkan usia kehamilan, sama ada rongga rahim dikikis, penyebab keguguran ditubuhkan, sama ada komplikasi itu disertai oleh demam, pendarahan).
Ketidakselesaan, sakit, pendarahan semasa hubungan seks, penggunaan kontraseptif dan jenis mereka.

Penyakit ginekologi (kursus, kaedah dan keberkesanan rawatan); memindahkan operasi ginekologi dengan tarikh dan jumlah rawatan pembedahan, mungkin komplikasi.
Operasi yang dipindahkan dengan petunjuk tarikh, jumlah campur tangan pembedahan, berlakunya komplikasi. Pertama sekali, ia melibatkan operasi pada organ rongga perut dan pelvis kecil.

Keadaan sistem lain (kardiovaskular, gastrousus, kencing), kehadiran penyakit somatik kronik juga dianalisis. Kehadiran tabiat buruk (kecanduan seorang wanita untuk merokok atau menggunakan alkohol, dadah).

Anamnesis, pengumpulan anamnesis ginekologi am dan khas

Apa itu anamnesis. Sejarah umum dan ginekologi khusus

Istilah "sejarah" sering dijumpai dalam kedua-dua khusus dan dalam kesusasteraan perubatan yang popular. Sebagai peraturan, sejarah ini (ingatan Greek - Anamnesis) bermaksud maklumat yang paling lengkap tentang keadaan kesihatan pesakit (semasa dan masa lalu) dan faktor-faktor yang mempengaruhinya. Sejarah perubatan adalah utama dan salah satu kaedah utama penyelidikan perubatan. Dalam beberapa kes, bersama-sama dengan pemeriksaan am, ia membolehkan anda membuat diagnosis dengan tepat tanpa prosedur lanjut, serta memilih rawatan yang diperlukan. Sejarah perubatan adalah kaedah diagnostik sejagat yang digunakan dalam mana-mana bidang perubatan.

Dalam ginekologi, sejarah ginekologi am dan khas dibezakan secara konvensional, yang masing-masing mewakili maklumat tentang keadaan umum kesihatan wanita, keadaan hidupnya, dan maklumat mengenai ciri khusus, khususnya ginekologi.

Sejarah umum

Pakar pakar ginekologi pusat perubatan kami "Euromedprestige" merangkumi ciri-ciri berikut dalam sejarah umum:

 • umur pesakit;
 • aduan pesakit, gejala yang jelas;
 • penyakit sebelumnya, termasuk penyakit pada zaman kanak-kanak, penyakit organ-organ lain (bukan seksual), pelbagai campur tangan pembedahan, kecederaan;
 • keturunan (mengumpulkan maklumat tentang penyakit yang dibawa oleh ibu bapa dan ahli keluarga terdekat yang lain), serta keadaan kesihatan suami / pasangan seksual;
 • keadaan kerja dan kehidupan, terutamanya gaya hidup.

Kini kami akan mempertimbangkan setiap kategori ini dengan lebih terperinci.

Umur pesakit memainkan peranan yang sangat penting dalam diagnosis pelbagai penyakit ginekologi. Ini disebabkan oleh hakikat bahawa ciri-ciri anatomi organ-organ genital dan fungsi-fungsi yang mereka lakukan adalah, pertama, berkait rapat dengan perubahan berkaitan dengan usia, dan kedua, sering bergantung kepada yang terakhir. Sesetengah fenomena benar-benar normal untuk satu umur, tetapi mereka patologi untuk yang lain. Sebagai contoh, amenorea (tiada haid) adalah fenomena fisiologi biasa pada zaman kanak-kanak atau nyawa, tetapi dalam tempoh pembiakan, ia sudah menunjukkan tanda-tanda yang tidak normal dalam badan (endokrin, ginekologi, dll). Juga, gejala-gejala yang menyakitkan yang sama pada usia yang berbeza boleh bercakap tentang penyakit yang sama sekali berbeza. Penyimpangan yang agak biasa, seperti pendarahan antara organ-organ kemaluan semasa pubertas, adalah penunjuk keabnormalan pada ovari. Dalam usia pembiakan, ia mungkin disebabkan oleh pengguguran atau proses keradangan dalam rahim. Dan semasa menopaus, pendarahan adalah salah satu daripada gejala-gejala yang membimbangkan yang mungkin timbul tumor yang ganas dan ganas.

Berdasarkan amalan kami yang luas, pakar pusat perubatan kami boleh mengatakan bahawa untuk setiap umur terdapat penyakit yang paling biasa mereka. Oleh itu, semasa akil baligh, perempuan paling kerap pergi ke doktor dengan aduan mengenai disfungsi haid. Pada usia kanak-kanak, gangguan yang paling biasa dalam sistem pembiakan dan reproduktif adalah penyakit radang organ-organ panggul, tumor ovari dan rahim, serta kecederaan organ-organ kemaluan dan organ-organ yang bersebelahan, biasanya berkaitan dengan melahirkan anak. Sebaliknya, dalam tempoh menopaus, risiko penyakit ginekologi pramatang meningkat, dan pada usia tua mungkin dapat diperhatikan dalam pesakit prolaps organ-organ genital dalaman.

Walaupun semua perkara di atas, jangan terkejut dengan jumlah kemungkinan penyakit dan penyimpangan. Sekiranya seorang wanita memperhatikan kesihatannya dan kerap melawat pakar ginekologi yang berkelayakan, dia tetap dalam keadaan baik dan kesihatan yang sangat baik pada usia apa pun.

Titik berikutnya, yang mungkin merupakan kunci dalam pengumpulan sejarah umum, adalah aduan pesakit, iaitu alasan yang dia sebenarnya pergi ke doktor. Menurut para ahli pusat perubatan kita, kebanyakan pesakit adalah pesakit yang prihatin terhadap kesakitan pada alat kelamin dan pelvis, leucorrhea (pelepasan vagina) dan pendarahan.

Pemeriksaan anamnesis juga termasuk analisis aduan: semasa peperiksaan awal, pakar ginekologi biasanya mendengar dengan teliti kepada pesakit, bertanya soalan yang diperlukan, tetapi tidak terperinci gejala. Analisis yang lebih teliti daripada mereka dijalankan sedikit kemudian dan berkaitan dengan masalah sejarah ginekologi khusus. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, terutama jika tiada kesakitan yang teruk dan gejala penting yang lain, doktor dapat segera mendiagnosis. Situasi yang sama timbul apabila gangguan sakit puan (contohnya, amenorea) adalah akibat daripada penyakit organ lain (sistem kencing, usus, dan lain-lain), yang memerlukan rawatan asas, tetapi sudah tentu dari pakar yang berbeza.

Ramai wanita, apabila mereka datang ke temu janji ginekologi, terkejut apabila ditanya tentang penyakit terdahulu. Sementara itu, ini adalah satu perkara yang sangat penting dalam pengumpulan sejarah umum dan diagnosis lanjut, kerana ia membolehkan hampir segera untuk mewujudkan penyebab penyakit tersembunyi atau terpencil, serta kesan sampingan ubat-ubatan. Sebagai contoh, ubat tertentu tidak disyorkan untuk wanita yang mempunyai pelbagai penyakit paru-paru atau mengalami masalah dengan sistem kardiovaskular. Di samping itu, selesema, sakit tekak, dan jangkitan kanak-kanak boleh menjejaskan perkembangan penyakit ginekologi. Tidak disembuhkan sepenuhnya atau tidak lama, mereka boleh menjejaskan keadaan sistem saraf atau endokrin, yang berkait rapat dengan fungsi alat kelamin. Atas sebab-sebab ini, doktor di pusat perubatan kami "Euromedprestige" di resepsi meminta pesakit untuk menyebutkan semua masalah yang mereka sendiri telah mencatat tentang masalah kesihatan mereka, walaupun mereka kelihatan tidak penting pada pandangan pertama. Tahap pengambilan sejarah ini dicirikan oleh kesukaran subjektif bagi pesakit untuk membezakan manifestasi fisiologi mereka sendiri dan untuk menilai mereka dengan betul.

Juga, tentu penting, maklumat mengenai pelbagai penyakit keturunan - sejarah keluarga yang dipanggil. Tujuannya adalah untuk mengenal pasti sebanyak mungkin kecenderungan kepada pelbagai masalah perubatan dan membantu pesakit mencegah perkembangan mereka. Di pusat "Euromedprestizh" penekanan dalam diagnosis bukan hanya pada penyakit ginekologi, tetapi pada semua sistem tubuh. Dalam keadaan di mana seorang doktor mengesan kecenderungan tertentu, dia akan menasihati anda untuk beralih kepada pakar profil yang sesuai. Tidak dinafikan, pencegahan sedemikian dengan cara yang paling positif memberi kesan kepada kesihatan wanita.

Item seterusnya dalam sejarah perubatan adalah maklumat tentang ciri-ciri gaya hidup pesakit. Fokus di sini adalah pada keadaan hidup seorang wanita - kerja, kehidupan dan masa lapangnya. Perlu diketahui bahawa kemunculan dan corak aliran pelbagai, bukan sahaja ginekologi, penyakit yang boleh menjejaskan keadaan fisiologi dan fungsi sistem pembiakan, bergantung kepada faktor-faktor ini secara besar-besaran.

Oleh itu, disfungsi haid, penyakit radang organ-organ kemaluan dan keadaan pramatang dipromosikan oleh faktor-faktor negatif seperti bekerja dengan bahan kimia, buruh fizikal keras, hipotermia atau terlalu panas, duduk atau berdiri berpanjangan, dan sebagainya. Sangat penting dalam hal ini adalah pemakanan wanita. Pengambilan makanan yang tidak mencukupi, terutamanya pada usia muda, boleh menyebabkan riket atau perkembangan lewat organ-organ genital, yang pada akhirnya sering membawa kepada kemandulan, keguguran, dan dysmenorrhea (haid yang menyakitkan). Diet yang tidak betul dan tidak seimbang dalam tempoh pembiakan juga menyumbang kepada pelbagai pelanggaran fungsi haid dan pembiakan.

Di samping itu, di pusat perubatan "Euromedprestige" dalam koleksi anamnesis, perhatian rapat diberikan kepada faktor seperti merokok, penyalahgunaan alkohol, dan situasi tekanan kronik. Khususnya, diketahui bahawa ketegangan saraf boleh menyebabkan pemberhentian haid, dan pengambilan alkohol yang berlebihan pada masa hadapan boleh mengakibatkan ketidakupayaan untuk menanggung anak. Memandangkan semua ini, seorang pakar boleh dengan cepat dan tepat mendiagnosis seorang wanita dan memilih rawatan yang paling sesuai untuknya.